Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?-11

• 126 228
  • 732
  •   1
Отговори
# 120
  • София
Имам следния въпрос: преди доста време придобих чрез покупка 1/2 част от жилище и понеже е придобито по време на брак и ММ стана съсобственик. Досега съобщенията за плащане на годишен данък са пристигали и до двамата.Иска да ми прехвърли частта си, без да си разменяме финанси.
Как може да стане това?
Някакви документи ще ми трябват ли или направо нотариуса ще свърши работа?
Имота е извън София, ще може ли оттук да станат нещата?

# 121
Вие разведени ли сте?

# 122
  • София
Вие разведени ли сте?
не

# 123
По време на брака - само по съдебен ред можете да прекратите СИО.

# 124
Преди няколко дни, при консултация по друг повод коментирах нещо подобно с моя адвокат /СИО, не сме разведени/. Тя ми каза, че е възможно той да ми прехвърли неговата част с нещо си като Договор за..... /нещо от типа на Предбрачен договор, но не с това име, използва друг термин/. Тъй като не ми е на дневен ред това, не обърнах голямо внимание, но, предполагам, че всеки адвокат или нотариус ще го знае.

С 2 думи - явно е възможно. Но, след това може да последват други финансови разходи, относно нов НА, вписвания, подаване на нова имотна декларация.... но, трябва да се консултирате. Предполагам, че и преди това ще има доста документи за представяне

Аз сега се занимавам с издаването на констативен НА на наследствен имот /имам 2/3 с НА от майка ми/ и трябваше да платя местен данък като за придобивка на моята 1/3 част, която пък съм наследила от баща ми още преди 30 г. И, ако данъчната оценка е висока /както в моя случай/, и таксите са високи.

Държавата никога не губи...

ПП. Прочетох поста относно по съдебен ред - адвокатката ми не спомена подобно нещо /а тя е и бивш съдия/, но, както казах - този казус не го коментирахме в детайли, може и така да се прави.

# 125
  • София
atallaya,  jfjallen , благодаря ви че се включихте с коментар.

# 126
По време на брака могат да изберат и режим на разделност- така ще се прекрати СИО върху вещите придобити по време на брака. Предполагам това е имала предвид колегата.

# 127
Може би /за режима на разделност/. По принцип набързо обсъждахме за апартамента и тя каза, че това /?/ е най-лесния начин и с минимални предварителни такси. Другите варианти с продажба, дарения и т.н. имат свои минуси. Затова казах, че трябва консултация със адвокат или нотариус. Важно е да се обсъдят всички стъпки - преди и след това, както и необходимите документи, съответните такси - пак преди и след това. Може би с адвокат е по-добре като за начало, не знам....

# 128
  • България-Швейцария
Режимът на разделност няма да помогне, ако апартаментът е придобит преди да е подписан.

Аз сега се занимавам с издаването на констативен НА на наследствен имот /имам 2/3 с НА от майка ми/ и трябваше да платя местен данък като за придобивка на моята 1/3 част, която пък съм наследила от баща ми още преди 30 г. И, ако данъчната оценка е висока /както в моя случай/, и таксите са високи.
Това пък защо? newsm78
'Данък върху наследството не се заплаща от преживелия съпруг и от наследниците по права линия без ограничения.'

# 129
Не се води "данък наследство", а един вид като "придобиване", както ми обясни адвоката. За 2/3, които са ми прехвърлени от майка ми, имам нотариален акт и може би преди 30 г. тя е платила някаква такса съобразно тогавашните закони. Но, наследената от баща ми 1/3 си съществуваше, но за нея нямах НА /никога не съм знаела, че трябва да имам/. И сега, при издаването на нов НА вече за целия апартамент, трябваше да платя такса за тази 1/3 върху данъчната оценка на апартамента /която в моя случай е доста висока/.

Септември ще взема документите и тогава ще видя колко и за какво съм платила.... Опитах се да се ориентирам малко из разните тарифни такси на адвокати и нотариуси, но единственото, което разбрах, че след като има изготвяне на документи с материален интерес, има еди-колко си, плюс еди-какъв си % върху разликата от - до  и т.н. .....

# 130
Оф колко време минава от предварителния договор до вземане на ключовете. Преди 2 седмици подписахме предварителен договор, днес ходихме до банката да подаваме документи за кредита, а имам чувството, че е минала цяла вечност.  Сега чакаме одобрение, после подготовка на договор, после нотариус, после вписване... А искахме вече да започваме с ремонта, че да освободим квартирата в края на август.

# 131
Чак като изповядате сделката, което става след отпускане на кредита. После още поне 10-ина дни.  Peace

# 132
И да не се забравя, че е сезон на отпуски - т.е. всичко става по-бавно.

# 133
  • In the shadows of my mind
Въпрос на договорка между страните! Ако се разберете с продавачите, може да влезете и веднага. Когато ние купувахме, искахме от продавача ключове, за да ходим по всяко време, което решим, да взимаме мерки, да изват майстори да оглеждат, и т.н. Продавачът ни даде ключове и каза да си действаме. Ние все пак започнахме дейности в деня след като изповядахме сделката - за да не инвестираме пари в жилище, което все пак може по лошо стечение на обстоятелствата, да не се окаже наше. Така че за мен всичко зависи от това каква договорка си направите.
Но не виждам как ще стане до края на Август. Ако чакате изповядване и после вписване - ето го края на Август.

# 134
  • Sofia
Ние вече подписахме кредита, но....ДСК ни скъсаха нервите. Тази седмица трябва да се изповяда сделката и да видим агенцията колко ще ни забави. Доколкото виждам през юли за 2 седмици са се случвали нещата, но август нямам идея. Щом чакате одобрение не бързайте с освобождаване на апартамент. Освен това ремонт няма ли да се прави? Ако е нов има ли ток, вода, тец пуснат? Има много неща да се случат докато се влезе в апартамент след вписването.

Общи условия

Активация на акаунт