Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?-11

• 126 256
  • 732
  •   1
Отговори
# 150
  • Варна
Ние също получихме ключове на предварителен договор, но не пипахме нищо, докато не минахме сделката при нотариус. Но апартамента беше подготвен за ремонт и продавача нямаше нищо против. При нас нещата се бавят още повече, защото и продавача е с ипотека, та чакаме два пъти по 8 работни дни за удостоверение за тежести  Rolling Eyes От сделката до окончателното усвояване на кредита ще минат приблизително 25-26 дни...

# 151
Идвам да се похваля - вчера подписахме предварителен договор , надявам се по-бързо да успеят да извадят необходимите документи и да изповядаме  Praynig

# 152
Има развитие, обадиха ми се, че кредита е одобрен. В петък или понеделник ще изповядваме.

# 153
Супер ! Успешен финал  Flutter

# 154
Мерси!

Ох пак изненада, сега ми се обади брокерката и ми сервира разходи със 800лв повече, които не бяхме предвидили  ooooh! Направо ми се стъжни, за какво и дадох 2500лв комисионна на тази жена, разходите не можа да ми сметне, каза ми 5500-6000лв, а излизат  7000лв. Като и казах, тя ми отговори, ами аз да не съм нотариус.  #Cussing out Аз се бях опитала да ги сметна, но излезе някаква такса за ипотеката 840лв. Иначе изповядването е  вторник. Веднъж да минава всичко.

# 155
В нета има калкулатори на разходите по изповядването, който могат да се ползват, показват обща сума и разбивка:
1. Нотариални такси (местен данък, такса вписване, нотариална такса) - http://www.calculator.bg/1/imoti_taksi_danatzi.html
2. При ипотека (такса вписване, нотариална такса) - http://www.calculator.bg/1/imoti_notarialni_taksi.html

# 156
А защо сте ѝ дали комисионна, преди да е сключена сделката?

# 157
В този случай с какво е виновна брокерката, освен, ако не са имали уговорка за нейната комисионна тя да провери всичко - нотариални такси, такси вписвания, ипотечни такси.... Тук става въпрос за такси, не за това какви документи са били необходими /отново, ако това е влизало в задълженията й/.

Друг е въпросът, че аз по принцип не бих платил цялата комисионна предварително, може би с някакъв вид договор, с определени %, на определени етапи от развитието на сделката....

# 158
Имам спомен, че тук една участничка беше публикувала списък на какво да се обърне внимание при избора на имот. Дали някой може да пусне линк? Сетих се, че е полезно да се допълва и преглежда. Преди време бях на оглед в апартамент - стара тухла, на пръв поглед един ремонт и става хубав. Обаче - стенички, ниши, долапи, напълно излишни. Върха беше банята - с прозорец към кухнята, и това като единствена вентилация. Друг минус при местенията са ми били:

Мърляви съседи и съседи скандалжии
Липса на места за паркиране
Лоша вентилация баня/кухня
Малко или неизгодни интернет доставчици - преди не толкова много години имаше райони в София, в които нормалните доставчици нямаха мрежа. Не знам дали още е така и как е в другите градове.
Мухъл, който "лесно ще се почисти и няма нищо" - той пак избива и се разпространява
Редовно неработещ асансьор или липса на такъв

Мерси!

Ох пак изненада, сега ми се обади брокерката и ми сервира разходи със 800лв повече, които не бяхме предвидили  ooooh! Направо ми се стъжни, за какво и дадох 2500лв комисионна на тази жена, разходите не можа да ми сметне, каза ми 5500-6000лв, а излизат  7000лв. Като и казах, тя ми отговори, ами аз да не съм нотариус.  #Cussing out Аз се бях опитала да ги сметна, но излезе някаква такса за ипотеката 840лв. Иначе изповядването е  вторник. Веднъж да минава всичко.

Да бях станала  брокерка... Каква работа е свършила за 2500 лв?

# 159
  • Sofia
Ние вчера финално изповядахме сделката. Сега очаквам да се впише - в нотариалната кантора казаха 2 седмици че отнема този месец.

# 160
  • София, Bulgaria
Имайте предвид, че не всички разходи при нотариалното изповядване могат да се предвидят, особено ако не се знае още в началото, кой ще е нотариуса, както се получава, когато е с банка. Може даден нотариус да Ви калкулира 800 лв. за писане на нотариален акт, за което обичайно не се вземат пари... иии ето ти едни 800 лв отгоре. Доста пъти са се опитвали да ни слагат подобни суми над обичайните, но и винаги сме се разправяли и са били махани. Също и ако в последствие си изберете банката, ОББ ползват външни адвокати, на които кредитополучателя плаща 400лв. И това няма как да се знае.
Може в началото да сте си мислили, че ще впишете законова ипотека, а в последствие да се окаже, че е договорна, където таксата е почти х 2./ може да се получи разлика 800-1000лв/.  Така, че не се знае точно какво се е случило и в предполаганата начална сума, какво е включено.
Имахме случай, продавахме имот и бяхме договорили нотариалните такси да се поделят по-равно. Купувачът беше с адвокат и както е нормално той избра нотариуса...Като ми казаха разноските...лошо ми стана... оказа се в последствие ...грешка=1200лв. , които със сигурност бяха адвокатски хонорар, защото той подготвяше и нотариалния акт. Естествено отпаднаха от сметката. Така че проверявайте.. пробват се, ако мине.

# 161
  • София
И аз пак съм тук  Rolling Eyes Embarassed.
Идната сряда е изповядването на сделката. От кантората казаха първо да преведа парите на продавача и да отида с платежното нареждане при тях за сделката. Правилно ли е или да настоявам за разсрочено плащане или нещо друго? бях убедена, че пари се превеждат след като се впише НА в АП! но явно ми е старо инфото.

# 162
  • Beyond the stars
Ние първо подписахме нотариалния акт и тогава отидохме в банката, после с платежното обратно при нотариуса.
Вариантът е да преведете парите по ескроу сметка под условие или на специална сметка при нотариуса и реално продавача да получи парите след представяне на вписан акт. Peace

Последна редакция: пт, 05 авг 2016, 14:28 от Вълшебство

# 163
  • In the shadows of my mind
Аз не бих превела просто така пари, а да изповядам напред във времето. Още повече, ако се окаже, че имотът не може да бъде вписан, поради ред причини? Как ще си гарантирам парите и тяхното връщане, ако не се случат нещата така, както очаквам? В никакъв случай!

# 164
  • Beyond the stars
По същия начин за продавача пък остава риска, при който той прехвърля собственост ,вписва и каква е гаранцията, че ще си получи парите след това ?  Peace
Освен това нотариусът би трябвало да види извършеното плащане по банков път, за да подаде за вписване.
Иначе и аз не бих платила без подписан преди това при нотариус акт - къде е гаранцията, че след банката изобщо ще дойдат с мен да изповядваме:lol:
При сделки с ипотечен кредит е друга картинка, за тях нямам идея Peace

Общи условия

Активация на акаунт