Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?-11

• 126 207
  • 732
  •   1
Отговори
# 345
Някой с мнение за Артекс? В четвъртък ще има протест срещу техен строеж в Изгрев. Доста нагло са решили да вдигнат нов блок (рекламираната сграда Диамант), с височина над позволената по устройствен план. Мога да кача тук място и час на протеста заедно с обясненията на Инициативния комитет, или ако някой се интересува - на лични.

# 346
Една от новите сгради на Артекс се строи срещу нас. Блокчето е почти завършено вече, изникна като гъба бързо-бързо. Впечателнието на майсторите ми е, че го правят качествено. Обаче си позволяват да затварят улицата непрекъснато при доставка на материали, а майсторите им паркират по тротоара.

Иначе имаме две познати семейства, живеещи в техни сгради, доволни са като цяло.

# 347
Изгрев, един от малкото квартали, за който като си помисли човек и се сеща за зеленина и ниски блокчета. Защо трябва да го "цапат" с нови лъскавини, че и над позволената височина... Представям си, колко грозно ще стърчи.

В Младост протестите дадоха резултат, надявам се да отменят малоумния проект за застрояване на разни междублокови градинки. Дано и в Изгрев протеста успее.

# 348
Не съм голям оптимист Sad Артекс все успяват да се измъкнат. Имаше протести и проблеми с техен блок в Младост, в който беше замесен Митко Пайнера, облигациите си не плащаха, застрояват къде ли не. И нищо. Все пак ще мина на протеста.

# 349
  • София, Bulgaria
Не съм голям оптимист Sad Артекс все успяват да се измъкнат. Имаше протести и проблеми с техен блок в Младост, в който беше замесен Митко Пайнера, облигациите си не плащаха, застрояват къде ли не. И нищо. Все пак ще мина на протеста.

В Младост 4  Артекс бяха само изпълнители. Митко Пайнера е инвеститора.

В Младост специално преди десетина години, много се объркаха нещата със застрояването. До един момент определени терени са били за жилищно застрояване, а в друг ги правят.... ей така зелени площи, а собствеността е на частни лица. Естествено, почнаха се дела, някой бяха спечелени от частните лица и отново си върнаха статута "за жилищно застрояване", но съответно минаха години и техните парцели се превърнаха в зелени полянки, където хората се разхождат, без да знаят, че това не общинската градинка. Много инвеститори бяха затворили сериозни капитали, които в един момент се оказа, че не струват нищо. Представи си купуваш УПИ, инвестираш пари, проекти, всичко съобразено с действащия ПУП и закон ииии.... събуждаш се една сутрин и разбираш, че нямаш нищо.... само една зелена поляна.
Зелените площи са прекрасни и е добре да са повече, но нека да се обезщетят собствениците им и не с някакви стотинки на кв.м., а нещо адекватно.
Ако от протестиращите, някой беше собственик на терен за стотици или милиони Евро, дали би го оставил ей така на квартала, за да е по-зелено... или ако има законно основание би го застроил?

# 350
В моето семейство се беше случило нещо подобно. Семейството ми имаше наследствени земи, много апетитни около морето. В последствие се оказа, че попадат в натура 2000 или нещо подобно и не могат да се застрояват. Е, намериха се купувачи, които ги купиха и ги ползват без да ги застрояват. Затова считам, че варианти винаги има и ако притежаваш земя, която не може да бъде застоявана и искаш да я продадеш, търсиш различен вид от строителни инвеститори.

# 351
  • София, Bulgaria

shinebox, това е малко по-различно от наследствени земи в Натура 2000, не съм запозната, но надали при тях има УПТ-а със съответните характеристики за застрояване, които в последствие са превърнати в защитена зона. Може и да има и ако има си е прецакване, ако някой ги е купил, а в последствие му променят положението. Винаги има някой прецакан....

# 352
tomeva, през последните години на траншове УПТ на различни зони из София се променя и от зелени площи се превръща в площ, върху която може да се застроява. Аз лично живея върху такава. Едно време е била поле. В последствие с решение на МС е сменен статуса й. Дали тогава притежателите на тази земя са почувствали зле от промяната на статута, едва ли. Искам да кажа, че понякога имаш късмет със земята, понякога нямаш. Не може да имаш чак такива претенции. В крайна сметка я притежаваш самата земя, а статутът й не е обект на притежание.

# 353
  • България-Швейцария
Не може да имаш чак такива претенции. В крайна сметка я притежаваш самата земя, а статутът й не е обект на притежание.
Значи, аз лично съм последният човек, който би подкрепил безразборно застрояване и уродлив вид на града, ужасно се чувствам от това, в което се превръща София, обаче точно болднатото в горното изречение е индикатор за разпасана държава, т.е. диктатура на самозабравили се управляващи. Опитай да го кажеш това на някой собственик на имот в Швейцария, например, и гледай какво ще се случи.
При нас в недалечното минало всеки който успя, точно по тази причина, посочена в поста ти, си обяви схлупената къщурка за архитектурен паметник - за да я отърве от отчуждаване. В момента една такава неспасяема постройка ни наводнява гаражите заради заустен към тях улук; за капак има серт собственичка, с която ни со кротце, ни с кютек можем да се разберем, просто е проклета, дори не приема ние да платим, за да се оправят нещата.

# 354
  • София, Bulgaria
Catherine Tramell, много добре го каза, точно това имах в предвид. Безобразията са големи, ако имаш връзки, плащаш както трябва и на когото трябва, може и на пешеходна пътека да строиш. В същото време държавата може да те прецака така, че направо да те срине и то не едно семейство, а цялата ти фамилия. Има един парцел в Младост, хората са го купили 2002г. , отреден за жилищно строителство, 4 семействата от една фамилия се решават на тази стъпка с идеята после, срещу обезщетение да си построят по един апартамент, за да бъде какъвто им харесва. Всички са архитекти и строителни инженери. Година и половина след това парцела става зелена площ ....просто ей така. Всички преглъщат загубата и продължават напред, не че е за преглъщане, но какво да направят. Само най-възрастният член на фамилията, решава да води дела, въпреки че всички му казват, колко е безсмислено това в тази държава. Ноооо....печели, на всички инстанции, може би защото наистина е било безобразно, а може би това е било и целта. Защото макар и влязло в сила решение, това не променя автоматично статута, а отново трябва да се мине процедура, която за да се случи, трябва да се плати пак на тези, които са го сменили или по-точно на сателитните им фирми. Ако предложението не се вкара, от който трябва преписката ще лежи в някое чекмедже. Както и се случва в момента, 4-та година вече. Без значение, че решението на съда е влязло в сила и че всякакви срокове в ДАГ са изтекли, там законите не са нищо...
И ако утре успеят, все пак да си върнат статута на терена, и почнат да строят, със сигурност квартала ще се дигне на протест, защото за тях това е зелената площ около блока им.  Кой, крив...кой прав?... аз не искам да съдя, но според мен протестите не са насочени, срещу когото трябва и да, всеки случай е различен.
От всички САМО ВИСШИТЕ ЧИНОВНИЦИ никога не са на загуба.

# 355
100% ви подкрепям за положението с корупцията, рушветите, протакането и т.н. Мога да дам няколко близки до мен примери от родния ми град за много нагли схеми, така че съм се убедила в тези неща.

Това, което исках да кажа, че ако семейството ти притежава земя от примерно 400 години, не можеш да очакваш, че преразпределението на статут на площи няма да я засегне в някакъв момент. Да не са 400, 1000 да са. Идва момент, в който статута ще се промени и въпрос на шанс, дали ще е по време на нашето поколение и въпрос на късмет дали ще е във финансова полза или ущърб.

# 356
  • София, Bulgaria
100% ви подкрепям за положението с корупцията, рушветите, протакането и т.н. Мога да дам няколко близки до мен примери от родния ми град за много нагли схеми, така че съм се убедила в тези неща.

Това, което исках да кажа, че ако семейството ти притежава земя от примерно 400 години, не можеш да очакваш, че преразпределението на статут на площи няма да я засегне в някакъв момент. Да не са 400, 1000 да са. Идва момент, в който статута ще се промени и въпрос на шанс, дали ще е по време на нашето поколение и въпрос на късмет дали ще е във финансова полза или ущърб.

Да съгласна съм с теб, някой върнатите земи  ги направиха милионери, други не. Въпрос на късмет.
Да си купиш днес мерцедес за милиони, а сутринта да се събудиш с трабанче или каруца е обир според мен. Поради тази причина чуждите инвеститори бягат от България.

# 357
Tака или иначе земите са си на хората, най-правилно беше да ги върнат. Кой, какво и колко е спечелил от тях - всеки си знае.

Не съм запозната със закона. Няма ли вариант да се обезщетят собствениците на земи, които са паркове. Или да ги продадат с цел да се направи частен парк. Нещо такова. Както това с натурата. Да си продадат земята с някаква друга цел, различна от строеж. Може подземен паркинг, знам ли и аз.

# 358
  • София, Bulgaria
Tака или иначе земите са си на хората, най-правилно беше да ги върнат. Кой, какво и колко е спечелил от тях - всеки си знае.

Не съм запозната със закона. Няма ли вариант да се обезщетят собствениците на земи, които са паркове. Или да ги продадат с цел да се направи частен парк. Нещо такова. Както това с натурата. Да си продадат земята с някаква друга цел, различна от строеж. Може подземен паркинг, знам ли и аз.

Има, само че няма кой да купи такова нещо. Аз Ви дадох пример с парцела в Младост, след като и излезе и последното решение на съда в тяхна полза и по закон трябваше да се промени статута в рамките на 6 м. , вече 4г. това не е станало. През този период се опитахме да продадем парцела, макар и пъти под пазарна цена, с цел предприемач, който вещ в тези процедури да си го оправи. Мислихме си...решението на съда е миродавано.... но не. Предприемачите въпреки изгодната сделка не се навиха, защото както ми каза един: предлагате ми да си купя кола без да знам, какъв е двигателя, колко мога да я карам...и е прав. Другото което е, че купуват и затваря едни пари за неопределено време... години...кой и защо да го прави.

# 359
tomeva, много кофти случай е този, който разправяш. Но не мисля, че има общо със застрояването на парковете в кварталите. А между другото, няма ли минимум за зелени площи в кварталите. Ако застроят парковете няма ли да ги нарушат. Не е ли опция общината да изкупи тези земи и да се запазят паркове? Или да се направят на частни паркове?

Общи условия

Активация на акаунт