Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?-11

• 126 177
  • 732
  •   1
Отговори
# 330
  • сф
да. ситуацията преди 10 г: купих апартамент на акт 14 от обезщетен собственик. преди покупката се срещнах с инвеститора и той ме увери, че ще има акт 16, но е въпрос на време и не бърза, защото и обезщетените собственици нещо го ядосвали, иначе нямало проблем. купих го аз, мина се време и инвеститорът стана ясно, че ниииикак не бърза, после пък почина. след известно време се задействахме със съседите и след много мъки акт 16 е факт от този юни.
сега за това жилище пак не го купувам от строител, а от собственик, който го е купил от предишен собственик, развел се и не му трябва вече. бях на оглед днес и съм влюбена в жилището, утре ще ходя да дебна съседите да сверя с това, което собственикат ми казва. твърди, че строителят ги е зае*ал, след като си е продал жилището в сградата. иначе акт 15 има от скоро и визията на съседите е, че до края на годината би трябвало да успеят за акт 16. иначе сградата е почти напълно населена отдавна. утре ще ходя да дебна  ooooh!

# 331
О, bibs. щом положението е, че строителят не смята да го завърши, аз не бих се занимавала.
Аз помислих, че "стандартното зелено". Даваш депозит, изчакваш половин до една година строителят да го завърши, през това време нямаш ангажиметни и после даваш останалото.

Ние до работа имаме сграда, коята собствениците довършваха сами. Тоест тя си беше довършена долу горе, но нямаше документи от комисии и т.н.
Ами да ти кажа, акт 16 взеха, но нямат инфраструктура около блока, даже асфалтов път нямаха дълго време.
Изобщо, аз не бих се занимава, но ти си решаваш.

# 332
  • In the shadows of my mind
Ние капарирахме на Акт 15 и купихме на Акт 16.
Наши роднини купиха на зелено, строителят изчезна, съсобствениците добутаха пак след около 8-10 години с триста зора до Акт 16 и преди година успешно асфалтираха улицата. Не знам дали бих се хванала на такова хоро  Confused Ако можеш да си позволиш да го купиш без заем и без да ти натежи на бюджета, с идеята да не живееш и да не ти е на зор точно сега за това жилище, а един ден в светлото бъдеще - да, купи го, особено, щом ти е харесало толкова много. Но, ако мислиш да живееш там и ти трябва, по-скоро се замисли  Peace Още повече, че си минавала вече през това и знаеш какъв таралеж в гащите е...

# 333
  • сф
ми имам къде да живея и няма да се налага да тегля кредити
днес ходих да говоря със съседите и се оказа, че блока е на септична яма  ooooh!. понеже оттам ще минава метро скоро, разчитат като се прокопае улицата за него, тогава да се присъединят. иначе в момента си живеят там, на няколко месеца събират по 15/20 лв за камион да опразни ямата. за овча купел иде реч.
утре ще ходя да говоря с майсторите в съседните сгради, които се довършват в момента.

# 334
запис и от мен, също с надежда тази тема да е последната, която следя Simple Smile

И отново с въпрос към по-запознатите: харесах апартамент, но част от парите ще са с кредит от банка. Собственикът държи да получи сумата в еврова сметка, а моите пари са в лева, което мисля, че няма да е проблем, да ги обърна в евро и така да ги преведа. Но се чудя банката как ще процедира: дали ще отпусне кредита в лева, а ще преведе сумата в евро или трябва и кредита да е в евро? по принцип заплатата ми е в лева, ако това е от значение? Освен това не съм наясно в нотариалния акт стойността на имота в евро или в лева ще се запише, съответно нотариалните и всички останали такси в каква валута ще се заплатят? Собственикът,  доколкото съм информирана от брокера, има само валутна сметка и държи сделката да е в евро, тъй като от години не живее в БГ. Днес ще ходя до 2-3 банки, за да взема оферти за кредит, естествено от тях ще е най-актуалната информация, но ако някой имал подобен казус ми отговори, ще съм благодарна!

хубав и успешен ден на всички!

Банката ще направи това, което се договорите. Ако вземете кредит в евро, ще заверят Вашата кредитна сметка в евро и после Вие ще ги прехвърлите по евровата сметка на продавача с превод. Ако е в същата банка, където е сметкана на продавача няма да го усетите, ако, обаче (а е по-вероятно) кредитът Ви е от друга, ще платите разности по валутния превод в пъти по-големи от тези по превод на левовата равностойност, като нищо чудно купувачът да иска сумата чиста и тогава ще платите и неговите разноски, на неговата банка, която, както разбирам е българска, ако беше в европа нямаше да има такива...
Нотариалните такси се смятат на база левовата равностойност (някои нотариуси се изхитряват да прилагат курс продава на банката а не фиксинга, между другото) , и се плащат в левове.
Как ще е в нотариалния акт не зная, брокерите тук ще Ви кажат със сигурност, предполагам че може да се каже че интереса възлиза на "левовата равностойност на ... евро при курс..." и така да се определи и дължимата нотариална и държавна такси, но да не Ви подведа.

Иначе какъв кредит да вземете - ами какъвто Ви е изгоден, не си струва заради еднократното плащане на дължимата в евро сума на продавача да се ангажирате с превалутиране години напред за да погасявате евров кредит. По-скоро, ако минете на вариант кредит в евро, то да е защото нещо Ви е по-изгодно. Иначе ако теглите левов, банката ще го отпусне, след което ще превалутирате в евро (ще имате право да се договорите за курс, едва ли ще е по-скъпо от 1.9565 до  1.9580 за евро при курс на табло на повечето банки продава 1.9600 и реално превалутирането на примерно 50.000 евро ще ви струва разход от 108,5 лв повече отколкото е през фиксинга, така че не това ще е основният вИ разход, а преводът на вече купените евра към сметката му, АКО не е във Вашата банка ще е около 150-250 средно евро на спот вальор и то това ще са само Вашите разходи, ако той иска сумата без да има удръжка от неговата банка, ще Ви струва повече.

Няма ли как да се договорите цената да е в евро, но Вие да плаите левове с изричната уговорка, че те ще са толкова, колкото той ще плати за да си купи от собствената си банка еврата.
Тогава за Вас разходът ще се сведе до 9-15 лв за рингс и това е.
Ако кредитът Ви е левов, не виждам причина да не пробвате такава уговорка.
Казвате, че няма левова сметка, ами това го казва брокера, а не продавача, нека пак да пита, от опит Ви казвам, че рядко, да не кажа почти никога човек живеещ в чужбина не поддържа левова сметка тук, как си плаща примерно разходите по този апартамент, ако не с директен дебит именно от левова сметка, нали не плаща долари или паунди на ЧЕЗ или Софийска вода.... Или е оторизирал банката да превалутира от евровата, що ли?... Тарикатее брокерчето, струва ми се.... 

# 335
  • In the shadows of my mind
ми имам къде да живея и няма да се налага да тегля кредити
днес ходих да говоря със съседите и се оказа, че блока е на септична яма  ooooh!. понеже оттам ще минава метро скоро, разчитат като се прокопае улицата за него, тогава да се присъединят. иначе в момента си живеят там, на няколко месеца събират по 15/20 лв за камион да опразни ямата. за овча купел иде реч.
утре ще ходя да говоря с майсторите в съседните сгради, които се довършват в момента.
С това уточнение... Честно казано аз не бих...

# 336
Привет и от мен. Преди време писах в темата - продаваме малък и търсим с доплащане 3 или 4ст в южните райони на София. Малкия го продадохме за по-малко от седмица, което ме изненада, но с големия удряме на камък. Почти стигнахме до сделка, но нещата не бяха наред документално и се отказахме. Сега сме харесали апартамент от банка. Някой купувал ли е такъв? Колко време отнема процедурата?

# 337
Привет и от мен. Преди време писах в темата - продаваме малък и търсим с доплащане 3 или 4ст в южните райони на София. Малкия го продадохме за по-малко от седмица, което ме изненада, но с големия удряме на камък. Почти стигнахме до сделка, но нещата не бяха наред документално и се отказахме. Сега сме харесали апартамент от банка. Някой купувал ли е такъв? Колко време отнема процедурата?

Директно от банка или от съдебен изпълнител? Мога да ти кажа за втория случай. Ако е директно от банка би трябвало да става бързо.

# 338
От банка чрез брокер. Не е през съдия изпълнител. Но понеже искаме лека корекция на цената, сме изпратили запитване на банката. После се правел предв. договор и после подписване. Но понеже са си тромава институция банките се зачудих за месец ще успеем ли да стигнем до нотариус.

# 339
Shamsina, не се доверявайте изцяло на брокера си за тази сделка, намерете си И адвокат. Този тип сделки си имат специфики, крият и свои подводни камъни. Ако брокерът ви не е и юрист, едва ли ще може да защити интереса ви адекватно.

На първо четене може да се яви проблем при член 33 от ЗЗД - договор, сключен поради крайна нужда и при явно неизгодни условия е унищожаем. Тази хипотеза е особено реална, ако продажната цена е по-ниска от пазарната. Второ, за разлика от имотите, продавани от ЧСИ, при които всички тежести се изчистват при проданта, банката търси да погаси само своето вземане. Не знам как стои въпросът с евентуални други тежести и вещни права на трети лица, които банката не е идентифицирала или е предпочела да игнорира, за да си удовлетвори вземането. Тук е достатъчно брокер да си направи качествено проучването, разбира се.

ПС - не специализирам нито вещно, нито облигационно право, така че може и да греша или да пропускам нещо.

# 340
О, да, Макарон. Първото, което направихме още преди да продаваме и купуваме е, че си взехме адвокат. Помощта й беше безценна до тук. Тя ни отказа и от една мътна сделка. А и По-добре да дам 500 лв. на доверен адвокат, за който съм сигурна, че гони моя интерес. За това съм отказала адвокатите на брокерите до тук. Ти какво реши с жилището в Славия?

# 341
Намерихме две жилища, които харесваме и които са под 100 000 лв начална цена за търга. В момента събирам информация кое от двете би ни носило по-добър доход от наем и съответно за кой търг ще участваме. Вероятно жилището в Славия ще отпадне, стига другото не е гредоред - и двете са строени през 60те години. Ако се качи много цената на търга, ще продължавам да търся, защото искам да ни остане бюджет и за ремонт.

# 342
Покрай Макарон и аз се загледах какво продават ЧСИ-тата, но само то любопитство. Направи ми впечатление едно помещение, което е със статут "Зала за събрания". Такъв статут официално съществува ли?  newsm78 Как може да се продаде така?
Макарон, каква доходност очакваш? Бях чела, че в момента е около 4%.

# 343
  • Варна
Освен ЧСИ има и ДСИ ( държавни съдебни изпълнители ) . Техните обяви ги има само в съда и сайтовите на банките. Така , че който  го интересива да види и в съда какви обяви има. Това за Варна, не знам как е в другите градове.

# 344
  • София, Bulgaria
От банка чрез брокер. Не е през съдия изпълнител. Но понеже искаме лека корекция на цената, сме изпратили запитване на банката. После се правел предв. договор и после подписване. Но понеже са си тромава институция банките се зачудих за месец ще успеем ли да стигнем до нотариус.

Обикновено се мотаят повече, докато се съберат да разгледат предложението, пък да решат, пък да изпратя проект на предварителен договор....за всека стъпка се иска време и организация на отдели и на много хора. Но кой знае?... може пък и да Ви изненадат.

Общи условия

Активация на акаунт