Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?-11

• 126 080
  • 732
  •   1
Отговори
# 705
  • София
Аз пак да попитам:
Някой знае ли на тази сграда какъв и е проблема?
http://www.imoti.net/tristaen-apartament-sofia-dragalevci--anno2787573.html
Наблюдавам я от около година, твърди се че има акт-16, видимо в сградата никой не живее, самата тя изглежда построена доста отдавна, има вече дефекти по фасадата. На телефона отговарят, че е обитаема и че почти всичко било продадено, но открих повече от 13 апартамента да се продават само в една агенция.

# 706
  • София
Проблемът е, че повечето хора, които си купуват апартаменти, искат да имат удобства за това да платят 860 евро - транспорт, забавления, училища, магазини. Драгалевци си е вилна зона на северен склон. Това, че има наоколо "гъзарски къщи" не е особено предимство. За да се води нормален живот си трябват 2 коли и по 40 минути транспорт за да направиш каквото и да е.
Другото е, че въпросният тристаен е с доста лошо разпределение, почти изцяло северен с изключение на преходната западна стая. Мога и още да продължавам.
За 80 000 евро може да се купи половин декар парцел и да се направи къща с по-голяма квадратура, ако потенциалният купувач държи на Драгалевци.
Мога и други доводи да дам, ако е нужно  Grinning

# 707
  • София
Скрит текст:
Проблемът е, че повечето хора, които си купуват апартаменти, искат да имат удобства за това да платят 860 евро - транспорт, забавления, училища, магазини. Драгалевци си е вилна зона на северен склон. Това, че има наоколо "гъзарски къщи" не е особено предимство. За да се води нормален живот си трябват 2 коли и по 40 минути транспорт за да направиш каквото и да е.
Другото е, че въпросният тристаен е с доста лошо разпределение, почти изцяло северен с изключение на преходната западна стая. Мога и още да продължавам.
За 80 000 евро може да се купи половин декар парцел и да се направи къща с по-голяма квадратура, ако потенциалният купувач държи на Драгалевци.
Мога и други доводи да дам, ако е нужно  Grinning
За сградата питах и затова я посочих чрез тази обява, а не за този апартамент.
Как може всичко почти да е разпродадено освен няколко по-големи апартамента и акт-16 бил даден отдавна, а пък НИКОЙ НЕ ЖИВЕЕ, направо е призрачно!
Надявах се брокерите в темата да кажат нещо, но щом мълчат, си затвърждавам мнението, че има някакъв проблем.

# 708
  • София, Bulgaria
Скрит текст:
Мога и други доводи да дам, ако е нужно  Grinning
Как може всичко почти да е разпродадено освен няколко по-големи апартамента и акт-16 бил даден отдавна, а пък НИКОЙ НЕ ЖИВЕЕ, направо е призрачно!
Надявах се брокерите в темата да кажат нещо, но щом мълчат, си затвърждавам мнението, че има някакъв проблем.

Щом си мълчат брокерите, може и да НЕ знаят нищо, точно за тази сграда, като мен на пример. Никога не съм имала купувачи с търсене на АПАРТАМЕНТИ в Драгалевци, Бояна, Симеоново. Къщи сме купували, но апартаменти не. Това не означава, че не се продават и че няма търсене.  Ако представлява интерес локацията за Вас, преди да си правите прибързани заключения съберете информация и най-добре е да е от първа ръка. Малко ровене в търговския и имотен регистър доста ще помогне.

# 709

За мен поне (лично мое и неангажиращо мнение) най-големият проблем е локацията - никога не би ми хрумнало да си купувам апартамент в Драгалевци - далеч е от всичко интересно в града, трябва всеки да има кола (а гаражи за толкова коли?) и да се редуват да са шофьори на децата, зимно време само с джип се стига до там, няма парно и топла вода, на юг ти е планината, от където следва, че фасадите с гледката са само на север, а даже да има южни прозорци слънцето ще свети малко и ще гледаш склона. На всичко отгоре е достатъчно ниско и даже няма и чист планински въздух. Т.е. да живееш там си е набутвация от всякъде. Може би за някоя голяма къща с двор да е различно, ама за апартамент  си е направо неразумно.
Освен това и в центъра на София, и в Оборище, сигурно и другаде, има доста нови и хубави сгради в луксозно изпълнение, в които населени са по няколко апартамента само, а останалите си стоят с мръсните прозорци без пердета и без обзавеждане изобщо. Просто хората купуват "да има" или с някакъв по-далечен хоризонт и жилищата си стоят. Ако не си купил специално за да даваш под наем, а за себе си, да пуснеш наематели също е набутвация. И така. Последно, но не по важност,  да се живее в ненаселена сграда е неикономично, хеле пък на студа на северния склон на планина.

Та това стига ли ти? Иначе на сградата може нищо да и няма, изглежда много добре. Не знам дали има канализация.

# 710
Силно се съмнявам да има нещо продадено, по-скоро брокерите го казват, за да те притиснат да купиш най-непродаваемия апартамент. При всички положения, щом никой не иска да живее там, е много вероятно да има основателна причина да не искаш и ти.

# 711
  • България-Швейцария
На конкретния апартамент от моя гледна точка първият и основен недостатък е, че е двуспален, т.е. предполага се, че ще живеят поне 3-ма или 4-ма души, а има само един санитарен възел; самият той пък е с обща стена с едната спалня, която според планировката се предполага да е основната. Веднъж месечно ми се налага да пребивавам в такъв, и, вярвайте ми, дори 3-ма души, при това с различни графици и режими на деня в един момент започваме да си пречим и да си скачаме по главите. Чакаш тези в основната спалня да се събудят, за да влезеш да се изкъпеш, 'щото душът се чува през стената; дори тогава - бързане, зор и стрес дали на някой междувременно няма да му се доп*к@е или нещо друго, изобщо не си е работа така, дори и деца да са останалите 2-ма или 3-ма.
Другото, което ме притеснява - при това разпределение на помещенията на практика няма място за дрешници/ гардероби; на втори прочит може и да се намери, но не е най-оптималното.
Иначе специално тази сграда е съвсем близо до околовръстното, транспорти има всякакви дори за човек, който не шофира.

# 712
Не мога да се ориентирам, кога се дължи ДДС- само когато купуваш директно от инвеститор ли?

Последна редакция: нд, 02 окт 2016, 10:54 от gebura

# 713
Цитат
Някой знае ли на тази сграда какъв и е проблема?
Тази сграда е почти на кръговото на Околовръстното и Черни връх. Изглежда много шумно място. Освен това показаният апартамент има ужасно разпределение и на всичкото отгоре изложението му е север и запад и то към улицата. Не знам другите как са, но този... Всъщност уж е в Драгалевци, а няма никакво спокойствие и тишина. Хем трябва да ходиш навсякъде с кола, хем не си на тихо и спокойно.  Може би това е причината да е необитаема. Никога не бих купила апартамент там.

Последна редакция: нд, 02 окт 2016, 12:12 от Мари-Едвиж

# 714
  • София
Благодаря на черна станция, мари-евидж и ситрамел за коментарите за сградата в Драгалевци. Не бих купила там, но наши познати купиха и затова я обследвам, силно ми е съмнителна че е празна. Не са ми толкова близки за да ги разпитвам подробно. И те още не живеят там. Фасадата на живо изглежда захабена.

# 715
Привет,

Замислих се на темата за преговори за цената на жилището, което сме си харесали. Никога през живота си не съм преговаряла за каквото и да било (дори за домати) и надали ме бива в тази част. Търся апартамент сама, тоест не мога да разчитам на някой от семейството ми да свърши тази работа.
С колко % от първоначално обявената цена се смъква при преговори? Знам, че няма статистика и някакво правило, но ще се радвам, ако споделите впечатления. Брокер или адвокат да си търся? И, ако се съглася да ме представлява брокера на продавача, пак ли е на 3% комисионна?

Благодаря предварително на включилите се по темата  bouquet!

# 716
  • София, Bulgaria
Последните месеци % на купувачи с нереалистични очаквания от пазара, като че ли скочи двойно и като че ли никога до сега не е било толкова голямо разминаването между предлагането и очакванията. Не ме разбирайте погрешно, НЕ казвам да се купува какво и да е, само и само да се купи нещо. Ако разликите  не бяха драстични въобще нямаше да повдигам въпроса. Какво имам предвид. Прави ми впечатление, че на пазара има купувачи/ и като че ли са все повече/ , които въобще не са готови да станат собственици на имот, нито имат нужните финанси, нито приемат пазара, такъв какъв то е, но имат мечта/ което е прекрасно разбира се, но трябва да почака/ . Имам бюджет като за панелна гарсониера, но искам, ама много искам 2-ст ново строителство в Източни или Южни райони и да не е нагъчкано, да има гледка, а ако е близо и метрото ще е супер. И Витоша не ми харесва, Манастирски ливади също. И знаете ли 9 месеца търся в ужасен стрес съм, всяка свободна минута съм в интернет, смених 3-ма брокера и нищо.
Всеки знае, какво е перфектно жилище за него и няма лошо да си го мечтае и да си го поставя за цел, но не може да се игнорира действителността, защото негатива и разочарованието остава за него самия.
А действителността се мени, днес е такава... утре ще е друга и може би тогава ще бъде момента, в който ще се осъществи покупката на идеалното жилище. И се питам трябва ли да си тровим живота само и само, защото сме решили, че искаме  днес и това е.
От друга страна такъв тип купувачи са полезни за пазара/ но не и за себе си/ като цяло, защото те ходят и гледат имоти и извън бюджета си, но естествено не купуват или предлагат драстично намалена цена, която се отхвърля, но може би малко отрезвява продавачите. И силно се надявам да действа и като някаква спирачка на цените особено за имоти, които са наистина надценени и с над пазарна цена.

# 717
gebura, няма правила. Колкото по-близо е цената до пазарната, толкова по-малък коментар може да се направи. Има и случаи, в които не приемат такъв, както и други, в които дори се вдига цената. Индивидуални са нещата.

%-тът е различен, зависи от това на колко работи самата фирма.
Не се влияе от това кои са другите й клиенти, т.е. ти си имаш отделни отношения с Агенцията.

# 718
Някой може ли все пак да ме светне защо са толкова изкуствено надути цените на имотите в София? Вероятно има причина.. и все пак.. вчера от комплекса до басейна Диана ми обявиха цена на квадрат от близо 1300 евро. Извинявайте, ама.. София.. тук още се движат каруци по улиците, масово се живее в панели и булевардите и улиците не смогват на човекопотока и искат цена за жилище като в нормален европейски град. Защо!?  newsm78

# 719
Първо, абсолютно съм съгласна с всеки ред от написаното от tomeva. Такива са и моите наблюдения от преди няколко месеца. Но и продавачите яко спекулират със ситуацията. Всъщност, истината е, че пазарът определя правилата.

gebura, както ти е казала НСЧ, няма определена отстъпка, която конкретно да гониш. Но, нищо не пречи да зададеш следния въпрос, след като дадеш ясен сигнал, че наистина си решила да купуваш. Нещо от типа на "Можем ли да смъкнем малко цената?" Или "Много ми харесва жилището, но имам известни колебания за цената и това ме спира да взема решение. Възможно ли е да обсъдим някакво намаление?". Имай предвид, че някои от брокерите също много бързо смъкват комисионната си от 3 на 2.5%, така че може да говориш и с брокера. Също -цената може да се намали от разделянето на плащането при нотариус и държавните такси. Общо-взето, варианти има.
Когато продавахме, отстъпихме малко от цената. По същия начин се бяхме спазарили за лека отстъпка за жилищата, които първоначално харесахме за купуване. Това, което купихме,обаче, нямаше отстъпка, т като беше от банка. Брокерът на банката ни посъветва, че чожем да искаме занижение, но процедурата щеше да отнеме време, а резултатът беше неясен.
Иначе, брокер или адвокат - моят избор беше адвокат, който представляваше само моите интереси. Супер доволна съм, защото ни показа подводните камъни в една от сделките, които съмнявам се, че брокер би могъл. Но пък, ако имаш читав брокер, повечето от тях си имат адвокати и работят с тях.

Общи условия

Активация на акаунт