Здравейте!
Пускам нова тема, защото в темата за свекървите получих доста съвети, но сега се интересувам и от правната страна на въпроса.

Някои от вас вече са наясно за проблема, но нека обобщя. Свекърва ми живее сама в БГ, ние с ММ и всичките й най-близки роднини в чужбина. Боледува често, не може да се справя сама и гледа котки, от които меко казано е обсебена. В жилището е пълна кочина, заделя за тях всичките си пари, включително тези, които ние й пращаме..

Прибрахме се в БГ на почивка и използвахме момента да говорим с нея. Идеята е тя да дойде в Германия, защото в бъдеще тя ще остарява все повече, няма да може да се справя сама, а никой от нас не може да си позволи да лети до БГ за всяка нейна болежка, включително да й плаща дълговете по болниците. Убедихме я, че това е най-доброто за нея, съгласна е да дойде.

И сега тук идва проблемът. Тя няма развод със свекър ми и следователно е омъжена за немски гражданин и има основание да заживее в Германия, пенсията й да бъде приравнена и държавата да й доплаща до социалния минимум. Обаче свекър ми, иска максимум след година, когато и той ще се пенсионира да се разведе с нея и да сключи брак с жената, с която живее от 20 години. Ако го направи свекърва ми губи правото си на немска пенсия, следователно правото си на жилище и статуса си в Германия. За да го запази има някакъв минимум от пет години мисля, но не съм сигурна, в които тя трябва да е живяла с мъжа си в Германия, за да може при евентуален развод да не й отрежат пенсията и правото на жилище. Другият вариант е тя да работи, но не знам кой ще наеме 70- годишна жена на работа, плюс това тя е капризна и ще има да мрънка...

Въпросът ми е дали някоя от вас е наясно с правната страна на въпроса или ако не поне да ме надочите към добър адвокат, който е наясно със социалното право в Германия. Там адвокатите с които сме се съветвали ни казват неща, които и в Гугъл можем да прочетем, общи приказки. Или явно не сме попаднали на специалист. Ще съм благодарна и за съветите ви. Hug