Частни училища - информативна тема 14

• 84 410
  • 746
  •   1
Отговори
# 165
  • София
Много бих се радвала, ако детето ми изостава, да работи с група, която работи с неговото темпо. Изобщо не срава въпрос да се тупам в гърдите и да искам напреднала група.
В математиката в Междучасие в курсовете за 7 клас, първоначаният тест го разпредели в по-слабата група. За него си беше много добре, защото успя да навакса пропуските и след по-късен тест вече го преместиха при пи-бързите.

# 166
  • София
Аз принципно заставам напълно зад идеята за работа по нива с езика. И не само по него, всъщност. Но истината е, че и другата схема очевидно работи. И не визирам държавните езикови, където липсата на разделение е факт заради недостатъчен ресурс, а АК например. От 2 или 3 години разпредeлението им в  8 клас не е по ниво на владеене на езика на входа, смесени сa децата, пък не съм чула родители да се оплакват, че детето им не е смогнало да догони като ниво останалите. Може би все пак обяснението се крие  в това, че е едно просто да учиш език и успоредно с това да имаш още  n предмета на български, друго е  той да е езикът, на който се провежда цялото обучение. Въпреки че във всичките училища към посолствата случаят е точно вторият, а се изискват знания по езика и не се разчита на това, че изостанали могат да догонят такива с по-високо ниво. Като цитираната възраст от 14 години, на каквато са колежаните в 8 клас, предполага още по-голяма разлика в  нивата по английски в сравнение с тези при малки деца, тъй като има ученици, които по 7-8 години интензивно са учили  друг език, има  и такива само с училищни знания по езика от 4 часа седмично в ДУ, има и много напреднали от ЧУ или след дългогодишни курсове.. И все пак ето че и без сортирането им се постигат резултати.

Последна редакция: чт, 28 юли 2016, 08:31 от пенсионирана русалка

# 167
Може много напредналите да се освобождават от тези часове и да се явяват само на изпит.

# 168
  • София
Не вярвам който и да е, с каквото и ниво да е, да е освободен. Написаното беше пример само за това, че и другата схема работи.

# 169
  • Sofiq
За мен беше интересно как двуполюсно реагираха родители в Питагор, след като разделиха децата на две групи по математика, в не задължителната й част(ЗИП и школа). Започнах да чувам самите деца да си коментират помежду си за група "за умни и за тъпи". Стана ми жал за тях, понеже колкото и да изостава някое дете, едва ли щом е там, е "тъпо". А и по принцип това определение само по себе си не е качествен измерител на възможности-самите учители споделят случаи, в които дете изпреварва връстниците си, в някакъв момент. И разбира се, подкрепят делението на групи, по следните причини: някои деца обичат математиката и се справят добре на контролните в училище, но не обичат състезанията и не държат на интензивна подготовка по състезателна математика. Познавам  такива деца. Има други, които искат да се състезават, но възприемат по-бавно, имат липси в материала или ги мързи или просто логическата мисъл куца...Да, да, знам какво ще кажете-защо тогава са в Питагор. Ами и там, и в СМГ и навсякъде не може да се напълнят паралелките само с гении:) Обикновено има двама-трима по-силни от другите, в дадена дисциплина. Учителите ги пускат в силната група и покрай тях и по-можещите, които да се опитват да ги настигнат. А по-слабата група утвърждава знанията, като вместо да реши даден тип задача по веднъж, както прави силната група, я решават да кажем десет пъти, докато я разберат. За да е честно към всички, пускат контролни за определяне на група деца, които да се явяват на по-сложните състезания и ги пускат на всички през годината-така всеки има шанс, да докаже, че е напреднал. Ако дете от по-бавната група пък изкара медал на някое от лесните състезания, пак го взимат в по-бързата. Така че, делението си зависи от самото дете. Разбира се, има родители с претенции, които много искат детето бързо да се премести от слаба в силна група, но това право всяка година се извоюва с входящ тест наново и за промени през годината трябва доста труд. Считам, че тази система е справедлива, защото дава шанс на всеки да се докаже, а силните също трябва да се борят, за да докажат че заслужават мястото си и не се отпускат.

Последна редакция: чт, 28 юли 2016, 09:32 от elica1051

# 170
Не, аз само дадох предложение по темата. Няма връзка с твоя пост, Русалке. Наистина ако детето е много напреднало, а училището няма възможност да дели децата по нива, съвсем спокойно напредналите може да се освобождават от влизане в час по езика и в края на срока само да се явяват на изпити.

# 171
  • София
Не, аз само дадох предложение по темата. Няма връзка с твоя пост, Русалке. Наистина ако детето е много напреднало, а училището няма възможност да дели децата по нива, съвсем спокойно напредналите може да се освобождават от влизане в час по езика и в края на срока само да се явяват на изпити.

Разбрах, Химикал. Но в цитирания от мен пример АК със сигурност не е  училище, нямащо възможност да разпредели децата по нива. Още повече, че години наред го е правило.Тоест не някаква невъзможност е била причината за смяна на схемата, съвсем целенасочено е била направена последната. Peace Ще е интересно родители с деца там да споделят как става на практика догонването при доста осезаеми стартови разлики. Защото имам наблюдение над ЕГ, но предвид различния първи език в нея и  значително по-малкия брой деца с високо ниво на владеенето му на старта, класовете са доста по-еднородни по този признак.

Последна редакция: чт, 28 юли 2016, 09:11 от пенсионирана русалка

# 172
  • София
Русалке, на мен също ми е интересно как вървят нещата в часовете по АЕ в 8-ми клас в АК, след като са взели решение да не разпределят децата по нива... Когато големият ми син учеше там, бяха по нива и нещата се движеха отлично. Сега идея си нямам как един преподавател съвместява в един и същ час ниво А1 с С1... Като чета позицията на Андариел, предполагам, че и в АК вероятно са се появили такива родители и това е наклонило везните за решението... Лично за мен това е по-неподходящият вариант. Аз съм ЗА разделянето на нива. (И не, синът ми не беше от децата с високо ниво по АЕ. Беше учил НЕ от 1-ви клас и АЕ му се явяваше втори език. Класът, в който попадна, беше много адекватен и му донесе ползи.) Peace

Последна редакция: чт, 28 юли 2016, 09:56 от .♥.Петя.♥.

# 173
  • В офиса
За мен деленето в колежа в момента е загадка. Не е случайно, но не е и по владеене на език, макар че може и това да е един от компонентите, знам ли, или да са намерили начин да измерват не реални знания, а потенциал? Откакто деленето не е по владеене на език, децата идващи от нашето училище не са равномерно разпределени във всички класове. Няма как да е случайно.

Аз се замислих за примера на Лейка за билингуъл дете. Всъщност в часовете по английски за 1-ви - 2-ри клас се учи основно граматика. Няма как едно билингуъл дете да е запознато с граматиката нито на български, нито на английски, така че обща група няма да го дърпа назад. Освен това ми се струва демотивиращо за останалите, предвид крехката им възраст. Колко деца са билингуал при бъдещите третокласници в ПБ - 2-3? Само за тях група? Не че не може. По разкази преди време в Св. Георги е имало група за напреднали по мат. за 2 деца. Но в случая с езика колко ще са ползите? В групата на дъщеря ми по англ. имаше 2 деца с българо-канадски произход, резултатите им не "стърчаха" от общата маса.

# 174
  • Sofiq
Дали пък явяването само на изпит по даден определен предмет в края на годината е допустимо от МОН у нас в БГ и ако да, то какво ще прави детето, през часовете, в които не влиза в час. Ако няма шанс през тях да влиза в по-напреднал курс, не виждам полза от негово "невлизане".

# 175
  • София
За мен беше интересно как двуполюсния реагираха родители в Питагор, след като разделиха децата на две групи по математика, в не задължителната й част(ЗИП и школа). Започнах да чувам самите деца да си коментират помежду си за група "за умни и за тъпи".

За съжаление подобни неща се чуват и в по-горните класове. Хлапето не веднъж е споделяло как, в часовете по СИП, определени ученици наричат деца от нейния клас "глупави", "тъпи" и т.н. просто защото не са в 1 група по СИП,  или защото са в "слабия" клас.
Така че подобни изказвания, на първо място, са въпрос на възпитание и как родителя ще реагира когато чуе детето си да коментира по този начин съучениците си. Защото в много от случаите сме склонни да си замълчим в подобни ситуации, просто защото наистина вярваме, че нашето дете е "повече" от другите.
На второ място е въпрос на това, как учителите ще реагират на такива изказвания. Има такива, които веднага поставят "на място" ученика, позволил си подобни коментари.  За щастие, такива са повечето учители в училището. НО има и такива, които си позволяват подобни коментари пред децата. Лично аз съм била свидетел на такъв, а и по разкази от детето, съученици и родители, разбирам, че доста често са обиждани като "най-глупавия" клас, пред други учители или деца от други класове.
Между другото, това може би е единствената ми забележка към училището. Изключително съм доволна и аз и детето.

Та няма нищо лошо в това децата да бъдат разпределени в различни групи, по определени предмети (не по класове). Но от изключително значение е как е представено пред родители и деца.
Ако разделението е представено по начина, по който на нас ни го представиха за часовете по СИП - Мат., не виждам никакъв проблем, дори напротив. Родителите бяха уверени, че ако детето им е във 2 или 3-та група няма да пропусне и децата ще изучават еднакъв материал, а разликата ще е само в трудността на някои от решаваните задачи. Поне в нашия клас нямаше никакви недоволства и децата си бяха щастливи в групите, където бяха разпределени.

# 176
  • София
В училищата с акредитация от МОН няма как да не влизаш в часовете и да се явиш само на изпит, защото, видиш ли, нивото ти е много високо... За да бъде оценен един ученик по даден предмет, трябва да не слиза под определен % посещаемост на часовете. Peace А и никакъв смисъл няма в такова действие според мен. Като най-малкият проблем ми е какво ще прави ученикът в това време, това ще се реши, особено в ЧУ. По-същественото е, че подобно високо ниво малко или много е субективно. Как ще  се разбере в кой момент това напреднало дете е  вече застигнато или подминато като ниво, та да се върне обратно в час?

По повод билингвалните деца, на мнението на Тинкърбел съм. Може разговорно да са много по-напред, може много повече лексика да знаят, но не изпреварват непременно другите в цялост. На Мецан на лични съм му разказвала за моя съученичка, половин германка. Ами в едни отношения изпреварваше всички с езика, в други (като правилно приложение на граматична норма и на писмен) изоставаше от доста деца, за които езикът си беше съвсем чужд. И на финала на гимназията като оценка по езика не беше сред отличниците.

# 177
В училищата с акредитация от МОН няма как да не влизаш в часовете и да се явиш само на изпит, защото, видиш ли, нивото ти е много високо... За да бъде оценен един ученик по даден предмет, трябва да не слиза под определен % посещаемост на часовете. Peace А и никакъв смисъл няма в такова действие според мен. Като най-малкият проблем ми е какво ще прави ученикът в това време, това ще се реши, особено в ЧУ. По-същественото е, че подобно високо ниво малко или много е субективно. Как ще  се разбере в кой момент това напреднало дете е  вече застигнато или подминато като ниво, та да се върне обратно в час?

За това ще са изпитите в края на срока, а може и два пъти на срок. Така лесно ще се улови моментът, в който детето вече не е пред другите и трябва да се върне в час.
А относно МОН, не знам. Аз се съмнявам и утроените хорариуми по БЕЛ, математика и английски в ЧУ да са точно законни. Веднъж някой беше задал такъв въпрос и не получи отговор.

# 178
В Питагор има 2-3 нива СИП математика, така ли? Това е добра идея. При нас не е така, всички са в една група и моят син скучае.

# 179
  • Sofiq
В Питагор има 2-3 нива СИП математика, така ли? Това е добра идея. При нас не е така, всички са в една група и моят син скучае.
Да, диференцирани са  и по ЗИП, а в школата пък влизат само деца, които имат сериозен интерес и данни за състезателна математика. Там госпожата впряга цялата си изобретателност  да намери интересни задачи, за да не скучае никой. Задачи и решения се обсъждат, търсят се по-добри варианти, екипно решаване-въобще там моят син не скучае:))Факт е, че децата имаха отлично представяне тази година по състезания и по-интерсното е, че за разлика от предишни години, медалите не отидоха само при едно-две питагорчета от дадения випуск, а поне десетина деца успяха да блеснат с постижения. Няма да крия-основната заслуга за успехите е нововъведената школа, която започна тази година от втори клас.

Общи условия

Активация на акаунт