Частни училища - информативна тема 14

• 84 410
  • 746
  •   1
Отговори
# 180
  • Sofiq
А иначе, интересни новини за стартиращото от тази есен ЧУ Томас Едисън: понеже следя с голям интерес това училище, си пиша лично с директорката и я попитах как ще е там с езиците. Ето какво ми е писала (с малки промени):

1. Езиците няма да се изучават по установеното правило "език по класове" - тук разчупихме клишето и ние ще изучаваме езиците по компетентности т.е. може деца от 1-ви, 2-ри и 3-ти клас да изучават езика в една група стига да са на едно ниво. Тази година имаме 3 класа /1-ви, 2-ри и 3-ти/ и образувахме три групи по АЕ.

2. Втори чужд език - според мнението на родителите и по избор на децата: руски, немски, френски, испански, китайски. Почти всички /без 1дете/ ще изучават и втори език-по избор е .

3. Много държа на игровизацията на училищния живот и учебния - проекти "Пътя на успеха", "Революционери в класната стая", "Лабораториите на Едисън", "Капсула на времето" .... има ги в сайта

4. Също така много ми се иска и включих по проект студенти от МУ-Сафия и Био игри при БАН да водят здравно образование "Медицина за деца" и "Био игри" - химия, биология, гранични науки с теми като "Произход на живота на Земята" .... -  много са...

5. Изкуства и спорт - любими са ни, знаеш, присъстват и в програмата. Бен  Кингсли, който от известно време живее и ще живее в България  го уговаряме да ни помага в театъра!Ще имаме и кулинарно ателие за деца и родители!

6. Учителите от 1 до 4 клас не преподават по всичко, защото не са "Всезнайковци"Simple Smile И те преподават по компетенции и интереси, така както естествено търсят да учат децата:)

7. От MindHub ще ни водят ИТ часовете и програмиране и роботика за по-малки деца 1-4 клас. КОйто още не го знае, страхотни са!

8. Семинари за деца - себепознаване, целеполагане - без това няма да е Нашето училище! Всеки месец по две от водещи специалисти в работа с деца!

9. Програмите на Джуниър Ачийвмънт по предприемачество и финансова култура.-..

10. И специализирани занимания по астрономията и много други...."

Надявам се тази информация да е полезна.

# 181
Благодаря за информацията от 7ма точка, но не съм съгласна с мисленето на директорката по 6та точка. Явно обаче тя няма вина, а нашата с-ма за обучение на учителите.
При нас всяка година учителите сменят класовете, като общо взето се въртят на две групи - от малките до 2 клас, и от 3 до 6ти клас. Учителят на голямото изкласи 6ти клас, а сега ще преподава в 5ти клас. И той (мъж е) е учител и по физическо вкл. Същото е и с дребното - учителката му тази година в ПГУ беше по-предната година учителка във 2ри клас.

Вчера имаше конференция на Кунева с учители от Асоциация на българските училища в чужбина.
На 1 август 2016 г. влиза в сила новият образователен закон – Законът за предучилищното и училищното образование.
http://zareformata.mon.bg/

Последна редакция: чт, 28 юли 2016, 12:28 от Нeм

# 182
То не е лошо да се разчупват клишета, но ми се струва, че между първокласник и третокласник разликата е огромна и някак си не ги виждам заедно да учат, та дори и да са едно и също ниво по езика. Огромна е разликата в познанията им за света и възприятието му, в способността им да помнят и да се съсредоточават и въобще във всичко, така че дори и да знаят образно казано еднакъв брой думи на даден език, не ми се струва подходящо да ги събереш да учат заедно. Също и към игровизация на учебния живот се отнасям скептично, не напълно, има неща, които се усвоят добре под формата на игра, но има и материя, която просто трябва да се научи.

Отделно дето, (не само във връзка с това училище, а по принцип), съм силно скептичен, че едно дете може да се занимава със 100 неща и да има успех, както тук във форума често се срещат деца, дето ходят на занимания примерно по математика, плуване, шах, футбол, език, инструмент, биология, танци, балет и какво ли не. Всичкото това едновременно. Не вярвам, че едно дете може ефективно да участва в толкова занимания и да стане гений и че може да усвои толкова много неща. По-скоро ще стане невротик. По-добре две неща, но качествено, отколкото 10 неща, колкото да можеш да ги изредиш, че ходи детето ти на това и това и на трето, пето и десето.

# 183
  • София
Мецане, прав си, ама донякъде. Peace Поне според мен. За да го запишеш на две неща, но качествени, ще си ги избрал най-вероятно ти, съобразявайки се само частично с това, което си видял, че му върви на детето. Примерно няма да го запишеш на пеене, ако е настъпано по ушите. Но за сметка на това установяваш, че рисува прекрасно и го пускаш на рисуване. Ок, рисуването и  в добавка плуване и вече си  стигнал предела от две занимания, но сериозно застъпени.  Детето ти няма достъп до шах, до занимателна математика, до  танци и т.н... Може точно някое от тях като занимание да му е по-присърце,  да го грабне повече, ако имаше впечатления обаче... Затова в малка възраст се наблюдава често подобно разпръскване на силите в много посоки. Детето пробва това и онова, но  много бързо се ориентира и дава знаци кое му се нрави, на кое ходи с желание, кое му идва в повече.. И автоматично тези много  като брой занимания  намаляват и се свеждат до  упоменатите от теб 2-3, с които вече хем по-сериозно се занимава, хем го прави с кеф, защото само си ги е избрало...

Но е факт, че за подобни разнасяния насам и натам в малка възраст, докато се сформира  финалният набор от занимания, е нужен развеждащ детето човек. А не всяко семейство има опциите за такъв.

# 184
Моето дете завърши 9 клас в АК тази година. Когато в 8 клас ги разпределяха по паралелки ни обясниха, че са променили схемата. Моето усещане е че са го направили, тъй като са много чувствителни на тема дискриминация и споменаха че са усетили, как при разпределение по ниво на владеене на езика се появяват проблеми и различно отношение към децата с по-ниско ниво от съучениците им. След завършване на 8 клас преподавателите определиха кои ученици имат нужда от още занимания по езика и в 9 клас имаха допълнителни часове по английски - support - в часовете за електив.

# 185
  • Sofiq
Хм, че то в повечето училища частни, децата ходят на няколко неща. За Питагор примерно, искаш, не искаш, трябва да запишеш детето (поне до 4 клас е така) на поне няколко следобедни занимания. Разбира се, изборът какви да е, си е твой. Моят ходи следобед на народни танци, хип-хоп, приложни изкуства и по свое желание-на таекуондо. Иначе има ред други-музика, пеене, цял куп спортове, шах. Това по никакъв начин не го затормозява, напротив, той ми споделя, че го релаксира. Там няма оценки, има само изяви отвреме навреме. Затормозяването е по-скоро ако се прекали в основната програма. Нея децата възприемат за задължителна, но и тя може да не е обект на тормоз, ако детето е попаднало в училище с профил като за него. Моят син не обича да пее и сигурно би ревал в музикално, или пък в спортно училище например....Мда, и обратното-на децата без изявен устрем към математиката (не към състезанията,а към стандартната математика) още във втори клас им се вижда нанагорно в Питагор и започват да се отписват.

# 186
  • София
Не ставаше дума за допълнителните занимания в ЧУ, а навън, поне аз така разбрах поста на Мецан предвид написаната от него  констатация преди няколко дни, че за далеч по-кратко време, но с по-сериозни занимания от тези в ДГ/училище, се постига  чувствителен напредък. А много такива занимания биха били наистина натоварващи. Да плуваш по 30-40 дължини в басейна, после да си на школа по мат, на другия ден на вокална група и танци, на третия на пиано и шах - ами това няма как да не идва в повече, ако се задържи дълго във времето и  върви в комплект с целодневен престой в училище..

# 187
  • Sofiq
То не е лошо да се разчупват клишета, но ми се струва, че между първокласник и третокласник разликата е огромна...

Тук съм съгласна. 1 и 5-6 клас примерно би ми се сторило странно. 1-2-3 по-скоро не. В момента детето е на езиков лагер и групите им не са по възраст, а по знания, определни с предварително изпитване-но не само писмено, а и устно (т.е. и говорни умения). В лагера се говори и учи почти само на английски. Децата играят заедно, правят заедно проекти. Моят е в група с деца по-малки и по-големи от него. Резултатите са много добри и доказателство за това, са множеството доволни родители, които ежегодно пращат децата си на този лагер. Е, защо пък тази формула да не работи и в реалното училище, в рамките на учебния час?

# 188
  • Sofiq
Не ставаше дума за допълнителните занимания в ЧУ, а навън, поне аз така разбрах поста на Мецан предвид написаната от него  констатация преди няколко дни, че за далеч по-кратко време, но с по-сериозни занимания от тези в ДГ/училище, се постига  чувствителен напредък. А много такива занимания биха били наистина натоварващи. Да плуваш по 30-40 дължини в басейна, после да си на школа по мат, на другия ден на вокална група и танци, на третия на пиано и шах - ами това няма как да не идва в повече, ако се задържи дълго във времето и  върви в комплект с целодневен прстой в училище..
Допълнителни занимания извън ЧУ??Че кога намират време newsm78  Е, ако нямат домашни за събота и неделя, и състезания.....може и да има малко време през уикенда за нещо. Ама през седмицата-звучи меко казано безумно.

# 189
  • София
Ами не знам, изброените в тази тема всякакви  допълнителни занимания нямам усещането да са само училищни. Peace

# 190
Ама през седмицата-звучи меко казано безумно.

Децата от ОТ учат до 16 часа. Но в сайта им не виждам опция за занимания по шах, плуване и програмиране. Какво правим в този случай?

# 191
Ами не знам, изброените в тази тема всякакви  допълнителни занимания нямам усещането да са само училищни. Peace

Peace
Това, което беше изредено преди няколко поста мисля е изцяло извън училище. Моето дете ходи на балет два пъти седмично в училището си, но след учебните занимания; плуване един или два пъти седмично; и един път седмично на математика. И програмата и смята, че е доста натоварена.

Отделно има избираеми ателиета като тези при вас в Питагор, които са по време на учебните занимания.

# 192
Не ставаше дума за допълнителните занимания в ЧУ, а навън, поне аз така разбрах поста на Мецан предвид написаната от него  констатация преди няколко дни, че за далеч по-кратко време, но с по-сериозни занимания от тези в ДГ/училище, се постига  чувствителен напредък. А много такива занимания биха били наистина натоварващи. Да плуваш по 30-40 дължини в басейна, после да си на школа по мат, на другия ден на вокална група и танци, на третия на пиано и шах - ами това няма как да не идва в повече, ако се задържи дълго във времето и  върви в комплект с целодневен престой в училище..

Аз също съм на това мнение - виждам резултатите от последните 2-3 години.
Това би било натоварващо и общо взето невъзможно, ако детето е цял ден на у-ще.
На големият ми син програмата е подобна и се чувства чудесно, но до тази година беше в ДГ до обяд. Ще видим, как ще се чувства като тръгне ПУК в у-ще от Септември.
Относно обсъжданите занимания по-долу, той сега стана на 6 и вече започна да отсява, кои занимания да спрем/намалим за сметка на други.

# 193
  • София
Ама през седмицата-звучи меко казано безумно.

Децата от ОТ учат до 16 часа. Но в сайта им не виждам опция за занимания по шах, плуване и програмиране. Какво правим в този случай?

newsm78 Шокираща идея - прибираме си ги да си почиват след 8-часовия им ден?

# 194
Елица, колко часа на ден са допълнителните занимания в Питагор?
Изреждаш много такива и оставам с впечатлението, че целия следобед е от такива. Кога успяват да вместят всичките часове мат, бел и език?

Общи условия

Активация на акаунт