Частни училища - информативна тема 14

• 84 410
  • 746
  •   1
Отговори
# 270
С други думи, докато в държавната градина учителят може да не ги научи на нищо, в частната сякаш се очаква, че поне нещо ще знаят.

В ДУ бяха външни изпълнители по АЕ и определено се виждаше на откритите уроци кой какво разбира и кой не.

На 3 години се учи азбуката за деца в среда с АЕ. Тогава трябва да пишат буквите по пунктир, на 4 г от точка, на 5 г писане без доп. помощ + почват да четат.

# 271
С какви знания по езика се излиза съответно от едното и от другото място?
Ако учителят става за нещо, на края на годината децата от първа-втора група би трябвало да могат да изпълняват сложни команди.
Прости команди са sit down, stand up, jump, а сложни команди са Take the ball and give it to Alex, Put the doll under the bed. Трета група пък трябва да може и да задава такива команди - децата да казват едно на друго кой какво да направи, както и да изпълняват. Също трябва да се знаят солидно количество думи от доста категории, макар че това повече се усвоява в ПГ, но ако учителят има желание, си го вкарва по-рано. В трета група е реалистично към средата или края на годината да могат да говорят по разказ, картинка, филмче - не с най-правилната граматика, разбира се, това не се очаква от деца под първи клас, но да се ориентират достатъчно, за да включат думи, които знаят, и сегашно продължително време.
Приблизително това бяха резултатите от обучението по английски в държавната градина на детето, като включвам и четвърта група. Уточнявам, че учителката беше от външна школа, но ги занимаваше и през четирите години (може и още да преподава там).
Никакво писане и четене не е упражнявано (освен това, за което говори Андариел, но и то на ниво табло и големи букви, не в тетрадки и т.н.).

Явно зависи от конкретната градина, съответно учител, а не толкова дали е частна или държавна. В държавната английският се заплаща отделно и е по желание.

Така като говорим с конкретика, нещата доста се изясняват.

# 272
Мецане проблема е в теб според мен. Искаш дете на 2 или 3 г. след два месеца да проговори на езика. А това е нереално. А и трябва все пак да си дадеш сметка, че от учител до учител има разлика. И ако единия не се е справял в градината и детето ти според теб нищо не е научило, то другия се справя и децата напредват.

То че проблемът е в мен, няма никакво съмнение, но нямах предвид език, а примерно спортове, пеене и т.н. Пък в частните градини децата говорят чужд език. Разликата с ученето на език в държавните (2 пъти седмично по 30 минути срещу 25лв) e много голяма.

На 3 години се учи азбуката за деца в среда с АЕ. Тогава трябва да пишат буквите по пунктир, на 4 г от точка, на 5 г писане без доп. помощ + почват да четат.

Да бе, да. Това трябва да са всичките бъдещи Леонардовци. На 3 години ще пишат букви по пунктир, ей сега повярвах. Особено пък да е масов случай.

# 273
Преди години когато детето ми тръгваше на градина държах 100% градината да бъде езикова.
Да си призная сега от позицията на времето, не бих се натискала със зъби и нокти за такава  Laughing
Има къде , къде по-важни неща които бих гледала. Хубаво е да бъде включен език, така детето свиква с различното звучене както и интуитивно да осъзнава команди и изрази. Да си призная честно понякога при разговор с колеги на някой чужд език ми се губи дума. Но интуитивно схващам идеята.
Мисля че за децата е много полезно.

Но виждам ,че тези знания децата в училищна възраст успяват да натрупат само за няколко месеца.
Разбира се изключение са чисто езиковите ДГ - Киндероазе и Френският лицей.
Но за там темата сме дъвкали. След тези градини избора е ограничен. А аз лично най-мразя да нямам избор.

# 274
В трета група ще разкажат по картина, ама друг път! Сигурни ли сте, че това, което виждате в учебните тетрадки го покриват всички деца? Аз във втора група писане на букви не съм виждала, нито в трета група писане на думи. В трета група се запознават с всяка буква и правят малко от фонологията - малко срички, малко различаване на звук в дума, или пък написана буквата Ч, около нея няколко картинки и дали думата на картинката съдържа Ч или не.

Разбира се.

# 275

Да бе, да. Това трябва да са всичките бъдещи Леонардовци. На 3 години ще пишат букви по пунктир, ей сега повярвах. Особено пък да е масов случай.

Мецане, такива са държавните образователни изисквания и това се учи в ДГ тук.
А пък ти ако щеш вярвай. Децата тръгват на училище на 5 години.

# 276
Мецане за плуването мога да говоря. От класа на дъщеря ми има плуващи в същия басейн от училище. Едни са на нейното ниво, други доста по-назад. И това различие се дължи не на това, че ние сме на индивидуална подготовка, а те от училище, а защото тези, които са назад просто ги беше страх първоначално от водата. Моята е диване и още на второто влизане в басейна беше без всякакви помощни средства. Докато има деца, които и в момента не могат да се отпуснат напълно. Та смятам, че е индивидуално.

# 277
махам го:)

Последна редакция: пт, 29 юли 2016, 15:19 от Татко Мецан

# 278
Е аз написах по горе, ама явно не ми вярваш.

# 279

Мецане, такива са държавните образователни изисквания и това се учи в ДГ тук.
А пък ти ако щеш вярвай. Децата тръгват на училище на 5 години.

Къде е това тук? Не е в България във всеки случай.

# 280
В трета група ще разкажат по картина, ама друг път!
И небето е кафяво, а слънцето - зелено. Как ще докажа обратното ooooh!

Разказват по картинки, разкази и филмчета. Не ти се вярва? Значи обучението е много добро, щом резултатите ти звучат невероятно. Благодаря!

(съжалявам, че твоите деца и средата им са толкова далеч от такива резултати, че не вярваш, че ги има в други учебни заведения. Може би не сте попаднали на учителка. Не само отношението е важно, а и на какво ги учи.)

Приблизително това бяха резултатите от обучението по английски в държавната градина на детето, като включвам и четвърта група. Уточнявам, че учителката беше от външна школа, но ги занимаваше и през четирите години (може и още да преподава там).
Никакво писане и четене не е упражнявано (освен това, за което говори Андариел, но и то на ниво табло и големи букви, не в тетрадки и т.н.).

Явно зависи от конкретната градина, съответно учител, а не толкова дали е частна или държавна. В държавната английският се заплаща отделно и е по желание.

Така като говорим с конкретика, нещата доста се изясняват.
Браво на учителката! И моята гледна точка е тази - зависи от учителката, а не от училището, частно или държавно. За всичко важи, и за математиката в 5-ти клас, и за БЕЛ в 12-ти клас.

# 281
  • София
Нем, стана ми любопитно за коя държава говориш  Laughing? Моля те да споделиш  Praynig. Например свалих едни материали от education.com, в които се вижда, че pre-schoolers (3 - 5-годишни според сайта) трябва да могат да пишат буквите. За 5-годишните и нагоре са дадени материали за правене на думи. Между другото подобен донякъде е и подходът в българския Крокотак. В книжката за 3 - 5-годишни се учим да пишем букви, а в тази за възраст 5 - 7 год. упражняваме писането на думички. Няма връзка с ЧУ, сори за спама Peace

# 282
На един семинар се запознах с доста начални учители. Само като спам да кажа , че има чудесни деца по на 20-25 години които са учители в различни училища в страната.

Та на семинара обсъждайки връзката око/ръка...се оказа , че е абсолютно неправилно децата да се учат да изписват печатни букви. Трябва много да повтарят по пунктир - това е чудесно за деца които не обичат оцветяването. Но печатните букви по скоро пречат за заучаването на плавното изписване на ръкописните.

# 283
  • София
Писането на печатни букви и цифри е важно дотолкова, доколкото да се усвои посоката на изписване - О-то да го въртят обратно на часовника, вертикалните линии да са отгоре-надолу и т.н. Аз лично не виждам как ще спреш едно дете да иска да пише печатни букви, още повече, че началното запознаване с буквите като етап на ограмотяването е именно с печатните букви. Това, което видят, те искат и да го напишат. Любопитно ми е кое му е вредното на изписването на печатните букви.
За пунктирите не знам, според мен е добре да се научат да пишат на бели листа, без пунктири или редове, особено когато са малки, защото все още не си координират добре фините движения на ръката, а и така е по-лесно зрителното възприятие. Според мен е добре да се редуват.

# 284
Ashia, препоръчвам ти www.ixl.com и http://jollylearning.co.uk/
За Ирландия става въпрос.  Wink

Анди, идеята така или иначе е развитие на финната моторика. При завършване на Монтесорито подариха на децата тетрадки с изписана първа буква и точки само, за упражнения лятото. Wink

Общи условия

Активация на акаунт