Частни училища - информативна тема 14

• 84 410
  • 746
  •   1
Отговори
# 255
Тинкърбел ти с 4 броя ли си? Кланям ти се до земя.  bouquet

Това за номер 3 с животните и собствените занимания все едно аз съм го писала. Освен това гледам да не и обсебвам прекалено времето с моите си амбиции. Плуването обаче и беше задължително, защото е силно недоносена и все още има проблеми с дробовете. Определено има ефект.  Peace

# 256
Мецане, твоето момиченце не е ли 2012-а? Какви сериозни занимания - убий ме не мога да си представя за тази възраст.

Има доста занимания и за по-малки деца Simple Smile
Моят малкия е 2012, при това Декември. Сега е на 3,7 г. и вече дублира част от заниманията на батко си. Ходи на плуване, тенис - сериозно, по 2 пъти седмично, а през ваканцията плуването му е 4 пъти седмично, на английски (тук учителката идва, но пак са редовни занимания - 2 пъти седмично), прояви много силно желание за математика (пак гледайки от батко си) и сега вече имаше едно занимание, учителят на батко му се съгласи като идва у нас, да се занимава и с него и той е много доволен  Laughing
Може би ще ти се види смешно, но вчера имаше и първи урок с учителката по немски. Децата определено не са насилвани, харесва им и даже се карат, кой да е пръв като дойде някой от учителите  Grinning
В градината си имат други допълнителни занимания, но тях не ги броя, защото не изискват моето ангажиране Simple Smile

# 257
  • Sofiq
Сега като се замисля, какво например правех аз като дете-плувах всеки ден от късна пролет до късна есен-понякога по 500-100м дневно между буните, ходех всеки ден пеша понякога по 10-15 км на ден, карах кънки през ден, всеки ден имах поне!! един час скачане на ластик, прескачане на вискои игради,катерене (по дървета) ,играех през ден федербал, народна топла на улицата и т.н. единствената разлика е,че всичко това ми беше безплатно (само пособията трябваше да се купят отнейде) и сама се водех и прибирах:))
Гледано от днешна гледна точка, съм имала поне 6-8 часа средно доп.занимания на ден,извън училище, много силно спортни и натоварващи-в сравение с това и двата ми сина нищо не правят. Никой не се е притеснявал как ще ми се отрази това.

И по другата тема- с това откога да почнем втори език ...Аз учех по стар комунистически обичай руски в детската градина (само няколко думички по онова време, разбира се-помня го и до днес:)))После в училище-руски,който заради реформата ни смениха по някое време с френски, немски като първи език, който обаче понеже не бях в езикова гимназия, не бе на ниво и...нито грам английски. Краен резултат от трите езика от училище-разбъркване на всичко, бъркане на падежи и думи от единия език в другия...нищо на лице тоест. Joy Joy

Като станах студентка се ядосах и се самообучих по руски и английски и донякъде по немски. Основно с гледане на филми и книги:)) Работя ежедневно с чужденци, общувам основно на английски и никой от колегите ми не подозира, че никога не съм изучавала английски нито в училище, нито в университета. Подобно на мен, мой приятел научи след университета 4 езика и ги владее свободно и живее и работи в чужбина. Та сега и грам не се притеснявам за детето ми и езиците-то е обливано и облъчвано отвсякъде с английски, хич да не учи-само комп.игри да играе, филми да гледа и да си превежда с Google translator, пак ще научи езика. Чак му завиждам за възможностите, които има и които аз нямах навремето. Laughing

# 258
Тинки, искрено ме разсмя с този мастер-джедай. Може би защото основно се занимавам с отглеждането на децата, се случва това. Ако гонех кариера, нямаше да става по този начин. Но моите до 5-годишни не са ходили на нищо, освен малко на плуване. Каката започна чак в училище със заниманията (болшинството от тях в училище, НУКК предлага огромен избор такива), а малкият основно събота и неделя съм го водила.
Но лятото са абсолютно волна програма - 3 месеца само игри и "нищоправене".

# 259
ПМС № 186 на МС от 07.09.2010 г. за осигуряване на целодневна организация на учебния ден за учениците от І до ІІІ клас в държавните  и общинските училища.
Преди това занималните при нас бяха в 1 клас и то децата бяха селектирани по критерии, другите родители трябваше да плащаме на частно или с баба.

Не съм фен на целодневното обучение и не разчитам само и единствено на училището. След 17 часа децата имат достатъчно време за игри и пространство около нас.
Моята програма беше същата от 1ви клас - я кръжок, я спорт и то в началото на 80те. Пътувах сама с автобус за уроците по балет.

Ако сега трябваше да гледам за ЧУ в София:
Св. Георги - до 15:30 (имат йога извънкласно Wink )
Дружба - до 15:30
Дрита - до 16:30
Азбуки - до 16:40
Св.София - до 16:45
БШ - до 16:30 и не можах да намеря тази информация в сайта им
(Прегледа е от цитираните училища на 1ва страница на тази тема)

Сайтовете на училищата са пълна скръб (професионална деформация), но много бих се замислила над няколко неща:
- програма и извънкласни занимания
- местоположение и транспорт
- сертификати
- такса
- държа да има униформи

Изборът на училище в София 2008-2009 г не беше лесен, а сега е още по-труден. Както и да го гледам, с + и - те. И да, в София нямаше да имам възможност да работя до 14 часа и да се справям без баби, както сега.

# 260
Че ти, Нем, нали си в Германия сега?

Аз се съмнявам, че в детските градини и/или училищата допълнителните занимания, макар и с треньор, дават същия ефект. Тоест при един и същ треньор да е, не мисля, че плуване в градината и плуване при него в спортен клуб ще дадат еднакъв резултат. За езиците пък изобщо да не говорим. В държавните градини допълнителните занимания по език са толкова проформа, че е смешно и да се говори за тях. Друг въпрос е в частните градини със засилено изучаване на език.

# 261
Мецане, помниш като слон, значи.  Mr. Green
Никога няма да отида да живея в Германия. Сестра ми е там.

Споделих какво аз търсех, когато големият беше 2ра група в ДГ и ме интересуваше дали ДУ или ЧУ.

# 262
Аз се съмнявам, че в детските градини и/или училищата допълнителните занимания, макар и с треньор, дават същия ефект. Тоест при един и същ треньор да е, не мисля, че плуване в градината и плуване при него в спортен клуб ще дадат еднакъв резултат.

В какво ще е разликата?

Цитат
За езиците пък изобщо да не говорим. В държавните градини допълнителните занимания по език са толкова проформа, че е смешно и да се говори за тях. Друг въпрос е в частните градини със засилено изучаване на език.
С какви знания по езика се излиза съответно от едното и от другото място?

# 263
  • София
Цитат
За езиците пък изобщо да не говорим. В държавните градини допълнителните занимания по език са толкова проформа, че е смешно и да се говори за тях. Друг въпрос е в частните градини със засилено изучаване на език.

В държавната градина във втора група например учат песнички и звученето на някои думи ("Деца, кажете на английски "синьо" и те казват "blue"). До втора група не използват тетрадки; за по-нататък не зная. Хорариумът е максимум два пъти седмично по 30 мин. - това за такса от около 20-25 лв. месечно.

В частните градини във втора група учат да пишат буквите. Казвам го, защото разглеждах учебните тетрадки на децата в няколко градини. В трета група учат да пишат думи. Правят изречения. На много места се учи по един астрономически час чужд език всеки ден. На други места се учи и повече - имат срещи с нейтив, или просто повече им говорят на чуждия език в хода на педагогическите ситуации и играта. Не мога да твърдя със сигурност дали в частната градина се научава повече чуждия език, но в общия случай се полагат повече усилия това да се случи.

# 264
Цитат

В държавната градина във втора група например учат песнички и звученето на някои думи ("Деца, кажете на английски "синьо" и те казват "blue"). До втора група не използват тетрадки; за по-нататък не зная. Хорариумът е максимум два пъти седмично по 30 мин. - това за такса от около 20-25 лв. месечно.

В частните градини във втора група учат да пишат буквите. Казвам го, защото разглеждах учебните тетрадки на децата в няколко градини. В трета група учат да пишат думи. Правят изречения. На много места се учи по един астрономически час чужд език всеки ден. На други места се учи и повече - имат срещи с нейтив, или просто повече им говорят на чуждия език в хода на педагогическите ситуации и играта. Не мога да твърдя със сигурност дали в частната градина се научава повече чуждия език, но в общия случай се полагат повече усилия това да се случи.
Благодаря за съдържателния отговор bouquet Беше ми много ценен.

# 265
Мецане проблема е в теб според мен. Искаш дете на 2 или 3 г. след два месеца да проговори на езика. А това е нереално. А и трябва все пак да си дадеш сметка, че от учител до учител има разлика. И ако единия не се е справял в градината и детето ти според теб нищо не е научило, то другия се справя и децата напредват.

Аз не мога да обобщавам така, защото съм била и недоволна от допълнителни занимания както в градината, така и извън нея. И обратното - била съм и доволна от занимания и на двете места. Правилото според мен е читав учител/треньор и няма особено значение къде е - в училище или извън него. Разбира се ако сравняваме едно и също отделено време за заниманието.

# 266
Аш, не знам колко научават. в нашата градина групите се водят от един бъларин и един нейтив, съответно нейтивът присъства във всяка ситуация и им говори само на езика. от близо 50 деца в градината има около 5, които говорят добре английски, но всички се занимават допълнително извън градината. наслушахме се на обяснения за “пасивния речник“, ако са верни, дъщеря ми трябва да започне да лее английски всеки момент. за три години научи няколко прости изречения, стихчета и песнички, и доста думи, които не сглобява в изречения, а самоцелно демонстрира, че знае (цветове, числа, форми, животни, части на тялото и облеклото, предмети от бита, храни и т.н.). като добавим и френския акцент, с който произнася думите на английски, за да се шегува с нейтива, представи си на какво ниво е (нула)  Laughing

# 267
С уточнението, че за ДГ смятам 1,2 и 3 група, без ПГ, която в ЧУ е на съвсем друг принцип.

В ДУ - за една година са научили по няколко думички от няколко категории (храни, дрехи, играчки), и с повече късмет могат да си кажат името в диалога What's your name? My name is... и знаят няколко песнички, без да имат представа какво се пее в тях. Заниманията са 3 или 5 пъти седмично, но възнаграждението на учителя не е мотивиращо, съответно... да минава времето.

В частните градини заниманията са по 5 пъти седмично. И тук вече много зависи от учителя. Може подготовката да е на същото ниво като в ДУ, особено ако учителят е външен. Ако учителят става за нещо, на края на годината децата от първа-втора група би трябвало да могат да изпълняват сложни команди.
Прости команди са sit down, stand up, jump, а сложни команди са Take the ball and give it to Alex, Put the doll under the bed. Трета група пък трябва да може и да задава такива команди - децата да казват едно на друго кой какво да направи, както и да изпълняват. Също трябва да се знаят солидно количество думи от доста категории, макар че това повече се усвоява в ПГ, но ако учителят има желание, си го вкарва по-рано. В трета група е реалистично към средата или края на годината да могат да говорят по разказ, картинка, филмче - не с най-правилната граматика, разбира се, това не се очаква от деца под първи клас, но да се ориентират достатъчно, за да включат думи, които знаят, и сегашно продължително време.
Това е, ако учителят има желание. Ако няма, нещата са като в държавна градина. Една друга разлика е, че заради парите, които родителите плащат в частната, учителите и децата добиват усещане за задължение, когато става въпрос за научаване на материала. С други думи, докато в държавната градина учителят може да не ги научи на нищо, в частната сякаш се очаква, че поне нещо ще знаят.

В частните градини във втора група учат да пишат буквите. Казвам го, защото разглеждах учебните тетрадки на децата в няколко градини. В трета група учат да пишат думи. Правят изречения. На много места се учи по един астрономически час чужд език всеки ден.
По коя учебна система и в коя частна градина е това безумие децата в градинска възраст да пишат букви, вместо да учат езика чрез игра? Писането на букви замества това, което трябва да се случва - да се говори на езика и да се играе на езика. Безсмислено е да се пишат буквите на тази възраст, когато децата същевременно могат да усвоят огромна част от езика чрез игра, а буквите да започнат да пишат в ПГ или първи клас, когато ще ги усвоят за много по-кратко време. Това е погрешно и дори вредно разпределение на материала. Някой в това училище си няма и понятие от езикоусвояване.

# 268
Мое близко приятелско дете ходеше в частна детска градина (Тути), където обучението беше двуезично и им говореха само на английски от самото начало. Освен това наистина във 2ра група учеха звуци и в 3та група пишеха букви на английски.
В нашата държавна ДГ за сега (4та група) сме само на звуци дори и по български, какво остава за писане на букви. По английски са само на малки диалози от рода на въпрос-отговор, песнички и основни думи в няколко категории. За щастие учителката е много отдадена и, при условие, че много рядко се занимавам с детето си допълнително (на друга школа не ходи), виждам напредък всеки път. Дори в момента е на двуезичен градски летен лагер, където им говорят само на английски и тя се справя с изпълняване на задачите без проблем, но естествено се затруднява с отговорите на английски.
Като заключение, смятам, че двуезичната среда е от много по-голяма полза  в тази възраст, от колкото няколко часа седмично занимание, било то всеки ден.

# 269
  • София
В трета група ще разкажат по картина, ама друг път! Сигурни ли сте, че това, което виждате в учебните тетрадки го покриват всички деца? Аз във втора група писане на букви не съм виждала, нито в трета група писане на думи. В трета група се запознават с всяка буква и правят малко от фонологията - малко срички, малко различаване на звук в дума, или пък написана буквата Ч, около нея няколко картинки и дали думата на картинката съдържа Ч или не.

Общи условия

Активация на акаунт