Частни училища - информативна тема 14

• 84 410
  • 746
  •   1
Отговори
# 360
На мен ми се губи крайната цел. Ако тази математика не е съчетана с физика, да кажем, или с друга по-приложна наука, какво му носи на детето в крайна сметка? Физиката никак не е лесна и ако се проспи в гимназията, се отрязва пътят към инженерните науки. Програмирането върви с информатиката, медицината - с химия и биология. Ако тези предмети се задушат от математиката, очевидно детето няма да се насочи към професии, свързани с тях. Интересно ми е след медала (ако го има) какво следва.  

# 361
  • София
Защото математиката все още има добър рейтинг сред училищата и родителите. И е сравнително подлежаща на обективно оценяване, докато езиците, примерно, не са.

# 362
  • София
На мен ми се губи крайната цел. Ако тази математика не е съчетана с физика, да кажем, или с друга по-приложна наука, какво му носи на детето в крайна сметка? Физиката никак не е лесна и ако се проспи в гимназията, се отрязва пътят към инженерните науки. Програмирането върви с информатиката, медицината - с химия и биология. Ако тези предмети се задушат от математиката, очевидно детето няма да се насочи към професии, свързани с тях. Интересно ми е след медала (ако го има) какво следва. 

В голяма степен горното твърдение за мен е невярно.. Peace Никой и никъде не е казал, че състезателят по мат изостава по физика. Често двете неща вървят на близко ниво. Форумът го доказва. Поне за няколко майки се сещам, чиито деца в гимназиален курс имат завидни успехи не само по математика, а и по физика, химия, биология... Състезателите са амбициозни деца по принцип и няма да се оставят в калта по другото.. Друг е вече въпросът, че и без да си състезател може да имаш повече от прилично ниво по точните науки, което да ти е добра основа за следване и на инженерни специалности. Ако беше иначе, нямаше технически специалности да се изучават от ученици е ЕГ. Тоест състезанията са малко или много  подхранвана от разни посоки мания, стремежът към медали и призови класирания обаче си има и своите доводи - имаш ли апетити към престижни университети, наличността на такива отличия ще ти е несъмнено от полза.

И това с информатиката хич не е така.. И да се съдереш да внимаваш и да учиш старателно в училище по информатика (визирам училище, което не профилирано като ТУЕС примерно), дори и да си в профилирана паралелка с информатика в ЕГ, пак ще имаш в 1 курс сериозни затруднения, ако разчиташ на училищното обучение. Лесно е на деца, които програмират от малки, които сами се занимават с това активно  вкъщи ( а не с бошлаф работата в училище, водеща се Информатика), ходили са на курсове, чели са много в нета, интересували са се... А всичко това на практика доближава нещата до външната подготовка по мат. Но има ли го желанието, с много труд с програмирането се справят и начинаещи. Peace Подвеждащо е и ширещото се у нас твърдение, че за Информатика са нужни много задълбочени познания по мат. Има страхотни програмисти, които не са чак такива цветета за мирисане по мат. Има и  супер математици, за които програмирането е много неясна материя...

Последна редакция: пн, 08 авг 2016, 15:21 от пенсионирана русалка

# 363

В голяма степен горното твърдение за мен е невярно.. Peace Никой и никъде не е казал, че състезателят по мат изостава по физика.

Аз също не го казвам.
А останалата част на коментара ти допълва моя, а именно - доколко е нужна математиката на ниво златен медал, та е полезна за ученето на дадена професия.
Подготовката по математика на такова високо ниво е трудоемко и времеемко занимание. Въпросът ми е, каква е крайната цел на това постижение.

# 364
А каква е крайната цел да се занимаваш с пеене или танци, или свирене на инструмент, или карате? Може изобщо да не е свързано с бъдещата ти професия. Правиш го, защото ти харесва и ти е интересно.
А ако не ти харесва и не ти е интересно, е загуба на време.

# 365
  • София
Честно, и аз винаги съм се чудела. Разбирам да е националнИЯТ детски или младежки отбор или отборЪТ на училището, да има някакви пропуски от нашенски рейтинг към международни състезания индивидуално, пък то всичко си е на местна почва, започващо от големия зор на четвъртокласници да влязат в СМГ и вероятно още няколко математически гимназии, разрастнало се до сериозен бизнес и вманиачаване.

# 366
  • София
Скрит текст:
Това с харесва ми, не ми харесва ми се струва  възможно като избор на самото дете в малко  по-голяма възраст, когато става дума за математика. Не мисля, че множеството състезания, по които вече ходят и първокласници, са въпрос на личен избор,  на силно желание, граничещо  със страст. Peace Сегашните доказани като ниво състезатели на въраст 17-18, а и тези от по-назад във времето, справяли се супер на международно ниво, не са ходили определено по състезания в начален курс.  Но ето че пак са стигнали върха, тоест малко или много при съвсем дечковците си е родителска амбиция за мен,  не толкова мерак на децата.. Сега  повечето ще ме погнат, понеже ще се разпознаят в това описание...  Все си мисля, че с такъв ранен напън може да се стигне до обратното, да се пренавие пружината и да се загуби онази приятна емоция, която иначе носи решаването. Същото важи и за пеенето. Каква е разликата? Нека си ходи детето на пеене, нека си участва в концерти на групата, нека има и изяви, но с мярка.. Не бих причинила на  детето си това, което се случва с Крисия през последните година-две.

Аз страшно обичам математиката, в свободното си време като откачалка се занимавам със задачи и все пак не бих натискала дете на 7-8 години за  масово участие по състезания и за гонене на медали, но всеки си знае.  Peace Дори и  в 4 клас все още са малко децата, които истински (сами) желаят СМГ/ ПЧМГ и сами драпат за участия в състезания, какво остава за ПУК,1,2 клас.. Нагоре  е съвсем друго...

Последна редакция: пн, 08 авг 2016, 16:42 от пенсионирана русалка

# 367
Мен най-безумни ми се струват курсовете и състезанията за ПУК в Детската академия.

# 368
Точно толкова абсурдни като курсовете за СМГ за 2 -3 клас или пък да си пуснеш детето на някое от известните  състезания за 1 клас, при условие, че е ПУК. И то естествено изкарва 20-30% от точките. Горкото.

А иначе в ДАНИС не се дава  нищо по различно от задачките като на изпита в СС или Питагор. Та по тази логика и тези изпити са странни и абсурдни.

Последна редакция: вт, 09 авг 2016, 09:02 от Анонимен

# 369
  • София
Ако целта е детето да учи в СМГ от 5 клас трудно могат да се пропускат състезанията. Просто системата е такава. Достатъчно е да има родителски амбиции за училището,  дори и без амбиции детето да бъде състезател се хващат на хорото.

# 370
Само да вметна, че не разбирам защо родителите смятат, че децата им, дори и да са добри в математика, физика, биология, каквото и да е.. ще следват за престижни професии. Много по-вероятно е да се занимават с нещо съвсем обикновено, като всички останали хора, нищо изключително, нищо велико. Може да е състезател по математика на 12 години, на 21 още няма да е решил дали му се учи висше или ще е записал икономика/туризъм, на 31 ще е служител във фирма или ще подработва като оттук-оттам.

Крайната цел е егото на родителя. Ползата за детето е развиване на потенциала. Има интелигентността за математик, забавлява се в тази посока.

Никой и никъде не е казал, че състезателят по мат изостава по физика. Често двете неща вървят на близко ниво.
Ако има акъл, си личи с каквото и да се захване.

# 371
  • София
Ами именно, нали това съм написала, AfterShock, амбициозното и можещо по една дисциплина дете, принципно не изостава и по друга...

alcazar, дори и МГ да е цел от 5 клас, пак състезанията по математика за ПУК, 1,2 клас са малко като изсмукани от пръстите.  Курсовете в СМГ във 2 клас също едва ли са от кой знае каква полза. Съвсем реално с приема в СМГ се справят и деца, неходещи още от ПУК на състезания.. Освен това акцентът на поста ми беше друг. Дори и да ходи на състезания дете на такава възраст, едва ли е по негово желание, както се каза по-горе. Зад този "силен мерак" на такав възраст стоят  обикновено мама и татко.

# 372
  • Sofiq
Съгласна съм, че всяко нещо трябва да е с мярка, но не считам че всяко дете трябва да се ограничава. Поне според мен, първите десет най-изявени в областта си деца следва да се пробват да се явяват на международни състезания в тяхната дисциплина, за да печелят приз не само за себе  си, но и за страната си. В този случай, е оправдана тяхната подготовка и в школа, и в ЧУ и аз не мисля, че това би им "отнело детството" ако родителите следят детето да не се претоварва. Например, ако то ходи основно на трудните състезания, защо не. Безразборното явяване на всяка надпревара обаче е напълно безсмислена, защото така детето ще се раздаде на лесните национални  състезания и няма да му остане сила за сложните международни кръгове, които са обикновено по към края на годината. Преценка на родителите и училище би следвало да определи за кои състезания да се готви дадено дете. Все пак, състезания има почти всяка събота и неделя, а трябва да остане време за книги, спорт, рожденник дни на приятели. Като спортът в детска възраст следва да е поне 2 часа дневно, ако е възможно разбира се, с оглед на правилна стойка, фигура и здраве като цяло.

# 373
  • София
Елица, та кой отрича горното... Говорех за най-малките (ПУК,1,2 клас), какви важни, та чак и международни състезания по мат за тях има и какви медали могат да донесат за страната си?

# 374
  • Sofiq
Елица, та кой отрича горното... Говорех за най-малките (ПУК,1,2 клас), какви важни, та чак и международни състезания по мат за тях има и какви медали могат да донесат за страната си?
за втори клас, международните, които знам по м-ка са Московската олимпиада и азиатското SASMO и там имаме силно българско участие:) и това си е повод за гордост от малчуганите, защото задачите не са никак лесни, преводът- не винаги точен.

Общи условия

Активация на акаунт