Частни училища - информативна тема 14

• 84 404
  • 746
  •   1
Отговори
# 450
Дори на хляба четете етикетите, и правилно. Но за образование давате едни и същи пари и за лимец, и за бяло брашно, образно казано.
Все едно в магазина да пише, че хлябът е два лева, хубав-лош, какъвто ти подаде продавачът, такъв ще ядеш.

# 451
В начален курс при нас класната е половин ден с децата, другата половина имат английски и други предмети (с различни учители).
Но аз не съм фен на индивидуалния подход - предпочитам, вместо да губи време да обяснява на незаинтересованите ученици, да си върви по материала, а който не иска да учи, да си търси друго училище. Както е в АК - изключват за успех под 4,50.

# 452
Дори на хляба четете етикетите, и правилно. Но за образование давате едни и същи пари и за лимец, и за бяло брашно, образно казано.
Все едно в магазина да пише, че хлябът е два лева, хубав-лош, какъвто ти подаде продавачът, такъв ще ядеш.
Е те тука си се объркала Simple Smile
Може и да е било така, но потребителя вече си знае правата и си чете етикетите.
За съжаление доста хора са останали със соц мисълата като теб....аз съм на аванта щото не плащам за образования, за образование плащат баламите.

# 453
Е те тука си се объркала Simple Smile
Може и да е било така, но потребителя вече си знае правата и си чете етикетите.
За съжаление доста хора са останали със соц мисълата като теб....аз съм на аванта щото не плащам за образования, за образование плащат баламите.
Оставам с впечатлението, че нищо не сте разбрали от поста ми, както и от предишния. Етикетите трябва да се четат - както на хляба, така и на учителите.  Може би не съм се изразила правилно, но не ми се дообяснява Simple Smile

# 454
  • Sofiq
Но аз не съм фен на индивидуалния подход - предпочитам, вместо да губи време да обяснява на незаинтересованите ученици, да си върви по материала, а който не иска да учи, да си търси друго училище. Както е в АК - изключват за успех под 4,50.
Луси, не си разбрала какво имам предвид. Преподаването и учебният материал трябва да е един и същ за всички. Разделение може да има само в специализирани школи, където някой по желание иска да учи допълнително. Но учебният материал си е зададен от МОН. Индивидуалното (пак казвам) може да бъде в насоките и заданията в часовете за упражнение и самоподготовка, но материалът върху който ще се работи, си е официалния, не по-различен. И това не се отнася за незаинтересуваните ученици, а за всички ученици. Който нещо не е разбрал, да си го решава там и да пита, ако му е неясно, който го знае и скучае-да си кара нататък. Това никому не в ущърб, не изисква подготовка на материали, не отнема време на учителя, а е само в рамките на задълженията му. Единствения проблем е, че учителите им е зададено друго, а именно-повторение и преписване на едно и също до откат. Аз персонално си реших проблема на детето, просто не му давам въобще да се занимава с безсмислени повторения и той си учи по собствено желание други неща. Но за останалите този модел продължава да си е официален и не проумявам кому е нужен.

И в нашето училище изключват за успех под 4.50 и никой не мрънка за това, защото всеки го знае още с постъпването. Първо обаче има поправително лятно училище и после "поправителна сесия"  #Crazy

А в темата за шивачките и хляба емисля да не се включвам, понеже говорим за ЧУ и образование:)

# 455
  • Sofiq
Въпрос: копирах това от сайта на ЕСПА -стана ми любопитно, ако някой знае, истина лие: "В ЕСПА всяко дете получава индивидуално внимание и подкрепа. ЕСПА е единственото училище в България, което изработва индивидуална учебна програма за всеки свой възпитаник според учебните му резулатати и показаните дарования." ????

# 456
При нас никой не е давал нещо да се повтаря до откат. Който свърши по-рано с листа, може да чете книга. Поправки правят също само тези, които са имали грешки. Преди последното директорско тези, които нямаха грешки на някакви тестове, нямаха за домашно да направят някакво старо директорско.
Обаче аз по друг начин разбирам поста на Елица.
Дететп изпреварва по мат. и искаш да бъде натоварвано с допълнителни задачи според нивото му, а не да му дават домашно от сборника за втори клас на ниво МО, но това се постига в школа.

Последна редакция: пт, 12 авг 2016, 16:58 от Пролетен дъждец

# 457
Здравейте.
Каката навърши 5 и тази година ще е трета група. С ММ сериозно обмисляме да започне предучилищна група.
За какво бързате? Детето е за трета група, не за четвърта. Емоционално пък съвсем не е за четвърта, когнитивните и емоционалните центрове на мозъка се развиват с едни темпове при всички хора и това дете само ще се изтормози в място за по-големи.

От преписването няма никакъв смисъл. Не зная защо учителите толкова много го обичат.
Защото дразни и следващия път мислиш как да ти е вярно всичко, за да не преписваш.

за какво всъщност плащате на ЧУ?
И аз това се чудя.

Химикал дано не работиш в някое ЧУ , че с този начин на мислене училището е загинало.
Да, всеки трябва да мисли и да се изразява като в детска песничка, да си затваря очите, да говори миличко.

Ти правила ли си индивидуални материали за много деца и така всеки път? Кое се прави еднократно? Че то не е само един час! Не зная какво трябва да се разбира под "еднократно" и "материалът е ясен", както и "предварително има подготвени и разпечатани материали". Май по магичен път става тая работа. То, затова всеки си мисли, че на учителите работата им е лесна и мятат крак връз крак, работят половин ден и после шапка на тояга. (не съм учител, но зная какво е да се правят индивидуални материали и това е сериозен интелектуален труд, най-малкото защото трябва да се измисли, да се "оразмери" и да се представи и обясни по подходящ начин, а не копи и пасти от сборници.)
То тук най-важните мнения са на тези, които нищо не разбират и представа нямат как се случват нещата. И като им кажеш нещо различно от детската песничка, се нервят.

"В ЕСПА всяко дете получава индивидуално внимание и подкрепа. ЕСПА е единственото училище в България, което изработва индивидуална учебна програма за всеки свой възпитаник според учебните му резулатати и показаните дарования."
И един мармот завива шоколада в станиол.
На всички сайтове на ЧУ пише подобни глупости.

# 458
  • в страната на чудесата
Плащаме специално за да ти правим заплатата АфтърШок. Но не много, за да не си помислиш, че си много голяма работа.  Laughing

И така повтаряме разни неща до откат във всяка тема - понеже дразни, се надяваме следващия път да не го допуснеш... Приеми се като събирателен образ, нищо лично  Peace

Това, което казваш определено е в подкрепа на тезата ми за остарелите методи и некадърността ти\на учителите\на повечето, btw.
Хубавата новина е, че има изключения. Жалко, че не пишат в темата.

Емоционалното, а и когнитивно то развитие не е еднакво, напротив.

# 459
  • Sofiq
При нас никой не е давал нещо да се повтаря до откат. Който свърши по-рано с листа, може да чете книга. Поправки правят също само тези, които са имали грешки. Преди последното директорско тези, които нямаха грешки на някакви тестове, нямаха за домашно да направят някакво старо директорско.
Обаче аз по друг начин разбирам поста на Елица.
Дететп изпреварва по мат. и искаш да бъде натоварвано с допълнителни задачи според нивото му, а не да му дават домашно от сборника за втори клас на ниво МОН.

Пролетен дъждец, да-това, което казваш е така, но също и другия вариант-дете, което не е разбрало нещо, да има този шанс, да упражни каквото има нужда. Всяко дете трябва да има шанса да навакса пропуските си. Това, че едно дете е успяло и се е накичило с медали, а другите са назад, не е повод за гордост на училището. Един класен ръководител трябва да гони висок среден успех, т.е. повече деца с повече знания, за да може наистина да се каже,че училището дава знания. "Учи се много" и "Имат големи постижения" са две различни неща. Един клас може да учи по 12 часа дневно, но като няма успех и постижения, какво от това, че са учили много и повтаряли едни и същи задачи до среднощ?

За повторението до откат ето един забавен пример: госпожа А от училището дава за домашно сто задачи, които са абсолютно еднакви, не са за мислене и само по една цифра в тях е различна. Понеже децата мрънкат, аз решавам сама да седна и изреша елементарните примери, за да установя за колко време ще успея. И о-изненада, решавам си ги бързо, но в един момент виждам,че на някои съм сгрешила, заради монотонността на изпълнението. Не от незнание (мога да умножавам и събирам), а от липсата на нещо, което да ми поддържа вниманието будно...И макар че децата решават по сто такива задачи, на контролното после резултатите не са това,което се очаква. Т.е. подходът папагал не работи.

Друга госпожа дава за домашно малко, но по-разнообразни и сложни задачки, с право децата да си изберат  от средно трудни до трудни, по тяхно желание и възможности. Или пък дава на детето да избере какво да решава, или дори праща линкове за математически комп.игри. Така че, явно може да се прилага по-оригинален подход, но е до учител.

А домашните на ниво МОН по математика отдавна сме спрели да ги правим, както и тези за ваканциите и сборниците за лятната ваканция. Вместо това, сме купили книжки с нестандартни задачи, загадки, шифри и логически пъзели, нямащи нищо общо с учебния материал и състезанията. Както обича да казва детето "искам фантазията ми да работи"Simple Smile

# 460
  • София
Елица, то няма и как да се включиш за сравнението с шивачките, защото и двете знаем, че е вярно. Не вярвам добре образован човек да не се светне за такива елементарни неща. А ако не искаш да вярваш, това е вече друг въпрос. Нещата се получават накрая така, както пише Химикал - учител, който прави всичко, че и отгоре, независимо от заплатата, в един момент напуска, защото се усеща, че тази заплата не отговаря на обема на вложените усилия за индивидуален подход. Или другия вариант - работи по програмата и нито грам повече. И впрочем, това важи за всички професии. Накрая пак всичко опира до оценяване на труда. Едва ли някой тук в темата е готов да работи дълго време двойно за единица заплащане, само защото е много отдаден на професията и много съвестен. Иначе влизаме в клишето как собственият труд е суперважен и трябва да е суперзаплатен, а на другия, кво толкова, мацнеш два пъти с четката.
Проста икономика - всяко нещо си има цена и няма как да наловиш с трици маймуни.

# 461
Замислих се сега за индивидуалния подход в училището и все повече ми звучи като оксиморон. Според мен училището трябва да се избере според детето, с всички условности и неясни обстоятелства около избора. Но ето, че в тази тема се очертава горе-долу профил за много от частните училища, всяко от тях си има някаква репутация и имидж по отношение на натоварването и постигнатите академични резултати, особено най-спряганите. От там нататък детето работи в групата с другите деца с едничката задача да "покрие норматива" така, както съответното училище го разбира. Индивидуалната работа е извън училище, вечер, в събота, в неделя, през ваканциите.  И изобщо не е задължително да е под формата на уроци или курсове. Всеки от нас се занимава индивидуално с детето си по много начини, да не говорим, че то самото може да се занимава индивидуално със себе си ако има интереси.

Колкото и да е отдаден един учител, според мен ролята му по отношение на индивидуалните специфики на всяко дете е най-вече в това да даде адекватна обратна връзка на родителите му.

# 462
Цитат
Индивидуалната работа е извън училище, вечер, в събота, в неделя, през ваканциите.  И изобщо не е задължително да е под формата на уроци или курсове. Всеки от нас се занимава индивидуално с детето си по много начини, да не говорим, че то самото може да се занимава индивидуално със себе си ако има интереси. 
Точно затова не разбирам кое налага училищата да дават някакви безумни книжки за попълване и сборници за решаване за лятната ваканция. Много по-полезно е децата да се стимулират да четат повече книги и всяко да се занимава и задълбочава в нещата, които го интересуват, а не да премятат пак училищен материал.

# 463
  • в страната на чудесата
Напълно съм съгласна, поради което изобщо не настоявам малкия да чете задължителния списък. Чете каквото и ако пожелае Wink

# 464
  • София
Задължителните на много деца са им скучни. Едното ми дете не прочете нито една книга след първи клас, а другото пак след първи клас прочете повече от половината списък. И двамата в същото време бяха много добре езиково, така че четенето е гаранция-франция. Някои деца не искат да четат през лятото, защото книгите са твърде големи, с дълги и сложни изречения, а четенето все още не е автоматизирано, да не говорим за задържането на толкова дълги изречения в пометта, че да могат да бъдат обработени, че и на всичко отгоре разбрани. А читателските дневници за мен са глупава история - и без това на доста деца майките им ги пишат или четат на децата, само и само да има попълнен дневник. Насила работа.

Общи условия

Активация на акаунт