Проблем с улично коте

• 9 610
  • 56
  •   1
Отговори
# 45
Каква точно е пълноценната и природосъобразна диета за едно коете?
Дай пример,че така е много общо.
И тя няма как да знае дали е здраво ,като го е намерила на улицата.Ветиринаря предлага ,а не те кара насила да купуваш.Ако искаш вземаш,ако не лекуваш както искаш.

# 46
  • София
Хора, това е котешко бебе. Нормално е предимно да яде и спи. Браво на теб, че си спасила душицата и ще я задържиш.

# 47
Аз се консултирах с ветеринар както обещах, коте на 10 дни трябва да тежи около 200гр. По грамажа на котето следва да се ориентираш колко храна на ден трябва да поема, има таблица на всяко АМ за котета, понеже не знаем какво си купила виж опаковката. Ориентировъчно трябва да поема 7-10мл на хранене на около 3 часа, ако е на 10 дни както съм запомнила. Когато не яде, сложи му бутилка с топла вода пъханта в чорап, за да се грее на нея.
След всяко хранене трябва да го изпишкваш и изакваш с топлото, влажно памуче на дупето. Редно е да ака или на всяко или през хранене. Урината му е много светла, като вода, ако е добре хидратирано. Ако памучето пожълтява от изпишканото, значи не се хидратира добре и явно не му стига млякото.  Ако имаш съмнения, че нещо не е наред, консултирай се със специалист на място.
Това е от мен, успех!

# 48
Каква точно е пълноценната и природосъобразна диета за едно коете?
Дай пример,че така е много общо.
И тя няма как да знае дали е здраво ,като го е намерила на улицата.Ветиринаря предлага ,а не те кара насила да купуваш.Ако искаш вземаш,ако не лекуваш както искаш.
Деси, типичната комерсиална храна, която лекарите хвалят, съдържа прекомерно въглехидрати. Мазнините и протеинът са силно преработени. Определени марки съдържат изкуствени консерванти (Роял Канин). Някои марки имат съмнително съдържание на водноразтворими витамини (Хилл'с, Еукануба). Някои имат съмнително съдържание на желязо (Еукануба).

Природосъобразната диета е базирана на месо (мускулно месо и карантия) и дава протеин, мазнини, и вода. Водата е важна, защото котките по начало пият малко вода и това може да бъде проблематично при хранене със суха храна.

Храненето с домашна храна обаче изисква малко внимание за набавянето на калций, йод, и вит. E. Специално при котетата има установена нужда от осигуряването на достатъчно мед, например чрез добавянето на пилешки сърца в диетата.

# 49
  • София
Храненето с домашна храна обаче изисква малко внимание за набавянето на калций, йод, и вит. E. Специално при котетата има установена нужда от осигуряването на достатъчно мед, например чрез добавянето на пилешки сърца в диетата.
Какво например става за домашна храна - говоря за 11-годишен котарак. Аз му варя свински дроб, защото той не иска пилешко, не казва защо  Grinning Пробвала съм го с воденички - аз ям, той побутва
Яде бисквити роял канин, не често, но му оставям за през нощта.

# 50
  • Sofia
   Моите ядат всякакво месо, но пък рядко се сещам да им приготвя. Simple Smile

# 51
  Моите ядат всякакво месо, но пък рядко се сещам да им приготвя. Simple Smile
Ако ще бъде чисто мускулно месо, най-лесно би било да обогатяваш това с добавката Felini Complete от Zooplus.bg (http://www.zooplus.bg/shop/kotki/specialna_hrana_dobavki/vitamini_minerali/351993). Там има калций, таурин и недостигащите витамини и микроелементи в почти идеални съотношения.

Какво например става за домашна храна - говоря за 11-годишен котарак. Аз му варя свински дроб, защото той не иска пилешко...
Черният дроб е хубаво нещо, но само ако бъде част от диетата. Той съдържа твърде много витамин A, който се натрупва в организма. Може да пробваш да смесваш смляното или накълцано месо с малко размачкан дроб. Не забравяй котешката трева и калция плюс щипка водорасло и 3 мл. сл. олио дневно.

Ето някои публикации с препоръчвана концентрация на веществата: http://dels.nas.edu/resources/static-assets/materials-based-on-r … trition_final.pdf; http://www.aafco.org/Portals/0/SiteContent/Regulatory/Committees … t_2015_Annual.pdf

Има обаче месо и месо. Например, пилешкото е бедно едновременно на тиамин (вит. Б1) и цинк. Свинското е особено богато на тиамин, но слабо на цинк. Телешкото е бедно на тиамин, но най-богато на цинк.

Виж някои бази данни с анализи на хр. продукти: https://pro.anses.fr/tableciqual/ (избери search by group от лявото меню); http://www.turkomp.gov.tr/foods/by_group/3.

Последна редакция: пт, 29 юли 2016, 15:39 от за животните

# 52
  • София
Ако вземе да яде - ще почерпя. Омръзна ми да взимам пауч и той да облизва само соса, за Гурме голд да не говорим.
Хем съм поела грижата и ми е съвестно и жал, хем си имам и деца за готвене и гледане.

# 53
Полека с готвенето. Свинското има нужда от това заради вируса Ауйески, който се появява спорадично в Европа (откъм дивите глигани). Рибите също трябва да бъдат готвени заради ензим, който предизвиква тиаминов дефицит у котетата (живакът и диоксините обаче се запазват).

Според експертите, останалите меса са по-пълноценни, ако бъдат давани след замразяване за поне 48 часа и размразяване до стайна температура. Каквото и да бъде готвено все пак, нека температурата бъде по-умерена и бульонът с тауринът да бъдат давани на котето.

# 54
От Ауески боледуват само кучетата.Това е тих бяс при кучатата.

# 55
През 80-те хранехме две котки основно с готвена и сурова риба (къде да прочетем тогава за ензима и тиамина, някой бе казал нещо, аз бях чул за някаква "бактерия" или "вирус"). В началото на 90-те хранех три котки основно със сурово свинско.

Научих за вируса на Ауйески миналата година от производителя на Felini Complete. Сега намерих инфо от най-достоверен източник -- OIE (Международна организация за здравеопазване на животните): http://www.oie.int/doc/ged/D8544.PDF.

# 56
   Какво стана с котенцето? Добре ли е душичката?

Общи условия

Активация на акаунт