До колко годишна възраст е морално да се роди дете?

• 118 248
  • 1 429
  •   1
Отговори
# 1 185
През 70-те не са родени сегашните баби все пак. Така че едва ли Герри има предвид тях, т.е. нас, щото и аз съм от това поколение.
Вярно, че мой познат, преподавател в университет и на 45, преди няколко дни стана дядо, но той е по-скоро изключение. И все още не знаем дали ще помага за внуците.

# 1 186
Герри явно има предвид следвоенното поколение - роденото през 50-те, оттам, струва ми се, е недоразумението.

Да, него има предвид, поне така е логично да се заключи от цялостния прочит на поста й.  Peace
Аз пък мисля, че е ясно и няма недоразумение. Грешката е само в понятието "бейби бум" и кога е налице то по отношение конкретно на нашата държава. Тя намира, че нашите родители имат така посочените от нея характеристики и поради това не си гледат внуците.  Grinning Аз с с така посочения резултат съм съгласна, но причините са различни. Те просто масово не са свикнали да се грижат за деца. Защото техните деца са изгледани основно от баби и градини, а в училище ги поемаха кръжоците и пионерската организация.  Днес държавата не полага никакви грижи за отглеждането на децата и затова родителите са тези, които го правят. Въпрос на държавна политика е основно. Тя води до разликата в начина на живот. Laughing

Герри явно има предвид следвоенното поколение - роденото през 50-те, оттам, струва ми се, е недоразумението.
За Щатите е тогава, да. Спок поколението.

А за нас в България е различно, видно от статистиките.

# 1 187
  • София
За Щатите е тогава, да. Спок поколението.

А, да, точно така.
При нас, четейки статията на Джуди, се е случило през 70те, иначе през 50-те е тръгнала надолу раждаемостта.

Иначе с извода съм съгласна и аз, пак да кажа. Въпреки че нас са си ни гледали родителите, а сега гледат и внуци, за повечето от нашето поколение нещата стоят точно както ги описват Гери и Джуди.

# 1 188
Цитат на:  link=topic=935951.msg33578017#msg33578017 date=1471419287
Цитат на:  link=topic=935951.msg33577953#msg33577953 date=1471418555
Въпреки че нас са си ни гледали родителите, а сега гледат и внуци, ...
Ама те затова си гледат внуците сега. Понеже са свикнали да гледат деца и за тях това е нещо естествено.  Simple Smile

Ето още за българската статистика, която не е като другата, отнасяща се до други държави:

http://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php/Marr … hs_in_Bulgaria/bg

"Най-високите стойности на раждаемост през последните 40 години са били регистрирани през периода 1974 - 1977 г."

За жалост графиката тук обхваща периода от 1968 г., но пак се вижда:
http://yurukov.net/blog/2015/radaemost-68-14/

Това е една по- пълна статия:
http://www.znam.bg/com/action/showArticle;jsessionid=CDAE445A601 … article=295103294
"През 40-те и 50-те години в България се осъществява демографска революция – едновременно намаляване на раждаемостта и смъртността. Раждаемостта намалява както заради увеличаването на градското население, така и заради колективизацията на селото. Едва в края на 60-те и през 70-те години се правят опити да се ограничат миграциите и да се стимулира раждаемостта "
И, както писах, това е въпрос точно на държавна законодателна политика, която у нас започва с приемането на Указ за насърчаване на раждаемостта от 68-ма.

# 1 189
Не вярвам на очите си - или е имало масово отписване от темата на съфорумци, или яко почистване на мненията им.  Laughing
Като познавам наклонностите на редовните участници тук, май е по- скоро второто. Представям си какъв купон е било... Изпуснала съм пикантерии големи...

Последна редакция: чт, 18 авг 2016, 14:43 от Judy

# 1 190
Ето и още една статия - и е по темата

# 1 191
  • София
Ето и още една статия - и е по темата

Хубаво, но повечето мамчета не са на ти с английския, какво ли ще разберат....
Нищо, че  в други теми пишат какви меринджейки  са и как не падат под 4 -5 цифрени заплати.
Та, ако има нещо достъпно, на български ще е добре.

# 1 192
Не вярвам на очите си - или е имало масово отписване от темата на съфорумци, или яко почистване на мненията им.  Laughing
Като познавам наклонностите на редовните участници тук, май е по- скоро второто. Представям си какъв купон е било... Изпуснала съм пикантерии големи...

Много е трито. Crazy

Елена Йончева търсела жена да гледа бебето. Wink
Това е във връзка с някои твърдения, че възрастните майки били обсебващи и орлици.
Тя си иска професията обаче.

# 1 193
  • София
децата могатда бъдат и трофей - трябва да ги имаш, иначе картинката на успешност не е пълна.

# 1 194

Елена Йончева търсела жена да гледа бебето. Wink
Това е във връзка с някои твърдения, че възрастните майки били обсебващи и орлици.
Тя си иска професията обаче.
Ако това е вярно, а не поредната клюка, мога само да се учудя на акъла ѝ. Като не може дори за една година да си гледа бебето, нямаше нужда да се напъва да го ражда. Бебето не е трофей, който да ти краси биографията, а жив човек, който поне през първата година има нужда основно от майка, а не от гледачка.

# 1 195
Не е клюка.
И мъжът ѝ се чудел как така не иска да го гледа поне до 2 години.

# 1 196
  • София
Синеоко бебенце си роди, за да се снима с него. Знаам, продължавам да съм гадна.

# 1 197
Искрено се надявам да е клюка.

# 1 198
Синеоко бебенце си роди, за да се снима с него. Знаам, продължавам да съм гадна.

Точно се чудех, дали да пусна или не една тема, по въпрос, който от известно време ми прави впечатление ...

Не сме ли много жестоки жените в тая държава?!?
Наскоро жена, която не ме познава лично и не знае имам ли дете или не и изобщо била ли съм някога в този живот бременна ми каза следното " Тя е бременна, вие , ако не сте била бременна няма как да знаете как е"..

Това и това, което цитирам и всякакви подобни изказвания не са ли ужасни, че направо зловещи?!

Това е дете, бе, хора.. Това е най-свещеното нещо. Каккто не сме и ние тези, които ще определят кога е добре да се ражда.

# 1 199
  • София
Именно защото е дете. Аз имам две.
От друга страна, какво пък толкова. Всеки има право да потърси помощ. Като няма баби например, да остави бебето на гледачка, да си свърши някоя работа за няколко часа на ден.

Общи условия

Активация на акаунт