До колко годишна възраст е морално да се роди дете?

• 118 149
  • 1 429
  •   1
Отговори
# 45
Пример:

Жена на 55 забременява. Морално е да роди или е морално да направи аборт?

Всеки лекар ще я посъветва да направи аборт.

# 46
  • София
Мислех, че има възрастово ограничение за инвитро, но явно не е така. Щом законово няма ограничение, приемам че е морално на всяка възраст, но и никога не бих дарила яйцеклетка ако знам, че съществува възможност от нея да се роди дете, чиято майка ще е 62-годишна откачалка. Личният ми морал не може да допусне възможността да спомогна за такова безумие.

А ако знаеш, че майката ще е 30-40 год., ще дариш ли?
За мене е допустимо да се ражда на всякаква възраст и с всякакви средства, стига яйцеклетките да са си на жената. Ако се ползват донорски е неморално, ако ще кандидат-майката да е 20-годишна.

# 47
  • София
Пример:

Жена на 55 забременява. Морално е да роди или е морално да направи аборт?

Всеки лекар ще я посъветва да направи аборт.
Само че аз не попитах това, нали? Освен това силно се съмнявам, че всеки лекар ще я посъветва да прави аборт, ако няма сериозни индикации, че има сериозен проблем с плода.

# 48
До каква възраст е морално да осиновиш дете?

Наскоро се поинтересувах и се оказа, че няма ограничение за осиновяване.
В България може да няма, но в Германия след 40 години не ти дават бебе, а дете над 3, според това колко над 40 си Peace

# 49
  Няма закон, който да гласи такова нещо (възраст до 40год) в Германия, но имат уж изискване, разликата във възрастта, между осиновител и дете да не е фрапираща, каквото и да означава това. Кой я преценява колко е фрапираща не знам. Но посочена възраст няма.
 Да не говорим, че и деца за осиновяване няма.

# 50
 Няма закон, който да гласи такова нещо (възраст до 40год) в Германия, но имат уж изискване, разликата във възрастта, между осиновител и дете да не е фрапираща, каквото и да означава това. Кой я преценява колко е фрапираща не знам. Но посочена възраст няма.
 Да не говорим, че и деца за осиновяване няма.

Няма упомената възраст като закон, но при разговор ти го разясняват директно. Деца има, с немски произход и то, но са малко наистина и критериите са силно завишени.

# 51

В България може да няма, но в Германия след 40 години не ти дават бебе, а дете над 3, според това колко над 40 си Peace

Мисля , че и в други държави има ограничение за осиновяване.
И трябва да има.

Имало е много подобни теми, но пак да кажа.
За мен е морално до 45, въпреки, че скоро ще стане масово да се ражда на 40+ и сигурно ще е ОК и на 50.
За мен, поне към днешна дата, е много.

# 52

Мисля , че и в други държави има ограничение за осиновяване.
И трябва да има.
http://www.politika.bg/article?id=23232 - тук има примери за възрастовите граници в няколко държави : Според Даниела Машева подобни ограничения има в редица страни, като например Италия и Холандия. В Швеция за осиновяване могат да кандидатстват само до навършени 42 г. В съседна Гърция лимитът пък е 60 г.

# 53
 Зависи от средата и финансовите възможности на родителите. Ако са богати, могат да предложат на децата си подсигурено бъдеще, защо да не създават поколение и на 50? Ако са интелектуалци, които могат да създадат поколение, което ще допринесе на обществото, защо и в късна възраст да не създават деца? За неуките, прости и бедни родители и на 30 години е неморално да създават обречено поколение.

# 54
на 31 съм , две мой познати на тези години са с 2 деца, както и да е след 23-24 ако поне единият от двамата си е намерил работа, имате квартира, тогава да, всъщност това си е строго индивидуално за всеки , да не забравяме че имаше и баба на 60 която има дъщеря от ин витро процедура  Mr. Green

# 55
  • София

между другото познатите, които родиха на 44г.-45г., се случи да започнат на 40+ възраст връзки с десетина години по-млади бездетни мъже и нямаше как, трябваше да им родят по едно дете, за да си запазят връзките
Зависи от случая. Като се събрахме със Скъпия бях на 42, той ергенче на 37 г., без деца.
Искаше ми се да си имаме бебе, поинтересувах се от изследванията. Той категорично отказа, защото не беше съгласен да си тровя организма с разни хормони и други лекарства. Можело след години да се развие лоша болест, според него. Безсмислено съм щяла да се излагам на опасности, а имам и друго дете. Та затова отсече, че не иска бебе  и ще си чакаме внучета от дъщерята.
Сега като се замисля май е бил прав. Не се виждам на 50 год. с първокласник.
Иначе за мене е нормално до към 45 г. После става сложно и за детето, и за родителите.

# 56
на 31 съм , две мой познати на тези години са с 2 деца, както и да е след 23-24 ако поне единият от двамата си е намерил работа, имате квартира, тогава да, всъщност това си е строго индивидуално за всеки , да не забравяме че имаше и баба на 60 която има дъщеря от ин витро процедура  Mr. Green

Нищо не разбрах?! Rolling Eyes

# 57
Морално и нормално - според както е позволила природата. Hug

# 58
До към 40, 40 и няколко години, според мен.

# 59
Мислех, че има възрастово ограничение за инвитро, но явно не е така. Щом законово няма ограничение, приемам че е морално на всяка възраст, но и никога не бих дарила яйцеклетка ако знам, че съществува възможност от нея да се роди дете, чиято майка ще е 62-годишна откачалка. Личният ми морал не може да допусне възможността да спомогна за такова безумие.

Има ограничение за възрастта на дарителките обаче. Ако досега не си дарила, едва ли има смисъл да се дискутира дали би дарила някога.

Общи условия

Активация на акаунт