До колко годишна възраст е морално да се роди дете?

• 118 264
  • 1 429
  •   1
Отговори
# 1 140
Когато ходих на прегледи с втората си бременност, при доктора ми винаги чакаха млади момичета с проблеми със забременяването... Кабинета беше и за борба със стерилитет... Имаше брошури, табла и т.н.  Много тъжна картина, виждах болката в очите им... Sad И повярвайте ми, не бяха жени над 40+... И как искаха да ми пипнат корема, за да им провърви и на тях... Съжалявах ги, защото знам какво е да страдаш за собствена рожба...
Така че, имайте малко уважение към болката на някои жени, които се борят с този проблем...

# 1 141
Е щом още са млади, значи не са чакали по 10 години.

Хайде стига сълзливи истории, всички знаем, че има такива случаи. Те нямат нищо общо с вампирите, които на стари години всячески се опитват да се сдобият с дете, и аз не знам за какво- особено ако не са религиозни. Неморално е към детето, неморално е към обществото заради лъжливите прецеденти...

# 1 142
Всъщност само донорската яйцеклетйа е 2 хил-3,а самата интервенция около 5.И както казва ММ-ми какво са,като имаш шанс за дете?

# 1 143
Що да е донорска, ако жената е млада?

Има и по-евтини протоколи: http://invitrotrakiya.com/invitro

Между другото- смешно ниска цена за замразяване на яйцеклетки. Чудя се дали не е грешка. Това за млади кариеристки си е направо оферта...

На мен ми е по-интересна темата за подбиране на мъже/жени овреме. Там интригите са по-интересни.

Пуснах статия дори:) с математическа формула.

# 1 144
Няма никаква причина да се прави инвитро, ако няма индикации за това, разбира се.

# 1 145
Темата за късното раждане се изроди в късното женене... Mr. Green Прави ми впечатление, че доста от вас говорят за мъжете си, все едно са безгласна буква... Така ще стане, това ще се получи... А него някой пита ли го в случая? Или той само казва "слушам" и изпълнява? Брей, как ги "възпитавате" тия мъже бе? Аз такъм мекушав мъж не съм срещала.. Joy То любов, любов... ама не всичко е само цуни-гуни... И какво става след 2-3 години като свалят "розовите очила"? Или явно до тогава сте го "вързали" или "обработили" много добре, за да продължава да няма свое мнение по семейните въпроси...  newsm78

Баш с него си се съобразих и желанието му да става татко. И аз исках, но пък той много повече. Обсъдихме си въпроса и взехме решението. Аз съм много колеблива личност и ако се чака на мене не е добре  Joy И двамата бяхме категорични, че до 30 години ако е рекъл Бог искаме да станем родители.
Разбира се, че не е едностранно решението. Аз да не исках, да видим точно как щеше да стане-или обратното.
То затова човек още в началото си поставя картитена масата, като се поопознаят хората-иска ли семейство, не иска ли, каква му е визията за бъдещето.И така. Ако затова ще си приказваме.  Crossing Arms

За момент помислих, че аз съм го написала.
Мъжът ми беше основният инициатор да имаме дете толкова рано - на 28. Аз бих чакала и до 32-33 примерно.

Последна редакция: вт, 16 авг 2016, 20:21 от Анонимен

# 1 146
Всъщност 2хил-3 е само донорската яйцеклетка,а самата интервенция е около 5-6 хил.

# 1 147

На мен ми е по-интересна темата за подбиране на мъже/жени овреме. Там интригите са по-интересни.

Пуснах статия дори:) с математическа формула.

Подозирам, че в статията не пишеше да раждаш дете от първия, който ти е обърнал внимание, а по-скоро първо да излизаш с различни, без сериозно обвързване, за да имаш база за сравнение и да си увеличиш теоретичните шансове за успех, но това и бабите го казват обикновено.

# 1 148
  • София
Само за справка- основната част от стерилитета е вторичен като най-честа последица от усложнения след  аборт и инфекции, предавани по полов път. Не е първичен стерилитет.
Това изобщо не е вярно. Стерилитет след аборт се води вторичен.
На по-голямата част от двойките, които пристъпват към ин витро процедура, стерилитетът е първичен. В около 30-40% от двойките, причината за стерилитет е мъжки фактор, 15-20% - неизяснен стрилитет, останалите проценти - женски фактор. И този женски фактор се изразява в намален яйчников резерв, ендометриоза, аденомиоза, хиперинсулинемия. Това не са половопредавани болести! Друга причина е влошено качество на яйцеклетките и сперматозоидите, което води до ембриони със слаб потенциал. Запушени и увредени фалопиеви тръби могат да се получат както от половопредавана болест, така и от сраствания, следствие на операции.
И да, докато разбереш, че имаш проблем и преодолееш този проблем, чрез асистирана репродукция минават доста години. При мен бяха 9 г. На 24 г започнахме с опитите за дете, родих на 33г след 5 опит.

А парите- има и по-евтини опции, има фонд, а сумите не са чак толкова огромни, върти ми се в главата някъде 5000 лева, което си е една кола. Ако нямаш 5К, какво дете си тръгнал да правиш...детето си е скъпа работа.
Да, има фонд, който отпуска до 5000 лв., но не  всички могат да се възползват от него. Отделно почти винаги има доплащане, тъй като при една двойка опитът може да излезе 5-6000 лв, но при други може да стигне и до 10 000 лв. Да не говорим, че преди да се пристъпи към ин витро процедура, се дават хиляди за изследвания и различни манипулации, които се самофинансират.

Много лесно опростявате нещата, при положение, че не сте се сблъсквали със стерилитет и ин витро.

Назад в темата се споменаваше, че няма възрастова граница в България за ин витро. Има и тя е до настъпване на менопауза ( за ин витро със собствени яйцеклетки). Възрастовата граница за ин витро с донорски яйцеклетки е 51 г. Фондът финансира ин витро при възрастова граница на жените до 43 г или ФСХ под 12,5 mIU/ml .

# 1 149
Зависи какви са ти целите.

В статията пишеше "suitors". Това не са хора за несериозно обвързване, това са ти потенциалните кандидати. От тях можеш да вземеш и първия, може и 10-я (предполага се, че за целия ти живот потенциалните сериози са 10-ина, без да броим по-неангажиращите интереси).

И моля, не съм "раждала дете" от първия, не и по модела "да си направим бебенце". Напротив, имаше си всичко- подпис, сватба, венчавка, съжителство, доопознаване, увеличаване на доходи и чак тогава бебе, около 3 години след брака.

Иначе ако имаш suitors, не е грешка да вземеш и първия. Ако са само fuckboys, тогава е грешка, да.

А ако бях хванала абс. първото си гимназиално гадже, щяхме да сме успешни. Абсолютно си ставаше за всичко.

# 1 150
  • Бургас

Назад в темата се споменаваше, че няма възрастова граница в България за ин витро. Има и тя е до настъпване на менопауза ( за ин витро със собствени яйцеклетки). Възрастовата граница за ин витро с донорски яйцеклетки е 51 г. Фондът финансира ин витро при възрастова граница на жените до 43 г или ФСХ под 12,5 mIU/ml .
как тогава русенската баба роди на 62г.

# 1 151
  • София
Възрастовата граница за ин витро с донорски яйцеклетки се въведе пред 2011, а русенката роди през 2010г.

Що да е донорска, ако жената е млада?
Напоследък има доста случаи на млади жени с изчерпан яйчников резерв. При поликистоза навремето (а и за съжаление и все още) се практикуваше фенестрация на яйчниците, която фенестрация уврежда яйчниковата тъкан. При други яйчникови кисти, се налага цялостно или частично отстраняване на яйчник/ци. Ендометриозата също води до изчерпване и влошаване на яйцеклетките. И ето причини за ин витро с донорски яйцеклетки при млади жени.

Последна редакция: вт, 16 авг 2016, 19:12 от Мецани

# 1 152
Зависи какви са ти целите.

В статията пишеше "suitors". Това не са хора за несериозно обвързване, това са ти потенциалните кандидати. От тях можеш да вземеш и първия, може и 10-я (предполага се, че за целия ти живот потенциалните сериози са 10-ина, без да броим по-неангажиращите интереси).

И моля, не съм "раждала дете" от първия, не и по модела "да си направим бебенце". Напротив, имаше си всичко- подпис, сватба, венчавка, съжителство, доопознаване, увеличаване на доходи и чак тогава бебе, около 3 години след брака.

Иначе ако имаш suitors, не е грешка да вземеш и първия. Ако са само fuckboys, тогава е грешка, да.

А ако бях хванала абс. първото си гимназиално гадже, щяхме да сме успешни. Абсолютно си ставаше за всичко.

Лошите резултати елиминират добрите планове и намерения - цели, както ги наричаш.

Никой от мъжете не идва с етикет "подходящ", за всички подходящи е нужно време, за да разбереш, че са такива. В статията точно това се разглежда - че ако вземеш първия, който ти се е видял подходящ, вероятността да сбъркаш, е по-голяма, отколкото ако вземеш някой от следващите. И да, за да продължиш към следващите, връзката с предишните трябва да е била хем достатъчно сериозна, че да си ги опознала що-годе добре, хем да е достатъчно несериозна, че да не мъкнеш багажи за следващия. Както трудно можеш да се върнеш към предишния, ако следващият ти се е видял по-лош (не, че няма и такива случаи, но напълно нормално щом една жена е продължила към следващия, и мъжът да не е стоял, облян в сълзи, да я чака да се върне при него, а да е със следващата), така и да родиш от първия (в някои случаи трудно може да се каже с оглед на резултатите, че е бил suitor), пък ти снижава шансовете най-малкото за броя на съществуващите следващи.

# 1 153
  • София
Абе специалистки, казах аз, хем знаят какви са проблемите, ами и хоп-троп с инвитро на 25 се решават одма  Tired

Че какво му е на ин витрото в сравнение с другите лечения плюс чакане? Даже може да е оптимално усилие за максимален резултат (дете). Основна максима е, че някои проблеми е по-лесно да се заобиколят, отколкото да се решат.
Нищо не му е, само дето в много от случаите не те грее.
Ако правиш спонтанни аборти или извънматочни бременности примерно, как ще ти помогне инвитрото?
И като направиш два спонтанни аборта на и извънматочна бременност с необходимите периоди за физическо и психическо възстановяване между тях и хоп, жената станала на 35. Ама какво чакала, вас чака да ви дава отчет. Защо сте имали късмет, пък тя не Tired

При ин витрото няма ли по-малка опасност от извънматочна бременност? Най-вече защото в повечето случаи няма маточни тръби изобщо, да не пречат?

А ако има спонтанни аборти, то това ще ти даде информация, че нещо друго не е наред. И ще ти я даде по-скоро рано, отколкото късно. При ин витро имаш опция за генетични тестове.

И едва ли ще ти трябва цяло десетилетие за процеса. Да не говорим, че ти дори не даваш примери с инфертилитет, ами с проблемна бременност, което е друг вид проблем. Инфертилитет значи никаква бременност- нито извънматочна, нито прекъсната.
В смисъл, при какви показания и на каква възраст предлагаш да си отстранят тръбите и да пристъпят към инвитро? И къде си специализирала гинекология, прощавай?
Много се излагаш отново. Да, по-добре да циклиш коя какво чакала, но да не забравяме, че повечето не чакат, а просто не дават орчет на стрина Мамасита и стрина Андариел за здравния си статус и този на партньора си.

# 1 154
Ако Елена Йончева си беше губила времето да чете дълбокоумните съждения по теми като тази, сега щеше да продължава да го прави, вместо да си гледа бебето! Нейното бебе, това, което обича и гледа, независимо от това по какъв начин го има!

А по повод на "остроумната" картинка как би изглеждало хипотетично бебе на Йончева и Станишев - това направо е поведение, което не подхожда на жена, още повече - майка!
По този повод ще спомена за "легенда" за фундаментален спор между Макс Планк и Алберт Айнщайн. Та твърди се, че Айнщайн е казал на Планк: "Господ не си играе на зарове!". На което твърдение Планк отговорил: "Алберт, недей да учиш Господ как да си върши работата!".

Общи условия

Активация на акаунт