До колко годишна възраст е морално да се роди дете?

• 118 249
  • 1 429
  •   1
Отговори
# 1 155

Никой от мъжете не идва с етикет "подходящ", за всички подходящи е нужно време, за да разбереш, че са такива.

Колко време, в години и месеци. Щото според някои школи и цял живот не стига да разбереш дали не си се минала и не е трябвало да се омъжиш за Пища Хуфнагел.

Suitor е всеки, който ще ти предложи брак и няма да те тества n години дали ставаш. Другото са fuckboys, хронични връзки и други нежелани неща, които губят време. 

А баба ми никога не ме е съветвала за тестово съжителство с някого. Те са ги отсявали още преди секса, по обноски, дрехи, вторични признаци.

Колкото до ин витрото- за мен е като секциото по желание. Технология, с която да заобиколиш проблема, ако не ти се занимава.

Ето ти статия по въпроса: според някои най-смислено е да действаш направо с ин витро, без като Шерлок Холмс да търсиш мистериозни проблеми.

http://www.slate.com/articles/health_and_science/medical_examine … g_baby_steps.html

Така си спестяваш и пари, и време, и то такова едно изнервено време на очакване.

"the most surprising finding was that the fast-track protocol cost less in the long run: on average, $61,000 instead of $71,000."

Ако имах проблем, за себе си бих скочила направо на ин витро, без други проби и грешки.

Последна редакция: вт, 16 авг 2016, 19:57 от The Siren of Titan

# 1 156
Аз като чета за нахалните 45-годишни вампири/луди бабички, които се осмеляват на такава възраст да забременяват инвитро, съм сигурна, че повечето дори не се сещат колко е нова инвитро-технологията. Преди малко повече от 35 години е първият успешен опит, с който е доказано, че все пак може да стане подобно нещо, но той е много далеч от масовата успеваемост. Поне 10 години са нужни след него, за да се усъвършенства технологията поне до степен да премине фазата на експерименталното лечение и да достигне някаква успеваемост, която да направи смислена тази процедура в масовата практика - хем да са необходими достатъчно малък брой процедури, гарантиращи успех, които женският организъм може да издържи, хем цената да не е чак космическа. Още 10 години поне трябват да се популяризира технологията, да се създадат клиники с обучени специалисти в различни държави. След това трябват и още години за социалния инструментариум, да спадне още цената - да се създадат фондовете подпомагащи инвитрото, държава да изиграе своята роля и т.н. И все още инвитрото не е панацея, че да е успешно при абсолютно всички, но с всяка следваща година са се  усъвършенствали нещата, поне така е било досега. Затова така се случва, че една 45-годишна жена днес може има успешно инвитро, докато преди 20 години, когато е била на 25, да не е успяла, ако разбира се, приемем, че е била от финансово привилегированата прослойка на обществото, която е можела да си позволи инвитро-опити преди 20 години.

п.п. Моята баба също не ме е съветвала за тестово съжителство с някого, но ме е съветвала, когато стане дума за деца, да избирам добре бащата. Не само мен, всичките внучки съветваше, да не се хвърлят на първия.

# 1 157
  • София
Само за справка- основната част от стерилитета е вторичен като най-честа последица от усложнения след  аборт и инфекции, предавани по полов път. Не е първичен стерилитет.
Това изобщо не е вярно. Стерилитет след аборт се води вторичен.

Нали и аз това написах, че един от факторите за вторичен стерилитет са абортите. Първичен е по други причини, него си го е имало винаги, не се е стигало до бременност.
Да съм споменала нещо за ендометриоза и пр.? Моля, чети преди да ми вменяваш някакви неща, които са твое творчество! Дори уточних, че говоря за стерилитет при жените, а не при мъжете. (между другото, не всички пациенти си признават за правени аборти. Все още никой не е забранил пациент да премълчава събития от живота си, било заради срам или някакви други мотиви).

Спонтанните аборти в много ранните срокове често си имат съвсем логична причина - грешки при деленето и ембриогенезата, това е механизъм на естествена регулация да се снижи вериятността от твърде тежки увреждания. Но сега се стремят да запазят всяка бременност, ако е инвитро, защото иначе им пада коефициентът на успеваемост за получаване на бременност. Затова и слагат повече от един ембрион, макар добрите практики вече да препоръчват силно връщането само на един ембрион. Ама, нали се сещате каква е вероятността този едничък ембрион да оцелее!Друго си е да се сложат поне два.

Последна редакция: вт, 16 авг 2016, 20:30 от Andariel

# 1 158
Кукумицинка, а как си сигурна, че и при теб сегашният не е просто "първият свестен"? В смисъл колко такива почти като него свестни разкара? Що не го разкараш, та да пробваш още 2-3 като него и чак тогава да решиш? А и той още не е баща, тоест още не си избрала бащата...

За ин витро говоря от гледна точка на днешното развитие на технологията.

Ако след 50 години открият изкуствена утроба и технология да извадят и подмладят яйцеклетки, едва ли ще тръгна да направя още 3 деца, само защото мога. Когато е било времето, са се случвали тия неща, след това- вече е минало, технологията няма значение. Дори да нямах деца, нямаше да тръгна да го правя.

# 1 159
Казах за донорската,защото имам такава информация.За съжаление можеш и да си млада и да си с изчерпан яйчников резерв и симптоми и хормони на жена в менапауза.Не е само за по-възрастни тази опция.
Все по-млади ходят по клиниките и имат трудности.

# 1 160
Кукумицинка, а как си сигурна, че и при теб сегашният не е просто "първият свестен"? В смисъл колко такива почти като него свестни разкара? Що не го разкараш, та да пробваш още 2-3 като него и чак тогава да решиш? А и той още не е баща, тоест още не си избрала бащата...

За ин витро говоря от гледна точка на днешното развитие на технологията.

Ако след 50 години открият изкуствена утроба и технология да извадят и подмладят яйцеклетки, едва ли ще тръгна да направя още 3 деца, само защото мога. Когато е било времето, са се случвали тия неща, след това- вече е минало, технологията няма значение. Дори да нямах деца, нямаше да тръгна да го правя.

Ами всъщност, като погледна назад, всичките ми връзки (не броя такива, с които съм излизала на среща, и някой от нас е преценил да няма продължение) са били с нормални, свестни мъже, които и след мен са имали или имат други връзки (т.е. и други жени, освен мен са ги преценили като струващи се да се занимават с тях), някои от тях са и с деца и поне отстрани погледнато, са добри родители. Никой не е имал психарски изпълнения по време на връзките си или при раздялата си с мен или с други жени преди или след мен, доколкото знам. Тоест, оказва се, че добре съм ги преценила, което не може да се каже за твоя случай. Обаче просто нещо не ми е достигало с тях, с такова чувство съм била, по характер сме имали някакви различия. Докато например, мъжът, от когото забременя сестра ми непланирано, си личеше още в началото, поне за мен, че не е свестен, въпреки хвалбите какъв е и обещанията му.

Ти не можеш да кажеш какво би направила в действителност, ако нямаш деца, след години, защото имаш такива. Лесно е да кажеш, че няма да направиш още три, защото така или иначе и без помощта на медицината не би искала още толкова деца. Та тя медицината дори все още не е толкова напреднала, че да може евентуалните кариеристки да си пазят замразени собствените яйцеклетки повече от 1-2-3 години, колкото и пари да имат.

И, между другото, както за една жена може на 100% да се каже дали е раждала, така и при аборт след 6 г.с. остават белези. Тези белези може да се сбъркат с такива, направени при хистероскопия и някакви такива тестове, които се прилагат при безплодие, но ако на една жена са ѝ правени такива тестове, то ще са отразени, особено щом се опитва да забременее, така че ако има налични такива белези и няма отразени други процедури, от които биха могли да станат, то те са от аборт.

Последна редакция: вт, 16 авг 2016, 21:32 от кукумицинка

# 1 161
  • София
Андариел, точно, защото говориш за женски стерилитет, пояснявам, че при по-голямата част от жените, които са се обърнали към асистираната репродукция, стерилитетът е първичен. Причините за вторичен стерилитет са същите като при първичния, плюс посочените от теб причини, но изобщо не може да се твърди, че основната причина за вторичен стерилитет са усложненията от аборт и половопредаваните болести.
Точно заради изказванията, че стерилитетът на жената се дължи на нейната "палавост" и грешки в миналото, жените и двойките със стерилитет се срамуват да говорят за него и да потърсят навременна помощ. Да не говорим, че винаги жените поемат негативите, заради лепнат етикет.

Всяка една бременност, в следствие на ин витро е ценна и се цели да бъде запазена, не само заради успеваемостта (да не повярваш!),  а защото е постигната трудно с цената на много усилия от страна на лекаря и пациента, както и не малко психическа и физическа болка.

В България имаме нашите добри практики и успеваемостта е същата като в останалите страни. Трансферирането на  повече от един ембрион е законово упоменато в Наредба 28, а именно:
Скрит текст:
3.5.1. три ембриона на стадий до компактизация, включително при лица на възраст до 36 години и до  два неуспешни предхождащи ембриотрансфера;
3.5.2. два ембриона на стадий бластоцист при лица на възраст до 36 години и до два неуспешни предхождащи ембриотрансфера;
3.5.3. четири ембриона на стадий до компактизация включително при лица на възраст над 36 години и/или 2 неуспешни предхождащи ембриотрансфера;
3.5.4. три ембриона на стадий бластоцист при лица на възраст над 36 години и/или над два неуспешни предхождащи ембриотрансфера;
3.5.5. два ембриона независимо от стадия, когато е извършено подпомагане на излюпването (с химически агент или лазер) при лица на възраст до 36 години и до два неуспешни предхождащи ембриотрансфера;
3.5.6. три ембриона независимо от стадия, когато е извършено подпомагане на излюпването (с химически агент или лазер) при лица на възраст над 36 години и до над два неуспешни предхождащи ембриотрансфера;
3.5.7. четири ембриона след криоконсервация и размразяване независимо от стадия при лица на възраст до 36 години до два неуспешни предхождащи ембриотрансфера;
3.5.8. пет ембриона след криоконсервация и размразяване независимо от стадия при лица на възраст над 36 години над два неуспешни предхождащи ембриотрансфера;

The Siren of Titan, все си мисля, че ако нямаше 3 деца, мнението ти нямаше да е толкова категорично.

# 1 162
Не, аз съм от жените, които щяха да са си хепи и без деца. Аз нямам три деца, три деца имат мен за майка. Не ги броя за трофеи, украса, постижения. Но е нормално когато нямаш деца, да имаш някои романтични представи какво значи да имаш деца.

# 1 163
Интересно как всички бабите им са ги съветвали. Къде са били майките?
 Отдавна съм си затвърдила отрицателното отношение към "бейби бум" поколението...егоистично, високомерно, егоцентрично и разглезено..

Аз също каквото знам е от дядо и баба, не от мама и тате..А децата ми сега дядо и баба не виждат изобщо, не защото не са живи, а защото не им се занимава с глупости като внуци...

# 1 164
  • София
айде сега, палавост! Както писах, достатъчен е един-единствен аборт и един.-единствен заразен партньор. Къде съм казала нещо за палавости и грешки в миналото? Просто сега вече, кой знае защо, абортите не са актуална тема. Да, винаги жените поемат негативите, защото те се оказват самотни майки или ги стържат, защото "таткото" е шушумига. Това не е етикет, а факт. Но също е факт, че броят на сексуалните контакти се увеличава и при двата пола, което повишава и нивото на полово предаваните болести. Затова няма какво да се правим на ощипани булки и да си затваряме очите. Все още в България най-честият начин за предпазване от бременност са абортът и прекъснатият полов акт.

Аз не казах, че е незаконно, а за добрите практики. Не можеш да накараш някого да работи според добрите практики. Лекарите гледат да се презастраховат, това е! Щом има бременност, значи са добри лекари - това мислят пациентите.
Обаче е леко странно, дори цинично, бременност от инвитро да е много ценна и да се запазва на всяка цена, а естествената, някак, ей тъй, кво, пък, за нея пари не са давани! Не казвам, че ти го пишеш това, но я има тази нагласа - трудно заченатото и износено бебе се оказва по-ценно от лесно заченатото и износено, сякаш на второто му липсва тежест, наготово.

# 1 165
Мен пък майка ми ме е съветвала години преди да стана пълнолетна какво именно да избягвам в един мъж. Но това сигурно е, защото ме е родила супер рано и с нея никой не е разговарял от криворазбран срам, за пчеличките и цветята Simple Smile

А от баща си идеално научих до какъв мъж да не припарвам .Никога.
Той и сам си казваше, че той ни показвал не какво да правим, а какво да не правим.  ooooh!

Съгласна съм с Андариел.  Peace

Последна редакция: вт, 16 авг 2016, 22:45 от Анонимен

# 1 166
Интересно как всички бабите им са ги съветвали. Къде са били майките?
 Отдавна съм си затвърдила отрицателното отношение към "бейби бум" поколението...егоистично, високомерно, егоцентрично и разглезено..

Аз също каквото знам е от дядо и баба, не от мама и тате..А децата ми сега дядо и баба не виждат изобщо, не защото не са живи, а защото не им се занимава с глупости като внуци...

Казах "дори" и бабите, в частност баба ми, което не значи, че от майка ми не съм чула съвети или пък не съм си извадила някакви изводи от нейния живот, а просто, че дори и баба ми, която се предполага, че е от по-"задръстено" поколение, пак е давала съвети да не се хвърляме на първия мъж, който ни обърне внимание. Иначе майка ми си ни отгледа сама. Не ни е оставяла баба ми да ни гледа, поне като много малки. Гледането на баба ми се изразяваше в това тя да си работи, да си се занимава с животните и градинките, докато ние се мотаем около нея или пък с другите деца. Докато например същата баба изгледа до 3-годишно детето на вуйна ми, която през това време си е била студентка редовно в друг град на няколкостотин километра от детето си, което е виждала само по време на ваканции. И сега майка ми активно помага и финансово, и с грижи за наличните си внуци.

# 1 167
Ааа-бабите били от "задръстеното" поколение. А сегашното е едно отдръстено и голяма работа ще сътвори.
 Мазало, общо взето и тотална безидейност. Всъщност великата идея на настоящето е да съсипа идеите, устояли проверката на времето.

# 1 168
  • София
те май за секс за говорели, не за женене за първия срещнат.

# 1 169

Никой не е имал психарски изпълнения по време на връзките си или при раздялата си с мен или с други жени преди или след мен, доколкото знам. Тоест, оказва се, че добре съм ги преценила, което не може да се каже за твоя случай.

Охх, разтопих се от умиление...колко правилно всичко си си преценила.. Тук нещо на женско съревнование ми мирише, фърчат косми ...Кукумицински срещу Сиренски.. Joy Joy Joy

Обаче е леко странно, дори цинично, бременност от инвитро да е много ценна и да се запазва на всяка цена, а естествената, някак, ей тъй, кво, пък, за нея пари не са давани! Не казвам, че ти го пишеш това, но я има тази нагласа - трудно заченатото и износено бебе се оказва по-ценно от лесно заченатото и износено, сякаш на второто му липсва тежест, наготово.
Но това е факт наистина. Така го пишат. И поради това избягват естественото раждане при инвитро. Правят секцио.  Заради "особено ценен плод". Което ме наведе на мисълта кое раждане е по-рискованото... въпреки всички напъни на естественичките да ме убедят в обратното..Mr. Green

Последна редакция: вт, 16 авг 2016, 22:57 от weissbier

Общи условия

Активация на акаунт