До колко годишна възраст е морално да се роди дете?

• 118 201
  • 1 429
  •   1
Отговори
# 1 245
Големия- учителките в детската градина. Средното- аз, разбира се, което се съвместява с опъване на дивана. Бебето- пак аз.

Разбира се, че има еднакви бременности, стига да правиш едни и същи неща.

# 1 246
Цитат
Разбира се, че има еднакви бременности, стига да правиш едни и същи неща.
Това въобще не е вярно, разбира се.
Макар че съм качвала еднакво и през двете си успешни бременности, въобще не бяха еднакви. И по всяка логика първата трябваше да е в пъти по-лека от втората, но беше точно обратното.

# 1 247
ОК, кажи ми откъде ще дойдат 30+ килограма, ако се храня както винаги и не му изпускам края.

Еднакви в смисъл- разликите са в някакви детайли, не в основните неща (9 месеца протичат без големи проблеми). Ако нямам история за някои проблеми, малко вероятно е да се случат в другите бременности. В тоя смисъл бяха еднакви и дори предсказуеми.

# 1 248
Май има предпоставка за разлика в бременностите, еднакво проведени, от една и съща майка,  но на възраст 20г. и 30+г. За 40+ не се наемам да кажа,  нямам чак такава смелост.  Simple Smile

# 1 249
За килограми нищо не съм казвала, с теглото досега не съм имала проблеми и  то не ми е тема.
Нито съм имала големи проблеми през която и да е от двете бременности, но все пак втората беше несравнимо по-лека.

# 1 250
На 22 години не усетих първата, пътувах ежедневно, мина динамично и неусетно. Качих 10 кг.
На 31години, втората бременност беше коренно различна, качих 14-15 кг /не е сериозна разликата/, но почти през цялото време лежах по болници или у дома за задържане.Що системи ми вляха, колко инжекции  и хапове отнесох, и колко много притеснения от това дали ще е добър краят.... Само като се сетя и настръхвам.
Иначе по темата - всяка жена да си прецени, според собствената си ценностна система, мироглед, себеусещане, здравословно състояние и трезва преценка може ли да се справи с отглеждането на дете.
Аз съм вече на 40. Повече деца не искам. Смятам, че няма да имам силите да ги отгледам адекватно и очаквам и да изскочат здравословни проблеми. Не мисля да рискувам.

# 1 251
Софийският университет има една нова философска специалност, Биоетика. Май все повече ще се налага да мислим по въпроса докъде да бъркаме в биологията.

# 1 252
Възрастта, за която говорите тук е само цифра в личната карта.  Паспортната възраст може (и най-често) практически не съвпада с биологичната.  Едни на 40 са състарени и болни, други са по-млади и здрави от 20-годишни.

Така че за никакъв морален казус тук не може да става дума.  Здравите и красиви жени на 40-50+ с нищо не са виновни на болните и състарени 25+ . Само дето предизвикват завист у последните.

# 1 253
  • София
Пропусна да напишеш, че една жена е на толкова години, на колкото се чувства. Също и, че всичко е относително (индивидуално...). Joy

# 1 254
  • София
Почти нищо не можеш да направиш по въпроса дали ще повръщаш, дали ще те мъчат киселини, крампи, безсъние, болки в ставите, запушен нос, запек, дали ще ти се пудуват краката и т.н., а горните могат да превърнат 9 месеца в ад. Не говорим изобщо за по-сериозни проблеми и висене за задържане по болници.

Мислех да пиша за слеличосването и сбабичосването на рано родилите, но реших да си трая  Flutter

Обаче пък защо се сблъскваме пистоянно с едни млади баби, които, оказва се, не са много горди,  трябвало да ги наричат внуците по име или били "маминки"? Нещо не са особено доволни  Crazy

# 1 255
Почти нищо не можеш да направиш по въпроса дали ще повръщаш, дали ще те мъчат киселини, крампи, безсъние, болки в ставите, запушен нос, запек, дали ще ти се пудуват краката и т.н., а горните могат да превърнат 9 месеца в ад. Не говорим изобщо за по-сериозни проблеми и висене за задържане по болници.

Киселини: диета и движение.
Крампи: магнезий.
Повръщане: диета.
Безсъние: намаляваш кафето.
Подуването на краката е сериозен признак, ако е драматично, ако не- качваш ги на високо. Също така не качваш много килограми и се движиш, за да не се застояват течностите. Никога не са ми се подували краката.

За болните в ставите само наистина нищо не може да се направи, това са хормони. Донякъде се лекува с движение, но при третата бременност вече беше драматично положението и затова- лежане на дивана в деветия месец.

За почти всички неудобства във всяка една бременност съм чела, интересувала съм се и съм взимала мерки, които ми подобряват комфорта и да не позволяват на типичните бременни симптоми да се проявяват с пълна сила. Но и да е имало, изобщо не ги броя за проблем. Големите проблеми са други: кръвно и незадържане на плода. Другото е нищо.

А на 50 дори да изглеждаш свежо, нищо не дава знак дали тялото ти ще понесе добре адаптация към бременност. Говоря за сърце, бъбреци, стави, костна система. Да не говорим, че докато си млада, може да имаш оплаквания, но пак да караш доста активна бременност; на 50+ ще трепериш не всеки ден- всеки час.

# 1 256
Абе на 50 сме си баби вече кво има да се лъжем... Laughing
Може да скачаме като млади ярета , ама за кратко, после я кръст ни стяга , я нещо друго...
А на 50 тепърва да се "котиш" ми иде твърде екстравагантно. Не че съм против екстравагантните хора де... Crazy Това ще е вече дет се вика "от дърта коза яре" даже не дърта ами направо престаряла-с диплома ще се роди ярето... Joy

# 1 257
  • София
Глупости, Мамасито, само можеш да облекчиш симптомите и то минимално. Най-доброто, което можеш да направиш, е да изчакаш да отминат или да родиш. Но концентрирай се, говорим, че няма еднакви бременности, с едната може да имаш избоените неразположения или някои от тях, с друга не, не зависи от теб.
За по-сериозни проблеми да не говорим, там никой не е застрахован.

На 50 може да е екстравагантно, скъпо, запазено за селебритита, но припадъците за над 35 ми идват в повече. Поне до 40 нищо кой знае колко драматично не виждам.
Баби, баби, ама не щат, маминки били  Joy

# 1 258
Излиза,  че е нормално да станем баби около 70- 80 год. възраст... Може и да е идеалната възраст да се радваш на внуци,  да помагаш на младите. 

# 1 259
Глупости, почти всичко, свързано с тялото ми, зависи от мен. В крайна сметка го има и моментът "психика", който може доста да повлияе на прекарването на бременността. И трите ми са еднакви, защото аз ги правя еднакви. Има някакви разлики в детайлите, на които не съм обръщала чак такова внимание. Гледам максимална активност и добро хранене. Между другото доста от "обичайните" симптоми на бременност няма да ги усетиш, ако не тъпчеш джънк и 80% въглехидрати в диетата.

35 не е драма, ама чак да си планираш второто за над 35 е малко прекалено, имало е достатъчно години да се реализират плановете. Периодът 30-40 иначе си е благодатен за втори, трети, четвърти деца и нагоре, ако са от тоя тип семейства.

Общи условия

Активация на акаунт