Малките тайни на нашите кухни

• 18 979
  • 58
  •   1
Отговори
# 30
  • Sofia
И аз го правя това "консервиране"  Wink
Пълнят се един пръст под капачката.

# 31
И аз го правя това "консервиране"  Wink
Пълнят се един пръст под капачката.
Благодаря!

# 32
  • София
Момичета, след дълго търсене из магазините и безуспешно обикаляне за евтини тавички / направо за изчезнали през последните седмици, май  newsm78 /, най-сетне открих в ХИТ ето тези бижута и си сътворих поставка за подправките.  
http://prikachi.com/images.php?images/837/8878837P.jpg
Благодаря на
Рошличка и SilverDream за идеите!

# 33
Момичета, още една идея за подправките на едно ниво. Вместо 2 тавички + топчета - купете си от въртящите се стойки (използват се за торти). Имаше ги в Икеа. И като цена няма да бъде по-скъпо.
На мен лично и една тавичка или стойка не ми е достатъчно - имам над 60 вида подправки. Преди доста време си купих въртяща  Simple Smile Winkстойка с бурканчета (тогава беше около 12 лв) и ми върши добра работа, а останалите подправки в други разнообразни бурканчета са ми в шкаф.
А във фризера слагам (освен магданоз и копър) на пакетчета обезкостени череши/вишни, печени и белени чушки и патладжан.
И един трик от мен при стъргане на ситно ренде - кашкавал, чесън, лимонова и портокалова кора и т.н.
Предварително закрепвам отвън върху рендето найлон фолио (притискам добре с ръка да  пробият  зъбчетата). После стържа . Накрая отстранявам фолиото и го изтъргвам с ножа. Така се оползотворяват почти всички стърготини. Simple Smile Wink chef

# 34
  • WonderLand
Пекох днес бисквитки и исках да останат хрупкави, но нямах решетка за охлаждане, която да е по повдигната, така, че въздуха да цуркулира около и под бисквитките докато изстиват, затова реших да си направя сама. Взех решетката за печене от фурната и я измих добре. наредих 4 чаши и я поставих върху тях. Получи се идеално и бисквитките станаха страхотни и хрупкави.  Peace

# 35
  • Стара Загора
Обожавам ви момичета, правите живота ми по- лесен, готвенето ми беше голяма мъка, преди да започна да чета кулинарният раздел тук.
Като доста начинаеща домакиня не мисля, че моето ще се нарече "трикове", но все пак, ако съм полезна на някой ще е добре Simple Smile
Режа лукът със слънчевите очила хаха
Пресните чушки ги запичам на котлона /на плочата, имам един стар на терасата, който не го жаля особено/, и в торбички във фризера, после като трябва нещо по- набързо. Размразявам една, режа ги и мятам в тигана с лук и яйца Simple Smile
Имам наредени на вратата на хладилника 2-3 бутюлки дресинг за салати. Правя си го от цитруси, зехтин, може и малко горчица, соев сос. И мятам директно на салатите от тях. Знам, че не е нещо особено, но на мен овкусяването на салата ми е малко трудно.
Най- бързата ми супа е шкембе чорба, само че вместо шкембе слагам пилешко месо, пак по рецептата за чорбата го правя.  Става разкошно  chef

# 36
  • Шотландия
Най- бързата ми супа е шкембе чорба, само че вместо шкембе слагам пилешко месо, пак по рецептата за чорбата го правя.  Става разкошно  chef
Това не го разбрах - сигурно защото не знам как се готви шкембе. Дай рецепта, ако не те затруднява?

# 37
  • Стара Загора
Просто ползвам рецептата за шкембе чорба, само че вместо шкембе слагам пилешко. Както е обяснено тук http://www.receptite.com/%D1%80%D0%B5%D1%86%D0%B5%D0%BF%D1%82%D0 … D0%B5%D1%81%D0%BE  Peace

# 38
  • София
Малко страхотни идеи за улеснение на домакинската работа:

И още едно клипче:

Последна редакция: чт, 29 сеп 2016, 17:41 от Майка Зайка

# 39
  • WonderLand
Аз вчера правих картофени кюфтенца,но вместо да си играя да ги пържа ги бутнах във фурната за час, без вентилатор на 200 градуса и са идеални. Не им слагам брашно или галета, че иначе ми стои едно такова кашесто. Тайната ми е в оформянето - за да не си цапам ръцете взех лъжичка за сладолед като тази , топвах я в чаша с вода, в която сложих лъжичка олио, колкото да се образува тънък слой и да осттава по лъжичката. Така оформях топчетата, които изобщо не залепваха, заради мазния филм по лъжичката.

Този трик го ползвах и за едни бисквитки наскоро и мога да кажа, че работи безотказно  Peace

# 40
Малките ми тайни- моркови, лук, целина, магданоз и чушки нарязвам или настъргвам с робота, посолявам обилно (ч. чаша) със сол, пълня си два буркана и държа в хладилника. Ползвам през седмицата, като директно прибавям в ястията, така не си играя всеки ден да беля и режа, става много по-бързо. Солената смеска е с голяма трайност.
Готвя в тенджера под налягане на индукционен котлон с предварително зададено време. Във фурната също пека, ползвайки часовника за самоизключване. Без да се притеснявам от забравяне на ястията, успявам и да изчистя, докато всичко се сготви.

# 41
  • Шотландия
Малките ми тайни- моркови, лук, целина, магданоз и чушки нарязвам или настъргвам с робота, посолявам обилно (ч. чаша) със сол, пълня си два буркана и държа в хладилника. Ползвам през седмицата, като директно прибавям в ястията, така не си играя всеки ден да беля и режа, става много по-бързо. Солената смеска е с голяма трайност.
Готвя в тенджера под налягане на индукционен котлон с предварително зададено време. Във фурната също пека, ползвайки часовника за самоизключване. Без да се притеснявам от забравяне на ястията, успявам и да изчистя, докато всичко се сготви.
Кажи колко сол слагаш - това ми се вижда много полезно, защото голямата част от готвенето и при мен е в рязането и приготвянето на зеленчуците.  Hug Лук купувам готов, накълцан и замразен, защото много плача, като режа какъвто и да е лук, но другото... Сподели някакви рецепти за тенджера под налягане, че аз май само слагам продукти, месо, една чаша вода, овкусяване и слагам на "гювеч" и това е. Хич нямам разнообразие...

Да не съм съвсем оф топик - още кухненски трикове:

Последна редакция: нд, 02 окт 2016, 20:12 от *Мила*

# 42
  • WonderLand
Мила,  я като готвиш добавяш ли сок след това?  Много солено ми се струва 1 чаша, това на какво кокичество продукти е? Аз също мислих нещо такова да си направя,  но още не съм се наканила.

Иначе в тенджерата под налягане може да се готви всичко, което иска варене. В нея преди време готвих бобови,  месо,  картофи,  телешко варено,  шкембе,  абе общо взето всичко. За нещата дето трудно увират е идеална,  защото скъсява времето на половина. Рецептите не се променят,  само времето до котлона.

Иначе да споделя,  че в алуминиева тенджера,  която е незалепваща и лята всичко става много лесно. За обикновена говоря,  не под налягане. Аз в такава пукам пуканки редовно - нито загарят,  нито остават неопукани.

# 43
Вече на око си правя заготовките, но грубо- на около 1 кг. нарязан лук, 1 кг. настъргани моркови, 1 голяма глава настъргана целина, 5-6 зелени и червени чушки за цвят, нарязани тънко в робота, слагам непълна чаша сол, разбърквам и пълня в стъклени буркани, които държа в хладилника. Става като био-бульонче  Simple Smile. Сол не слагам допълнително като готвя.
Под налягане готвя всичко, което не е за фурна- картофи за салата- 10` са им много даже, супи, яхнии, сарми, леща и боб, зеле, тиква, нещо като компот- варя плодове, охлаждам и става студен "чай", месо задушено... Имам 2 такива тенджери, другите ги махнах.

# 44
  • Шотландия
Мила,  я като готвиш добавяш ли сок след това?  Много солено ми се струва 1 чаша, това на какво кокичество продукти е? Аз също мислих нещо такова да си направя,  но още не съм се наканила.
Аз не съм правила такива заготовки със сол, затова питах колко сол им се слага, за да съобразя - едва ли ще се добавя сол после.... Аз като готвя, слагам сол на око, колкото преценя. Понякога слагам едно кубче зеленчуков бульон, те са достатъчно солени. Вода слагам една малка чаша, за да не стане много водно, иначе пълня тенджерата понякога почти догоре, но другото се сготвя почти на пара. Вкъщи не обичат чорбаливи манджи, освен ако не е супа, която се яде задължително с хляб  Joy (аз не я ям с хляб) Обаче ми е бедна рецептурата, явно. Супи правя, ама другото е варене на някакво месо с някакви зеленчуци. Шкембе не готвя, че няма кой да го яде, сарми - веднъж, по Коледа, че играчката е много, а нямам време, само бобови май също не правя...  ooooh! оплаках се  Hug Joy Иначе само зеленчуци също приготвям на пара вътре, като ги сложа на поставката.

Общи условия

Активация на акаунт