Вярвате ли в конспирации и световни заговори?

• 65 667
  • 935
  •   1
Отговори
# 900
И тя превозва до 3,5 тона, защото масово колите са под това тегло. Ако масово бяха по 4 тона пътната помощ щеше да има лимит 5-6 тона.

За Европа не ти трябват 1000 км пробег между зарежданията, но за САЩ например 200-300 мили са крайно недостатъчни.
Когато тръгнем на почивка, за няколко седмици навъртане 5-6 и повече хиляди мили, повечето от тях из пущинаците, където има малко бензиностанции, и където нямаш време да киснеш половин час за да заредиш за да изкараш още 150 мили. И не сме единствените, американците обичат да пътуват.

Електричките стават за каране в града, но като удариш калема и сметнеш колко струва тока за зареждането им, и каква е цената им, накрая тези с бензин пак излизат по-удачен избор.

Транспорта с ДВГ има повече от 100 години развитие. В началото е било по-удачен избор да се движиш на кон или с карета. То и сега в пустошта е по-удачен избор да си на кон.

# 901
Електрични коли е имало още преди тези с ДВГ. И тогава са и имали същия проблем - липса на удачен метод за съхраняване на енергия.
Още преди 20 години хората правеха електрични коли като сменяха двигателите на малолитражки с мотори от електрокари, и караха така 30-40 мили, дори и аз мислех да си направя една - акумулаторите бяха най-скъпата част на конверсията, и беше добра идея за каране из града.
Докато пробега не се вдигне до 400 мили(с климатик Wink), и времето за пълно зареждане не падне под 10 минути,  елвктричките ще си останат нишов продукт, особено при сегашните им цени.
Хибридите засега са най-добрия вариант.

# 902
Затова казах, че се хвърлят огромни инвестиции в проучвания на батерии. Въпросът е не дали, а кога. И мисля, че ще е в близките десетина години. Ама без да има стимули от държавата, няма да има продажби и няма откъде да дойдат тези инвестиции или поне не толкова бързо. Първите плоски кинескопи се появиха преди 20-30 години и бяха многократно по-скъпи от тези с електроннолъчевите тръби, а гледай какво е сега.

# 903
Те така говореха и за ядрения синтез преди 30 години, а виж сега - чакаме на ветрени мелници за тока.
Които мелници след 15-20 години ги заравяме така, защото няма метод за рециклирането им.

И за мащаб - това ситното горе е булдозера, който ги заравя.

Държавата дава дотации от моите данъци, и аз лично предпочитам с тези пари да обикалям света още 1-2 седмици годишно, вместо някоя сокър мама да се фръцка с теслата на мола пред другите сокър мами.
Едит - не забравяй и как наскоро в Калифорния призоваваха собствениците на електрички да не го зареждат, защото нямаха производствени мощности и можеше да се срине електоснабдяването.

# 904
Както вече съм писал, участвал съм в проектиране на ветрени паркове. Невероятно разхищение на публични средства. Което не притеснява единствено хора, които работят в публичната (правителствена) сфера, и получават заплати от тези същите средства, събрани от нашите данъци.
До преди 5 години, генераторите, които слагахме на перките (4.6 ди 6.7 МВ) имаха живот 15 години, за който живот те не се изплащаха самите себе си, камо ли останалата част от структурата.
Парковете, по които съм работи бяха на земя, не в морето. Преди да се свържат с националната мрежа, те се свързват помежду си в локална мрежа, с подстанция, филтри за честота, трансформатори, прекъсвачи, изравнители, батерии (не като за тесли Simple Smile )

Само заровените кабели (не могат да бъдат въздушни, естествено), които далеч не са от алуминий, както твърди Третия, а от различни сплави, струваха от рода 150-350$ линеен метър. Километри и километри такива кабели.

От какво да са кабелите се преценява според напрежението и растоянието, на което трябва да се пренася тока, тоест загубите от съпротивление на материала. Далекопроводите са от сплав Fe-Al, а доста има със стоманена сърцевина облечена от алуминиево-медна сплав. Тока тече по периметъра на кабела, в средата на сечението не е нужен високо проводим метал.
В заровените кабели има повече мед + няколко слоя изолации, затова са и много по-скъпи от надземните.

# 905
Те така говореха и за ядрения синтез преди 30 години, а виж сега - чакаме на ветрени мелници за тока.
ITER в момента го строят. Нещо гигантско и ужасно сложно е и го строят с международно участие, защото очевидно е ужасно скъп проект. Имаше изложба преди месец-два на моста зад НДК.

# 906
За подобни проекти трябва много време и ресурс, а крайния резултат не е сигурен.
Имам усещането че хората пак сме се затворили в някакъв праволинеен свят. Студената война свърши няма конкуренция и надпревара и откритията секнаха.

# 907
Някой знае ли какво ще се случи ако магнитното поле на токамак се изключи, или има пробив в него?
Предполагам ще е някакъв взрив, но колко мощен?

# 908
Ако има някаква повреда, която да наруши магнитното поле тогава синтеза ще спре на мига. Дори и да има взрив той няма да е кой знае колко мощен.

# 909
Гледах трейлъра на филма "Синът ми",(има го в сайта на Дневник). Отвлечено дете от къмпинг. Не знам дали е правен по действителен случай,но психологически изглежда убедително...

# 910
За подобни проекти трябва много време и ресурс, а крайния резултат не е сигурен.
Имам усещането че хората пак сме се затворили в някакъв праволинеен свят. Студената война свърши няма конкуренция и надпревара и откритията секнаха.

Студената война свърши - всъщност точно в момента тече с пълна сила - американците проведоха успешно изпитание на хиперзвукова ракета в отговор на руските опити за подобно нещо - https://www.kommersant.ru/doc/5007041

# 911
  • Другата България
Гледах трейлъра на филма "Синът ми",(има го в сайта на Дневник). Отвлечено дете от къмпинг. Не знам дали е правен по действителен случай,но психологически изглежда убедително...
От лагер.
Не останах очарована, много лаишки направен.

# 912
Както вече съм писал, участвал съм в проектиране на ветрени паркове. Невероятно разхищение на публични средства. Което не притеснява единствено хора, които работят в публичната (правителствена) сфера, и получават заплати от тези същите средства, събрани от нашите данъци.
До преди 5 години, генераторите, които слагахме на перките (4.6 ди 6.7 МВ) имаха живот 15 години, за който живот те не се изплащаха самите себе си, камо ли останалата част от структурата.
Парковете, по които съм работи бяха на земя, не в морето. Преди да се свържат с националната мрежа, те се свързват помежду си в локална мрежа, с подстанция, филтри за честота, трансформатори, прекъсвачи, изравнители, батерии (не като за тесли Simple Smile )

Само заровените кабели (не могат да бъдат въздушни, естествено), които далеч не са от алуминий, както твърди Третия, а от различни сплави, струваха от рода 150-350$ линеен метър. Километри и километри такива кабели.

От какво да са кабелите се преценява според напрежението и растоянието, на което трябва да се пренася тока, тоест загубите от съпротивление на материала. Далекопроводите са от сплав Fe-Al, а доста има със стоманена сърцевина облечена от алуминиево-медна сплав. Тока тече по периметъра на кабела, в средата на сечението не е нужен високо проводим метал.
В заровените кабели има повече мед + няколко слоя изолации, затова са и много по-скъпи от надземните.

Ами да проверим от какво са кабелите.

При съдържание на над 99% алуминий съвсем спокойно мога да ги нарека алуминиеви. Уточнявам за да не успееш да излъжеш някого.

# 913
Скрит текст:

Ами да проверим от какво са кабелите.

При съдържание на над 99% алуминий съвсем спокойно мога да ги нарека алуминиеви. Уточнявам за да не успееш да излъжеш някого.

Тия принт скрийнови таблички, нали знаеш къде можеш да си ги сложиш? На ден правя по пет таблици и списъци на материали с производителите им за разни проекти. Без да  ги сканвам от неясно къде. По-добре ми се получават от твоята.
Ако те влече електричеството можеш да започнеш от правенето на разлика между проводник и кабел примерно.

Ей ти един производител - глей там таблички колко има всякакви. Специално високоволтовите погледни. erico.com

Последна редакция: пт, 01 окт 2021, 22:43 от James42

# 914
Не намирам кабелите. Дай конкретен линк.
Иначе тази таблица дето я дадох е от каталога на производител на високоволтови кабели. Понеже каталога е в pdf формат трябваше да направя скрийншот за да покажа това за което говорим, а не като теб да дам някакъв сайт на производител, който произвежда 1000 неща и да те пратя да търсиш. Ето ти целия каталог ако държиш да го разглеждаш. http://www.ucable.com.my/images/products/UC%20Aluminium%20Catalogue.pdf

Общи условия

Активация на акаунт