След депозитите накъде?

• 120 456
  • 770
  •   1
Отговори
# 195
Американците качват цинза за депозитите .
http://www.tagesschau.de/wirtschaft/fed-erhoeht-leitzins-101.html
ще последва ли и в Европа ? http://www.tagesschau.de/wirtschaft/fed-zinsentscheidung-101.html

Последна редакция: чт, 15 дек 2016, 09:53 от Bandiera rossa

# 196
Здравейте,извинявам се ,ако не съм по темата ,ама имам нужда да си икажа,а и може да помогна някой друг да не се набута.
Имам комбинирана застраховка "Живот"-ДЗИ Селект+ хем застраховка живот ,хем спестовна.Имам я от 3 години това са 12 вноски по 250 лв.От всяка вноска 54.40 е часта която отива за застраховка,останалата трябва да се трупа,всяка година да ми начисляват лихва и след 10 години да съм на печалба Grinning
Ето го резултатът за сега -след точно 3г.
платена общо сума               12*250=3000лв.
удържана за застраховката 12*54,40=652,80лв.
трябва да имам спестени (без лихви)2347,20лв.
След удържаните такси и след като са ми начислили лихва от 3.5% първата година;3%втората година и 1.3%през третата(тази последната може и още да не е начислена)
аз имам 2206.47лв.С 140.73 по-малко от това което съм платила.Не печеля нищо,само съм на загуба Rolling Eyes
И сега,въпреки че съм на загуба,аз не мога да си изтегля парите-2206.47 само мога да ги "откупя" получавайки 1696.37лв.Още 510.10лв загуба Shocked Или мога да продължа да си внасям вноските още 7 години,като по този начин не знам колко ще загубя,нои това ще  трябва да сметна за да видя какво да правя.
Това исках да кажа.Знам че аз съм си виновна и е можело да го предвидя ако бях по финансово грамотна,бях изчислила всичко предварително и бях изчела договора от 20страници,но не го направих и просто искам да предупредя другите такива като мен,защото тази застраховка още я продават.И още дават написани на ръка примерни варианти каква би била натрупаната сума след десет години при различни лихвени проценти.Не ти дават вариант в който ти им плащаш за да разполат те с парите ти и само да вземат от тях.

# 197
Много ценен пост, Жабке!
Така е винаги със застраховките, вземаш по-малко.
И аз имам опит с ДЗИ, но и другите са така.

# 198
Така е със спестовните застраховки, крайната сума е по-малка от действително внесената, но нямам идея защо ги наричат спестовни.

# 199
Защото при рисковите съвсем нищо не ти изплащат, ако няма застрахователно събитие.
При спестовните получаваш, но винаги по-малко.

# 200
както някой беше писал в един коментар в днешно време ако говорим за пари в банка , то ние нямаме пари там ,а имаме иск към банката за определена сума ... какво ще полу4им е друг въпрос.
ще опитам да намеря мнението .

# 201
В банката са ти гарантирани парите, а от застрахователя не.
Но тук търсим доходност, не загуби.

# 202
гарантирани са с куп условия

# 203
Имах предвид до 196 000 лв.
Иначе условията са в договора.
Аз бях клиент на КТБ, всичко си получих, не са ми дали по-малко от вложените от мен средства.
Това исках да кажа.

# 204
Чакайте малко сега да внеса отново яснота за застраховането, кога и защо се надвнася, и кое е гарантирано. И друг път се е коментирало, но да опресним, защото продължавам да слушам и чета приказки от 1001 нощ от клиенти на компаниите и от хора от бранша, но това е нормално при ниска култура и некомпетентност.
Към Кикерицата по-горе - не бих си направил в ДЗИ, поради ред причини и защото има много по-добри предложения на пазара с по-добри покрити рискове, но както и да е там са те "прилъгали". Казваш на 3г ти е полицата. Поясни за какви такси и удръжки става дума, защото такива няма(докато се внасят вноските), а доколкото разбирам ти просто си си внасяла и си си направила елементарните сметки, които всеки прави. В застраховането две и две не е четири, може и да е 5,5.
Не казваш колко е гарантираната застрахователна сума. За тези 200лв по спестовната част ЗС сигурно ти е поне 30-40 000 хиляди и за какъв срок ти е полицата.
След това, не знам кой какви лихви(доходности) ти е давал, но през първите 2г няма разпределяне на доходност от математическите резерви, поради простата причина, че по полиците се разпределя риска, има административни и аквизиционни разходи, а ако стане събитие застрахователя трябва да извади тези 30-40 000хил, а според теб откъде да ги извади? Или внасяш две вноски по 200 лв, става катастрофа, злополука или смърт от заболяване и компанията плаща 30 000 на наследниците. Не може и така, и така, и душата в рая. Това не е благотворително дружество.
Другото, което е сметките не излизат, защото лихвите са сложни, не прости, като по депозитите. И тук идва професията актюер.
Друга грешка е полицата да се купува и сключва с идеята да се тегли. Напротив, правилната посока е - правя си дългосрочно колкото се може по-дълго, за да съм покрит до пенсия на висока застрахователна сума, да плащам по-ниска премия за младата възраст, на която да кажем съм сключил, защото после като одъртея не се знае здравето какво ще е и може застрахователя да не ме иска, и да си подсигуря доход за пенсия и децата, ако се случи непредвидимото.
След това, парите са несеквестируеми, за разлика от банката, където могат да се запорират дори при неплатена сметка на топлофикация.
Данък върху доходността от резервите няма, ако не се ползват преференциите, накрая на падеж не се дължи никакъв данък на държавата, за разлика от депозита.
Застраховката е ЕДИН от начините за дългосрочно спестяване и си има своето място в микса от финансови инструменти, но е ЕДИНСТВЕНИЯТ източник, от който бихме получавали пари при злополука, заболяване, раждане, а от банката и парите кеш трябва да вадим, не само това, а застрахователя може да плаща N на брой пъти през срока и накрая отново дължи тези 30-40 000 хиляди. Ето защо 2и 2 не е 4. А откупуването си е малко или много предсрочно прекратяване на договора. Вие се радвайте, че го има, и ако се наложи човек може да ползва някакви пари, защото има хора опират точно до тях и добре им идват и тогава не гледат, че са "на загуба" със 100 лева.
Надявам се да съм внесъл яснота.

Последна редакция: сб, 17 дек 2016, 13:32 от FragranceFanatic

# 205
FragranceFanatic, добри са ти разясненията, но тъй като темата е как да добавим към спестените си пари, затова хората споделят, че това не е възможно при застраховките. В частта за спестяване.
Иначе и при неспестовна, а рискова застраховка, застрахователят пак ще плаща при някакво събитие.

# 206
По-конкретен ще съм - натрупване, доходност, надбавяне и както искате го разбирайте при застраховките след 5-та 6-та година започва да се усеща, защото доходността е експоненциална. След средата на периода, пример полица за 20г, след 10-тата макар и 2-3% да е доходността спрямо премията, накрая на периода пак ще си на +. Но тук коментирам нискорисковите(класическите и пак е по-добре от банката сега), защото за инвестиционните застраховки толкова е малък пазара и разбирането, че няма смисъл да се дискутира. Иначе, че в премията е включен и риска мисля е ясно на всички.
И DeVa, отговорът ми беше основно тълкувания на поста на кикерицата, като виждам, че няма да има дискусия, а просто е дошла да си каже разочарованието.
Други тълкувания за "след депозитите накъде" - общо взето 3,4 спестовни сметки в 2 валути ненадвишаващи 196 000 в 2,3 банки, 2 спестовни застраховки за по 100 000 евро всяка в две компании, и общо взето си си оправил живота, при условие, че си имаш имот/и, някакъв бизнес, от който да капе доход. Какво друго му трябва на човек? : ). Бил Гейтс бил казал още 80-те години, че на всеки човек 640 000 долара трябва да са му достатъчни. Другото е алчност и лакомия, въпреки че с апетита идва и яденето, но ние дотам да го докараме;).

Последна редакция: сб, 17 дек 2016, 17:00 от FragranceFanatic

# 207
FragranceFanatic
Има 4 % годишна такса и 18 лв такса за спестовната част .Вноските съм ги внасяла винаги навреме,нямам никакви наказателни лихви и т.н.
Всички данни които съм написала са от разпечатката,която те ми дадоха.Там подробно е написано всичко-кога какво съм внасяла и каква част за какво отива.Пише и лихвите за съответната година.Данните, които съм дала са от там.
Застрахователната сума е 20 000лв .За застраховката отиват 54.40 от всяка тримесечна вноска от 250лв.
Срокът на полицата е 10 години.Аз като я правих не съм планирала да я тегля предсрочно и сега не искам,но при тези условия те още 7 години ще ми вземат по 4% +18 лв. , а ще ми начисляват по 1-2% лихва.
Относно яснотата,която искате да внесете LaughingМного благодаря,но се боя,че всичко си го разбирам на този етап.Ако можеше преди 3 години да го разбера щеше да е по-добре разбира се. Blush
 "Или внасяш две вноски по 200 лв, става катастрофа, злополука или смърт от заболяване и компанията плаща 30 000 на наследниците. Не може и така, и така, и душата в рая. Това не е благотворително дружество. "
Относно това-ето как ги разбирам нещата със застраховките-сто човека плащат един се гътва докато е застрахован другите 99 не.От това трябва да печели застрахователя.А относно сумата която е в спестовната част.Аз им доверявам тези пари-те като финансови експерти трябва да ги инвестират и да изкарат 6% (примерно)отгоре на мен да ми дадат 2% и всички доволни.Обаче те всяка година ми вземат 4% от все по голямата сума+18лв такса администриране и ми дава1-2%лихва.Ами как ти звучи?Затова искам да я прекратя сега и да загубя 510лв,защото след още 7 години по тази схема ще съм загубила 2 пъти повече.А застраховка ще си направя пак при същите условия (ама само застраховка,обикновенна)за окол200 лв. за 20 000лв

# 208
При много неизгодни условия си си направила полицата. Може би възрастта ти не е позовлявала или си била скептична към дългите срокове. Какви са тези проценти пак не разбрах. 4% такса от какво и за какво? Поддръжка на полица? Има компании, в които няма такси и удръжчици(а вкарани в премията, за сега). Тва е голям смях такса 18лв за спестовната част. За първи път чувам такова нещо. Много нахални са станали от ДЗИ, не ме учудва. И по принцип наказателни лихви за невнесени премии няма, просто не си покрит като не внасяш. В Общите условия даже трябва да е упоменат гратисният период от 2м, ако не се внася компанията продължава да носи риска, а на третия праща писмо, че вече не се носи риск по полицата, на шестия я сторнира и има още 6м, в които с молба може да се възстанови полицата след плащане на вноските и нова здравна декларация. А след това, ако не се възстанови, полицата минава в намалена застрахователна сума и си чака падеж. Клиентът не си губи парите. Това е нормалната практика.

п.п. Като се замисля нещата отиват май натам, че всички застрахователи ще започнат с таксичките наяве, това което коментираме в последните постове, и нещата ще се сговнят, но да видим. Очаквам промени след нова година сред лидерите Уника и Алианц. Само да не стане, както си го мисля - кой хванал последния влак, хванал.

Последна редакция: сб, 17 дек 2016, 18:06 от FragranceFanatic

# 209
Бил Гейтс бил казал още 80-те години, че на всеки човек 640 000 долара трябва да са му достатъчни. Другото е алчност и лакомия, въпреки че с апетита идва и яденето, но ние дотам да го докараме;).

Дааа, прав е Бил, ама трябва да се направят някои поправки Wink 640 000 долара може да са стигали през 1985-а година (средата на осемдесетте) ама от тогава има инфлация и 640 000 долара днес могат да купят 2,25 пъти по-малко неща. И обратно, ако искаме днес да имаме същата покупателна способност, каквато са имали тези 640 000 долара през 1985, ще ни трябват 1 440 000 долара.

http://www.dollartimes.com/inflation/inflation.php?amount=100&year=1985

Не мога да възразя на това, стигат наистина Grinning А и като се вземе предвид, че става дума за всеки човек, а не за всяко семейство, то на една семейна двойка и трябват 2 880 000 долара. Ако наместим и децата.... Joy
Но и без децата, ако едно българско семейство има над пет милиона лева наистина могат да не се лакомят за повече Grinning

Общи условия

Активация на акаунт