След депозитите накъде?

• 121 514
  • 770
  •   1
Отговори
# 435
Е шегувам се де Дева! Никога не съм приемал тезата на англичаните че всички българи са крадящи тълпи от цигани, така и не приемам тезата на дамите, че всички останали публични бизнеси тук са мутри и мошеници. Това че някои от тях са се примирили да работят за такива, не значи че всички са такива. Кой ви кара да ставате партньори на мутрите? Въпреки че сигурно част от вас ползват услугите на ЦКБ, ПИБ, Инвестбанк и т.н. Simple Smile Laughing Joy Joy

Пак да кажа вместо да инвестирам в малко магазинче или производство на охлюви и да се моля някое франсе да ми ги купи за ресторанта си, то за мен е много по-добре за тези да кажем 20-30 000лв да си купя дял от публична компания(например Монбат), компания която продава и има дистрибутори по цял свят, компания която вече произвежда и лед осветление и влага в разработването на акумулатори за електромобили. Компания със силен мениджмънт с опит в тежки ситуации, с партньори десети банки готови да я подкрепят при трудности. Компания прозрачна и неспираща да разпределя печалбата си с малките акционери - мисля че риска за мен ще е в пъти по-малък Wink

Последна редакция: пт, 03 мар 2017, 17:25 от kokopapa

# 436
kokopapa преди 10 тина години, когато стана много модерно добиване на прродна енергия ...  няколко месеца след като немците рекламираха голям фонд с вложения немски компании за производство на слън4еви панели ... то компаниите , немските, фалираха защото китайците ги правели по-евтини... и ойде коньо у реката.
Вчера по новините показаха как завърши едно дело за фирма дискаунтер на ел енергия обявила несъстоятелност , завлякла 500000 клиенти с 3,4 милиарда ... и схемата функционирала както описаха и както разбрах : клиентите предплащат сметките за годината с обещание за по-евтин ток, фирмата взима парите и за да компенсира ги инвестира. Борсови трусове и пр ... и парите се стопяват, клинтите си искат тока, но на по-ниски цен (според договорката) и от там никаква печалба ... така се започва с червените салда и с новите кредити, нови клиенти с нови обещание ,но без успех. НЕ са имали лоши намерения, просто лоши инвестиции Sad
 Изобщо няма какво да правиш реклама . Всеки си има глава.

# 437
Така е Bandiera rossa, съгласих се - при бизнеса винаги има риск и аз това казвам. Просто нали си говорим тук как да разкараме парите от банките и къде да ги впрегнем да носят доходност, ето защо казах че според мен инвестицията в дялове на утвърдена фирма(вземи тогава Софарма) е много по-удачно и с по-нисък риск от стартиране на собствен бизнес, особено ако не си гениален търговец или производител.
Точно заради тези рискове - по-рано говорех, че взаимните фондове са чудесна алтернатива, защото ако даден бизнес изгърми, то те имат портфейл от десетки компании и няма да се усети така тежко.

ето ОББ Акции, който е направил +30% последните 12 месеца какво е избрал за топ 5 акции в началото на февруари http://www.ubbam.bg/bg/funds/obb-premium-fund/portfolio/
1. Алкомет
2. Стара Планина
3. М+С Хидравлик
4. Фонд за недвижими имоти България(разказвах ви преди за тях)
5. ЧЕЗ Разпределение

Хайде да добавя и топ 5 на ДСК Растеж, за да не ме обвинят пак в реклама http://www.dskam.bg/repository/documents/Bulletin_DSK%20Growth_J … =&session_id=

1. Монбат
2. Хес
3. Елана Агрокредит
4. Алкомет
5. Софарма

е кои от тези са мошениците и мутрите, да попитам Аиша и chiana2003?

Последна редакция: пт, 03 мар 2017, 17:55 от kokopapa

# 438
да разкараме парите от банките и да ги пъхнем пак в банките казваш ???

# 439
да разкараме парите от банките и да ги пъхнем пак в банките казваш ???
Умно. Mr. Green

# 440
  • София
Жал ми е за нещото, наречено kokopapa.
Празник е днес, времето хубаво.
А то, горкото вместо да излезе, да се проветри дращи напоителни, рекламни постове в мамешки форум.
На какви лоши шефове е попаднало.
Замислям се дали ДВИ съвсем останаха без работа, та се реят из Мамата.
Но пък ако от това му зависи заплатата - да си пише, не пречи.

# 441
Какво е ДВИ? Blush

# 442
  • София
Директор за връзки с инвеститорите.
Голяма фирма, малка заплата.
Освен контакти с акционери, борса и  КФН  имат и задължения по реклама и популяризиране на фирмата или емисиите акции.
На длъжността често назначават късополи девойчета, завършили нещо си.
Но пък някои си наемат бивши пишман трейдъри.

# 443
  • София
Цял ден ме няма и виждам, че в три поста на главния Акционер във форума съм му в устата  Mr. Green
Благодаря за вниманието, но няма нужда. Радвам се, че си намерил лесен начин за правене на пари по 20-30% годишно  Peace
Помня навремето под нас (била съм на под 10 години) живееше една стара жена, която разправяше същите приказки като теб "Защо аз да работя, да правя бизнес, да отварям магазини, като може да си инвестирам парите в ********* и да взимам по-голяма печалба?" Годината беше 1996. После баба ми й плащаше хляба.
Както и да е, за едно си прав - не съм специалист в тази област и затова не се занимавам. Предпочитаме в семейството да работим това, което разбираме и да се учим в нови сфери, в които виждаме потенциал. Тази сфера с борсовата търговия си е циклична - на 12-16 години всичко се е завъртяло, а губещите не са нито собствениците, нито борсовите агенти, нито банките. А както знаем за да печели някой друг губи  Wink
Само един въпрос да ти задам за твоя Монбат - международната компания. Ти като миноритарен акционер какво правиш ако ръководството реши да не раздава дивидент 1 година? Ами 5? Ами 10? Ами при ситуация главните акционери да решат да сринат цените на акциите, което не е особено трудно с оборотите на БФБ?
Отговори не ми давай, остави ги за себе си  Wink

# 444
Simple Smile доста дами разкудкудяках  Laughing Laughing Laughing

Нормално все пак в държава в която 95% от стапящото се като мартенски сняг население притежава имот и тича да купи още, а  някой да им разправя че е грешка и това че парите им са закопани в тухли и дограма ги държи след най-бедните в ЕС.... няма да се закачам, че много чувствителни сте днес.
Желая Ви успех и дано споделеното от мен е от полза за някой!

п.п. за мразещите българския бизнес ето ви друго предложение на г-н Влади Панев - икономист, пътешественик и водач на листата на Да България. Фондовете им инвестират из цяла Европа.
http://www.skyfunds.bg/public/files/files/4476f74c6f0b67b49306d220738c0415.pdf 

http://skyfunds.bg/bg/

Последна редакция: пт, 03 мар 2017, 22:15 от kokopapa

# 445
  • София
Споделеното от теб, лично на мен ми е от полза, гледам как не трябва да разсъждавам като множеството с желание за лесни и бързи пари  Mr. Green
Simple Smile доста дами разкудкудяках  Laughing Laughing Laughing

Нормално все пак в държава в която 95% от стапящото се като мартенски сняг население
А ти като инвестиращ мачо какво си направил за стапящото се население? Защото аз съм под 30 с две деца? Thinking

# 446
chiana2003 на интимни въпроси ще се въздържа да отговоря, защото не за това е темата. Уверявам те че съм дал своя принос. За съжаление докато не видим масово семейства с по 3 и 4 деца и завръщащи се от чужбина мигранти, то няма как да се обърне тази ужасна тенденция.

Колкото до съветите ти за инвестиция в акционерно дружество, то нераздаването на печалбата може да е породено от различни причини - спад в продажбите, събиране на кеш за закупуване на конкурент или инвестиция в ново производство. Има достатъчно прозрачни компании(не такива в каквито самата Аиша сподели че работи), които ще обяснят и ще предприемат планове за промяна. Всъщност нераздаването на дивидент не винаги е лошо ако компанията се управлява както трябва - компанията на Бъфет никога не е раздавала дивидент, но това не пречи една акция в момента да струва над 100хил долара.
И въпреки всичко ако се разочаровам или усетя че съм инвестирал в мошеници, то с един клик на мишката и такса от 10-15лв съм продал и до два дни парите са по сметката ми Wink  

# 447
  • София
Ще продадеш, ако има кой да купи ....

# 448
акциите от Софикс се намира кой да купи, това не ти е Синергон Wink
Но със сигурност бе трудно да се намерят купувачи за имоти 2011-12-13г-14г.

Bandiera rossa здравей - виждам че ги разбираш нещата и ти е ясно че местейки парите от депозит във взаимен фонд дори на същата банка - двата инструмента нямат нищо общо. Говорим за различни юридически лица и като пример давам нещо което може да проверите - банка КТБ фалира преди години, но взаимните фондове на КТБ още си съществуват и си управляват средства.

Последна редакция: сб, 04 мар 2017, 09:39 от kokopapa

# 449
  • София
Мда, ние купихме тогава на 600 евро, сега ще продаваме на над 1000  Sunglasses

Общи условия

Активация на акаунт