След депозитите накъде?

• 120 473
  • 770
  •   1
Отговори
# 210
При много неизгодни условия си си направила полицата. Може би възрастта ти не е позовлявала или си била скептична към дългите срокове. Какви са тези проценти пак не разбрах. 4% такса от какво и за какво? Поддръжка на полица?
Цитирам от договора "Таксата за  сключване на застраховката е 4%.Тя се начислява върху спестовните вноски,платени през първата и втората година от срока на застрахователния договор и се удържа ежегодно до края на застраховката.При договори със срокове над 20 години,таксата за сключване се удържа до 20-тата година включително.Таксата за аминистриране на застраховката е в размер на 18лв. годишно."
  Mr. Green

# 211
Имах предвид до 196 000 лв.
Иначе условията са в договора.
Аз бях клиент на КТБ, всичко си получих, не са ми дали по-малко от вложените от мен средства.
Това исках да кажа.

Ти си голям оптимист Simple Smile Не е лошо да има такива хора. Аз не вярвам на институциите и техните гаранции. Според мен когато им потрябва нещо те ще намерят на4ин /измислят правило да оправдаят постъпките си.
Но света трябва да е шарен та добре мислиш  Peace

# 212
Човек все на нещо трябва да вярва, иначе ще полудее. Вярно, че нищо не е 100% сигурно, но банковият влог е най-близкото възможно до абсолютно сигурно.

# 213
Човек все на нещо трябва да вярва, иначе ще полудее. Вярно, че нищо не е 100% сигурно, но банковият влог е най-близкото възможно до абсолютно сигурно.
мога да го коментирам, но не мога да обясня дбре.
За мен е най-удобно и достъпното, но не и най-сигурното. Т.е влог трябва да има за ако се наложи, но това трявба да е % от състоянието което загубата на който може8 да си позволиш да подминеш (е, не без яд Simple Smile ). Т.е. Трябва да притежаваш разли4ни неща .
Както една фермерка тук , имат производство на собствена марка нудели (всякакъв вид) с яйца собствено производство и също крави , овошки и също сеят ... доста голяма е фермата . Та една пролет сланата им скапа 4ерешите и тя каза  : Лошо , но нищо , аз имам и кокошките (произвеждат яйца и нудели ) Simple Smile

# 214
Бандера, реалист съм.

# 215
Бандера, реалист съм.
Може. То е до настройка. Един мисли по един на4ин, друг по друг ... кой както се 4увства сигурен Simple Smile Не може да сме еднакви.

# 216
Това, да не се слагат всички яйца в една кошница, е съвсем друга работа и е нещо, което се разбира от само себе си. Въпросът беше къде е най-сигурно да се сложат парите в кеш и банковият влог е по-сигурен от всякакви застраховки, акции, бонове, облигации и т.н. Съвсем отделно е добре да имаш и някой имот, някаква земя, инвестиционно злато, дял във фирма и т.н.

# 217
Оставяйки настрана доходности, понеже всеки гледа възвръщаемост винаги, което е ок само по себе си, не е най-сигурно в банковия влог, понеже подлежи на достъп, това го казах в предходните си постове. Не агитирам и защитавам за никакви застраховки, а правя анализ. И, както казват някои от най-успелите магнати в света: "Keep your powder dry", ще кажа следното - банковият влог - лимитирана гаранция 196 000 от фонда и закона, като цяло, застраховката - ГАРАНТИРАНАТА застрахователна сума, която може да е и 1 000 000 евро. Разбира се, за да имаш такава трябва да се бъркаш за разсрочените премии или еднократно да вкараш едни 850 000 грубо. Тогава няма никакво надвнасяне, а си на печалба от самото начало. И едно е 3% доходност на 100лв, съвсем друго на 100 и повече хиляди годишно за 15-20г. Второ, тази гарантирана застрахователна сума е подсигурена от резервите на застрахователя, а вече за по-сериозни суми над определен лимит, риска се прехвърля и на презастраховател. И трето е несеквестируема. Така че няма как да се съглася, че влога сам по-себе си е по-сигурен, не е.
По-бързо ликвиден е, но не по-сигурен, зависи кой какво търси. А акциите и облигациите пак искат дългосрочно инвестиране, за да има смисъл и да се следи нон стоп, за което не всеки има нерви и време, а брокерчетата ги знаем...
Ликвидността на банката е по-скоро насочена към тази бърза ликвидност, а в застраховането - именно за гарантиране на съответните застрахователни суми като рискова част и спестовна при падеж след N на брой години. Тесен профил на застраховането - заделяне на резерви и разпределение на риска.
В рамките на 3,4 поста казах доста неща от кухнята, за което по принцип се плаща за такива консултации, но форумите са за това - да обменяме знания, опит и най-скъпото в съвременния свят - информацията.

Последна редакция: нд, 18 дек 2016, 12:45 от FragranceFanatic

# 218
Оставяйки настрана доходности, понеже всеки гледа възвръщаемост винаги, което е ок само по себе си, не е най-сигурно в банковия влог, понеже подлежи на достъп, това го казах в предходните си постове. Не агитирам и защитавам за никакви застраховки, а правя анализ. И, както казват някои от най-успелите магнати в света: "Keep your powder dry", ще кажа следното - банковият влог - лимитирана гаранция 196 000 от фонда и закона, като цяло, застраховката - ГАРАНТИРАНАТА застрахователна сума, която може да е и 1 000 000 евро. Разбира се, за да имаш такава трябва да се бъркаш за разсрочените премии или еднократно да вкараш едни 850 000 грубо. Тогава няма никакво надвнасяне, а си на печалба от самото начало. И едно е 3% доходност на 100лв, съвсем друго на 100 и повече хиляди годишно за 15-20г. Второ, тази гарантирана застрахователна сума е подсигурена от резервите на застрахователя, а вече за по-сериозни суми над определен лимит, риска се прехвърля и на презастраховател. И трето е несеквестируема. Така че няма как да се съглася, че влога сам по-себе си е по-сигурен, не е.
По-бързо ликвиден е, но не по-сигурен, зависи кой какво търси. А акциите и облигациите пак искат дългосрочно инвестиране, за да има смисъл и да се следи нон стоп, за което не всеки има нерви и време, а брокерчетата ги знаем...
Ликвидността на банката е по-скоро насочена към тази бърза ликвидност, а в застраховането - именно за гарантиране на съответните застрахователни суми като рискова част и спестовна при падеж след N на брой години. Тесен профил на застраховането - заделяне на резерви и разпределение на риска.
В рамките на 3,4 поста казах доста неща от кухнята, за което по принцип се плаща за такива консултации, но форумите са за това - да обменяме знания, опит и най-скъпото в съвременния свят - информацията.

Страхотна информация, благодаря, не те познавам , но вече те обичам. Бъди добър , пиши от време на време!

# 219
Не знам какво значи влогът "да подлежи на достъп", но от КТБ си взех парите до стотинка и с много добра печалба за осемте години, в които ги държах там.

196 000 лева са си идеална сума за граница на гаранцията. Ти толкова, жена ти толкова и стават близо 400 000. В още една банка пак така, и в още една ако трябва - и ето ти над милион с гаранция. При това гаранцията от държавата, евентуално зад нея европейската банка, ми се струва по-силна от резервите на застрахователя. А и нали казахме, че не всичко се държи в пари, та ако имам над милион кеш за влагане значи общо имам активи за поне 3 милиона, а това вече е сума, изискваща по-специално управление и диверсификация.

Не знам усещаш ли се каква безсмислица говориш - за да съм хванела супер гаранцията и доходността трябвало да вложа 850 000 за 15-20 години. Абе, джанъм, аз съм на 50 Grinning Ако си вложа парите на толкова дълъг срок ще ги ядат децата и внуците, а аз ще живея на кисело мляко, така ли?  И друго нещо свързано с големите суми. Обикновено мантрата на застрахователите е " да, няма доходност и сте навътре, но то е защото това е застраховка преди всичко и гарантира, че ако нещо се случи с вас децата ви ще са подсигурени като получат сумата от....". И тук идва питанката - ако живея от заплата до заплата може да е оправдано да си направя застраховка, та при смърт децата ми да получат нещичко. Но ако имам милион готови живи пари за къв дявол да ги слагам в застраховка, като децата ми ще си ги получат или от банковия влог или от другите активи? Изобщо ако си богат или дори заможен това със застраховката става напълно излишно според мен.  

А това, че застраховката е несеквестируема, може и да е важно за някого, за мен не е някакъв плюс. Пък ликвидността на застраховката явно е такава, че по-добре да се обеся ако ми потрябват пари, а съм си ги сложила на сигурно в застраховка Twisted Evil

Последна редакция: нд, 18 дек 2016, 14:32 от Черна станция

# 220
Черна станция, чудесен пост! bouquet

И аз това обяснявах за КТБ, ама Бандера ме нарече оптимист.
Несеквестируемността също никак не ме вълнува, нямам с кого да деля, нито дължа пари на някого.
Също и че не бих замразила огромни суми за 20+ години.

Застраховките са хубаво нещо, но ако си правя, ще избера рискова, а не спестовна.
От спестовната ще изгубя доста лични средства, смятала съм го.

# 221
Черна станция, ти и DeVa сте частни случаи Simple Smile. И именно масата хора са на заплатка и си треперят за всичко и много добре им идват и детските спестовни да кажем, като завършат децата и вече са подсигурили бала и образованието(свидетел съм на благодарности и какво се случава).
Това за сумата от 850 000 просто го дадох за пример, за да направя паралел между ЕДИН влог и ЕДНА застраховка. Това за жената и многото влогове е ясно.
След това винаги като мислене съм разграничавал себе си и жената като такава( като принцип, не казвам женен ли съм, не съм ли, и дали изобщо ще се) - всеки си прави инвестиционните решения без мешане и с режим на разделност, никой не се бърка на никой и няма, и няма да има претенции към каквото и да било, ако...еди си какво. И двамата - финансово независими. Тогава може да има стабилна връзка и либоФФ, евентуално истинска, но това е за друга тема.
За резервите и сигурността - къде сте тръгнали да сравнявате банка, дори европейската централна с многомилиардната застрахователна съвкупност. Елементарен пример давам - един от презастрахователите на водещ застраховател в БГ е Мюних Ре, който към 2011г можеше да покрие три тотални земетресения на цяла Япония, а нещата от тогава са се разрастнали многократно.
И както винаги всичко се абсолютизира и приема буквално. И с 30 000 еднократна застраховка да кажем черна станция ще си гарантира след 15г, като е на 65 едни 50 000. Кой колкото може да си позволи. И този пример го дадох с идеята за надвнасянето в спестовните застраховки, но толкова и сте вникнали и сте ме чели:).
Общо взето "финния прах" мисля да го запазя за себе си, колкото и да сте любопитки Wink, а сега ще си пръсна зад ушенцата любимия The One и ще си направя една разходка Wink.

Последна редакция: нд, 18 дек 2016, 14:48 от FragranceFanatic

# 222
О, не съм любопитна изобщо за застраховки. За инвестиции винаги съм готова да прочета, но застраховките мисля, че съм ги надраснала. Има предвид застраховките живот де, не на дома или колата Grinning

# 223
FragranceFanatic, коя е тази застраховка за 30 000, която ще стане 50 000?

Друг е въпросът след 15 години тези 50 000 дали ще струват и половината на вложените 30 000? Naughty

Имам опит с 11 годишна застраховка в ДЗИ, еднократно бях внесла 1200 лв., които си бяха сериозна сума.
По изчисления щях да получа милион и нещо, тогава имаше много високи лихви, по времето на Балкан банк, ако изобщо знаеш за нея.
Обаче дойде 1996 г, голямата инфлация, парите се обезцениха, аз нямах опция да тегля, но не съм и искала.
Та в края на моите 11 години, жива и здрава, знаеш ли колко ми изплатиха? Цифром и словом 90 лв.!!! Shocked
Къде ми отиде обещания милион??? Thinking Thinking Thinking
Та, от опит, не се хващам вече с такива дългосрочни обещания.

# 224
Чакайте малко сега да внеса отново яснота за застраховането, кога и защо се надвнася, и кое е гарантирано. И друг път се е коментирало, но да опресним, защото продължавам да слушам и чета приказки от 1001 нощ от клиенти на компаниите и от хора от бранша, но това е нормално при ниска култура и некомпетентност.
Към Кикерицата по-горе - не бих си направил в ДЗИ, поради ред причини и защото има много по-добри предложения на пазара с по-добри покрити рискове, но както и да е там са те "прилъгали". Казваш на 3г ти е полицата. Поясни за какви такси и удръжки става дума, защото такива няма(докато се внасят вноските), а доколкото разбирам ти просто си си внасяла и си си направила елементарните сметки, които всеки прави. В застраховането две и две не е четири, може и да е 5,5.

Поста ми беше полезен,благодаря bouquet
Пишеш,че не би направил застраховка в ДЗИ-аз също не бих,имам лош опит с тях.Въпросът ми е,къде би?Тъй като би могло да се изтълкува като реклама,бих се радвала на отговор на лични.

Общи условия

Активация на акаунт