Въпроси и отговори за майчинството и новите промени - 19 та част

• 114 270
  • 706
  •   1
Отговори
# 180
  • Пловдив
Здравейте, започнах да се самоосигурявам, защото ми предстои да е живот и здраве майчинство. Терминът ми е 3 Май. Но не знам как да разбера за какъв риск съм била осигурявана на предишните места, където съм работила? Със сигурност имам повече от 12 месеца стаж, но за какво са ме осигурявали?! Имам година и нещо на държавна работа - там дали осигуряват на по-високия праг?

Щом си била на държавна работа си осигурявана за фонд ОЗМ,който ти е важен в случая.Вероятно си била и на 8 часа,но си извади ПИК код от НОИ,за да си видиш осигуровките.Сега като самоосигуряващо се лице се пиши на високия праг т.е с фонд ОЗМ,за да имаш право на майчинство.За размера на обезщетението ще ти гледат 24 те месеца преди 45 дневния болничен.За месеците без работа или без фонд ОЗМ ще ти взимат МРЗ в онзи момент,която е била

# 181
Много ви благодаря за бързата реакция! Оказа се, че може и с ПИК кода от НАП да се направи проверка в сайта на НОИ. Направих справка - навсякъде съм осигурявана за ОЗМ. Да, знам, че евентуално майчинството ще е върху МРЗ, но пак не е без хич. Виж, не знаех, че се гледа каква е била МРЗ, а наивно се кефех, че сега се вдига  Crazy Ама нищо.... то и без това разликата е една...

Много ви благодаря, златни сте  Hug bouquet  Heart Eyes

# 182
  • Пловдив
Ред,ако обезщетението за бр и раждане ти се получава под 460 лв,ще взимаш 460 лв на месец първата година.Тя не може да е по-малко от МРЗ в момента.Втората година за всички е 340 лв на месец
С пик код от НАП не може да влезеш в НОИ.Но в НАП също може да видиш това инфо и вероятно с техен пик код си отворила сайта на НАП

# 183
Да, и аз видях в един калкулатор, че е така. Супер!

Можеш с ПИК на НАП - виж второто тикче - Оторизация с ПИК на НАП
Праща те в сайта на НАП само да се логнеш и те връща в сайта на НОИ, който за съжаление е доста по-мизерен, но поне има информация.
https://pic.nssi.bg/egn/

# 184
Здравейте.
Преди 5 дни ни изписаха с бебето и ММ реши да ползва отпуск по бащинство. На шефка си предостави документ от болницата, копие от акта за сключен брак и заявление. Сега тя му иска и копие от акта за раждане, но той ще е готов в понеделник. Наистина ли й трябва на нея или не е необходим?

# 185
Аз не разбрах...Минималното за 1- та година не е вече 420 и ако да - откога? И за детските 37 лв трябва ли да подавам пак документи тази година, детето скоро става на 1 годинка Simple Smile

# 186
Аз не разбрах...Минималното за 1- та година не е вече 420 и ако да - откога? И за детските 37 лв трябва ли да подавам пак документи тази година, детето скоро става на 1 годинка Simple Smile

Минималното майчинство за първата година от 01.01.2017 година е 460 лева. За детски документи се подават в месеца, в който сте подавали и предходната година.

# 187

Минималното майчинство за първата година от 01.01.2017 година е 460 лева. За детски документи се подават в месеца, в който сте подавали и предходната година.
Хмм значи за януари трябва да взема 460?

# 188
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Зависи кога ти изтичат 410-е дни.

# 189
Момичета, бременна съм. От началото на февруари трябва да се върна на работа, тъй като синът ми започва ясла. От декември ми тече останал платен отпуск, тоест два месеца - до началото на февруари. Ще излизам обаче в болничен, заради новата бременност. На каква база ще се изчислява?Благодаря  Hug

# 190
  • Пловдив
Момичета, бременна съм. От началото на февруари трябва да се върна на работа, тъй като синът ми започва ясла. От декември ми тече останал платен отпуск, тоест два месеца - до началото на февруари. Ще излизам обаче в болничен, заради новата бременност. На каква база ще се изчислява?Благодаря  Hug

18 м назад от болничния.Месеците от втората година майчинство ще ти ги взимат на МРЗ в онзи момента

# 191
Благодаря Елфита, а болничният ще се отрази ли на майчинството за второто бебе?

# 192
  • Пловдив
Благодаря Елфита, а болничният ще се отрази ли на майчинството за второто бебе?

Отразява се.Нали за втората година ще ти взимат МРЗ.Но пък ако принципно те осигуряват близо до МРЗ,не е кой знае какво

# 193
Аз само два месеца имах майчинство за втора година и се върнах на работа. Въпросът ми по-скоро е с болничен или без,тоест да продължа да работя - майчинството за второто дете еднакво ли ще ми е?

# 194
Здравейте.Имам издаден болничен лист от 2.12.16 до 15.12.16 г и продължение от 16.12.16 до 26.12.16  и двата са ми издадени за гледане на дете.За първия болничен имам изплатени 7 работни дни,но за втория 6 работни часа.Не мога да разбера защо е изчислен така?Може ли някой да ми обясни? Писах до НОИ ,но не знам кога ще получа  отговор а ведомостта е за 9.01.17.Благодаря Ви предварително.

Общи условия

Активация на акаунт