Въпроси и отговори за майчинството и новите промени - 19 та част

• 114 266
  • 706
  •   1
Отговори
# 165
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
В такъв случай може болничен, може и бележка от лекар че си бременна и официално информиране на работодателя, стига все пак да не си в изпитателен срок.

# 166
Ок,благодаря. Зная,че нисой не иска бременни,уверих се. И после защо била ниска раждаемостта...

# 167
Здравейте, искам да попитам следния въпрос? Преди да забременея работех в едно заведение, но договорът ми беше на 4-тири часа и ме осигуряваха на 220лв и реално нямам нужния стаж за майчинство вече съм в 29 г.с и доколкото разбрах, ако си намерия фирма, в която да се водя и си платя осигуровките за 2-ве години ще мога ли да взимам минимално майчинство след като родя.  newsm78

# 168
Да, ако сега те назначат някъде на 8 часов договор, като натрупаш стажа, ще получаваш обезщетение до навършване на две години на детето.

# 169
  • София
Здравейте, искам да попитам следния въпрос? Преди да забременея работех в едно заведение, но договорът ми беше на 4-тири часа и ме осигуряваха на 220лв и реално нямам нужния стаж за майчинство вече съм в 29 г.с и доколкото разбрах, ако си намерия фирма, в която да се водя и си платя осигуровките за 2-ве години ще мога ли да взимам минимално майчинство след като родя.  newsm78

Осигуровки назад няма как да се платят. Могат да те назначат във фирма и да трупаш стаж. А ще почнеш да взимаш пари, когато се натрупа нужния стаж. Дотогава само соц. майчинство - 100 лв на месец до първата година. Гледа се осигурителния стаж.

# 170
Предполагам момичето има предвид да си плаща осигуровките през двете години майчинство, а не назад, което е невъзможно.

# 171
  • София
Предполагам момичето има предвид да си плаща осигуровките през двете години майчинство, а не назад, което е невъзможно.
Peace Да, може и така да е, аз не съм разбрала.

# 172
Да напред за 2 години да си ги платя, ако си намерия фирма назад нямам неплатени осигуровки.

# 173
Татковия отпуск нали е 15 дни. Може ли да се ползват само част от тях, а другите да "изгорят"?

# 174
Татковия отпуск нали е 15 дни. Може ли да се ползват само част от тях, а другите да "изгорят"?
Да. До 15 кал. дни, от която дата иска. Ако е от датата на изписване - до която дата реши. Останалото губи.

# 175
Супер. Благодаря

# 176
  • Пловдив
Здравейте,имам следния въпрос-самоосигуряващо се лице (свободна професия),е в отпуск за гледане на дете до 2 г .Решава да започне да си работи пак-стоматолог е ,и подава необходимите документи в 3 дневен срок в НОИ.
Трябва ли в НАП да подава декларация,че  ще започва пак да работи?Не помни когато е излизала в болничния който е 45 дни преди раждането дали е подавала декларация затова в НАП.Тоест излизането в болничен поради бременност и раждане води ли се спиране ,прекъсване на дейност?
Днес е ходила в НАП ,но системите им не неработили .

# 177
Няма нужда да подава деклрация в НАП за започване на дейност.Ако беше прекъснала декларацията за спиране на самоосигуряването, нямаше да получава майчинство.

# 178
Здравейте, започнах да се самоосигурявам, защото ми предстои да е живот и здраве майчинство. Терминът ми е 3 Май. Но не знам как да разбера за какъв риск съм била осигурявана на предишните места, където съм работила? Със сигурност имам повече от 12 месеца стаж, но за какво са ме осигурявали?! Имам година и нещо на държавна работа - там дали осигуряват на по-високия праг?

# 179
При трудовите правоотношения няма висок/нисък праг.Задължително има осигуряване за ОЗМ, въпросът е на колко часа са били договорите.

Общи условия

Активация на акаунт