Въпроси и отговори за майчинството и новите промени - 19 та част

• 114 314
  • 706
  •   1
Отговори
# 225
Ванеса,трябва да прекратиш майчинството при започване на ясла,ако яслата е регистрирана като такава и дава отчет в НОИ.Възможността частната ясла да го прави  е 0.1 процент.Говори с директора и питай дали дават отчет в НОИ за посещението на децата.Дълбоко ме съмнява и ти ще може да взимаш пълното майчинство
Повечето частни ясли са регистрирани като детски центрове и подобни
    Много благодаря. В понеделник имам среща с директора. Аз искам само два дни седмично да ги пускам, за да мога да си посвършвам нещо и по телефона  май бяха ок. Та в този смисъл едва ли подават инфо към НОИ. Много благодаря за разясненията,ще питам задължително...

# 226
Здравейте, моето питане е следното. Ако запиша детето в Детска градина, спира ли ми се майчинството за втората година, което изтича на 06.08.2017 г. А тя ще тръгне може би чак следващата година на градина. Предварително благодаря за отговорите.

# 227
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Здравейте, моето питане е следното. Ако запиша детето в Детска градина, спира ли ми се майчинството за втората година, което изтича на 06.08.2017 г. А тя ще тръг в е може би чак следващата година на градина. Предварително благодаря за отговорите.

Подаваш декларация за прекратяване на майчинството, когато детето реално започне да посещава заведението, а не когато го запишеш.

# 228
Здравейте, моето питане е следното. Ако запиша детето в Детска градина, спира ли ми се майчинството за втората година, което изтича на 06.08.2017 г. А тя ще тръг в е може би чак следващата година на градина. Предварително благодаря за отговорите.

Подаваш декларация за прекратяване на майчинството, когато детето реално започне да посещава заведението, а не когато го запишеш.

Много благодаря за бързия отговор.

# 229
Добро утро! Преди време Ви писах за друг мой казус- на срочен трудов договор съм по заместване до завръщането на титуляра. На мен самата ми предстои да изляза в майчинство май месец тази година, титуляра следва да се завърне не по рано от м.септември. Какво мога да направя след завръщането му за да продължя да вземем майчинство без прекъсване? Благодаря предварително за отговора!

# 230
При завръщането на титуляра, ще ти прекратят договора, но ти щв продължош да получаваш обезщетение до изтичане на 410-е дни.Трябва обаче са подадеш декл.7 в НАП и да си плащаш сама здравните о-ки.
За втората година търсиш фирма да те назначи дори и фиктивно, за да получаваш и тогава майчинство.

# 231
Ванеса,трябва да прекратиш майчинството при започване на ясла,ако яслата е регистрирана като такава и дава отчет в НОИ.Възможността частната ясла да го прави  е 0.1 процент.Говори с директора и питай дали дават отчет в НОИ за посещението на децата.Дълбоко ме съмнява и ти ще може да взимаш пълното майчинство
Повечето частни ясли са регистрирани като детски центрове и подобни
    Много благодаря. В понеделник имам среща с директора. Аз искам само два дни седмично да ги пускам, за да мога да си посвършвам нещо и по телефона  май бяха ок. Та в този смисъл едва ли подават инфо към НОИ. Много благодаря за разясненията,ще питам задължително...
говорих с директора...лицензирана ясла са и приемат децата след всички изследвания както в държавна....но не пращали информация в НОИ. Сега, аз децата нямам намерение да ги пускам по цял месец, а по половин даже и по-малко. Искам просто да общуват с други деца понеже живеем на по-изолирано място и няма с кой да общуват. Аз няма да се връщам  на работа...как да постъпя да уведомявам ли НОИ?

# 232
Щом не подават данни към НОИ, няма и ти какво да подаваш.Продължаваш да си получаваш обезщетението.

# 233
Щом не подават данни към НОИ, няма и ти какво да подаваш.Продължаваш да си получаваш обезщетението.
благодаря  ☺

# 234
Здравейте, прочетох темата, за да се ориентирам, но се боя, че може и нещо да съм разбрала неправилно. За това ще питам и ще бъда благодарна за отговорите Simple Smile
В момента съм в майчинство, втора година. Отскоро съм бременна и живот и здраве 45 дневният болничен ще започне да тече преди първото дете да е станало на 2 години. Преди да изляза в майчинство съм осигурявана на висока заплата и за първата година обезщетението е идеално. През втората - знаете колко е. От прочетеното разбрах, че в моя случай със застъпено майчинство и 45 дневен болничен обезщетението за второто майчинство ще е като за първото. Идеално. И тук започват въпросите ми:

* Трябва ли да прекратявам второто майчинство, за да изляза в 45 дневния болничен? Попълва ли се някакъв документ или става автоматично след предаване на болничния на работодателя?

* Ако вместо да си карам втората година майчинство изляза в болничен за времето до 45 дневния болничен - тогава ще получавам далеч по-високо обезщетение за този период. Нали? Би трябвало парите за болничен да са повече от 340лв/месец при положение, че съм осигурявана на висока заплата? Но пък нали за болничните се вземат 18 месеца назад - аз през тези 18 месеца съм била в майчинство. По време на първата година от майчинството осигуровките как се изчисляват - върху МРЗ или върху обезщетението за майчинство? С други думи да се окаже, че без значение дали съм в болничен или не - все горе-долу 340лв/месец ще получавам до началото на 45 дневния болничен?

* Доколкото разбрах в деня на започване на 45 дневния болничен трябва да съм по майчинство. Т.е. не могат да се слеят двата болнични? И трябва да имам поне един ден майчинство между тях? Или не е точно така?

* Ако преди второто раждане през втората година съм била приблизително 6 месеца на МРЗ, в болничен 5 месеца и в 45 дневен болничен преди раждането - всичко това отразява ли се на обезщетението за второто майчинство? Или ще е като първото, защото реално нямам нито един работен ден? Не съм сигурна болничните дали се 'броят' за връщане на работа...

Благодаря ви Simple Smile

Последна редакция: вт, 31 яну 2017, 18:07 от MoonSun

# 235
Здравейте!
Искам да попитам дали при някой има забавяне на майчинството? Последното го получих на 29.12.16 и оттогава нямам превод. Мислех, че може да е на 30 или 31 януари, но и днес погледнах, че няма пари.
Някой друг?  Tired

# 236
Здравейте!
Искам да попитам дали при някой има забавяне на майчинството? Последното го получих на 29.12.16 и оттогава нямам превод. Мислех, че може да е на 30 или 31 януари, но и днес погледнах, че няма пари.
Някой друг?  Tired

Няма забавяне.Преводите за майчинство по принцип са след 1-о число на месеца.Парите от 29.12.16 бяха за декември и по принцип се прави, заради празниците и счетоводната година.
Майичинството за януари ще се превежда утре.Излиза с ПИК.

# 237
Благодаря Ви!
Явно съм се объркала  bouquet

# 238
Здравейте,
сестра ми иска да прехвърли остатъка от майчинството за първото си дете (което сега е на година и половина) на майка ни. Какви документи е необходимо да се подадат?
Благодаря ви предварително за помощта.

# 239
Здравейте,до колкото разбрах от мен прочетеното е че за да взимаш майчинство за 2 години,трябва да имаш 1,6 трудов стаж няма значение от кога до кога,да си осигурен за 3 години назад и 45 дни по-рано да си на трудов договор(предполагам че може да е и непостоянен).Така ли е или грешно съм разбрала?Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт