Въпроси и отговори за майчинството и новите промени - 19 та част

• 114 385
  • 706
  •   1
Отговори
# 240
Здравейте,до колкото разбрах от мен прочетеното е че за да взимаш майчинство за 2 години,трябва да имаш 1,6 трудов стаж няма значение от кога до кога,да си осигурен за 3 години назад и 45 дни по-рано да си на трудов договор(предполагам че може да е и непостоянен).Така ли е или грешно съм разбрала?Simple Smile

Малко грешно сте разбрала - за да получавате майчинство от НОИ Ви е необходим осигурителен стаж изобщо 12 месеца като обезщетението за първата година се изчислява на базата на осигурителния Ви доход за 24 месеца назад преди 45 дневния болничен преди раждане. На трудов договор трябва да сте към момента на излизане в 45 дневен болничен преди раждане.

# 241
Здравейте, преди няколко дни разбрах че съм бременна, но всичко искам да ми е подготвено от по-рано. Мисълта ми е, имам 8м.стаж на 8часа съм осигурявана в момента работя но не съм на договор, но приятеля ми имат частна фирма и когато съм в 4тия месец ще започне да ме води на договор за да може да имам 12м.трудов стаж. Това е възможно за да взимам майчинство нали? Въпроса ми е дали има значение че тези 8м.са от 2014г.? И как мога да си изчисля майчинството което ще взимам? Дано сте ме разбрали, благодаря предварително 😊🌸

Последна редакция: нд, 19 фев 2017, 18:48 от E.dimova

# 242
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Нека те назначават скоро и то на 8 часа.Няма значение, че предишните 8 месеца са от 2014.Ако последните 18 месеца се водиш безработна (щом не се осигуряваш), ще получаваш първата година МРЗ.

# 243
Момичета, едно питане - в болничен за бременност съм , в 4ти месец съм. Първият ми ми болниячен лист е от 27.01 до 01.03. Сега видях, че ми е изплатен, но само 20 работни дни, а сметнах че са 23 дни.Правилно ли смятам? Благодаря предварително Simple Smile

# 244
  • Пловдив
Момичета, едно питане - в болничен за бременност съм , в 4ти месец съм. Първият ми ми болниячен лист е от 27.01 до 01.03. Сега видях, че ми е изплатен, но само 20 работни дни, а сметнах че са 23 дни.Правилно ли смятам? Благодаря предварително Simple Smile

Ако болничният е първичен или първи както ти го наричаш,първите 3 работни дни се плащат от работодателя.Останалите от НОИ

# 245
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
При първичен болничен първите три дни са за сметка на работодателя.

# 246
Благодаря Hug

# 247
Момичета, имам въпрос. Аз съм в болничен от 01.02. Първият беше за 7 дни, за него всичко ок - 3 от работодателя, останалите от НОИ. След това ми пуснаха 30-дневен от 8.02 до 09.03. Така.. изплатиха ми за работните дни през февруари, дори като вляза в сайта на Нои излиза ред, в който са описани броя работни дни за Февруари. Но за Март месец до 9 март са  6 работни дни, които не се визуализират в сайта и не зная кога реално ще ми ги платят и дали и те ще се видят в сайта- там пише на ден по колко лв, брой работни дни и тотал. Звънях на кол центъра им няколко пъти , без да ми искат ЕГН да проверят ми обясняваха, че ще ми ги изплатят.... днес ходих до НОИ Младост и господинът с една ехидна усмивчица ми вдигаше рамене и ме прати в НОИ на Стамболийски... Та въпроса ми е: всеки път ли ще е така като ми се застъпва болничния в два месеца и на колко време се актуализира информацията в сайта им?

# 248
  • Пловдив
Според мен в четвъртък ще ти изплатят дните от 1 ви до 9 ти март
Утре виж с Пик кода на преведени обезщетения дали имаш ведомост

# 249
Ок. Така или иначе всеки ден проверявам Simple Smile Благодарв ти

# 250
Момичета, имам въпрос. Аз съм в болничен от 01.02. Първият беше за 7 дни, за него всичко ок - 3 от работодателя, останалите от НОИ. След това ми пуснаха 30-дневен от 8.02 до 09.03. Така.. изплатиха ми за работните дни през февруари, дори като вляза в сайта на Нои излиза ред, в който са описани броя работни дни за Февруари. Но за Март месец до 9 март са  6 работни дни, които не се визуализират в сайта и не зная кога реално ще ми ги платят и дали и те ще се видят в сайта- там пише на ден по колко лв, брой работни дни и тотал. Звънях на кол центъра им няколко пъти , без да ми искат ЕГН да проверят ми обясняваха, че ще ми ги изплатят.... днес ходих до НОИ Младост и господинът с една ехидна усмивчица ми вдигаше рамене и ме прати в НОИ на Стамболийски... Та въпроса ми е: всеки път ли ще е така като ми се застъпва болничния в два месеца и на колко време се актуализира информацията в сайта им?
До 5 работни дни след края на болничния Ви, ще получите превод за дните от м. Март - вероятно дати за превод 16-ти или 21-и Март.

# 251
Мдаааа, така е както казахте. Сега проверих и се вижда ред с 6 работни дни за март месец, колко на ден, тотал и дори е със статус изплатен Simple Smile)) Много ви благодаря за бързите отговори и точната информация! 🌹🌹🌹

# 252
Здравейте,може ли да ми кажете има ли срок за подаване на заявление по чл.164,ал.1 майчинството ми за първата година изтече на 14.03.17 днес подадох заявлението към работодател.Мерси

# 253
Здравейте,може ли да ми кажете има ли срок за подаване на заявление по чл.164,ал.1 майчинството ми за първата година изтече на 14.03.17 днес подадох заявлението към работодател.Мерси

Работодателят Ви трябва да го представи в НОИ най-късно до 10.04. и до 10 работни дни от датата на входиране да ви изплатят за останалите дни от м. Март.

# 254

Работодателят Ви трябва да го представи в НОИ най-късно до 10.04. и до 10 работни дни от датата на входиране да ви изплатят за останалите дни от м. Март.

Супер много благодаря☺

Общи условия

Активация на акаунт