Отговори
# 75
  • София
Защо е необходимо да се правят и двете изследвания -  HPV-тест и течнобазирана цитонамазка?!? Резултатът от теста не е ли достатъчен?!?

Това са различни изследвания - едното дава информация за липсата/наличието на изменени плетки на шийката на матката, а другото е за липсата/наличието на ЧПВ.
изменения на шийката може да има независимо от ЧПВ.

Стандартно след ПАП 3А се провежда някакво лечение с вагинални глобули или други лекарства по преценка на лекаря, после се повтаря цитонамазката. Ако няма подобрение, се пристъпва към биопсия за установяване на точния вид изменения и степента им. Според резултата може да се прецени да се изчака организмът да се справи сам, да се прибегне до обгаряне, криодеструкция, ЛИИП или конизация.

Колпоскопия е редно да се прави всеки път.

# 76
Защо е необходимо да се правят и двете изследвания -  HPV-тест и течнобазирана цитонамазка?!? Резултатът от теста не е ли достатъчен?!?

Това са различни изследвания - едното дава информация за липсата/наличието на изменени плетки на шийката на матката, а другото е за липсата/наличието на ЧПВ.
изменения на шийката може да има независимо от ЧПВ.

Стандартно след ПАП 3А се провежда някакво лечение с вагинални глобули или други лекарства по преценка на лекаря, после се повтаря цитонамазката. Ако няма подобрение, се пристъпва към биопсия за установяване на точния вид изменения и степента им. Според резултата може да се прецени да се изчака организмът да се справи сам, да се прибегне до обгаряне, криодеструкция, ЛИИП или конизация.

Колпоскопия е редно да се прави всеки път.

Благодаря! Започна да ми се намества пъзела.

# 77
Момичета, привет! Пак търся съвет от вас, макар сигурно да ви е писнало от мен. Но съм вече толкова отчаяна, че незнам какво да правя. Всичко започна януари и до днес, без да съм изяснила нещата. Започна с едно прокървяване, втора час от цикъла, към 18 ден. Чисто, ясна кръв, изчете в тоалетната, забърсах, измих и дотам, повече не се повтори. Естествено веднага се изстрелях на лекар, единствено видяха раничка, голяма според лекарката, ок. 1 лев. Пуснаха цитонамазка и МБ. Цитонамазката - 2гр. МБ само уморено количество гъбички. Изгориха ми раничката. След като от вас разбрах, че не е трябвало да я горя без колпоскоп, отидох след 3 месеца на друг лекар, гледа ме на колпоскоп - без атипизъм, пуснах течнобазирана цитонамазка - 2В група. Лекаря каза че вижда възпалена шийка и на база на това ми изписа един куп АБ. Изпих ги и пак на преглед. Пак колпоскоп - ок, гледа ме и на вагинален ехограф - всичко ок. Каза ми да си живея спокойно живота и на есен ще пуснем пак цитонамазка. Да обаче, пак прокървих, ей така и пак ок. 18 ден от цикъла, пак еднократно. И пак на лекар. Гледа ме и видя на едно място малко по удебелена лигавица на матката. Усъмни се в полип, но понеже му беше последния работен ден трябваше да отида на друг лекар. И понеже вече им нямам доверие на лекарите в Бургас реших да отида в Пловдив. Записах си час в клиника Селена, наистина видяха полип, на задната стена на матката, мн. малък, милиметри. Изписаха ми Дуфастон. Междувременно ми пуснаха цитонамазка и МБ. Цитонамазката 2гр. МБ изолираха еширихия коли. Много ми е странно, от къде се взеха тези коли, при положение че преди това секретът ми беше чист и междувременно изпих толкова много АБ. И дургото което не ми дава мира е, че отново видяха раничка, огромна, покриваща цялата шийка, както каза лекарката. Е как, като ми я гориха януари, и от април до сега съм ходила в Бургас на два прегледа с колпоскоп, там казаха че е било горено яко и много дълбоко (така се изразиха) и клетките се възстановяват. От къде сега тази раничка пак и то на цялата шийка. И вече незнам какво да правя. Имам чувството че съм в някакъв кошмар от който няма излизане.

# 78
  • София, България
Пейдж, с какво я гориха тая раничка? По принцип, доколкото съм запозната, има риск от рецидив след време и това, че е обработвана не гарантира, че няма да се появи отново, за съжаление.  Confused И аз имам раничка от около 2 години, при всеки преглед д-р Карагьозов я следи и прави колпоскопия, според него няма нужда да се премахва, ако не ми създава проблеми (нямам кръвотечения и други подобни, само силно бяло течение от нея), та тъй като не съм раждала било по-добре така. От София съм и нямам наблюдения над работата на бургаски лекари,но от близки там не съм чувала особено добри отзиви. Ако имаш възможност потърси специалист тук за мнение.  bouquet

# 79
Момичета, аз реших да изчакам 2 мес. след конизацията , за да пусна пак изследвания. Единият почти вече мина.
Но имам въпрос- получих кървене на десетия ден след конизацията. Не е силно,справям се с ежедневни превръзки, но продължава вече 20 дни. Болки нямам,нито съсиреци,нито миризма  ,само това много тъмно кървене. Това в реда на нещата ли е според вас или да запазвам час за док.?колко дълго продължава обичайно?

Благодаря ви предварително и се извинявам,че не мога да помогна с отговори на питащите, но и на мен са ми много мътни нещата. Прегръдки и кураж на всички ! :*

# 80
Здраветте, писах и в друга тема, но да се отчета с моята история с надеждата някой да ми помоге със съвет:
Имам раничка от преди 4 години, когато бях бременна във втори месец и прокървих. Мислех, че е  по-страшно. Всичките ми доктори ми казаха, че ще я лекувам като родя. Преди да забременея, на профилактичните прегледи към рабоатата съм била 1 ПАП група. В 4-5 месец от бременността цитонамазката към Кандилров беше 3б, а към рамус 1-ва Smile. След като родих ходих в клиниката на Божидар Славчев, но не при него  - негова колежка, която ми направи колпоскопия - всичко беше наред, а групата ми беше 2-ра. Каза ми, че трябва само да си я наблюдавам. Две години не си бях правила контрола и на профилактичните прегледи гинеколожката изказа притеснение, че съм имала голяма раничка с много течение и ПАП 3а. Преди няколко дни бях при препоръчан ми онкогинеколог, който ми видя раничката - каза, че била колкото 2 ст в нормално състояние, а когато тъканта е разтегната - е колкото 20 ст. Взехме материал за течнобазирана цитонамазка и резултат след седмица. Колпоскопията ми беше ОК. Но... това, което ме озадачи беше, че тя ми каза, че според нея задължително трябва горене с лазер  независимо какви сами резултатите от цитонамазката..... Според мен мога ли да имам доверия на лекаря  да смятам ли че това горене с лазер е напълнпо безобидно..... - дори без микробиология, без изследване на хормони (защото тази раничка може да се дължи на хормонален дисбаланс)...? Благодаря ви!

# 81
Момичета днес ми излезна биопсията направо не знам на кой свят съм на нея пише ектоцервикс аденосквамозен карцином кажете ми много ли е лошо.

# 82
Здравейте, историята ми е следната. Преди 6 години ми откриха раничка на шийката на матката и ми я изгориха "частично" с ток. Още тогава ми се струваше странно защо не е изгорена напълно, но обяснението на тогавашната ми гинеколожка беше, че било по-добре да родя и едва тогава да се премахне изцяло. Консултирах се и с друг гинеколог, той напълно отрече по-горното обяснение. Той би я премахнал също с ток. От както са ми я открили си правя редовни цитонамазки на всеки 6 месеца и резултите са основно PAP II и от време на време PAP I. Чудя се дали да не отида при д-р Корновски, който е доста известен в областта и предлага криодеструкция. За нея обаче съм чувала, че е възможно проблема може да остане в дълбочина, въпреки че на повърхността всичко изглежда наред. Много се чудя какво да направя и при кого да отида. Зa малко щях да загубя много близък за мен човек от рак на шийката на матката и затова искам да взема възможно най-добрия избор. Парите не са проблем в случая, не знам на кого да се доверя. Бихте ли ми споделили отзиви за криодеструкцията или за някой друг лекар, от когото сте доволни. Става въпрос за Варна.

# 83
Здравейте, историята ми е следната. Преди 6 години ми откриха раничка на шийката на матката и ми я изгориха "частично" с ток. Още тогава ми се струваше странно защо не е изгорена напълно, но обяснението на тогавашната ми гинеколожка беше, че било по-добре да родя и едва тогава да се премахне изцяло. Консултирах се и с друг гинеколог, той напълно отрече по-горното обяснение. Той би я премахнал също с ток. От както са ми я открили си правя редовни цитонамазки на всеки 6 месеца и резултите са основно PAP II и от време на време PAP I. Чудя се дали да не отида при д-р Корновски...
За раничката съм се консултирала с Бейлерян, Борис Яков, Анна Атанасова, Корновски и т.н.. Това са лекарите от Варна, при която съм била, защото абсолютно всеки един ми каза различни неща. Ще ти кажа за Корновски как мина при мен. Бях ходила на контролен веднъж при него, каза ела след 6 месеца отново, не виждам нищо притеснително. Този февруари ходих и мина така: не ми каза нито да пускам цито, нито нищо, погледна раничката с някакъв уред, който прави голямо увеличение, не знам как се нарича. Каза ми "отскоро имам най-новия апарат (не запомних какъв), давай да ти правя ЛИЙП процедура, за теб ще бъде безплатна, защото ще си от първите. Заповядай еди кога си". Попитах го какво е това, защото го чувах за първи път и той ми каза "питай сестрата", и на излизане от кабинета тя ми даде някакво хвърчащо листче какво да се прави преди и след лийп процедурата. Б*аси отношението. Не реших да ходя на тая процедура там.

# 84
Ще ти кажа за Корновски как мина при мен. Бях ходила на контролен веднъж при него, каза ела след 6 месеца отново, не виждам нищо притеснително. Този февруари ходих и мина така: не ми каза нито да пускам цито, нито нищо, погледна раничката с някакъв уред, който прави голямо увеличение, не знам как се нарича. Каза ми "отскоро имам най-новия апарат (не запомних какъв), давай да ти правя ЛИЙП процедура, за теб ще бъде безплатна, защото ще си от първите. Заповядай еди кога си". Попитах го какво е това, защото го чувах за първи път и той ми каза "питай сестрата", и на излизане от кабинета тя ми даде някакво хвърчащо листче какво да се прави преди и след лийп процедурата. Б*аси отношението. Не реших да ходя на тая процедура там.
Благодаря много за информацията. А има ли някой от гореизброените лекари, от който да си доволна? Също какви са били резултатите от последните ти цитонамазки? LEEP/LLETZ не е ли процедура по-инвазивна от криодеструкция и електрокоагулация, все пак се изрязва тъкан, а не само се премахва горен слой от нея.

# 85
# 86
Диди81,
съжалявам за резултата ти. Дано се оправиш. Разкажи ни какво се случва и какво означава този карцином, въпреки че едва ли ще ти е до това. Желая ти успех!

# 87
Бях писала съобщение на диди81, много кураж и сила, аз по прочетох малко но резултата не е добър, кураж диди81  Hug Hug

# 88
Фаталната, Корновски няма такъв език...и безплатни процедури е нямал...И да, ако се поразровиш в нета, само той единствен е с този апарат.
Лили, аз съм с лийп при професора отпреди почти две години.Ако се интересуваш- пиши ми на лични.

# 89
Здравейте, дами Simple Smile Моята история е малко объркана, затова искам да попитам на някоя от вас дали й се е случвало нещо подобно. Март месец за последно ми взеха цитонамазка и всичко беше наред. Края на август отидох отново за контролна. Забравих да спомена,че и двата пъти ходя във Вита. Дадоха ми код за онлайн проверка и резултата ми беше ПАП 1 и наличие на ЧПВ и микроорганизми. Понеже съм страшна паника отидох веднага във Вита, пуснаха ми резултата и Доки каза,че е нужна типизация на ЧПВ и още куп изследвания в Геника на стойност 300 лв. Също така ми взеха и микробиология, на която не излезе нищо нередно. Но по-странното е,че след един ден резултатите ми от цитото бяха променени..... от Пап 1 станах пап 3а, отново чпв, микроорканизмите бяха станали бактерии и за десет високорисково интр.епителни лезии.... препоръки колпоскопия и биопсия. Вторник ще пускам нова цитомазка. Та при вас случвало ли се е нещо подобно?

Общи условия

Активация на акаунт