Как да кажа на гостите си, че не ги искам с дете

• 117 647
  • 1 600
  •   1
Отговори
# 645
Искам да разкажа накратко историята на моя приятелка - вече не се виждаме, ама като бяхме малки все ми се оплакваше. Бяхме 7-8 клас някъде. Та лелята и вуйчото (по бащина линия) + братовчедчетата (на 2 и на 5-6) в един момент фалираха (продаваха маркови дрехи и им се прецака бизнеса) и изведнъж останаха с много нисък доход. Първоначално все идваха на гости на моята приятелка (баща й ги канеше), после започнаха по повечко да остават, после почти се нанесоха - по цял ден седяха у приятелката ми, нощем си се прибираха в квартирата, зимата понякога и нощем оставаха. Няма такъв ад. Тя беше подивяла. Ходеше да учи в библиотеката, все искаше да сме навън повече, защото не й се прибираше. Бебето го позиционираха пред ТВ и не беше чак толкова шумно, но братовчедката беше някакъв кошмар. Изпочупи й всички червила, накъса й какви ли не книги, само й скубеше косата, крещеше на всеки отказ за каквото и да е на висок тон, искаше постоянно, ама постоянно да й се обръща внимание. Моята приятелка даже в стаята си не можеше да се скрие. Родителите се радваха, че някой обръща внимание на децата и не се налага да се занимават и въобще не озаптяваха подивялата си щерка, която беше станала супер дебела и на 5 тежеше, колкото аз на 12. Приятелка ми редовно трябваше да се прибира да готви и оправя, защото ха си е починала 1-2 дена без визити и ето ги пак фамилията идва и иска хубаво посрещане с готвено и ако може да е еди какво си, че дебелата щерка е претенциозна до немай къде. Не всички дечица са мили. Дотогава не го бях разбрала, но толкова разглезено и лигаво същество не бях срещала.

В един момент майка й започна да се изнервя много и се караха с баща й постоянно на тая тема с навлеците и той все обясняваше, че разбира, че ситуацията е извън контрол, но са му семейство и му е жал да ги изгони с децата. Последно преди да се разделим (аз се захванах сериозно с учене в университета, тя също - в медицинска и спряхме да се виждаме редовно) се канеха двете с майка й да се изнесат под наем, защото то не се траеше вече. А апартамента беше общ на майка й и баща й.

Та от това, което съм виждала, зависи си от хората. Някои уж нелепи ситуации, могат да ескалират страхотно.

# 646
Може да съм пропуснала, но тези които обвинявате авторката бяха попитани дали си отстъпват апартаментите за кефа и удобството на родата на половинката, а отговор не видях. Иначе акъли и квалификации леят на килограм.

# 647
В коментарите една жена ми даде много добър пример с майка и като е била малка. Как са имали гости и как майка и е пренебрегвала нея и брат и за сметна на тяхното удобство.И как сега жената никой дори не и се обажда.Това не е единичен случай.Моя приятел в същия, но аз не съм и няма да бъда.
За едни може да съм права за други не, разбира се.
Аз светица не съм, не искам да съм и няма да бъда, защитавам си територията и мъжа на цената на всичко,дори и на моето семейство се е случвало.Очаквам същото и от него, след като сме се разбрали вече.

# 648
С гостите незнам какво ще стане, обаче тая връзка вече се е оплела яко в битовизми, щом си говорите за защитаване на територия, надмощие да стане мойто.
Някак по-различно си представям млада влюбена двойка.
Малко ми е от мухата слон цялата тая работа- хубаво неприятно ти е, но с едно гости да не свършва света.

# 649
  • Варна
Може да съм пропуснала, но тези които обвинявате авторката бяха попитани дали си отстъпват апартаментите за кефа и удобството на родата на половинката, а отговор не видях. Иначе акъли и квалификации леят на килограм.

Не ми се е налагало, по стечение на обстоятелствата, но ако се наложи за брат си бих преотстъпила апартамента, да.

# 650

Не ми се е налагало, по стечение на обстоятелствата, но ако се наложи за брат си бих преотстъпила апартамента, да.

Но не се е случвало и няма как да си сигурна половинът как ще го приеме. Значи си говорим чисто хипотетично. Мен ме интересува дали някой наистина го е правил.

# 651
защитавам си територията и мъжа на цената на всичко

Оженете се, тогава ще ти е мъж. Сега ти е гадже. И ти си му гадже.
Което е доста стъпала под брат, законната му съпруга и припознатите им деца - според всички писани и неписани закони.
Независимо, че имате общ фин порцелан, кристални чаши и стъклена масичка.

# 652
Ти какво искаш - заради твоето удобство приятелят ти да загърби срещите с близките си хора? Според мен разсъждаваш егоистично и незряло. А само като си помисля, че болшинството тук в темата те подкрепи...Ами постави се ти на негово място - ако ти живееше в негов апартамент и се налагаше твоите роднини да ти гостуват, а той да ти прави въртели по този повод, как би се чувствала? И щеше ли да искаш да си с такъв човек?

Тази тема просто е за заключване, има две категории хора и техните гледни точки не могат да се примирят. Решението не е в това да бъде убеден другият, а ако в двойката се случат от двата типа или да се опитат да намерят компромис, или да се разделят овреме. А не да се мъчат (то по-често единият се мъчи, а другият му се налага).

- Никой не очаква някой да загърби близките си. Въпросът е защо за толкова много форумки натрапването в дома на другия е едва ли не подразбиращо се нещо #Crazy Ми не живеем през възраждането бре, хора. Днес гостоприемството има други измерения. И естествено, че в една двойка всеки от двамата трябва най-малкото да се консултира с другия и предварително да получи съгласието му този да си развали удобството.
- Това второто изобщо не е дилема за мен. Бе значение чии е апартаментът никога няма да каня гости с преспиване, даже и мои роднини. Ще ги настаня в хотел, ако нямат пари или са скръндзи, но няма да ги каня у дома. Изключение ще направя само за приятели на детето си, ако и гостуват деца от чужбина например, но пак няма да се изнасям от вкъщи. Там е друго, прието е студентите да са бедни и да търсят евтино за да могат все пак да пътуват. Аз самата нямам никакво намерение да се натрапвам на гости никому, защото и на мен няма да ми е комфортно. Сигурно след ползване на банята ще се скъсам да мия и трия да не оставя мърляво и мръсно. Или понеже ставам рано сутрин ще стискам зъби да лежа насила, щото да не събудя другите. Не, мерси Naughty Като съм на гости искам да ми е комфортно. Да спя у приятели може само, ако имат голяма къща с много свободно място и в същото време липса на хотел наблизо.

Това с подслоняването на родата вкъщи, вместо да ходят на хотел, за мен е атавистичен остатък от селския бит на хора станали граждани не много отдавна.

Цитат

Какво значи да се наложи? За мен "наложи се" значи братът да е болен/пострадал от катастрофа и да не може да се движи или жена му да го е изритала на улицата с дрехите на гърба само или нещо такова. А и второто не бих търпяла дълго. Ма да иска някой да посети безплатно морето хич не е "налага се" Naughty

Последна редакция: пн, 15 авг 2016, 11:00 от Черна станция

# 653
  • София
Мен ме интересува дали някой наистина го е правил.
Прочети пак, ще намериш отговор.

# 654
Мен ме интересува дали някой наистина го е правил.
Прочети пак, ще намериш отговор.

Четох, но не видях накой да си е освободил жилището, за да е удобно на гостите. Би ли посочила, къде е това, явно между многото постове не мога да открия точно този.

# 655
Скрит текст:

Но не се е случвало и няма как да си сигурна половинът как ще го приеме. Значи си говорим чисто хипотетично. Мен ме интересува дали някой наистина го е правил.
Отговори имаше по-назад, може да ги потърсиш и прочетеш.
Аз съм го правила и не само за родата на другия, но и за приятели от други градове. И не един или два пъти.
В това число съм освобождавала и доста по-голям апартамент от този на авторката, че и не за 2 вечери, а за малко над седмица (като за капак аз бях инициатора, а хората бяха близки на човека до мен, а на мен - бегло познати).

# 656
  • Варна
А, като казахте "безплатно море"....
Няколко години подред, за около седмица през лятото, в къщи идваха нашите кумци (мъжът е най- добрият приятел на моя мъж). Грам не са ме притеснили, даже напротив. Използваме тяхната отпуска, за да се видим, защото живеят на другия край на България и виждането ни е само тогава. Да, наистина няма малки деца в схемата, но ни е било приятно, въпреки, че аз почти винаги съм на работа. Не сме се изнасяли никъде, защото не е било това целта. Достатъчно са ми близки, за да не се налага да ги обслужвам по какъвто и да било начин. Та ето, имам някакъв реален опит. Simple Smile

# 657
А, като казахте "безплатно море"....
Няколко години подред, за около седмица през лятото, в къщи идваха нашите кумци (мъжът е най- добрият приятел на моя мъж). Грам не са ме притеснили, даже напротив. Използваме тяхната отпуска, за да се видим, защото живеят на другия край на България и виждането ни е само тогава. Да, наистина няма малки деца в схемата, но ни е било приятно, въпреки, че аз почти винаги съм на работа. Не сме се изнасяли никъде, защото не е било това целта. Достатъчно са ми близки, за да не се налага да ги обслужвам по какъвто и да било начин. Та ето, имам някакъв реален опит. Simple Smile

Само да ти кажа че не е същото, първо защото се виждате веднъж годишно и втори има огромно значение дали са с деца или не!И аз без децата с тях си изкарвам толкова добре че всички после сме пияни. И да не забравяме факта че са били двама винаги!А сега не са и няма и да бъдат вече това ми е ясно.

# 658
Северина, точно това и аз разбирам под "да се видим", а не аз да се изнеса, пък "гостите" да се разполагат в жилището ни. Ми не го разбирам и това е.

Явно ако децата не бяха с родата на авторката изнасяне нямаше да се налага и щяха да си прекарат добре. Сега хем няма да са заедно, хем трябва да си остави къщата без надзор.

Пак казвам, аз лично не бих го направила, но пък и нямам такива роднини и приятели, които не се съобразяват.

# 659
Въпросът е глобален хора! Днес са 2 вечери, но мислиш ли, че след този жест следващия път няма да е една седмица???

Зависи приятелят ти за колко време ще ги покани.
Реално ти с роднините му нямаш проблеми, а със самия него. Седнете и се разберете като големи хора, без да тропаш с крак, без да се оплиташ в думите си и без да натъртваш, че единственото ти неудобство от цялата схема е как си щяла да си забравиш половината неща и ще трябва да се връщаш десетина пъти. Несериозно е и предполагам в това се крие проблемът с приятеля ти. Не умееш да си излагаш ясно мислите и желанията, затова и комуникацията между вас куца. Сигурно и затова ти се сърди. И на мен партньорът ми да ми каже – ама не ща да идват твои роднини, защото съм заплес и ще си забравя половината неща, само ще го изгледам като ненормален и ще му се разсърдя, защото не ми е дал нито един смислен довод защо е против гостуването им.
А прехвърлянето на вината на приятеля ти върху семейството на брат му и върху децата е направо жалко. Стегни се – жена си, утре и ти ще имаш деца. Дори може да ходите с тях по гости с преспиване, представи си. Няма ли да те е срам тогава от сегашните ти реакции?
Ако е нужно, вдигни един голям скандал и си кажи всичко, но на човека до теб. След това се съгласи на компромис – да не го злепоставяш пред роднините, да му угодиш и да се държиш нормално с гостите ви, но само ако наистина е за последно. Ако още веднъж си позволи да се уговаря и да кани гости зад гърба ти, без предварително да го е съгласувал с теб, да си събира багажа и да се изнася с родата на хотел. Точка. Само от теб зависи дали ще го стреснеш и накараш да проумее грешката си, както и да започне да се съобразява с теб, когато прави общи планове.
Стиска ли ти? Ако да – действай. Ако не, продължавай да хленчиш тук – няма да си нито първата, нито последната.

Общи условия

Активация на акаунт