Бременност, бременни - бързи въпроси и отговори - 35

• 62 954
  • 738
  •   1
Отговори
# 675
И аз вече не знам, кое как е.
Знам, че се правят два и толкоз, ма никой не ми е казвал за второто взема ли се кръв, ще питам като ходя.
Аз си мислех, че е същото като първото изследване, явно има разлика.
Може би първото се казва БХС, второто да е ФМ  Thinking

# 676
  • София
БХС е статистическа оценка на риска за вродени аномалии и се прави веднъж, стандартно заедно с първата ФМ- http://genetika.maichindom.com/за-пациенти/биохимичен-скрининг/
ФМ е ултразвуково изследване на всички органи и системи на плода и се прави три пъти през бременността- http://www.mc-markovs.com/index.php?option=com_content&task= … 45&Itemid=100

# 677
  • Телиш/Плевен
БХС (биохимичен скрининг) и ФМ (фетална морфология) са две отделни изследвания и доколкото ми е известно, не са задължителни, още повече пък да се правят заедно. Нека ме поправи някой, ако греша. Peace Аз не съм правила нито едното, но познавам жени, които смятат, че БХС е напълно излишен, понеже е чисто и просто статистика и реално дори резултатът ти да е 1:100000, няма гаранция, че точно ти няма да си този един. Съответно са правили само ФМ. Сестра ми също ходи само на фетална морфология.

Писали сме заедно с koikoii. bouquet

# 678
  • Бургас
Лале, съгласна съм с теб. И аз смятам, че резултатите от БХС може само излишно да те шашнат. Аз бях на кантар дали да го правя, но просто щеше да ме гложди ако не бях го пуснала /пуст мазохизъм/....а и така или иначе щяха да ме бодат заради другите изследвания.

# 679
Да, така е. Не се правят заедно, а едно след друго.  Simple Smile принципно е истина, това което казваш, всичко е статистика и някакви вероятности, и ММ пита директо докторката "е тогава защо изобщо да го правим".
И тя каза, че не е така и си е хубаво да се прави, но същевременно с това гаранция нямаш никаква. И аз го направих, защото нямаше да мирясам иначе.
koikoii с три прости думи най-накрая разбрах, за какво иде реч, благодаря ти  bouquet

# 680
Момичета и при двете се взема кръв. Даже има принципно и трето.

# 681
Момичета и при двете се взема кръв. Даже има принципно и трето.
И аз така знам. Както и в лабораторията ми казаха , ако идваш за 2ри бхс може да си закусиш (не бях закусвала за 1вия).

# 682
  • ту тук, ту там
За всеки БХС се взема кръв, ако решиш да го правиш, да. За ФМ не е необходимо. Къде е противоречието?! koikoii ви го е обяснила повече от добре, с линкове даже. Как може да има бременни жени, които още да не могат да направят разлика между двете?!

koikoii, честито бебе! Да ти е много здраво и кротко! И името ми харесва много!  Heart Eyes Hug

# 683
Един път се прави стандартно БХС. ФМ са по-важни и обикновено са две, едната се прави с БХС и после се изчислява общия риск от аномалии. Според моето скромно мнение ФМ не трябва да се пропускат, БХС вярно е с доста спорна полза. Всичко правих, вкл. с втората бременност и ехокардиография, така си реших.

# 684
  • Бургас
За всеки БХС се взема кръв, ако решиш да го правиш, да. За ФМ не е необходимо. Къде е противоречието?! koikoii ви го е обяснила повече от добре, с линкове даже. Как може да има бременни жени, които още да не могат да направят разлика между двете?!
Наясно сме с изследванията, по-кротко  Stop

# 685
Момичета, никой не се е родил научен. В крайна сметка докато не се изживее дадено нещо няма как човек да е компетентен, а и в крайна сметка аз пък мисля, че форумите са за това да се питаме бързо и лесно е.

# 686
  • ту тук, ту там
Аз съм кротка, miss. Пък и стана ясно колко са наясно някои.  И дори след като им беше обяснено, едва ли не спорят.  Tired

# 687
Момиче имам едно питане
15.09 резултат от ЧХГ какво значи
Защото гледах някакви таблици ,но не можах да ги разбера

# 688
  • Бургас
"Изследването за оценка на риска за раждане на дете със синдром на Даун и някои други вродени аномалии на плода може да се извърши в първи ИЛИ втори триместър (БХС I или БХС II). Рядко, по преценка на консултанта-генетик, се налага извършване на скрининг и във втори триместър, след като вече е бил извършен такъв в първи триместър."

Горното е описано в сайта на Националната генетична лаборатория!

# 689
  • Телиш/Плевен
Момиче имам едно питане
15.09 резултат от ЧХГ какво значи
Защото гледах някакви таблици ,но не можах да ги разбера
Май имаше някакви референтни стойности, ако не се лъжа. Thinking
Ако тук няма кой да ти отговори, можеш да попиташ в тази тема.

Общи условия

Активация на акаунт