Казармата

• 41 999
  • 395
  •   1
Отговори
# 45
  • София
...
Жалко за народа ни, ако ще чака шепа наемници да го пазят.
По-добре от мамините златни. По-добре с доброволци, отколкото с някакви, които ще драснат след мама, да им сготви и изпере.
Точно.

# 46
О, пак ли за кръжоците по военно?
Това са толкова старомодни разбирания, клишета, все едно слушам Ердоган- "за демокрацията", "за страната" и за какво беше още там.
Така всеки може да оправдае всякаква налудничава кауза.

# 47
Има някои митове относно казармата, които искам да разсея:

1. В казармата човек затъпява.
Това не е вярно, няма човек, който да е затъпял поради престоя си в казармата. По-скоро може да се каже, че там отпада лустрото и ако някой си е бил поначало прост, това му проличава. Ако под "затъпява" се има предвид, че човек ще забрави част от наученото по математика в училище, да това е вярно. Не мисля обаче, че правилният термин е "затъпява".

2. В казармата човек се научава на дисциплина.
Категорично не е вярно, ако под "дисциплина" се разбира оправяне на леглото, прибиране на чорапите, минаване с прахосмукачка и т.н. Въпреки, че е принуден да си оправя леглото за норматив, както и да поддържа ред и чистота, всичко това се извършва под силна принуда и някакси не става част от постоянните навици човека.

Ако може да се каже нещо положително във връзка с личностното израстване по време на казармата, то е следното - за първи път там човек по много категоричен начин разбира, че светът не се върти около него.
Изключително ценен урок, който по-инфантилните от нас може да и никога да не научат.

# 48
  • София
О, пак ли за кръжоците по военно?
Това са толкова старомодни разбирания, клишета, все едно слушам Ердоган- "за демокрацията", "за страната" и за какво беше още там.
Така всеки може да оправдае всякаква налудничава кауза.

Кое е модерното? Хибрида, мултикултурието, политкоректното говорене......бля, бля.
Имам честта да общувам ежедневно с забележителни хора, жертвали живота си на фронта, носители на ордена "За храброст" - няма нищо по-свято за тях от Родината. Викаш старомодни са, а....едно с едно с Ердоган.
Аман от безродници.

# 49

Кое е модерното? Хибрида, мултикултурието, политкоректното говорене......бля, бля.
Имам честта да общувам ежедневно с забележителни хора, жертвали живота си на фронта, носители на ордена "За храброст" - няма нищо по-свято за тях от Родината. Викаш старомодни са, а....едно с едно с Ердоган.
Аман от безродници.

Старомодно е, разбира се, каква кауза ще те накара в 21-век да си даваш живота, защото някой откачалник е решил, че неговата кауза е вярната,  само в арабския свят,  в Анадола и подобни ще се хванат на въдицата, ама ти ший байряка и тръгвай след Каракачанов.  Или след ББ. Или след когото там си решила, че е върхът и трябва сляпо да следваш.

# 50
# 51
Имам честта да общувам ежедневно с забележителни хора, жертвали живота си на фронта, носители на ордена "За храброст" - няма нищо по-свято за тях от Родината.
Каква връзка има казармата с родолюбието! Дали всички, които са се били през войните на фронта, са били специално обучавани минимум 2 години, в родолюбие и боравене с оръжие.
Като гледам тези, които евентуално биха ни нападнали с какво разполагат, като техника и оръжие, за численост да не говорим, то на нас ще ни трябват векове за да стигнем 30% от него. Да не става такова нещо.  Предвид, че след 50 години няма да ни има като нация /демографска криза/ то казармата се явява абсолютно излишна.

# 52
  • София
Абе Нова, какви байраци,какви каузи, бе жена? Говорим за Защита на страната, ако се наложи. ББ и разни идиоти ми намесваш.

# 53
Категорично съм против!
Бъдете сигурни,че, псевдопатриотите, които пробутват тази малоумна идея първи ще си спасят децата и техните отрочета няма да видят казарма.Редът и дисциплината се възпитават първо в семейството. Ако някой не си е свършил работата като родител и разчита на казармата, да бъде така добър да не замесва чуждите синове.
Напълно подкрепям мнението на Лоритта.

# 54
Абе Нова, какви байраци,какви каузи, бе жена? Говорим за Защита на страната, ако се наложи. ББ и разни идиоти ми намесваш.

Патриотизмът е кауза, ти го развяваш.
И Каракачанов.  Simple Smile

# 55
Аз пък мисля, че децата трябва да се възпитават да бъдат граждани на света, да бъдат космополитни и с отворени умове и сърца за своята и за чуждите култури.

Говоря към днешен момент. Наясно съм, че в исторически план патриотизмът е изиграл ролята си, както и религията, както и робството и т.н., но нека бъдем актуални. В съвременния свят на достъп до безгранична информация и лесен достъп до всяко място на света, достъп до езици, за мен да не се възпитават децата да са космополити е много силно ограничаващо.

# 56
То какво е зависело от армията? България няма спечелена война от десетилетия, заради политиците, въпреки че българските войници са били за пример. Колко деца са останали сираци, колко жени - вдовици, заради безразсъдните войни през миналия век...
Между другото, имало е периоди, когато въобще сме нямали право на наборна армия, и все пак от това България не е пострадала. Но от малоумни решения на политици е пострадала, и още как.

Още по-смешно е да се говори за това днес, когато България практически няма никакво военно оборудване и никаква възможност да организира военно обучение, което да не връща войниците в 18 век. Днес кой се бие в ръкопашен бой? Как може да се справи обикновения войник при възможност за ползване на химически оръжия, ядрени оръжия, при пускане на умни бомби, дори при опасност от камикадзета?
Цитат
Като гледам тези, които евентуално биха ни нападнали с какво разполагат, като техника и оръжие, за численост да не говорим, то на нас ще ни трябват векове за да стигнем 30% от него.
Именно. И не само на нас.

Последна редакция: нд, 14 авг 2016, 11:25 от Румцайс

# 57
Не съм чула за предложението, но като майка на 15 годишен - живо ме интересува.
И, да - за съм.
Много неща "лъсват" за хората, когато са в изолирана среда.  Добър урок ще е за младите.

# 58
Каква казарма, нали сме в НАТО? Имаме платена армия, както е според натовският договор. И каква война ще стане като сме натовска държава? newsm78 Ако някой нападне такава държава, обявява война на НАТО, демек на САЩ, част от ЕС и Турция. Това с военното обучение на деветокласници е глупост, пълна при това. Времената са такива, че за щастие войни не стават на нашият континент. Бият се само от т.нар. "трети свят", демек само "простите и бедните". Богатите и "цивилизовани" държави водят войни по друг начин.
Да не говорим, че нито ще има ефект върху младежите, нито ще ги направи "повече мъже".

Цитат
Аз пък мисля, че децата трябва да се възпитават да бъдат граждани на света, да бъдат космополитни и с отворени умове и сърца за своята и за чуждите култури.

Абсолютно.

# 59
Богатите и "цивилизовани" държави водят войни по друг начин.

Помня 2007 година някъде... Русия спря газоподаването към Украйна.
В Бургас седяхме една седмица без топла вода (тези, които нямаме бойлери, а сме на топлофикация). Помня как топлихме вода за къпане на котлона и в микровълновата.  Crazy /И до днес съм на ТЕЦ и не съм си купила бойлер - много безотговорно!  Crazy /

Та...мисълта ми е, че е достатъчно някой да спре газ, електричество(и не, нямам предвид само къпането), да хвърли една бомба върху някой АЕЦ някъде и сме живи умрели. Да не говорим какъв ще е ефекта от малко отрова във водопреносната мрежа.  Mr. Green Какви войници, какви пушки, какви автомати. Да не сме 1900 година? Laughing

Общи условия

Активация на акаунт