Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Съвети за шофиране при влажно време

 • 3 031
 • 9
 •   1
Отговори
 • Мнения: 18
Мократа настилка допринася за близо 1,2 млн. катастрофи всяка година.

Ето няколко съвета, които ще искате да следвате следващия път, когато пътувате в дъждовно време.
Безопасността започва преди карането и целта ви е да виждате и да бъдете забелязани. Подменете чистачките, ако оставят следи или не чистят стъклото с едно минаване. Уверете се, че всички фарове, стопове и пътепоказатели функционират и другите шофьори ви виждат по време на проливен дъжд. Включвайте фаровете си винаги, докато карате.

Правилната дълбочина на протектора на гумата е наложителна за доброто сцепление с мокра настилка.

Проверявайте налягането на всяка една гума, дори резервната, поне веднъж месечно и се уверете, че проверявате налягането, когато гумите са студени.

Избягвайте круиз контрола
Повечето модерни коли имат круиз контрол. Тази способност на автомобила работи идеално при сухи условия, но при мокра настилка шансът за загуба на контрол над автомобила се увеличава. За предотвратяване на загубата на контрол шофьорът трябва да намали скоростта, като отпусне педала за газта, но това не може да се направи, ако круиз контролът е пуснат.

При шофиране в мокро време е важно шофьорът да се концентрира върху всеки аспект на шофирането. Избягването на круиз контрола позволява на водача да избира какво да предприеме при евентуална загуба на контрол и така да увеличи безопасността си.

Намалете и оставете дистанция
Намаляването на скоростта в мокри условия намалява драстично шанса да се образува хидропланинг. Водачите трябва да преценят с каква скорост трябва да се движат спрямо количеството на водата върху пътната настилка. Дори с малка скорост като 50 километра в час и с нови гуми, пак има шанс те да загубят сцепление с пътната настилка.

За да се намали вероятността от хидропланинг, водачите трябва да намалят скоростта. Избягвайте рязкото спиране, рязкото завиване и карайте по следите на автомобила пред вас. Също така автомобилистите трябва да предвидят достатъчна дистанция между тях и автомобила пред тях, за да могат да реагират и да спрат безопасно.

Как да се реагира при занасяне
Това може да се случи дори на опитните шофьори. Ако водачът усети, че автомобилът му занася много, е важно да не се паникьоса и да следва тези стъпки:
- продължете да гледате и да държите волана в посоката, в която искате да отиде автомобилът
- избегнете рязкото натискане на спирачките, в противен случай това ще разстрои баланса на автомобила и ще го направи по-труден за управление

Като цяло трябва да бъдете доста предпазливи при мокри условия. Намалете скоростта, избегнете рязкото натискане на спирачки, рязкото завиване и осигурете достатъчна дистанция между вас и автомобила пред вас за безопасното ви спиране. Изпълнявайте тези неща едно по едно. Спирачка, после завиване и тогава ускорете.


Статията е предоставена от СБА

# 1
 • Русе, България
 • Мнения: 1 487
Благодаря за полезната информация! Бих допълнила, че е важно да помним, че при мокра настилка спирачният път се увеличава. Това предполага процесът на спиране да започне по-рано, а също и повече бдителност за поведението на другите участници в движението - коли и пешеходци.

# 2
 • Мнения: 2 521
При валеж и киша едно от най-опасните неща е да те изпреварва камион, който мята върху стъклото кал - за секунди се губи видимостта. Важното е да не се паникьосваш и да продължиш да държиш здраво волана, а за да се изчисти по-бързо - поглеждане периодично дали някой те изпреварва и усилване на чистачките, ако забележиш такова нещо.

За круиз контрола не го знаех - много полезно е.

# 3
 • Мнения: 1 331
Защото никой не ги знае тия неща. Whistling

# 4
 • Мнения: 4 978
    Още една полезна статия прочетох днес. Благодаря за полезната статия. Все така продължавайте да публикувате такива интересни, полезни и важни статии.

# 5
 • Мнения: X
В такова време и стъклата започват да се изпотяват отвътре... newsm78

# 6
 • София
 • Мнения: 858
В такова време и стъклата започват да се изпотяват отвътре... newsm78
Мда най вече за едни калпави 20 лева да си смени човек филтъра на купето. Такива са ми яко смешни шоФери. ДА факт е че повечето караме стари коли, ама стига скръндзави неща да му се не види.

# 7
 • Мнения: X

Проблема с изпотяването на стъклата имам с  колите на съпруга ми, които са чисто новички.

# 8
 • София
 • Мнения: 858

Проблема с изпотяването на стъклата имам с  колите на съпруга ми, които са чисто новички.

Това не означава че филтъра не се задръства, сети се какъв е въздуха които минава през тях  Peace Аз съм също с чисто нов филтър с активен въглен и след 4 000 км почна да се появява пак това потене. Но е факт, че много хора дори не го и сменят. За протокола мъжа ми има сервиз та от там знам.

# 9
 • Мнения: X
Но мъжът ми няма проблемите, които аз имам с изпотяването на стъклата в същата кола.

Общи условия

Активация на акаунт