Перилни препарати и омекотители – 41

• 70 080
  • 728
  •   1
Отговори
# 180
Съвсем не е "силно". Да, ефектът не е като от хипохлорит или пероцетна киселина, но е добре документиран и съвсем реален. Не би могло да бъде и друго. Ако знаеш как работят тези съставки, това е съвсем логичен, страничен ефект. Не избелва, а спомага извличането и задържането на багрилата в разтвора. Ефектът е горе долу колкото повишаване на температурата с 10 С.

# 181
И този ефект се наблюдава с количествата, обичайно използвани в перилните препарати? Откога е документиран (предполагам не тази година) и кой производител би го използвал тогава и то с години при това положение?
Не съм правила паралелни проби и мнението ми не е меродавно, но всички препарати за цветно, които съм ползвала през годините, са ми поддържали цветните дрехи в идеално състояние, а всичките са съдържали PVP/PVI, защото едва напоследък започнаха да го махат (като не броим Юниливър, който направи тази работа много отдавна, но пък техни за цветно не съм ползвала много).
Определени дрехи са по-склонни да пускат боя, примерно деним, и понеже нямам никакво намерение тях да ги пера отделно, предпочитам да съм подсигурена. Лично мнение. За мен предимствата им компенсират недостатъка. Ако махнат DTI, ще ги махнат и толкова. Няма да мина примерно на прах от по-нисък клас само заради това, че в него ги има, но ще си имам едно наум с преноса на цвят и ще си оскъпя прането с кърпичка.
Пак задълбахме. В случая, каквото ти поднесат, това ще изсърбаш. Хубаво е да има информация и всеки да си направи избора. bouquet

# 182
Махат ги сега защото вече имаш по-добра алтернатива, а честно казано при подходящо сортиране на дрехите не са и нужни.

# 183
Хайде де! Тези кърпички ги има от години. Сега се сетили, че имам по-добра алтернатива. А и както написах, 50% от кърпичките на пазара съдържат DTI (примерно Heitmann и собствените марки, произведени от тях), така че ако държи човек да ги избягва, трябва и на кърпичките състава да гледа, ама на опаковката нищо не пише, защото за тези съставки никой не задължава производителя да ги изписва на опаковката.
Освен това ми оскъпяват прането. Не стига, че давам 35-40 стотинки на доза за хубав прах, ами сега трябва да слагам и кърпичка за минимум 16 ст., а ако взема от скъпите - още повече.

# 184
"Истинските" кърпи не трябва да съдържат нищо, което се отделя в разтвора, само катионно модифицираната подложка (самата кърпа). Като чета обаче, че на някого не се оцветявали при употреба с цветно пране, може да има и такива глупости, като импрегнирани с р-р на PVP/PVI. Аз бих избягвал такива, не че ползвам и от другите... Не са нужни нито кърпи, нито съставки. Нужно е само да се сортират дрехите.

# 185
Ти няма нужда да ползваш кърпички, защото в Персил power-mix caps color си има DTI Mr. Green

# 186
Да размътя малко водата. Може ли мнение за Апта, импресан омекотител и някакъв прах, който лично аз чувам за първи път - sunil.

# 187
Ти няма нужда да ползваш кърпички, защото в Персил power-mix caps color си има DTI Mr. Green

Щом казваш значи има, но въобще не съм го гледал преди да си купя, а и да нямаше все тая. Това трябваше да се коментира защото настана масова психоза по някаква съставка, едва ли не изборът ще се прави въз основа на това.
Ще се потретя каквито и съставки/салфетки да ползвате, ако перете жълто и розово с черно, винено-червено, виолетово и тъмно синьо, ще се оплескат нещата. Може да не си проличи много от първи път, но след няколко пранета, цветовете на светлите дрехи ще изглеждат по-убити. Ако преносът на цветове е достатъчно бавен, може да не ви прави впечатление докато не застанете до някой, който носи същия цвят, но правилно поддържан. Тогава вече разликата е очевадна.

Павлина,

Impresan е препарат за дезинфекция на дрехи. Мисля, че има и такъв, който е 2 в 1, т.е. и с омекотител. Аз не го препоръчвам освен в два случая:

1. Инфекциозно болни хора у дома.
2. За пране на бельо от финни тъкани (коприна), което не търпи високи температури и по-сериозни препарати.

Другите препарати не мога да коментирам.

# 188
А, психоза! Всяко чудо за три дни.

pavlina_hrist0va, Apta е собствена марка на верига френски супермаркети. Перилните са производство на McBride. Не са нищо специално, да не кажа, че са доста зле, особено за цената, на която ги продават тук.
Sunil е немска марка. Беше собственост на Юниливър, но преди години я продадоха заедно с омекотителя Кушелвайх на fit GmbH. Също не е нещо особено. Ако става въпрос за малка кутия, вземи и пробвай, не е лош, но в големите кутии е съвсем различен прах и не си заслужава.

# 189
  • София
Снощи накиснах бялото перде в гореща вода (най-горещата от чешмата) с прах за бяло Персил. Няма поражения и най-важното: белна се! (Гес, благодарности за съвета!  bouquet) Толкова пъти съм го прала на 30 градуса и явно се е захабило от това. Въпреки че беше изпрано преди това с препарат за пердета (онзи злополучен от Джъмбо) и избелващо прахче, сега (без да е ползвано - с друго перде съм) с Персил водата беше станала кафява! Shocked
Повече никакви препарати за пердета! Следващия път ще го изпера на 60 градуса в пералнята с прах за бяло и избелващо прахче.

В тоя ред на мисли, снощи прах и 2 малки кръгли килимчета, от тези изкуствените, къс косъм - досега съм ги прала с препарат за килими и на едното (бежово) доста му се беше захабил цвета. Снощи ги изпрах с Персил за бяло - светнаха и косъмът се вдигна, а стоеше някак слегнат преди.
Слагам край и на препаратите за килими.

Та, Персил е един много хубав прах! Laughing

# 190
  • София
Скрит текст:
Снощи накиснах бялото перде в гореща вода (най-горещата от чешмата) с прах за бяло Персил. Няма поражения и най-важното: белна се! (Гес, благодарности за съвета!  bouquet) Толкова пъти съм го прала на 30 градуса и явно се е захабило от това. Въпреки че беше изпрано преди това с препарат за пердета (онзи злополучен от Джъмбо) и избелващо прахче, сега (без да е ползвано - с друго перде съм) с Персил водата беше станала кафява! Shocked
Повече никакви препарати за пердета! Следващия път ще го изпера на 60 градуса в пералнята с прах за бяло и избелващо прахче.

В тоя ред на мисли, снощи прах и 2 малки кръгли килимчета, от тези изкуствените, къс косъм - досега съм ги прала с препарат за килими и на едното (бежово) доста му се беше захабил цвета. Снощи ги изпрах с Персил за бяло - светнаха и косъмът се вдигна, а стоеше някак слегнат преди.
Слагам край и на препаратите за килими.

Та, Персил е един много хубав прах! Laughing
+1 зa Persil, аз съм доволна от геловете им.

# 191
Може ли за съвет с какво да махна черен флумастер от бяла блузка? Пробвах с Ариел за петна, вениш, спот, но уви не се маха или просто да я прежаля, макар че е любимата на детето :/

# 192
  • София
Може ли за съвет с какво да махна черен флумастер от бяла блузка? Пробвах с Ариел за петна, вениш, спот, но уви не се маха или просто да я прежаля, макар че е любимата на детето :/
Пробвай да я накиснеш със спирт и после изпери на ръка със сапун. Накисването става с два памука, добре напоени със спирт, сложени отгоре и отдолу в/у и под надрсканото.

# 193
Аз едно по творческо решение ще предложа, от моите деца, едни такива пак точки и чертички, които не можах да изпера, каката със същия фулмастер ги дорисува , на едната тениска на палма и кола, на другата на кученце с къщичка, малкия ги носи с голям кеф, че са му унарисувани от кака.

# 194
Успях да махна перманентен маркер от пижамката на детето с дезинфектант за ръце, от тези малките тубички,които са без отмиване.

Общи условия

Активация на акаунт