Перилни препарати и омекотители – 41

• 70 118
  • 728
  •   1
Отговори
# 270
  • София
Smile,
Две мнения по-нагоре е написано как се прави.

Никой нищо не каза за формаледехида в омекотителя. Обичайно ли се влага тази съставка? Досега не съм я забелязвала. Като знам, че дадох 20 кинта за лак за нокти без формалдехид, че бъде доста... иронично, ако го поемам доброволно, макар и рядко, с омекотителя.
За това някои не използваме омекотители от години    Whistling

Виж в биомагазините, има алтернативи.

# 271
  • София
Заради формалдехида ли  Laughing

# 272
Не знам защо на този български етикет е написан формалдехид, защото всъщност няма такъв и всеки би могъл да се увери, ако има желание и потърси.

# 273
Много сте изписали по темата, не съм чела от началото, но искам да похваля ето този Ариел за цветно
http://www.ebay.de/itm/Ariel-Compact-Colorwaschmittel-3in1-PODs- … sd%3D112097900977
 Цената за 90 бр е 15 евро, от супермаркет, тази доста височка ми се струва.
Изпира добре и ухае трайно. Неудобство за мен е, че рядко имам пълна пералня с дрехи и ще го ползвам дълго време.

# 274
  • София
Заради формалдехида ли  Laughing
  Не само.

Цитат
Не знам защо на този български етикет е написан формалдехид, защото всъщност няма такъв и всеки би могъл да се увери, ако има желание и потърси.
Къде го четете това?

Иначе ето синонимите и производните му:

Как можете да разберете дали в козметиката ви има формалдехид?
Не е много лесно, тъй като формалдехидът рядко се използва в чистата си форма. Най-често е под формата на формалин или на консервант, който освобождава формалдехид. Четете внимателно състава върху опаковките на продуктите, които купувате, и търсете:
- Formaldehyde
- Formalin
- Methylene glycol
- DMDM hydantoin
- Diazolidinyl urea
- Imidazolidinyl urea
- Methenamine
- Quaternium-15
- Sodium hydroxymethylglycinate

ПП: По-натам мисля да пробвам нещо такова:
Скрит текст:
http://www.zoya.bg/%D0%9E%D0%BC%D0%B5%D0%BA%D0%BE%D1%82%D0%B8%D1 … 0%B0-1%D0%BB.3994

Състав:
вода, катионни почистващи вещества от не-ГМО рапично масло, етанол, етерично масло от лавандула.

# 275

Здравейте и Честит Празник!

Вчера като се поразрових из нета намерих оригинален етикет със съставките в омекотителя на Felce.
uploading pictures
 Да, това не е формалдехид в чист вид, както е написано на българския етикет, но специално последните две съставки - Methylchloroisothiazolinone и Methylisothiazolinone, са от съставките, които са:
"4) Силно алергизиращи съставки или такива, считани за потенциално отделящи формалдехид, като: Triclosan и Imidazolidinyl urea, DMDM Hydantoin, Methylisothiazolinone и Methylchloroisothiazolinone, използвани като консерванти."
Цитата е от много полезна статия - INCI: как да четем списъка на козметичните съставки,
описано е тук: http://www.zemianazaem.com/archives/603

Тези съставки - Methylchloroisothiazolinone и Methylisothiazolinone, са широко използвани в течните сапуни за ръце, препаратите за миене на съдове, омекотители и др.
А ето и още една интересна статия по въпроса: http://www.regiona.bg/index.php/zdrave/item/11867-тровим-се-всекидневно-без-да-подозираме-омекотителите-за-пране-пълни-с-токсични-химикали
Забележете, че някои от описаните съставки са от задължително използваните и в праховете за пране.

# 276
Праховете за пране не съдържат консерванти, защото не е нужно. Ако не желаете консерванти, просто не използвайте течни перилни препарати и омекотители, а само прах за пране. Просто като фасул.

Starrydream, прочела съм го където трябва. На 70 години съм и си намирам информацията в Интернет. Вие като млади и по-умни от нас също би трябвало да можете да го направите.

Относно останалите писаници: изобщо не мога да ви разбера тънката мисла и какво ще ми рекламирате този път, но вече се уморих да коментирам абсолютни глупости и смятам вече да ги игнорирам както и хората, които ги пускат.

Последна редакция: вт, 06 сеп 2016, 12:08 от Sekhmet

# 277
  • София
По въпроса за химическите съставки ми е по-лесно да попитам, отколкото сама да търся и да си "превеждам" информацията, поради своята дълбока, непрогледна и непобедима химическа тъпота.

Извинявам се, ако с въпроса си по-нагоре отегчих някого, ще внимавам друг път.

# 278
Съжалявам, Ev_e, но съм съм се обърнала конкретно към когото се отнася изказването ми, така че ако обичаш по-леко с фръцкането да не ти се завие свят. Wink

# 279
  • София
Свят ми се завива обичайно само от безвкусни прояви на позабравено добро възпитание.  Wink

# 280
Ти сега за моето възпитание недей бери грижа, но, моля те, би ли ми изяснила откъде дойде това:
По въпроса за химическите съставки ми е по-лесно да попитам, отколкото сама да търся и да си "превеждам" информацията, поради своята дълбока, непрогледна и непобедима химическа тъпота.

Извинявам се, ако с въпроса си по-нагоре отегчих някого, ще внимавам друг път.
Явно е, че се отнася за мен.
Първо на първо, нито съм ти цитирала въпроса, нито съм ти цитирала прякора и е очевадно, че отговарям на ето това
Цитат
Къде го четете това?
Много просто къде го четем - търсим и го намираме.

Няма никакъв формалдехид, етикетът е сбъркан и всеки може да се увери в това, ако желае. Няма омекотители с формалдехид.

# 281
  • София
Както посочих по-назад - има негови производни... това че не пише точно формалдехид - не трябва да ви успокоява.

# 282
Аз не съм разтревожена, за да се успокоявам. Повече бих се тревожила от недобре консервиран продукт, който може да ми докара куп неприятности.
Впрочем, по най-различни съображения изброените от теб консерванти не се използват в омекотители и течни препарати. Ако изобщо има консервант (съществуват и продукти без консерванти, просто защото няма нужда да се влагат - продуктът се самоконсервира или съдържа други съставки, които действат антимикробно), то се ползват изотиазолинони и феноксиетанол.
В праховете за пране пък изобщо няма консерванти. Ето още един плюс пред течните препарати.

Последна редакция: вт, 06 сеп 2016, 21:32 от Sekhmet

# 283
Защо се напрягате излишно? Нека първо уточним няколко неща:

1. Както вече се изясни, прахообразните препарати не съдържат консерванти, просто защото няма защо. Дори не всички течни такива имат нужда. Формулира се с биоцидни консерванти при наличие на вода във формулата над 30-40 %.

2. Прекурсори на формалдехид (т.е. такива съединения, които отделят формалдехид ) не се използват вече в битовата химия, а и да се използваха, не виждам защо това би трябвало да притеснява някого. Не говорим за крем за лице, а за препарат, с който не би трябвало да имате контакт въобще.

3. Цитираните биоцидни консерванти (продавани под името Kathon) са алергени.  Влагат в концентрации между 15 и 60-70 ррm (части на милион). Това е максимум 0,007%. За сравнение, парфюмите, които така обичате и им се радвате се влагат в омекотителите в концентрации 0,5-2 % или около 300 пъти повече! Ако приемем, че средно 30 % от състава на тези така обичани от вас парфюми са доказани алергени, това прави... само 100 ПЪТИ ПОВЕЧЕ ! С една дума колкото повече, толкова повече.

4. НЕ ИЗПОЛЗВАЙТЕ ОМЕКОТИТЕЛИ!!!  Освен водата, която е 85-90 % от състава им, в тях няма нищо полезно, нито за вашата кожа, нито за вашите дрехи, нито за вашите машини. Спестете си едни 10 лв месечно и пийте с тях по кафе в приятна компания. Или ако искате, спестете ги за няколко месеца и си купете парфюм. Така поне ще миришете добре.

# 284
Ако не ползвам омекотител хавлиите ми стават едни такива остри. Знам, че от сушилнята стават мекички, но нямам.
Иначе темата ми е приятна, ама тези спорове ми идват в повече. Даже да си кажа честно, като прочета формалдехид, процент или нещо подобно, директно подминавам. Хич не ме интересува. За мен е важно прахът да пере добре, да ароматизира, а състава изобщо не го гледам.

Общи условия

Активация на акаунт