БИО/органична и натурална козметика - тема 6

• 140 935
  • 758
  •   1
Отговори
# 135
Здравейте,

напоследък търся козметика, която да не изчиатена от всякакви вредни съставки. Проверявам съставките една по една в сайт, но винаги има нещо вредно. Можете ли да ми препоръчате такива матки, които наистина са 100% натурални. Избягвам био, защото са доста по-скъпи, но приемам и такива предложения.
Благодаря предварително
Защо си играеш едно по едно да проверяваш, пробвай в ето този сайт, като въведеш цялото съдържание:
http://ecogolik.ru/sostav_kosmetika/
Понякога ако са изписани необичайни разделителни знаци между отделните съставки, например тирета, не го разчита, играя си да ги заменям със запетайки... Някои продукти, които се коментират в тази тема, като ги проверя там и ... майко мила, толкова неща има, които се опитват да пробутват производителите като био, или "без не знам какво си", пък набутали нещо друго гадно....

Има доста марки с чист състав на pharmashopdiscount.com, има и тема във форума за този сайт. За мен не са прекалено скъпи, или поне има и доста достъпни продукти. Първото нещо, от което почнах при преминаването си към био-козметика, беше да разкарам всички измиващи продукти със СЛС и други синтетични дразнители. Ами в диапазона 15-20 лева има избор, за мен това не е скъпо.

# 136
  • Някъде там
Аз го ползвам в момента. Мирисът му е доста неприятен, поне за мен, но май всички на Кхади са а неприятен аромат.
Какво те интересува по-конкретно?
Ами аз вече си го купих и мирише ужасно поне на мен изобщо не ми понася миризмата! Има ли смисъл да го ползвам има ли ефект върху косата, като блясък и т.н. или да го пусна в темите за размяна! Мен, като че ли доста ми изсушава косата като си я измия с него! На Вас как Ви действа?

# 137
  • София
На мен ми действа добре. Миризмата наистина е потресаваща, но пък измива добре. Мисля, че придава блясък на косата.
Възможно е да изсушава скалпа повече, но при различните хора скалпа е различен и съответно действието е различно. При мен не се омазнява толкова бързо косата, мога да я мия на 3 дни, вместо на 2.
Моят съвет е да опитате още веднъж-два пъти и ако не ви пасва - разменете го.

# 138
Отскоро следя темата, тъй като и решението ми да премина към био-козметика не е отдавна. Както споменах в предишен коментар, едно по едно започвам да заменям всичко, което ползвам към момента, с натурални продукти. Искам да споделя много положително впечатление от три нови придобивки:

https://www.pharmashopdiscount.com/fr/beaute/nos-autres-gammes/j … roll-on-50ml.html Био дезодорант, който при мен не 24, а 48 часа имаше действие, може и повече да е, но взех душ  Grinning Ароматът му се усеща само първите 4-5 часа, приятен, но леко специфичен, бие на бебешка пудра. По принцип не се потя обилно и не знам дали спира потенето, а и според мен не е редно да го прави, но със сигурност не се появява никаква миризма на пот в интервала от време, за който споменах.

https://www.pharmashopdiscount.com/fr/beaute/florame/florame-soi … es-yeux-15ml.html  Този крем за очи е с изключително богат и напълно натурален състав. За пръв път ползвам крем, който да не усещам тежък, парещ или лепкав, запушваш порите, а мажа обилно под и около очите, горния клепач, даже вече не внимавам да не ми влезе в окото, не щипе и не ме дразни изобщо, това е. Попива бързо и не остава никакъв остатък. Чувствам си кожата значително по-добре отпреди, хидратирана и подхранена, по-свежа. Не мирише особено приятно, но това е нормално, парфюмите са за друга категория козметика. Laughing Е, има и спирт, но няма как да стане иначе като е без консерванти. Изобщо обаче не се усеща, както споменах /няма парене, изсушаване, дразнене/.

https://www.pharmashopdiscount.com/fr/beaute/nos-autres-gammes/p … ssante-200ml.html  За този тоник /лосион/ писах и в друга тема, веднага след като получих поръчката, просто не се сдържах, има такъв уау-ефект  Simple Smile какъвто не очакваш от био-козметика. Видим резултат, веднага след нанасянето. Изравнен тен, свеж вид, свити пори.

Извинявам се, че давам линкове, но не знам как да качвам картинки  Embarassed

# 139
Отскоро следя темата, тъй като и решението ми да премина към био-козметика не е отдавна. Както споменах в предишен коментар, едно по едно започвам да заменям всичко, което ползвам към момента, с натурални продукти. Искам да споделя много положително впечатление от три нови придобивки:

https://www.pharmashopdiscount.com/fr/beaute/nos-autres-gammes/j … roll-on-50ml.html Био дезодорант, който при мен не 24, а 48 часа имаше действие, може и повече да е, но взех душ  Grinning Ароматът му се усеща само първите 4-5 часа, приятен, но леко специфичен, бие на бебешка пудра. По принцип не се потя обилно и не знам дали спира потенето, а и според мен не е редно да го прави, но със сигурност не се появява никаква миризма на пот в интервала от време, за който споменах.

https://www.pharmashopdiscount.com/fr/beaute/florame/florame-soi … es-yeux-15ml.html  Този крем за очи е с изключително богат и напълно натурален състав. За пръв път ползвам крем, който да не усещам тежък, парещ или лепкав, запушваш порите, а мажа обилно под и около очите, горния клепач, даже вече не внимавам да не ми влезе в окото, не щипе и не ме дразни изобщо, това е. Попива бързо и не остава никакъв остатък. Чувствам си кожата значително по-добре отпреди, хидратирана и подхранена, по-свежа. Не мирише особено приятно, но това е нормално, парфюмите са за друга категория козметика. Laughing Е, има и спирт, но няма как да стане иначе като е без консерванти. Изобщо обаче не се усеща, както споменах /няма парене, изсушаване, дразнене/.

https://www.pharmashopdiscount.com/fr/beaute/nos-autres-gammes/p … ssante-200ml.html  За този тоник /лосион/ писах и в друга тема, веднага след като получих поръчката, просто не се сдържах, има такъв уау-ефект  Simple Smile какъвто не очакваш от био-козметика. Видим резултат, веднага след нанасянето. Изравнен тен, свеж вид, свити пори.

Извинявам се, че давам линкове, но не знам как да качвам картинки  Embarassed
Aloe Barbadensis Leaf Juice*, Glycerin, Coco-Caprylate/Caprate, Aqua (Water), Rosa Rubiginosa Seed Oil*, Alcohol**, Cetearyl Alcohol, Carthamus Tinctorius (Safflower) Seed Oil*, Glyceryl Stearate, Silica, Lilium Candidum Bulb Extract*, Anthemis Nobilis (Roman Chamomile) Flower Oil*, Pelargonium Graveolens (Geranium) Flower Oil*, Cyathea Cumingii Leaf Extract, Borago Officinalis Seed Oil*, Pyrus Sorbus Bud Extract*, Buddleja Davidii Extract*, Coriandrum Sativum (Coriander) Seed Oil*, Cymbopogon Martini (Palmarosa) Oil*, Amyris Balsamifera (Amyris Sandalwood) Bark Oil, Chamomilla Recutita (Matricaria) Flower Extract*, Lavandula Angustifolia (Lavender) Oil*, Vetiveria Zizanoides (Vetiver) Root Oil*, Boswellia Carterii Oil*, Dipalmitoyl Hydroxyproline, Magnesium Aluminum Silicate, Sclerotium Gum, Cetearyl Glucoside, Levulinic Acid, Sodium Hyaluronate, Xanthan Gum, Sodium Levulinate, Helianthus Annuus (Sunflower) Seed Oil, Tocopherol, Cinnamic Acid, Glyceryl Caprylate, Parfum (Fragrance), CI 77891 (Titanium Dioxide), Mica, Sodium Benzoate, Potassium Sorbate, Citric Acid, Sodium Hydroxide, Citronellol, Linalool, Geraniol, Limonene. * ingrédients issus de l’Agriculture Biologique ** naturellement présents dans les huiles essentielles*
В червено съм ви дал синтетиката в този продукт. Честно казано, не виждам какво да е уау, още по-малко от еднократна употреба, цената е много приемлива обаче.

# 140
Цитат
В червено съм ви дал синтетиката в този продукт. Честно казано, не виждам какво да е уау, още по-малко от еднократна употреба, цената е много приемлива обаче.
Абсолютно не съм съгласна! Всичките съставки, които сте подчертали в червено, са натурални! Какво разбирате под синтетика ми е много интересно?
уау написах за тоника, не за околоочния крем, чийто състав копирате. И да, тоника на момента ми промени цвета на лицето. Което не ми се е случвало с други продукти досега, освен ако не говорим за тонални кремове  Simple Smile Ползвала съм го вече 3-4 пъти. Околоочния два пъти дневно от няколко дни, не че има нужда от втори път, просто ми е кеф как попива.

# 141
Цитат
Абсолютно не съм съгласна! Всичките съставки, които сте подчертали в червено, са натурални! Какво разбирате под синтетика ми е много интересно?
уау написах за тоника, не за околоочния крем, чийто състав копирате. И да, тоника на момента ми промени цвета на лицето. Което не ми се е случвало с други продукти досега, освен ако не говорим за тонални кремове  Simple Smile Ползвала съм го вече 3-4 пъти. Околоочния два пъти дневно от няколко дни, не че има нужда от втори път, просто ми е кеф как попива.
Щом ме питате какво разбирам... Приятен ден ви желая. хахахаха Joy hahaha Joy bouquet

# 142
Цитат
Щом ме питате какво разбирам... Приятен ден ви желая. хахахаха Joy hahaha Joy bouquet

Твърдите нещо, след това избягвате да отговорите... Ясно, ако се върже някой, върже.

Нито едно от веществата, които сте подчертали, не е забранено за употреба в натуралната козметика и абсолютно всички могат да бъдат с натурален произход. Какъв беше смисълът на коментара ви, поне това ще поясните ли?

# 143
Цитат

Твърдите нещо, след това избягвате да отговорите... Ясно, ако се върже някой, върже.

Нито едно от веществата, които сте подчертали, не е забранено за употреба в натуралната козметика и абсолютно всички могат да бъдат с натурален произход. Какъв беше смисълът на коментара ви, поне това ще поясните ли?

Не вярвам някъде да е разрешена сода каустик, натриева основа- NaOH. Не съществува свободно в природата. Отделно съм писал за синтетични съставки, а не, че са забранени в натурална козметика. И вие кой лейбъл имате предвид, защото NATRUE  не ги разрешава нито едно от тези, за разлика от COSMOS. Правите ли разлика между синтетични и разрешени от даден лейбъл вещества? Силиката е силициев диоксид, кварц или пясък. Смятате ли, че пясък може да е използван в онзи продукт?
И последно се извинявам, че реших да ви информирам. Помолете модераторката да изтрие поста.

# 144
Стандарта COSMOS имам предвид. И с това мисля, че изчерпахме темата. Вие сте прав от вашата си камбанария, а на мен за назидание за невежеството ще ми окапе кожата под очите от содата каустик, която лекомислено пропуснах да забележа. Сигурно не е неутрализирана, няма как да са се сетили... Приятна вечер! Laughing

# 145
Скъпа Тъмнозелена,
На първо място, бих искала да ви благодаря от сърце за ласкавото мнение по отношение на труда ми, което изказахте неотдавна. По принцип избягвам да пиша във форума по теми, които не касаят пряко въпросния ми проект (не е от снобария - просто липса на време и нежелание за разпиляване на фокуса ми), но в случая мисля, че така бих могла най-пълно да демонстрирам признателността си.
Бих искала да изясня и да обърна внимание на някои неща:
Вещества като натриева основа действително не биха се намерили в природата. Натриевата основа е изключително реактивна и няма да се задържи като натриев хидроксид дълго време в околната среда. (Знам, че бяхте иронична, но все пак - содата каустик тук е за регулация на рН и не е в количества, които да ви лишат от прекрасните ви очи). За лимонената киселина също бих се съгласила, че най-вероятно е синтетична, а не изолирана от натурален източник, въпреки наличието на такива, както и за бензоената киселина, тук като натриева сол. Във вашия козметичен продукт е използван колоиден/аморфен силициев диоксид като сгъстител. Tази форма на минерала е рожба на лаборатория. За титаниев оксид като чист компонент също се използва химичен добив с титаниевоксидни руди като изходна суровина.

Под "синтетика" в случая смятам, че потребителят CI подразбира всяко вещество, добито под човешки контрол по химичен път - малко широка дефиниция, но мисля, че е подходяща в случая. Все пак става дума за биокозметика. Simple Smile

На ваше място не бих се притеснявала толкова за семантиката на думата "синтетичен", колкото от голямото количество алкохол в този продукт. Спиртът е дразнител на кожата и аз препоръчвам от сърце да се избягва. Не сте права за липсата на консерванти в крема ви за очи - освен спирт, той съдържа и консерванта натриев бензоат (Sodium Benzoate).

От друга страна, наистина ви препоръчвам да проявявате здравословен скептицизъм по отношение на "колегата" СI. Личи си, че имаме човек с познания по технология насреща (и той има моето искрено уважение и поздрави за труда си), но при прочит на негови мнения го "хванах" на няколко пъти в сериозна грешка. Козметиката не е само технология, там имаме и, така да го кажем, "козметична фармакология", а това е домен на друг вид специалист.
Пак подчертавам - поздравления на CI за труда, нищо лично.
Благодаря ви много, Тъмнозелена!
Няма да пиша повече тук, но отново подчертавам признателността си. Надявам се да съм била полезна!
Поздрави!
Магистър-фармацевт Надя Йорданова

Последна редакция: вт, 18 юли 2017, 23:17 от Cherry Lady

# 146

И аз благодаря, Надя, за вашия проект, с удоволствие ви чета. Колкото до темата тук, не знам защо да не се отнася към био и натурална козметика нещо, съставено от ингридиенти, които са разрешени при определени условия според стандарта COSMOS. Нали точно за това се отнася този стандарт? Един стандарт отрича едно, друг друго, изобщо пълна лудница. Виждала съм вещества, които някои дават за токсични и опасни, а други направо за полезни. И какво правим тогава, мажем се само с алое гел и розова вода? Така че не мисля, че беше неуместна препоръката ми за продукта, намек за което имаше в коментара на CI. На самия продукт, въпросния крем за очи, има щампи на COSMEBIO и ECOSERT. Написано е, "99% от продуктите са с натурален произход, 85% са от органично земеделие". Освен производителят да лъже?  Shocked

# 147

И аз благодаря, Надя, за вашия проект, с удоволствие ви чета. Колкото до темата тук, не знам защо да не се отнася към био и натурална козметика нещо, съставено от ингридиенти, които са разрешени при определени условия според стандарта COSMOS. Нали точно за това се отнася този стандарт? Един стандарт отрича едно, друг друго, изобщо пълна лудница. Виждала съм вещества, които някои дават за токсични и опасни, а други направо за полезни. И какво правим тогава, мажем се само с алое гел и розова вода? Така че не мисля, че беше неуместна препоръката ми за продукта, намек за което имаше в коментара на CI. На самия продукт, въпросния крем за очи, има щампи на COSMEBIO и ECOSERT. Написано е, "99% от продуктите са с натурален произход, 85% са от органично земеделие". Освен производителят да лъже?  Shocked
Скъпа Тъмнозелена - пак напомням - за нас, потребителите, няма смисъл да се главоблъскаме дали дадена козметика "се отнася към био и натурална" - както сама виждате, да го разнищим този въпрос граничи с невъзможното. Кое е "био" е въпрос единствено на семантика, а не на реално разделение. Всеки сертифициращ орган си има свои си критерии. Както се изразихте правилно, лудницата е пълна и се стоварва на нашите плещи.
Поне за мен като специалист има при избора на продукти има един-единствен фокус: Интересуваме се дали въпросната ни козметика е подходяща за кожата ни. Всичко останало е от второстепенно значение., Аз работя с хора и виждам всекидневно, че и естествени съставки могат да навредят на определени типове кожа.
Какви изгаряния и алергични обриви съм виждала от етерични масла само!
По отношение на намеците в коментарите на други потребители - съгласна съм, че в някои случаи може да стане грозно, но във форум пишат всякакви хора и щом е преценено, че това поведение е допустимо, ние няма какво да направим по въпроса, освен да игнорираме потребителя.
Моят съвет е да преценяте внимателно както козметиката си, така и специалиста си, и да вземете рационално решение. Поздрави!

# 148
Скъпа Тъмнозелена,
На първо място, бих искала да ви благодаря от сърце за ласкавото мнение по отношение на труда ми, което изказахте неотдавна. По принцип избягвам да пиша във форума по теми, които не касаят пряко въпросния ми проект (не е от снобария - просто липса на време и нежелание за разпиляване на фокуса ми), но в случая мисля, че така бих могла най-пълно да демонстрирам признателността си.
Бих искала да изясня и да обърна внимание на някои неща:
Вещества като натриева основа действително не биха се намерили в природата. Натриевата основа е изключително реактивна и няма да се задържи като натриев хидроксид дълго време в околната среда. (Знам, че бяхте иронична, но все пак - содата каустик тук е за регулация на рН и не е в количества, които да ви лишат от прекрасните ви очи). За лимонената киселина също бих се съгласила, че най-вероятно е синтетична, а не изолирана от натурален източник, въпреки наличието на такива, както и за бензоената киселина, тук като натриева сол. Във вашия козметичен продукт е използван колоиден/аморфен силициев диоксид като сгъстител. Tази форма на минерала е рожба на лаборатория. За титаниев оксид като чист компонент също се използва химичен добив с титаниевоксидни руди като изходна суровина.

Под "синтетика" в случая смятам, че потребителят CI подразбира всяко вещество, добито под човешки контрол по химичен път - малко широка дефиниция, но мисля, че е подходяща в случая. Все пак става дума за биокозметика. Simple Smile

На ваше място не бих се притеснявала толкова за семантиката на думата "синтетичен", колкото от голямото количество алкохол в този продукт. Спиртът е дразнител на кожата и аз препоръчвам от сърце да се избягва. Не сте права за липсата на консерванти в крема ви за очи - освен спирт, той съдържа и консерванта натриев бензоат (Sodium Benzoate).

От друга страна, наистина ви препоръчвам да проявявате здравословен скептицизъм по отношение на "колегата" СI. Личи си, че имаме човек с познания по технология насреща (и той има моето искрено уважение и поздрави за труда си), но при прочит на негови мнения го "хванах" на няколко пъти в сериозна грешка. Козметиката не е само технология, там имаме и, така да го кажем, "козметична фармакология", а това е домен на друг вид специалист.
Пак подчертавам - поздравления на CI за труда, нищо лично.
Благодаря ви много, Тъмнозелена!
Няма да пиша повече тук, но отново подчертавам признателността си. Надявам се да съм била полезна!
Поздрави!
Магистър-фармацевт Надя Йорданова

Г-жа Йорданова, благодаря ви за отделеното време, никой не е способен да знае всичко, така че ако сте ме "хванали" в сериозни грешки, ми напишете. Когато науча нещо винаги съм благодарен, казвам го 1:1, без ирония.
Иначе козметологията обхваща много повече неща.

# 149
Цитат
На ваше място не бих се притеснявала толкова за семантиката на думата "синтетичен", колкото от голямото количество алкохол в този продукт. Спиртът е дразнител на кожата и аз препоръчвам от сърце да се избягва.
Cherry Lady, как бихте коментирали следното твърдение: "Страничните ефекти зависят от произхода на спирта. Спиртът с натурален произход в малка концентрация, използван в сертифицираната козметика, не оказва вреда на кожата и организма като цяло и не е токсичен. Лошо пречистеният технически спирт изсушава кожата и свива порите, предизвиквайки преждевременно състаряване на кожата, оказва токсично и дразнещо действие върху клетките на кожата, тъй като може да съдържа токсични съединения и примеси /метанол, ацетон и пр./"

Интересно ми е това твърдение, имам смътен спомен, че някъде бях чела коментар относно продукт на Weleda, ако не се лъжа, по повод съдържанието на спирт и там пак твърдяха, че този с натурален произход не е вреден. Аз нямам наблюдения моят крем за очи с алкохол да ми изсушава, наистина ползвам го от десетина дни, но ми е много реактивна кожата на горния клепач, от 2-3 години ми реагира със зачервяване и даже лющене от сенки, кремове, даже чисти масла /кайсиево, пшенично/. За броени часове след употребата, затова казвам реактивна. Така че сега все пак 10 дни са си показателни, че продуктът добре ми понася. Може ли пък този алкохол да не е чак такъв дразнител? Може ли да е вярно това, което твърдят? Намирам известна аналогия с алкохола за консумация, знаем каква е разликата между качествения и не до там качествения, за ментета да не говорим. Уиски мога да изпия и 300 мл и на другия ден да съм свежа като краставичка, а от една ракия да изпадна в зверски махмурлук  Grinning Отклоних се леко, но натам ме отведе логиката на лаика  Grinning Може ли да има разлика в различните алкохоли, използвани в козметиката, така че действително да говорим за "добър" алкохол?

Общи условия

Активация на акаунт