БИО/органична и натурална козметика - тема 6

• 142 074
  • 758
  •   1
Отговори
# 150
Скъпа Тъмнозелена, ще направя разбор на абзаца ви изречение по изречение:
Цитат
Страничните ефекти зависят от произхода на спирта.
Когато говорим за козметика, терминът "странични ефекти" не е уместен. Странични (нежелани) реакции се наблюдават при лекарствените продукти. В случая изобщо не говорим за странична реакция, а за ефект на нискомолекулен алкохол върху кожата. Използването на термина "страничен ефект" за козметика ми подсказва, че авторът не е медицинско лице, нито специалист по козметика.

Цитат
Спиртът с натурален произход в малка концентрация,
Тук тънко се противопоставят два вида спирт: "натурален" и "технически". И се твърди, че техническият има онечиствания.
Това разделение обаче е неправилно.
Етанол може да се добие по няколко начина, като в индустрията се използват най-вече два - чрез хидратация на етилен с катализатор фосфорна киселина и с натуралния процес ферментация.
Първият процес се изразява с реакцията:
H2C=CH2  + Н2О --> CH3CH2OH
Вторият процес е ферментация на захари от дрожди от род Saccharomyces:
C6H12O6 → 2 CH3CH2OH + 2 CO2 (диоксидът се отделя като газ).

И при двата процеса алкохолът като добив не е чист - образува се водно-алкохолна смес, която се дестилира фракционно до желаната концентрация. Максималната концентрация на алкохол, която може да се получи с дестилация, e 95, 63% (нашето любимо "девет пет" в аптеката). При съотношение етанол:вода 95:5, се образува смес, която химиците наричат азеотропна - тя не може да бъде разделена повече с дестилация. Ако искаме дори по-висока концентрация алкохол, ще трябва да използваме изсушители.

Kъде се намесва метанолът и другите онечиствания в ситуацията?
Метанол се сформира главно при ферментационните процеси, когато имаме суровина с високо съдържание на пектини. Пектинът е богат на киселина, която наричаме галактуронова. 80% от галактуроновата киселина е естерифицирана (свързана като естер) с метанол, който се освобождава при ферментация.
За фармацевтичната и козметична индустрии използваният етанол е ферментационен
Тоест, имаме напълно реална възможност да имаме замърсявания от метанол при "натурално" добития спирт чрез ферментация. Със сигурност.
Трябва ли това да ни плаши? Не.
Метанолът се освобождава много лесно от спирта. Метанолът и етанолът имат различни точки на кипене, което ги прави лесно разделими чрез дестилация, която се провежда задължително.
Т.е. в нашите козметични продукти не се използва нито "технически", нито замърсен ферментационно добит спирт. И спиртът е "натурален" и чист независимо с какъв сертификат е козметиката. Списващият цитирания от вас абзац тънко намеква, че чист и натурален спирт има само в сертифицираната козметика (макар че не го казва открито). Но не е прав.

Цитат
Лошо пречистеният технически спирт изсушава кожата и свива порите
Лошо пречистен спирт, още повече пък технически, както вече разбрахме, в козметика не се използва.

Цитат
Спиртът с натурален произход в малка концентрация, използван в сертифицираната козметика, не оказва вреда на кожата и организма като цяло и не е токсичен.
Това не е вярно.
Спиртът е етилов алкохол (етанол) във висока концентрация. Тук не си говорим за онечиствания, а за действие на самия етанол.
Нискомолекулните алкохоли са дехидратиращи и дразнещи за кожата. Това е научен факт, който е известен от много време. Това, което се споменава по-малко, е индуцирането на клетъчна смърт (апоптоза) на кожни клетки от страна на етанола.
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0741832902001982
Третирането на кожните клетки с етанол активира каскада на смъртта, която започва с отделянето на медиатор на възпалението - цитокина TNF-alpha. (Медиаторите на възпалението са много интересни молекули и съветвам всеки, интересуващ се от фармакология, да се поразтърси за тях). Погледнати под микроскоп, "пияните" клетки демонстрират органелни увреждания и апоптоза (програмирана клетъчна смърт).

Разбира се, нашата кожа не е беззащитна. Ние имаме сериозни механизми, които компенсират вредните влияния от външната среда, вкл. алкохола. Имаме отделяне на себум, репаративни (поправящи) ензимни системи, ензими, които разграждат етанола и прочие, и прочие. Не очаквайте да ползвате десет дни алкохол на кожата си и да видите драстично влошаване. Но когато с времето тези компенсаторни механизми отслабнат, влиянието на вредните вещества ще става все по-силно. Идеята е да не активираме тази механизми без нужда и да дразним кожата излишно.

Този спор го водехме с една дама - консултантка на козметика в Douglas, която упорито говореше за "чист и натурален" спирт и накрая, оборена, раздразнено възкликна "Вижте, те потребителките не се интересуват от такива подробности!" Grinning

Та накратко: По европейското законодателство всички суровини, използвани в козметиката, вкл. етанол, отговарят на едни и същи критерии за нежелани примеси. Не очаквайте "добър" спирт в една козметика и "лош" в друга.
При алкохола за консумация имаме други фактори - градус (концентрация на алкохол). Уискито е с концентрация на алкохол около 40-43-46%. При ракията може да скочим до 60-70. Фактори като дали сте замезвали с ракията и уискито и дали ракията е била домашна скоросмъртница, която да не е преминала необходимите тестове за метанолно съдържание, също са важни.

Mерси за доверието! Aко изпускам нещо, кажете ми, моля. Всичко най-хубаво и поздрави!

# 151
Цитат
Когато говорим за козметика, терминът "странични ефекти" не е уместен. Странични (нежелани) реакции се наблюдават при лекарствените продукти. В случая изобщо не говорим за странична реакция, а за ефект на нискомолекулен алкохол върху кожата. Използването на термина "страничен ефект" за козметика ми подсказва, че авторът не е медицинско лице, нито специалист по козметика.
Извинявам се, грешката може и да е моя, при превода от руски. В оригинал е : "Побочные действия зависят от происхождения спирта.", което може да се интерпретира също и като "нежеланите действия", а не "странични ефекти". Описанието е за Alcohol Denat, денатуриран спирт. Той отличава ли се по действие върху кожата от етиловия?

# 152
Не, скъпа. Денатурираният спирт си е етанол. Simple Smile Поздравления за руския, аз не го владея, за съжаление.

# 153
Ето и един източник, в който се говори за "лош" и "добър" алкохол. Цитатът е от paulaschoice, на които съм споменавала, че не вярвам безрезервно, но все пак е популярен източник, списват нещото, с епическото наименование "Бютипедия"  Grinning. Според тях пък мастните алкохоли са "добри".

Bad vs. Good Alcohol in Cosmetic Formulas

When we express concern about the presence of alcohol in skincare or makeup products, we’re referring to a drying type of alcohol that you’ll most often see listed on an ingredient label as SD alcohol, denatured alcohol, or, less often, isopropyl alcohol. These types of volatile alcohols give products a quick-drying finish, immediately degrease skin, and feel weightless on skin, so it’s easy to see their appeal, especially for those with oily skin.

But those short term benefits end up with negative long term consequences.

When you see these names of alcohol listed among the first six ingredients on an ingredient label, without question they will aggravate and be cruel to skin. No way around that, it’s simply bad for all skin types. Consequences include dryness, erosion of the surface of skin (that’s really bad for skin), and a strain on how skin replenishes, renews, and rejuvenates itself. Alcohol just weakens everything about skin.

Just to be 100% clear, there are other types of alcohols, known as fatty alcohols, which are absolutely non-irritating and can be exceptionally beneficial for skin. Examples you’ll see on ingredient labels include cetyl, stearyl, and cetearyl alcohol. All of these are good ingredients for dry skin, and in small amounts fine for any skin type as they give a pleasing texture and help keep ingredients stable in products. It’s important to discern these skin-friendly forms of alcohol from the problematic types of alcohol.

# 154
Скъпа Тъмнозелена,
Когато ми цитирахте въпросния абзац, преведен от руски, в него ставаше дума ексклузивно и само за т.нар. спирт. Тоест, етилов алкохол.
Съответно, аз разбрах, че желаете пояснение относно видовете ЕТИЛОВ  алкохол, в зависимост от тяхното добиване - ферментационен и технически. В абзаца, който вие ми дадохте, се лансираше тезата, че натуралният спирт е безвреден заради липса на примеси, докато "техническият" - т.е. синтетичен спирт - опасен. Правилно ли съм разбрала, че вие искахте от мен да обясня дали има
"лош" или "добър" ЕТИЛОВ алкохол?
Моля ви - алкохолите са огромен клас съединения и е много важно да се уточнява прецизно за какво става дума, защото в противен случай просто ще ви подведа.

Етанолът е нискомолекулен алкохол и описанието, което дадох на свойствата му спрямо кожата, важи за всички НИСКОМОЛЕКУЛНИ алкохоли. Независимо дали говорим за "натурален" спирт или синтетичен спирт, или за бутанол и пропанол - всички те имат сходни химични и физични свойства и дразнят кожата.

Paula's Choice Beautipedia - една изключително неприятна за мен тема, заради усещането ми, че цялата идея на науката в козметиката бе жертвана, за да може една жена да си продава козметичния бранд. Но както и да е.

В цитата ви от Beautipedia първите три абзаца са посветени на нискомолекулните алкохоли и се повтаря това, което аз обясних горе. Последният абзац описва т.нар. мастни алкохоли. Те са ВИСОКОМОЛЕКУЛНИ алкохоли и тяхното поведение, химични и физични свойства са коренно различни от тези на нискомолекулните.

Нискомолекулните алкохоли се държат като спирт. Вредни са.
Високомолекулните се държат повече като восъци. Напълно безопасни са.
Не мога да губя време и да обяснявам подробно, за което много съжалявам. Но потърсете "видове алкохоли в козметиката" в Гугъл и със сигурност ще намерите информация по въпроса. Поздрави!

# 155
Благодаря, Cherry Lady, за отделеното време! Доста писахме, но в крайна сметка съм много доволна от това, което се изясни накрая, а именно това, че не всяко "алкохол" в етикета трябва да ни стряска като потребители. Аз междувременно още доста четох по темата, и изрових дори списък с "добрите", мастни алкохоли, може да бъде полезен и за някого другиго, копирам:

behenyl alcohol
caprylic alcohol
cetearyl alcohol (very common)
cetyl alcohol (very common)
decyl alcohol
lauryl alcohol
myristyl alcohol
isostearyl alcohol
oleyl alcohol
stearyl alcohol

Скрит текст:
Цитат
Paula's Choice Beautipedia - една изключително неприятна за мен тема, заради усещането ми, че цялата идея на науката в козметиката бе жертвана, за да може една жена да си продава козметичния бранд. Но както и да е.
Е точно това имах и аз предвид, като казах, че не им вярвам безрезервно  Wink

# 156
Здравейте,

Бихте ли ми казали кои марки от изброените се намират в България. Аз съм срещала Sante и Logona.

http://www.kontrollierte-naturkosmetik.de/e/producer_natural_cosmetics.htm

# 157
  • Някъде там
Здравейте! Имам нужда от вашата помощ! Тъй като нищо не разбирам от био и органик бихте ли ми казали как Ви се струва този продукт?
https://apteka.framar.bg/30053578/%D0%B9%D0%BE%D0%B3%D1%83%D1%80 … F-150%D0%BC%D0%BB

# 158
Здравейте! Имам нужда от вашата помощ! Тъй като нищо не разбирам от био и органик бихте ли ми казали как Ви се струва този продукт?
https://apteka.framar.bg/30053578/%D0%B9%D0%BE%D0%B3%D1%83%D1%80 … F-150%D0%BC%D0%BB
Какво ви интересува - ако дали е био или органик - не е.

# 159
  • Някъде там
Има ли много химия? Тъй като мисля да мажа детето с това заради изсушена кожа на определени места от тялото и ми казаха, че няма проблем да се мажи и дете/ тя е на 6г./ Досега ползвах това води се уж био http://bioveganvalmobil.unas.bg/spd/TRATTAMENTO_PROTETTIVO_VISO_ … ta-i-detsa-s-orga
Но ми идва доста скъпо Sad

# 160
Има ли много химия? Тъй като мисля да мажа детето с това заради изсушена кожа на определени места от тялото и ми казаха, че няма проблем да се мажи и дете/ тя е на 6г./ Досега ползвах това води се уж био http://bioveganvalmobil.unas.bg/spd/TRATTAMENTO_PROTETTIVO_VISO_ … ta-i-detsa-s-orga
Но ми идва доста скъпо Sad
Всичко е химия госпожо, всяка натурална съставка има своя състав и той се описва с химически формули. В козметиката НЕ СЕ ИЗПОЛЗВАТ опасни съставки, българската се следи много стриктно!
Не би трябвало да има проблем, но мазнете сгъвката на лакътя довечера и утре вижте - ако има зачервяване,не го използвайте.
Сухата кожа се повлиява най-добре от течен парафин и вазелин, има натурални и органик заместители.
Италианският продукт е добър, но както преди писах за други продукти, не е на 100 % натурален, незнайно защо. Сигурно има COSMOS сертификат... Има феноксиетанол, който лесно се заменя с натурална съставка, но това надали е толкова важно.

# 161
  • Някъде там
Много благодаря за информацията!! Flowers Hibiscus

# 162
Какво ви е мнението за alteyaorganics като бранд и по специално за този крем https://www.alteyaorganics.bg/bio-products/lice/day-moisturizer/. Благодаря!

# 163
Какво ви е мнението за alteyaorganics като бранд и по специално за този крем https://www.alteyaorganics.bg/bio-products/lice/day-moisturizer/. Благодаря!
И аз това се чудих преди време... Има добри отзиви тук в бг-мама, съставът им е ок, обаче нещо ми липсваше и не направих поръчка.

Да видим кое е това, което липсва? Маркетолозите са се постарали доста, признавам. Имат три от четири, поне при мен, от формулата AIDA /внимание, интерес, желание, действие/. Концепцията и продуктите определено предизвикаха вниманието и интереса ми, пожелах да си купя. Но като стигнах до действието и криц, а сега де? Кой продукт е за мен, като съм със суха, чувствителна кожа? Няма такава информация на сайта. Трябва да се преквалифицирам в химик или биолог, курс по дерматология да изкарам, знам ли. Голям пропуск! Ако искат да продават онлайн де. Иначе може и да си имат дистрибуторска мрежа с консултанти, не знам, не съм попадала. Друг е въпросът и консултантите колко са консултанти, в тема за друга българска био-козметика четох, как отблъсквали посетителите в един от  магазините. Аз държа производителят да ми го заяви, той да си носи отговорност за думите, не някой друг. Та така, дори и да ти даде някой мнение, не знаеш той с каква кожа е, какво е ползвал "от бранда", ще подхожда ли за теб. Иначе като състав са ок, както казах. Бих рискувала да поръчам нещо за проба и сигурно ще го направя като ми привърши някой продукт. Защото вече съм малко по-информирана кои съставки да търся и кои да избягвам, ама не ни е това работата на консуматорите, както казва в предишен коментар  CI, кой ти чете тия списъци с малките букви...  /освен ако вече не се е изприщил от нещо Grinning /

# 164
Здравейте можете ли да ми помогнете с мнения за този крем https://www.zoya.bg/Натурален-антиейджинг-крем-–-50-мл.7788

Последна редакция: сб, 22 юли 2017, 22:57 от minnii22

Общи условия

Активация на акаунт