БИО/органична и натурална козметика - тема 6

• 140 885
  • 758
  •   1
Отговори
# 435
Съгласна. Статията е една от най-старите в блога и е написана, преди да имам информация за марката.
Поправена е. Поздрави.

# 436
Здравейте!
Може ли някой да препоръча или да сподели мнение за слънцезащитен крем за лице? Търся минерален, без силикони, който не остава бяло по лицето. Доста четох, гледах марката Badger в Iherb,  те са по принцип много известни, но има противоречиви мнения понякога за цвета..Реших да попитам, ако някой от вас е ползвал нещо подобно. Мерси.
В този блог са описани слънцезащити на Алтея и BioG http://www.infarmaciq.com/bulgarski-produkti-slance/ Не съм ги пробвала, използвам с физични и химични филтри смес, но този на БиоДжи ще го взема това лято за детето и определено ще го видя как ще се държи на смесената ми кожа. А за белите следи... аз съм доста бяла, но понякога дори и при мен някои кремове са оставяли бели следи, но са били и евтини за по 4-5 лв. То може да няма връзка, но винаги само от евтините ми е оставял бял видим филм върху кожата.  
Био Джи категорично не стават, продукт са на "прочутата" Христина, несериозно е!
https://www.biogcosmetics.com/catalog
Само като се види как е написан състава, става ясно за какво иде реч:
Ingredients /INCI/: SILVER WATER, SESAME OIL, CARROT SEED OIL, PRUNUS DULCIS OIL, CACAO BUTTER, ELASTINE, ZINK OXIDE, TITANIUM DIOXIDE, ALANTOIN, GREEN TEA EXTRACT, BEESWAX
Тотален нонсенс!
CI, благодаря за информацията. Погледнах състава и реших, че е добър заради съставките... но в какъв точно ред трябва да са и то в слънцезащитен крем ми е непонятно. Доверих се и на написаната статия, т. к. е писана от фармацевт. Извинявам се, ако съм подвела някого.

# 437
Здравейте!
Може ли някой да препоръча или да сподели мнение за слънцезащитен крем за лице? Търся минерален, без силикони, който не остава бяло по лицето. Доста четох, гледах марката Badger в Iherb,  те са по принцип много известни, но има противоречиви мнения понякога за цвета..Реших да попитам, ако някой от вас е ползвал нещо подобно. Мерси.
В този блог са описани слънцезащити на Алтея и BioG http://www.infarmaciq.com/bulgarski-produkti-slance/ Не съм ги пробвала, използвам с физични и химични филтри смес, но този на БиоДжи ще го взема това лято за детето и определено ще го видя как ще се държи на смесената ми кожа. А за белите следи... аз съм доста бяла, но понякога дори и при мен някои кремове са оставяли бели следи, но са били и евтини за по 4-5 лв. То може да няма връзка, но винаги само от евтините ми е оставял бял видим филм върху кожата.  
Био Джи категорично не стават, продукт са на "прочутата" Христина, несериозно е!
Ingredients /INCI/: SILVER WATER, SESAME OIL, CARROT SEED OIL, PRUNUS DULCIS OIL, CACAO BUTTER, ELASTINE, ZINK OXIDE, TITANIUM DIOXIDE, ALANTOIN, GREEN TEA EXTRACT, BEESWAX
Тотален нонсенс!
CI, благодаря за информацията. Погледнах състава и реших, че е добър заради съставките... но в какъв точно ред трябва да са и то в слънцезащитен крем ми е непонятно. Доверих се и на написаната статия, т. к. е писана от фармацевт. Извинявам се, ако съм подвела някого.
Аз съм авторът на статията. Навремето имах доверие на козметичните компании в България, когато изписваха състава си. Въпреки, че ми се стори много странен, все пак реших, че аз бъркам някъде. За мое професионално "щастие", грешката е вярна и наистина българска компания за козметика лъже за съставките си. Изтрих всичко, свързано с компанията, но това съм го пропуснала. В момента работя върху вариант да изоблича тези продукти. Поздрави!

# 438
Cherry Lady, много харесвам блога ти и с нетърпение чакам всяка статия. Във връзка с некоректната фирма се надявам да има положително за потребителите развитие.

# 439
Cherry Lady, много харесвам блога ти и с нетърпение чакам всяка статия. Във връзка с некоректната фирма се надявам да има положително за потребителите развитие.
Благодаря! CI преди време за пръв път алармира във форума за некоректните фирми и като прочетох мнението му, разбрах, че съм била права и всичко си дойде на мястото. Вярвам, че стана ли достатъчно силна и с глас, който се чува, ще изкореним тази практика. В България има много добри козметични компании и заслужават да им се освободи място.

# 440
извинете може ли линк към статията?

# 441
Здравейте!
Тотален нонсенс!
Как да го кажа, че да не прозвучи претенциозно, да си призная, не знам. Иска експертност. Много теоретична, но най-вече и реална практическа работа. Иска много знания и труд. Иска някой, който е експерт, да те научи. Иска и време, години време.
Първо - априори такива продукти са или безводни, или емулсии. Тук имаме вода. Но е написана, че е сребърна. Такава съставка няма. Има само вода. Другото са некоректни интерпретации, подвеждащи клиента. Има колоидално сребро във вода, но обозначението е друго.
Та, като има вода, и има и масло, демек би трябвало да имаме двуфазно нещо или емулсия. Ми нямаме емулгатор тука! Ако ги смесите тези неща, ще получите нещо отвратително.
Трето - имаме минерални филтри, които са неорганични оксиди, т.е. твърди вещества. Твърди вещества. Нали знаете, като сипете пясък във вода или чорба (все едно е), какво се получава? Ми пясъка пада на дъното! За да не падне пясъка на дъното, трябва чорбата да е доста гъста, т.е. като крем супа, дори повече. Разбира се, оксидите са с много малки размери, но за сметка на това са с висок аплътност и си тежат. Но продукта априори трябва да е вискозен, т.е. гъст. А тук теоретично имаме двуфазен бъркоч.
Отделно, цинковия оксид е амфотерен (т.е. според зависи играе основа или киселина), но обикновено във вода има алкална (основна) реакция, т.е. продуктите имат рН 7.5-8. Такива продукти изискват сериозно консервиране, а тук се разчита само на колоидално сребро (ако приеме, че е това), само че то работи при кисело рН! Има минерални УВ филтри (тези оксиди), които са "облечени" с маслен/силиконов филм, но това не е написано тук. Латексите за боядисване на стени са дисперсии с титанов диоксид, но те съдържат полимери, получени чрез емулсионна полимеразиця (полиакрилати), които държат белите сажди (TiO2) да не се утаяват.
Четвърто - слънчезащитните продукти са най-хай-тек в козметиката, с много сложен състав и изискват изключително познания по физикохимия - кое в кое се разтваря и дава оптимум защита, кое колко е стабилно и кое с кое се покрива, че да хванете целия УВ-А + УВ-В диапазон. Размерът на частичките на титан диоксида е изключително важен относно това какво покрива!
Значи в заключение: водата е написано подвеждащо и не е способна да придаде микробиална чистота, няма емулгатор в състава, не е описан и консерванта, който е вложен (иначе ще гъбяса/мухляса/ще се зарази). Няма комплексообразувател, няма антиоксидант. Еластин няма място в подобни продукти, напълно излишно е. 
Пето - такива "състави" са типични за козметичка като Христина!

# 442
CI, не е претенциозно да напишеш, че си разбираш от работата, когато е факт. Радвам се, че се включи. Много съм научила от твоите постове, както и от други компетентни писали по темата за козметиката. Капка в морето е моето знание, но пак ми е дало много, така че Благодаря!

# 443
Cl, може ли да коментирате и другия продукт (на Алтея), той също съдържа ZnO?! Обмислям да го закупя.

# 444
Cl, може ли да коментирате и другия продукт (на Алтея), той също съдържа ZnO?! Обмислям да го закупя.
Алтея са коректни в състава, виждате каква е разликата, нали:
Емулгатори: Polygliceril-6 Stearate (and) Polygliceril-6 Behenate
Консерванти: Glyceryl Caprylate, Glyceryl Undecylenate
Богат на емолиенти и масла, което обаче ми идва една идея малко по-натруфено, но това си е мое мнение.
Сега, нонсенс е да пишеш дистилирана термална вода: всяка вода, без значение, след като се дистилира е една и съща. Химически чиста вода. Термалната вода (защото в селото, където се намират Алтея има горещ термален извор, не съм наясно обаче дали използват вода от него) е интересна за изучаване поради възможността за развитие в нея на екстремофили - всичкото бактерии, дрожди, микроорганизми, водорасли, които са способни да виреят там. Защото не е лесно да си вирееш в тазкива условия - гореща минерална вода. Та те, много вероятно, отделят специфични вещества и развиват специфични способности, за да го правят точно там. И са уникални, както е уникален всеки горещ минерален извор. Отплеснах се.
Карнаубовият восък ми е странен като присъствие, според мен е недостатък;
Малко ми идва в повече аромата на роза, който ще го има.
Цинковият оксид е много ценна съставка, не само като УВ.

# 445
CI, не е претенциозно да напишеш, че си разбираш от работата, когато е факт. Радвам се, че се включи. Много съм научила от твоите постове, както и от други компетентни писали по темата за козметиката. Капка в морето е моето знание, но пак ми е дало много, така че Благодаря!
Има много какво да уча. Всеки ден.

# 446
Благодаря за изчерпателния отговор!

# 447
  • Sofia, Bulgaria
A отзиви за марката Coco solis имате ли? За лятото мисля да взема тази слънцезащита и се чудя дали са добри. https://www.zoya.bg/%D0%A1%D0%BB%D1%8A%D0%BD%D1%86%D0%B5%D0%B7%D … %D0%BC%D0%BB.9128
В състава им пише само разни масла.

# 448
A отзиви за марката Coco solis имате ли? За лятото мисля да взема тази слънцезащита и се чудя дали са добри. https://www.zoya.bg/%D0%A1%D0%BB%D1%8A%D0%BD%D1%86%D0%B5%D0%B7%D … %D0%BC%D0%BB.9128
В състава им пише само разни масла.
Марките не ги познавам, защото са милиони.
Продуктът е интересен, но дали ще ви допадне сензориката - общо взето е мазен, лепкав, като туткал почти.

# 449
  • Sofia, Bulgaria
Много благодаря за отговорът. Значи определено не е моят продукт. Confused

Общи условия

Активация на акаунт