БИО/органична и натурална козметика - тема 6

• 140 916
  • 758
  •   1
Отговори
# 525
Наистина много по-удобен е този сайт, но не виждам да пише от къде са им източниците на информация. Някой да ме упъти ако може. 😁

# 526
Пристигна ми серума от Алтея - Био Регенериращ Супер Серум – Bio Damascena - .......

Аглая Епанчина, Честито за серума. Гледам му цената около 100 лв. за 30 мл. и ми се вижда скъпичко... Друго какво бихте ми препоръчали като анти-ейдж грижа при мазна/комбинирана кожа, с пори и податлива на пъпки?

# 527
lilis, повечето продукти на Алтея са тежки за комбинирана кожа и не смея да препоръчам, евентуално серума с роза и жасмин, който е идея по-лек; или пък новия серум, този скъпият, който е без масла. И моята кожа е комбинирана, но аз нямам проблем с по-тежките формули, защото такава козметика ползвам за през нощта, тогава мога и само с масла да се намажа, а през деня употребявам козметика, която не е натурална; най-добрата ми комбинация за грим е серумът Idealist на Estee Lauder плюс Екрана на Кларанс над него.

Продължавам да разучавам скъпия серум на Алтея - стяга кожата и малко пощипва Simple Smile Обаче има силен антиейдж ефект - лицето е по-опънато, сякаш нещо блокира мимиките (никога не съм си слагала ботокс, но си представям, че с него е така Simple Smile ). Назолабиалните ми бръчки, които са не толкова бръчки, колкото специфика на лицето, са по-загладени. И това само от 2-3 нанасяния. Днес отгоре сложих Супердифенс на Клиник и този път нямаше кир ефект, както с Екрана на Кларанс, но пък комбинацията е по-тежка. За през нощта този серум е най-добре, съчетан с продукт пак на Алтея.

# 528
Момичета,
Препоръчайте ми нещо за коса - за косопад...Ужас. Косата ми е супер изтощена от това боядисване и много ми пада...Опитах с маски /яйце, зехтин, мед и т .н./, но няма кой знае какъв ефект.

# 529
Момичета,
Препоръчайте ми нещо за коса - за косопад...Ужас. Косата ми е супер изтощена от това боядисване и много ми пада...Опитах с маски /яйце, зехтин, мед и т .н./, но няма кой знае какъв ефект.
ето това на мен ми помогна конски витамин смесвам с кокосово масло и мажа цялата коса и престоява колкото мога 30 мин. до час и безцветна кана също има добър ефект много подхранва косото

# 530
И аз съм чувала за нези витамини, но се въздържах от употреба. но по-лошо няма да стане Simple Smile
Може ли само да ми кажеш кокосовото масло на коя фирма да бъде?

Скрит текст:
Момичета,
ето това на мен ми помогна конски витамин смесвам с кокосово масло и мажа цялата коса и престоява колкото мога 30 мин. до час и безцветна кана също има добър ефект много подхранва косото

Последна редакция: нд, 11 мар 2018, 19:58 от bubanka

# 531
Има страхотна тема тук за къносването и др билки, виж там и като начало може и да смениш боята с къна Simple Smile

# 532
Скрит текст:
И аз съм чувала за нези витамини, но се въздържах от употреба. но по-лошо няма да стане Simple Smile

Момичета,

# 533
Благодаря! bouquet
Скрит текст:

Момичета,

# 534
Аз в ewg съм намирала и др странни неща. Между другото, за парфюм се изказват ок,поне не е раковото оцветено. Мерси за инфото, за теста на лакътя действа за алергии, а мен ме притесняват фталатите. Относно FDA не ми пречи,че е американска,напротив, доста са стриктни. Ще разгледам руския източник,предполагам подобен на ewg.

Искате ли да споделим какво конкретно избягваме като състав? Аз подробно не зная, освен алуминий, фталато, sls, не знам... гледам общия био сертификат или текст,че х процента е с натурален произход, както е напр при korres.

В така наречения "руски източник" Simple Smile съставките се анализират на база на европейските стандарти, както те казват: "На първо място BDIH, Ecocert и Cosmos", така че си е доста "европейски". Много са по-рестриктивни в сравнение с ewg, това ми направи впечатление. Понякога отхвърлят някакво вещество и само защото замърсява околната среда, без да дават други негативи. Базата им е съобразена и с Greenpeace и най-вероятно затова.

Не съм търсила други сайтове за проверка на състава на козметика. Руският ми е най-удобен, защото мога да си копирам целия състав и после ако нещо ме смущава си ги отварям едно по едно да чета какъв им е проблемът. С някои неща мога да направя компромис, и съм правила. Проверявам ги и в ewg, но там не откривам опция за проверка на целия състав, трябва едно по едно да се проверяват, което е неудобно. Така съм забелязала, че много неща, които по европейските стандарти не са ок, в ewg /който е американски/ са с оценка дори 1 или 2, т.е. за тях всичко е наред.
Руският сайт наистина е добър! Става за общо образоване. Но това, което не отчита е % на влагане. А то е много важно - дозата прави разликата между лекарството и отровата. Лежерен пример - розово масло и розова вода (тя съдържа около 1% розово масло).

# 535
Момичета,
Много е просто - спрете с боядисването Simple Smile
И не се гвацайте с кокосово масло и животински витамини, от едното ще си докарате чудесно свръх омазняване на скалпа, а другото като нищо ще ви докара някоя алергия или най-малкото дерматит на скалпа.

# 536
  • Sredets/Burgas
Извинявам се, ако се счита за off, ама съвсем наскоро излезе една книжка:
http://kafene.bg/%D0%B8%D0%B7%D0%B4%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%BB%D1%8 … B0%D0%B2%D1%8F-3/
"Как да избираме козметика"
Ако не се лъжа, даже авторката май е писала тук, в тази тема...
Най-вероятно ще я купя, но. . .
Това, което ми тревожи съзнанието е,
доколко фармацевт, може да говори за козметология,
и доколко изобщо се препокриват двете науки?

# 537
Скрит текст:
Аз в ewg съм намирала и др странни неща. Между другото, за парфюм се изказват ок,поне не е раковото оцветено. Мерси за инфото, за теста на лакътя действа за алергии, а мен ме притесняват фталатите. Относно FDA не ми пречи,че е американска,напротив, доста са стриктни. Ще разгледам руския източник,предполагам подобен на ewg.

Искате ли да споделим какво конкретно избягваме като състав? Аз подробно не зная, освен алуминий, фталато, sls, не знам... гледам общия био сертификат или текст,че х процента е с натурален произход, както е напр при korres.

В така наречения "руски източник" Simple Smile съставките се анализират на база на европейските стандарти, както те казват: "На първо място BDIH, Ecocert и Cosmos", така че си е доста "европейски". Много са по-рестриктивни в сравнение с ewg, това ми направи впечатление. Понякога отхвърлят някакво вещество и само защото замърсява околната среда, без да дават други негативи. Базата им е съобразена и с Greenpeace и най-вероятно затова.

Не съм търсила други сайтове за проверка на състава на козметика. Руският ми е най-удобен, защото мога да си копирам целия състав и после ако нещо ме смущава си ги отварям едно по едно да чета какъв им е проблемът. С някои неща мога да направя компромис, и съм правила. Проверявам ги и в ewg, но там не откривам опция за проверка на целия състав, трябва едно по едно да се проверяват, което е неудобно. Така съм забелязала, че много неща, които по европейските стандарти не са ок, в ewg /който е американски/ са с оценка дори 1 или 2, т.е. за тях всичко е наред.
Цитат
Руският сайт наистина е добър! Става за общо образоване. Но това, което не отчита е % на влагане. А то е много важно - дозата прави разликата между лекарството и отровата. Лежерен пример - розово масло и розова вода (тя съдържа около 1% розово масло).

Това не е проблем на сайта. Няма как да отчита нещо, което самите производители не посочват в съдържанието. Има някои съставки, които не са особено натурални, но се допускат според някои от стандартите до, мисля че беше 5% от съдържанието. Сайтът ги одобрява, но им слага по-ниска оценка - вместо 5 или 4 зелени ябълки, ги маркира с 3 в по-светъл цвят. Винаги отварям да проверя за какво става въпрос в тези случаи. Виждала съм за някои да пише, че се одобрява от определен стандарт до определено количествено съотношение. Ако са напред в състава на продукта сериозно се замислям. Но по принцип са към края, когато говорим за наистина добре композирани натурални продукти. Клеймо "не одобрено" сайтът поставя само когато има продукти, оценени с 1 или 2 ябълки в лилаво.

Наскоро имах един случай, с крем за околоочната зона, закупен онлайн. На сайта, от който купих, имаше съдържание, напълно наред беше. Още с първото мазане обаче усетих, че нещо не е както трябва, започна да ми щипе. Сравних съдържанието на опаковката с това на сайта на търговеца и имаше разминаване, точно с 5 съставки. Когато ги проверих и 5-те се оказаха маркирани с 2 лилави ябълки. Кремът беше реформулиран, а на сайта на търговеца не бяха актуализирали информацията. Върнаха ми парите. Потвърди ми се убеждението, че наистина съм имала непоносимост към някаква синтетична съставка преди да премина към натурални продукти. Така че сайтът на Екоголик е не само образователен - за мен е и безценен гид при покупката на продукти. Никога не съм имала проблем с козметика, която е издържала на проверка в него. Стига съдържанието да е коректно отразено в описанието на продукта Wink

# 538
Скрит текст:

Цитат

Това не е проблем на сайта. Няма как да отчита нещо, което самите производители не посочват в съдържанието. Има някои съставки, които не са особено натурални, но се допускат според някои от стандартите до, мисля че беше 5% от съдържанието. Сайтът ги одобрява, но им слага по-ниска оценка - вместо 5 или 4 зелени ябълки, ги маркира с 3 в по-светъл цвят. Винаги отварям да проверя за какво става въпрос в тези случаи. Виждала съм за някои да пише, че се одобрява от определен стандарт до определено количествено съотношение. Ако са напред в състава на продукта сериозно се замислям. Но по принцип са към края, когато говорим за наистина добре композирани натурални продукти. Клеймо "не одобрено" сайтът поставя само когато има продукти, оценени с 1 или 2 ябълки в лилаво.

Наскоро имах един случай, с крем за околоочната зона, закупен онлайн. На сайта, от който купих, имаше съдържание, напълно наред беше. Още с първото мазане обаче усетих, че нещо не е както трябва, започна да ми щипе. Сравних съдържанието на опаковката с това на сайта на търговеца и имаше разминаване, точно с 5 съставки. Когато ги проверих и 5-те се оказаха маркирани с 2 лилави ябълки. Кремът беше реформулиран, а на сайта на търговеца не бяха актуализирали информацията. Върнаха ми парите. Потвърди ми се убеждението, че наистина съм имала непоносимост към някаква синтетична съставка преди да премина към натурални продукти. Така че сайтът на Екоголик е не само образователен - за мен е и безценен гид при покупката на продукти. Никога не съм имала проблем с козметика, която е издържала на проверка в него. Стига съдържанието да е коректно отразено в описанието на продукта Wink
За това и казвам, че сайта е добър, но дотук. Щом ви помага, ясно, че е ОК, а за мен лично е още по-важно, че вие сте започнали да гледате какво ползвате - за мен това е безценно. % на влагане може би може да се вкара в някакви граници, поне що се касае до знанията по определени съставки, не разбира се за всички. В зависимост от подредбата в съдържанието. Една формулация може да се промени, без това да се промени в начина на изписване, и без да се влагат нови компоненти. Нещата, които са под 1 % не се подреждат стриктно по намаляване тяхната дозировка. Колкото до щипането, освен от определени съставки, и дозирането им като количество в дадена формулация, то има още поне 3-4 причини за това: качество на самите съставки в зависимост от техния производител и съхранението им до момента на влагане, технология, опаковка, транспорт и съхранение, последното е срок на годност и годност в зависимост от предишните 3-4. Това с 5те% процента е много... неубедително, лично за мен. Дори 0.5% са достатъчни, за да скапят един продукт, и то не като друга съставка, а като примес в някоя.  Представете си, например, един емулгатор, който се влага 5 %, чиято химическа чистота може да е 80+%, а може и да е 40-60 %, или пък да има висок % остатъчен 1,4-Диоксан (за етоксилирани съставки), да не говорим за пестициди или замърсен с тежки метали географски регион, откъдето е извлечено дадено растително масло (например житен зародиш от китайски произход).  Или да речем 30 % силиконов еластомер, който е недопустим в натурална козметика (и сигурно ше има черни ябълки), но по никакъв начин няма да ви нанесе вреда, ако е произведен от някой от световните лидери.

# 539
Привет, имам въпрос относно натуралното шипково масло, ако някой е наясно. На моето пише Contains natural Retinol Acid (Vitamin A) но в съдържанието има само Organic rosa mosqueta (rose hip) seed oil (99%), tocopherol (vitamin E) antioxidant to preserve the freshness of the oil без да е указан процента на ретинола. Чудя се, дали това съдържание е пренебрежимо малко или да спра продукта за слънчевите сезони, с оглед на фоточувствителността на кожата?

Общи условия

Активация на акаунт