Дискова херния - 14

• 195 529
  • 749
  •   1
Отговори
# 240
Браво, момичета! Много се радвам за положителните ви резултати! Все така да е и живот без болка!
Ще споделите ли къде се оперирахте? (извинете, ако сте писали)

Iv_bg, твоята операция къде ще е?

И аз бях от трамбоващите по коридора. Просто ми беше втръснало вече от лежане и исках да ходя. Сестрите ме питаха учудено какво правя. Ами разхождам се, 1 година съм лежала преди това... Със съседката по легло, която оперираха от шийна ДХ след мен ходихме да пушим. Киборгите атакуват имаше малко   Laughing Оказа, се че не е толкова добра идея, защото и на мен ми стана лошо след цигарата, а бяхме на много висок етаж във ВМА и ми стана зле докато чакахме асансьорите. И се надцених, че ще мога да пътувам 3 часа седнала на прибиране, но като ме инсталираха на задната седалка всичко се нареди.
Активно се пазех може би първата година. После просто съм по внимателна. Избягвам да се навеждам, още се стягам като кихам (май по навик), не нося високи токове (мъка, мъка). За баща ми съм казвала, шофира по много и носи кашони със стока.

# 241
  • Варна
Здравейте Simple Smile Съпругът ми е с дискова херния. Посетил е вчера д-р Константинов (ортопед) във Варна и той е предложил безкръвна операция в понеделник. Има ли някой опериран от този лекар? Лекаря е казал на мъжа ми,че го оперира и тръгва-т.е. няма да лежи в болница ли? Ако на някой е правена такава операция моля да сподели преживяванията си.

# 242
  • На планетата земя
Здравейте Simple Smile Съпругът ми е с дискова херния. Посетил е вчера д-р Константинов (ортопед) във Варна и той е предложил безкръвна операция в понеделник. Има ли някой опериран от този лекар? Лекаря е казал на мъжа ми,че го оперира и тръгва-т.е. няма да лежи в болница ли? Ако на някой е правена такава операция моля да сподели преживяванията си.

Това не е безкръвна операция ,а дисколиза (озон в диска),най-добре се консултирайте преди това с неврохирург професор Явор Енчев Ви препоръчвам.
Успех!

# 243
Здравейте,
следващата седмица ми предстои операция на дискова херния на нива л5-с1.
Може ли някои да сподели малко информация и най-вече - кога може да се става от леглото след операцията т.е. има ли нужда от поставянето на катетър или макар и трудно може да се стане още същият ден?
Благодаря предварително
Здравейте, дами и господа!  Simple Smile
Новооперирана съм.  Simple Smile Готова съм за нови приключения.
Ами това е колеги, кой каквото има да ме пита винаги ще отговоря.  Simple Smile
Марчева, честито, страхотно е, че се чувстваш добре! Четях твои постове в темата, доста път извървя докато се решиш на операцията, ама явно е било наложително. Окуражаващо е да се четат  постове на хора, които са успешно оперирани. Ако е удобно, може ли да напишеш къде и кой те оперира? Аз засега  ще пробвам с балнеолечение, защото да ви призная,  не са добре при мен нещата. В смисъл, че седнала или легнала нямам болки, но ако тръгна да ходя или да стоя - зверски схващания на левия крак имам. Ако клекна или седна, се облекчавам и пак мога да вървя. Обаче само 15 минутки мога да издържам права или да ходя. Голямо присядане има от моя страна, научих се да сядам по бордюри, стъпала и др. Иначе съм си активна, даже ходя на йога, обаче там повечето време сме или седнали или легнали. Ами това е, оплаках ви се. Още веднъж честито на всички, които са се оперирали и се чувстват добре след това.

# 244
Здравейте и от мен. И на мен ЛЛ ми препоръча да опитам дисколиза - инжекция озон, който посредством дълга игла и под постоянно рентгеново наблюдение се въвежда между прешлените, при херниралия диск. Има много изписано за дисколизата. Прочетете и преценете.Аз мога да споделя за моя позната, на която правиха дисколиза и засегнаха нерва. Три месеца си влачи крака и не знаеше дали няма да остане така. Възстанови се много трудно. То не бяха иглотерапии, щуротии. Едвам се оправи. От дисколизата имаше само вреда. Наистина се прави в ортопедията на Св. Марина във Варна. Имайте предвид, че това не е операция. Дисколизата, ако има ефект, то той е краткотраен - от няколко месеца до 2 години. После пак. Това е, което аз знам за този метод. По мое мнение рискът е по-голям отколкото евентуалните ползи. Разбира се има и хора, които са доволни. Моят съвет е преди да предприемете каквато и да е стъпка да се консултирате с повече лекари, особено ако става дума за инвазивни процедури или операция. Лично аз не зная в Св. Марина да правят безкръвни операции. А озонът е нещо, което днес всеки иска да продава. То и с операциите е така де.
Няма ли полза от физиотерапии, балнеолечение и други консервативни методи?

# 245
  • Варна
Облекчението от физиотерапията и медикаментите е малко. Ходи на кинезитерапия,но стана по-зле. ММ ходи сам на преглед и му е говорил за операция,а не за озонотерапия. Иначе да-в ортопедията на св. Марина ще го приемат.

# 246
  • На планетата земя
Облекчението от физиотерапията и медикаментите е малко. Ходи на кинезитерапия,но стана по-зле. ММ ходи сам на преглед и му е говорил за операция,а не за озонотерапия. Иначе да-в ортопедията на св. Марина ще го приемат.

Само дето той не прави  операции, а именно озонотерапия.

Последна редакция: чт, 22 сеп 2016, 19:56 от BUBA_k

# 247
  • София
.........................
Марчева, честито, страхотно е, че се чувстваш добре! Четях твои постове в темата, доста път извървя докато се решиш на операцията, ама явно е било наложително. Окуражаващо е да се четат  постове на хора, които са успешно оперирани. Ако е удобно, може ли да напишеш къде и кой те оперира? Аз засега  ще пробвам с балнеолечение, защото да ви призная,  не са добре при мен нещата. В смисъл, че седнала или легнала нямам болки, но ако тръгна да ходя или да стоя - зверски схващания на левия крак имам. Ако клекна или седна, се облекчавам и пак мога да вървя. Обаче само 15 минутки мога да издържам права или да ходя. Голямо присядане има от моя страна, научих се да сядам по бордюри, стъпала и др. Иначе съм си активна, даже ходя на йога, ................................
Благодаря, мила, благодаря!  Hug
Виж сега какво ще ти кажа на текста който си пуснала за твоето състояние. Не са добре нещата при теб, наистина е така. Не зная дали ще ти помогнат баните, но това със сядането  където завариш  не е хубаво.  Това на теб ти е ясно .  Разбрах едно, пиша само от 1 л. ед.ч. личното си мнение, че ако  няколко пъти ми се каже," Вие сте за операция", означава само едно, че рано или късно ще се стигне дотам. Разбрах го последствие и както всички вас и други хора болни от тази досадна болест,  не им повярвах , а тръгнах по невролози, физиотерапии, масажи и подобни. Вероятно се повтарям, но никога през живота си не съм имала болки в кръста, никога не съм лягала от такива кризи, напротив изключително подвижна и дейна съм била през годините. Да, имаше едно парене в подбедриците, което така и в годините назад никой не можеше да определи от какво е, едни лекари ме пращаха на изследвания за диабет, други предполагаха, че може и да е от кръста и ме заливаха с лекарства тежки и тъй като съм изключително подвижна, кляках, навеждах се до пръстите си, въртях се и никой не предполагаше, че имам проблем сериозен, но никой от тях не ме прати на ЯМР за да се убедят, че е така. Бях вече свикнала с този дискомфорт и в последните години даже и не обръщах внимание, докато не направих страшната радикулитна криза, която беше предизвикана от една физиотерапия с магнит и поставяне на кръста тежки торбички с пясък.  За добро или лошо тя предизвика кризата и аз окончателно разбрах вече, че нещата излизат извън контрол. Не можех да си разреша да получа още една така, защото болката е нечовешка, а и нещата в живота ми така са се стекли че аз имам много пътувания и служебни и по семейни причини и ако ме хване криза в самолета какво ще правя, ще се въртя от болки на пътека ли.., не става. В интерес на истината след тази тежка криза от ишиаса,  два пръста бяха с пареза на десен крак, но за мое учудване през тези последни месеци палеца взе, че се оправи, остана другия само.  Както всеки човек и аз се хвърлих  по лекари отново, по известни масажисти, физиотерапевти, иглотерапии и всеки един от тях ми казваше, "нямаш проблем, ще те оправя", да ама, не. Само дадох луди пари. Просто седнахме един ден семейството ми и се реши окончателно - операция и това е. Край  и точка. Направих нов ЯМР и тук искам да вметна, че всеки ЯМР като апарат е добър в София,  предполагам ,че и в провинцията, но не това е важното, а важното е кой ще ти го разчете. Имах невероятния късмет да попадна по една случайност на един изключителен доктор , който го разчете и обясненията върху него бяха в две страници. Това е важното!! Това е доц. Кирова в Токуда и може да прочетете за нея. Тук наистина вече имах мъничко късмет по една  случайност.
Направихме консултации и тук и в чужбина и се взе семейно решение, че ще се оперирам в Германия, така и стана. Там направих операцията, въпреки че немския професор няколко пъти ни повтори, че има прекрасни неврохирурзи и в Б-я. Но ние бяхме вече взели решение. Това е. На 10 ден летях обратно за София. Пътувах спокойна. Това е.

# 248
Уф, не обичам да коментирам насоки дадени от лекари, но бих казала, че е добре да знаете какво точно ще му се прави преди да вземете решение. Може би ще е добре да посетите и друг лекар, както ви посъветваха.
Аз озонотерапия не бих правила - резултатите са съмнителни, а и съществува риск да увредят нещо.

Аз засега  ще пробвам с балнеолечение, защото да ви призная,  не са добре при мен нещата. В смисъл, че седнала или легнала нямам болки, но ако тръгна да ходя или да стоя - зверски схващания на левия крак имам. Ако клекна или седна, се облекчавам и пак мога да вървя. Обаче само 15 минутки мога да издържам права или да ходя. Голямо присядане има от моя страна, научих се да сядам по бордюри, стъпала и др. Иначе съм си активна, даже ходя на йога, обаче там повечето време сме или седнали или легнали. Ами това е, оплаках ви се.
От колко време си така milittana? Съвсем ли нямаш болки при други пози?

# 249
  • гр. София
Marcheva14, подкрепям напълно поста ти. Най-трудно е да се попадне на добър невролог и неврохирург. След това просто трябва да им се доверим. Понякога каузата (всичко без операция) е предварително загубена, а забавената операция може да доведе и до необратими последствия. Ще ми бъде интересно да споделиш за операцията в Германия, ако е удобно. Класическа ли беше, правиха ли ти присаждане на здрава материя?

# 250
От доста време, но да речем след час или два ходене, или повече от час стоене права. Прегледа ме невролог и след скенер се установи спондилолистеза, обаче първа степен и липса на ДХ /това беше преди две години/. Юни месец тази година обаче направих криза след едно мъкнене на свръхтежък куфар до 4 тия етаж без асансьор /много тъпо, но не предполагах, че имам сериозен проблем/. След няколко сеанса на йога и двудневно седене в офиса на неудобен стол с извъртяно тяло по 8 часа на ден се сринах от мускулни спазми, даже и в покой. Направих ЯМР и нещата лъснаха. Само че освен двете проблемни ДХ, които ми откриха, имам и хипертрофия на ставните фасети, където се притиска нерв. Всъщност и двамата неврохирурзи, които ме консултираха са на мнение, че операция се налага, но само за да се освободи този притиснат нерв от ставната фасета, ДХ засега не са ми голям проблем според тях. Та така, още съм на пътя на съпротивлението. Не съм пробвала дори с инжекции, само 3 дни болнични и мовалис, мидокалм и милгама, като първите две само няколко дни ги пих. Ще пробвам и с дискуса инжекционно, и балнеото, много се надявам да се закрепя. Още веднъж подчертавам, че нямам болки при седене и легнало положение, обаче при движение получавам "динамична компресия" както се изрази д-ра. Някакво прищипване ли е това, не зная точно.
Марчева, специално благодаря за инфото и съветите, които  даваш. Ще се помъча още малко, няма да прекалявам и да - финансовият ресурс не е малко, който се влага в отлагане на операция, та  един момент трябва да се прецени дали си заслужава. Аз също пътувам често, вкл. и със самолет, даже след кризата пътувах до Италия с хапчетата /десетина дни след това/. Слънцето и пясъкът там ме пооправиха. Та така. Благодаря и на останалите участници за споделеното, определено е много полезно за всички.

# 251
Detroncho, проблем имах нещо с регистрацията и се поизгубих.Не ме пускаше със Симеон Илиев. Иначе подобрение от Баня Карловско  и физиотерапията имам доста. Нея я правих при един спортен лекар в гр. Бяла на 50 км от В.Търново бил 15 г. в ЦСКА 11 в Левски и в нац.отбор САЩ94 Grinning Общо взето цял живот със спортни травми се е занимавал.Той много ми помогна.5 процедури през ден като накрая ми би инжекция, която не ми каза каква ,но беше 15 лв. каза аз бях до тук ...вече си ти. Ден след последната процедура започнах да следвам указанията. Сутрин обед и вечер клякания 3 пъти по 15-20 повторения бавно с ръце изпънати напред дупето изнесено назад с чупка в кръста( много ми помагат още на 2-3 ден се чувствах по-раздвижен) Два пъти на ден по 15-20 мин. колело в залата+ лежерно упражнение за корем.Всеки ден пробвам да се навеждам бавно до където мога.Вече съм до половината...победа ще е като си стигна пръстите на краката.До 2-3 седмици трябва да стане.Но наистина това с раздвижването и мускулнатурата е голяма работа, по-уверен си. Изкарах 8 часа навън с 40 мин почивка в легло рекорд за мен. Та така..от всичко по малко бута в положителна посока, но упражненията , а именно клековете и колелото са ми най-добре Simple Smile

# 252
...Всеки ден пробвам да се навеждам бавно до където мога.Вече съм до половината...победа ще е като си стигна пръстите на краката.До 2-3 седмици трябва да стане...
Симеоне, много се радвам за теб! Колкото и скептичен да беше, виж, че от тези неща настъпва подобрение. Разбира се трябва и воля.
Само това, което съм ти цитирал не ми допада като упражнение, ако правилно съм те разбрал. Никой не съветва хора с дх да се навеждат в кръста, че и чак до пръстите. Може до 30-45 градуса наклон, но само с длани хванали краката над коляното и ръце поели тежестта. Иначе само кръста да поема тежестта... Недей! Аз съм се прецаквал така, не го прави. Има набор упражнения, които може да се правят за подобно разтягане, но те са от легнало положение и не предизвикват напрежение в/у диска, така, както го правиш ти сега. Ако искаш дай един мейл да ти ги пратя. Иначе и аз да се похваля, че от няколко дни си позволявам да карам колело. Истинското, моето Simple Smile на ниска предавка и бавничко, избягвайки дупките. Пробвах с велоергометър, но тия фитнеси ми действат много подтискащо и попитах физиотерапевтката дали може с колелото направо. След като ми позволи се метнах и карах с голямо удоволствие Simple Smile
Желая ти да си още по-добре за напред, но се пази. Ние мъжовете  Mr. Green сме малко така, че като спре болката и забравяме и юруш... ама не бива.

# 253
Наистина много време и търпение се иска...аз не се навеждам като упражнение , а просто един път на ден бавно малко да свикне, но няма вече да го правя.Чудя се с колана на др Ливайн магнитния дали ще изкарам 12 часа наряд без да легна.Това ми е целта да тръгна на работа.Знам , че той не лекува просто 7-8 дни в месеца ми трябват да изкарам 12 ч. Накой запознат ли е? или само пари на вятъра, а имам огромното желание да се върна на работа.Наколенките знам,че действат майка ми я слага и забравя за коляното,дали така ще е с кръста поне за 12 ч .Detroncho, щом караш колело работите са добре Simple Smile Пусто му терпение нямам го вече...Работи ми се само това искам :d Ако с колана ще изкарам 12ч ще е перфе. Без него 6-7ч.

# 254
  • София
.............................. Ще ми бъде интересно да споделиш за операцията в Германия, ако е удобно. Класическа ли беше, правиха ли ти присаждане на здрава материя?
Точно вечерта преди операцията дойде проф. д-р, може би защото забеляза че съм силно притеснена, може би и от новата обстановка, от това което ме чака, не знам, но нареди на сестрата да ми даде хапче за сън. След това ме попита как се чувствам и аз изредих всичко което ми беше в акъла, че искам пластини, винтове, болтове, цимент и всичко което и нужно да се чувствам добре,  и един ден искам да забравя, той се засмя и ми отговори, че само гел е достатъчно. Това присаждане на здрава материя никога не се е обсъждало. Разреза е точно 3.5 см не съм питала дали е класическа или не.  Ти кажи каква е??, а и какъв смисъл има да питам...какво са преценили това са направили. Тук ме гледа проф Цеков, страшно съм доволна от знанията му, от вниманието което  полага към мен, от грижите и наставленията му. Той също потвърди , че е направена  цитирам" много успешна операция" .

Общи условия

Активация на акаунт