Дискова херния - 14

• 194 740
  • 749
  •   1
Отговори
# 705
Здравейте! Извинявам се, вероятно ще се повторя, четох част от темите за дискова херния, но нямам време да иззчета всичко и директно пиша:
-дядо ми (74год) е в Пирогов от петък с ужасна болка в единия крак, вливат му лекарства и се влошава. Правиха му скенер и д-р Велинов (завеждащ отделението по съдова неврохирургия) е категоричен, че е за операия - двойна дискова херния. Утре ще му правят ЯМР и трябва веднага след това да се реши - операция или да го изписват и да се лекува вкъщи. Иска ми се и второ мнение, а ако го изпишат, ще трябва да се чака един месец за направление за операция. Ако пък го насочат за операция има опция за избор на екип - но кого от Пирогов да изберем? Притеснявам се все пак заради годините му. Отново се извинявам, ще продължавам да чета, но мненията ви ще ми бъдат полезни.

# 706
Аз се оперирах Май месец за дискова херния в Пирогов при проф.Габровски-баща. Wink И сина и бащата-са спец по дх Wink Аз останах страшно доволна от тях! Препоръчвам определено ! Няма да съжалявате Naughty

# 707
Скрит текст:
И на масажи ходих, и на физиотерапия....и нищо. Пораздвижиха ми кръста, но болките си стоят. Всъщност, не зная до колко раздвижени бяха масажите, предполагам оптималното според състоянието ми.  Thinking
А на колко масажа като брой ходите, или това е по преценка според състоянието? И всеки ден ли са, или през няколко дена?

След като не ти действат добре масажи и физиотерапия най-добре ги спри.Обикновено препоръчват 10 масажа,стига да ти действат обаче,аз ходех всеки ден ,но ме обостряха и ги спрях.Всъщност мен ме обостряше и от физиотерапия и май общо взето от всичко,докато организма сам не превъзмогна възпалението и преминах в ремисия,надявам се да е задълго.Опитай и други неща, санаториум,упражнения,няма панацея,желая ти успех!
Благодаря ти. Спрях ги, възлагах доста на тях но...За балнеолечение, не е ли много студено още, мислех пролетта, евентуално, ако успея да се запиша някъде, че както чета из темата, трудна работа, освен ако не си платиш всичко  Thinking
За упражнения ме предупредиха, че ми е рано, трябва да ми спрат болките, а те не спират. Сега пак ще пробваме с нспв.  Confused

Kisses{P}, а Велинов предложи ли да оперира, или ти каза вие да си изберете?

# 708
Скрит текст:
И на масажи ходих, и на физиотерапия....и нищо. Пораздвижиха ми кръста, но болките си стоят. Всъщност, не зная до колко раздвижени бяха масажите, предполагам оптималното според състоянието ми.  Thinking
А на колко масажа като брой ходите, или това е по преценка според състоянието? И всеки ден ли са, или през няколко дена?

След като не ти действат добре масажи и физиотерапия най-добре ги спри.Обикновено препоръчват 10 масажа,стига да ти действат обаче,аз ходех всеки ден ,но ме обостряха и ги спрях.Всъщност мен ме обостряше и от физиотерапия и май общо взето от всичко,докато организма сам не превъзмогна възпалението и преминах в ремисия,надявам се да е задълго.Опитай и други неща, санаториум,упражнения,няма панацея,желая ти успех!
Благодаря ти. Спрях ги, възлагах доста на тях но...За балнеолечение, не е ли много студено още, мислех пролетта, евентуално, ако успея да се запиша някъде, че както чета из темата, трудна работа, освен ако не си платиш всичко  Thinking
За упражнения ме предупредиха, че ми е рано, трябва да ми спрат болките, а те не спират. Сега пак ще пробваме с нспв.  Confused

Велинов не конкретизира. Каза, че е за операция, но да видим и резултатите от ЯМР и ще говорим.

# 709
Велинов не конкретизира. Каза, че е за операция, но да видим и резултатите от ЯМР и ще говорим.
А той дали оперира, знаеш ли?

# 710
  • На планетата земя
Скрит текст:

Благодаря ти. Спрях ги, възлагах доста на тях но...За балнеолечение, не е ли много студено още, мислех пролетта, евентуално, ако успея да се запиша някъде, че както чета из темата, трудна работа, освен ако не си платиш всичко  Thinking
За упражнения ме предупредиха, че ми е рано, трябва да ми спрат болките, а те не спират. Сега пак ще пробваме с нспв.  Confused

Със силни болки и в обострено състояние не е добре да ходиш на балнеолечение,защото става още по-зле,от личен горчив опит,разбира се.Но ако понамалеят болките до пролетта отиди,сега е много студено още за каквито и да било терапии,на мен много ми помогна Баня-Карловско.Упражнения е добре да правиш по малко въпреки,че са силни болките,не прави грешката да се залежаваш ,по-зле става,евентуално леки разходки,на мен ми отне 3 години да се възстановя от последната криза.Успех в борбата и операция само в краен случай.

# 711
Благодаря ти още веднъж.
То аз не съм със ДХ, макар, че все с имислех, че е това. Само някакви дегенеративни изменения имам, протрузии, за които всички доктори и специалисти от образната диагностика казват - нищо ти няма. Няма няма, но и оправяне няма...Радикулит ми е все още диагнозата.

на мен ми отне 3 години да се възстановя от последната криза.
Значи да не се оплаквам с моите 4 месеца  Hug
Наистина се бях залежала доста, не можех да стоя права повече от 20 минути, седнала също толкова, все едно някой ми е седнал на кръста.

Последна редакция: вт, 10 яну 2017, 18:15 от Lemy

# 712
  • На планетата земя
Каква ти е точно диагнозата се доказва единствено с ядрено-магнитен резонас,аз също нямам класическа дискова херния,само протрузия на диска уж по-леката форма,но пак си беше страшно,и също не можех да вървя повече от 20 мин.в началото, само лежах.Неврохирурга ме посъветва да залагам  основно на упражненията.

Последна редакция: ср, 11 яну 2017, 06:37 от BUBA_k

# 713
На всички от отбора  ДХ  Laughing  препоръчвам  за зимното  ходене по непочистения сняг
"Котки за лед" , аз си ги купих от техномаг преди 3 г. , но сега ги намерих тук  
    http://samozdrav-bg.com/index.php?route=product/product&product_id=838
Монтират се на всякаква обувка  и си ходиш спокойно . Преди  след всяко  подхлъзване и опит да се задържа  , получавах  криза и следваше  лечение  ooooh!
Тези "котки"  май ги имаше и в магазините за оръжие  newsm78

# 714
Здравейте, имам две дискови хернии на нива L4 и L 5 както и протрузий на ниво Т. Една година пробвах  физиотерапия, иглотерапия, Павел Баня, упражнения и какво ли не. През цялото време невролозите ми предписваха лекарства, които аз не пиех особено стриктно ,защото имам проблем с корема и ми казваха да си нося ортопедичния колан. Август месец ходих в Павел баня и се почувствах много добре. Докторката каза, че за да се закрепя за зимата трябва да отида втори път. Върнах се и пет дни след това хвърлих колана и се почувствах много добре. Остана едно дърпане, но не беше проблем. Мислих и реших веднага след месец - септември да отида втори път, както ме посъветваха с цел да не е през зимата. Отидох и пак ми назначиха екстензии, въпреки че им казах, че съм много добре. И така до последната екстензия на 14 септември и си тръгнах с болка , която е и до момента. Пак инжекции, Манитол, физиотерапия и нищо. На нова година тотално се сковах така, че неможех да си поместя таза. През цялото това време имам трънене и в двата крака, а вече в легнало положение и в ръцете, както и шум в ушите. Някой има ли такива оплаквания, че нещо почвам да се обърквам и какво е мнението ви за екстензийте?

# 715
vikisiopro, много неприятно звучат нещата при теб. Оплакванията в краката са най-вероятно от L херниите, в ръцете от Т, шум в ушите може да дойде от C ниво... Състоянието ти е за лекар и следване на съветите на лекар (което сигурно и правиш).

Притиснати нерви на различни нива дават отражение (изтръпване, мравучкане, болка, парализа) по различни места на тялото. Ето една хубава картинка:
Скрит текст:

Само да се отбележи, че понякога могат да се получат смущения в близки зони без да има притиснат нерв там, но е рядко.

За екстензиите има смесени мнения, за някои помагат, за други - като при теб, могат да съсипят. Аз лично не бих се подложила, защото би ме притеснявало да не влоши състоянието ми.

Малко късно може би, но лекарствата, които са ти изписвали предполагам за били противовъзпалителни - това е едно от нещата, които може да помогне, но като всяко нещо си иска постоянство. Ако имаш проблеми със стомаха има други лекарства, които можеш да взимаш (омепразол, езомепразол) за да го предпазваш, а предполагам ги има и във вариант на инжекции.

Коланите са малко нож с две остриета - докато ги носиш помагат да се отнеме от тежестта върху диска и да се успокои възпалението, но ако се носят по-често и по-продължително отпускат мускулатурата и след като ги свалиш проблемите се връщат. Ако лекар ти е казал да го носиш - го носиш, разбира се, може да попиташ какви упражнения е подходящо да се правят за да се заздравят мускулите.

# 716
Я да ви питам, че сте препатили, макар май да нямаме много пишещи с шийни ДХ в темата. Мой близък се мъчи от известно време със зверски болки във врата и едната ръка. След конвенционалното лечение, което не помага го пращат на ЯМР и находката е голяма шийна ДХ. И неврохирургът му препоръчва супер спешна операция, защото "ако се забави ръката му ще изсъхне?!?!". "Операцията ще е с имплант от кост от бедрото" !?!?!. "Режа, будиш се, след два часа си подкарваш колата и се прибираш?!?" .
Аз уж следя какви са техниките за нашето заболяване, но такова нещо не съм чувала, та да ви питам вие дали сте?
Иначе моя близък вчера го оперираха във ВМА, казах  му да бяга с 300 от този лекар, който му е наговорил тия неща, защото не ми се сториха читави...

# 717
Имплант от кост - това звучи като операция за слепване на дисковете, общо взето се маха диска, слагат се костни стружки (взима се малко от бедро) и двата диска се слепват. Но е доста по-сложна операция, с повече рискове и възстановяването отнема доста повече време от стандартната отворена операция  за премахване на херния (6-8 седмици за стандартна, мисля че за слепването е 6 до 18 месеца). И накрая имаш слепени дискове, което пък води до проблеми на съседните нива. Моето впечатление е, че този метод не се прилага при първа операция, обикновено няколко операции на едно и също ниво и последен избор е слепване.

В крайна сметка са го оперирали близкия ти, но не този лекар, така ли?

# 718
  • Варна
Алечка, аз съм с шийни ДХ на ниво С4-С5 и С5-С6, не съм оперирана, за сега се крепя някак. На мен още преди година и няколко месеца 3-ма неврохирурзи бяха на мнение, че ТРЯБВА да се оперирам, колкото може по-скоро. Аз се отказах, после се отказа и лекаря, когото бях избрала. Щяха да махат целия диск на С5-С6 и да ми слагат кейдж. С много упорство, упражнения, физиотерапия, иглотерапия, кинезитерапевт, се закрепих. Да, имам болки, но поносими, щом даже и боулинг си позволих да играя, и за дете мисля ... Бях загубила чувствителност в дясната половина на гърба си, изтървах, едва се движех. Отне ми 2 г. и половина, за да се почувствам отново човек.

# 719
vikisiopro, много неприятно звучат нещата при теб. Оплакванията в краката са най-вероятно от L херниите, в ръцете от Т, шум в ушите може да дойде от C ниво... Състоянието ти е за лекар и следване на съветите на лекар (което сигурно и правиш).

Притиснати нерви на различни нива дават отражение (изтръпване, мравучкане, болка, парализа) по различни места на тялото. Ето една хубава картинка:
Скрит текст:

Само да се отбележи, че понякога могат да се получат смущения в близки зони без да има притиснат нерв там, но е рядко.

За екстензиите има смесени мнения, за някои помагат, за други - като при теб, могат да съсипят. Аз лично не бих се подложила, защото би ме притеснявало да не влоши състоянието ми.

Малко късно може би, но лекарствата, които са ти изписвали предполагам за били противовъзпалителни - това е едно от нещата, които може да помогне, но като всяко нещо си иска постоянство. Ако имаш проблеми със стомаха има други лекарства, които можеш да взимаш (омепразол, езомепразол) за да го предпазваш, а предполагам ги има и във вариант на инжекции.

Коланите са малко нож с две остриета - докато ги носиш помагат да се отнеме от тежестта върху диска и да се успокои възпалението, но ако се носят по-често и по-продължително отпускат мускулатурата и след като ги свалиш проблемите се връщат. Ако лекар ти е казал да го носиш - го носиш, разбира се, може да попиташ какви упражнения е подходящо да се правят за да се заздравят мускулите.
Благодаря за изчерпателния отговор. Ще продължавам да се боря.

Общи условия

Активация на акаунт