Меню за специални поводи

  • 14 979
  • 49
  •   1
Отговори
  • Русе, България
  • Мнения: 1 491
Имам нужда от малко подкрепа и странично мнение за меню, което подготвям да поднеса на свои гости. Поводът е рожденият ми ден, йей!  ura
Само че се колебая, дали изборът ми е подходящ, и ще се радвам да го обсъдим.
Предлагам темата да служи и за другите потребители, които подготвят вечеря или обяд за специален повод (или специални гости  Heart Eyes ) и желаят да изкоментират какъв е изборът им.

Ако вече съществува подобна тема, моля да бъда любезно препратена към нея. Благодаря!

Ето моята малка главоблъсканица:
Както казах, поводът е рожден ден. Празникът ще бъде вечерта, в домашни условия, а броят на присъстващите е 12 човека. Идеята ми е:
Салата: Непретенциозен микс от домати, краставици, малко свеж айсберг (или подобно), малко настърган морков, подправки, дресинг;
Предястие: Малки порции безмесна лазаня по рецепта с патладжан, спанак и сирене рикота;
Основно: Печено месо (вероятно свинско), което да се разрязва за всяка порция;
Гарнитура: Домашна руска салата (предложена и приготвена от майка ми);
Десерт: Домашен чийзкейк по класическа рецепта с печене; домашни бонбони с кокосово мляко.
И понеже не искам да става стомахоблъсканица в коремите на гостите, ще се радвам да изкажите мнение.

Правя следните пояснения: първоначално мислех само лазанята да е основното; някои от гостите ми обаче не биха се нахранили само с нея и трябва да присъства и някакво месо. Все пак, тази лазаня я харесвам много, приготвяла съм я за други гости преди време и мога да разчитам, че се получава хубава. Чийзкейкът е любимият ми десерт, лично не съм приготвяла досега във вариант с печене, но смятам, че мога да се справя, а и предвиждам да работя по десертите предишния ден, така че в краен вариант ще мога да взема нещо готово (ако съсипя кейка).

Очаквам коментарите ви.

# 1
  • Sofia
  • Мнения: 4 726
Звучи доста вкусно! Simple Smile
Но на мен ми се струва, че лазанята ще ти е в повече. Освен ако не са ти мноооого гладни гостите.
Ако не ти пречи да готвиш толкова много, я направи. Аз бих си спестила малко работа. Wink

# 2
  • Мнения: 843
Здравей. Единственото, което на мен не ми допада е гарнитурата ти. Някакви печени зеленчуци няма ли да са по- подходящи? Или отново прясна салата?

# 3
  • Мнения: 46 518
Вкъщи избягваме тестени предястия, ако основното е по-засищащо.
Лазанята обаче може да ти е резерва, ако някой от гостите не яде месо, но ако всички ядат е излишна разправия.

Свинско с руска салата, не. По-скоро задушени зеленчуци.

Руската салата можеш да я сложиш в предястието, което да е с нещо зеленчуково, примерно печен патладжан, навит на руло, а вътре салатата, любимо у нас. Не мога да намеря снимка, но се навива като тези тиквички.

# 4
  • München, Deutschland
  • Мнения: 6 852
Ииииии разбира се, аз също веднага цопвам в тази тема. Simple Smile

Съветвам те преди да финализираш идеите си, да си отговориш на няколко важни въпроса:

- какви са гостите
/Предпочитат стадартна или по-гурме кухня, имат ли хранителни непоносимости/алергии, има ли малки деца - тогава трябва за тях да има нещо "удобно" за ядене, дори фингърфууд/
- колко време можеш да отделиш да приготвиш менюто
/Можеш ли да отделиш някой и друг час на предишния ден - обикновено това е моят начин и имам стриктен план.../
- каква е масата ти и планираната й украса
/Имаш място за около чиния на човек и 2-3 допълнителни чинии (плата/гарнитури) или има как да наместиш повече предястия/

Оттук нататък аз лично се съобразявам с гостите.
Би могла да сервираш лазанята, както и неголямо парче опечено месо в средата на масата, за да си слага всеки. Някои ще са се нахранили още с предястия и салати, но останалите могат да си сложат и месце.
Лично аз винаги слагам повече предястия в неголеми количества, за да си сипва всеки каквото му е вкусно.

Не ми харесва салатата ти. Идва ми много обикновена за специален повод, много съставки си изредила и нито една няма да изпъква и освен това ще ти е трудно да я аранжираш красиво според мен.

Липсва ми сос, както казваше шеф Ангелов  Laughing, а той не е за пренебрегване откъм време за приготвяне.

На първо четене е това.

# 5
  • Viena
  • Мнения: 3 582
Повода е специален,според мен и менюто трябва да е такова. Peace

# 6
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
аз още при лазанята спирам да ям...
всичко, освен салата ми се струва засищащо.

сместо салата и лазаня, аз бих поднесла няколко различни дребни неща за предястия - хапки, маслини, корабчета от чушка със свежо сирене и подобни, т.е. за опитване. после печеното със сос и към него задушено броколи, евентуално карт. ноазети или дребно картофки на фурна с розмарин (за засищане).
при топлото време едно парфе или сорбе ми се струва по-добър избор от чийзкейк.

Последна редакция: пт, 02 сеп 2016, 13:48 от asyalein

# 7
  • Русе, България
  • Мнения: 1 491
И аз съм в чуденка за гарнитурата, иначе не ме притеснява да приготвя и повече храна - в смисъл и лазаня, и основно.
Картофи (печени или варени на салата), както и ориз, отпадат, защото са въглехидратни, каквато е и лазанята. В руската салата също има картофи, но са в комбинация и с други неща. Втора прясна салата не бих сервирала, защото малко или много раздува стомаха (поне при мен и мъжа ми Sad ). Какви печени зеленчуци за предложа? Тиквички? Аспержи биха били доста скъпи. Патладжан, в комбинация със спанак, а също и доматен сос ще има на лазанята.

Редакция:
Благодаря за градивните идеи! Може би наистина си струва да преразгледам поднасянето на салата и лазяна и да избера различни комбинации от стартери. Виждам следното като проблем:
- една част от гостите се хранят изключително бързо: общо взето, докато дойде моят ред да седна на салатка (т.е. да налея на всеки гост питие, да разменя по няколко думи, да кажа "наздраве"), вече трябва да им сервирам основното  Crazy Техни си привички, няма какво да направя с това, освен... да сервирам! Въпросните гости не консумират алкохол;
- друга част от гостите се хранят изключително лежерно: обичат да пият ракия или друг аператив, съотвено "протакат" изяждането на салата и редът им за основното е... точно преди десерта на останалите.
В крайна сметка, това едва ли е от особено значение, но го отбелязвам.
Ако лазаня няма, тогава запечени картофи е добра гарнитура. Броколи няма да се харесат със сигурност от повечето гости.
Хубавото е, че имам почивни дни на разположение преди това и мога да отделя време за различни ястия.
Деца ще има две, но не са малки и, да не ме чуе дяволът, доволно хапват каквото и да е. Печено месо и салата са им напълно достатъчни.

Остават и още две неща, за които много не съм помислила. Да поднасям ли допълнително хляб и под каква форма? Опитът ми е показал, че никога не се изяжда, понякога остава дори недокоснат. И все пак, ако няма лазаня, си струва да помисля или?
Също за алкохола. Освен спомената ракия, смятам да заредя розе и червено вино (за да имат гостите избор), да предвиждам ли друг? От чийзкейка не смятам да се отказвам, все пак ми е любима торта, а и няма да е някакво грамаданско парче... Алкохол за него?

Последна редакция: пт, 02 сеп 2016, 14:03 от Pyjamka

# 8
  • München, Deutschland
  • Мнения: 6 852
Асялейн,

така бих процедирала и аз Simple Smile , особено имайки вегетарианци в компанията - топли и студени предястия, различни, всеки си избира. После добавям основно с гарнитура, защото моите гости са ящни. Накрая десерт и плато сирена понякога.

Но това щеше тотално да й обърне менюто, много се отдалечава от нейната идея и затова не споделих.

# 9
  • Мнения: 5 060
Харесва ми предложението на НСЧ за рулца от патладжан с руска салата(ако не можеш да откажеш на майка си).
Щото хич не й е сезона на нея. Бих я заменила с печени зеленчуци.
На мен не ми харесва и салатата, в която ще има и морков, освен домати и краставици. На нейно място бих предложила спанак с малко домат, малко киноа и различни сирена.
Можеш да направиш брускети или хапки за предястие, пак със сиренца и чери доматчета, босилек и тук вариянтите са безкрайни.

# 10
  • Русе, България
  • Мнения: 1 491
Сега виждам за рулцата - наистина много добър вариант! Мога да предложа салата единствено на доматена основа + патладжанено-рускосалатени рулца (да, не бих могла да откажа на мама) за предястие. Основното да остане печено месо с.... с какво?

Благодаря ви, страхотни сте!

# 11
  • Най-красивата страна
  • Мнения: 12 281
С някакъв сос?Гъбен?

# 12
  • В градината...
  • Мнения: 15 930
Печени карамелизирани моркови с малки главички лук и балсамико.

# 13
  • Viena
  • Мнения: 3 582
Сос манатарки и сметана.

# 14
  • Sofia
  • Мнения: 9 789
И според мен гарнитурата е неподходяща. Топло ястие със студена гарнитура не се поднася.
Аз бих направила от руската салата чешки рулца - завиваш салатата в голям лист тънко нарязана шунка, забождаш с клечка и готово. Бързо и много вкусно.
Вместо лазаня бих наблегнала на студените предястия. Винаги приготвям поне 2-3 като имам гости и обикновено се приемат много добре. Ето няколко идеи:
- фаршировани яйца - сварени яйца, разрязани наполовина, залети със сос от майонеза, малко кисело мляко, горчица и черен пипер;
- чешки рулца;
- домат шмеркезе - издълбан домат, напълнен със смес от извара, сирене, чесън, магданоз и 1-2 л. майонеза или зехтин;
- кьопоолу;
- снежанка
- пълнени гъби с кайма или сирена;
и т.н.

# 15
  • Най-красивата страна
  • Мнения: 12 281
Пълнените гъби стават и за гарнитура към свинското.

# 16
  • Русе, България
  • Мнения: 1 491
Само сос няма да е достатъчно. Но пък гъбки с масло и подправки биха се вписали.  Peace

Мммм, значи:
Салата: домати със сирене и босилек;
Предястие: патладжанени рулца с руска салата и брускети във вариант с маслинова паста или с лютеница (това ми хрумна току-що, имам домашно приготвена си от мен лютеница, маслиновата паста също аз я правя);
Основно: Печено месо със задушени гъби и сос;
Десерт: Чийзкейк и бонбони (за който иска да си взима).

Няколко думи за хляба и алкохола, за които писах?

Редакция:
Благодаря за предложенията, savina_33, както и на всички останали. Ще си позволя за коментирам:
- тези яйца аз също ги харесвам, но съм ги поднасяла пред горе-долу същия състав, а и десертът също съдържа доста яйца, така че предпочитам да не ги включвам сега;
- за рулцата - лично предпочитам да са в патладжан, както и писах, но принципно ще предвидя, да;
- ако направя пълнен издълбан домат, той би заместил салатата, но аз лично такъв домат приготвям запечен (в твоя пост не е уточнено);
- снежанка или таратор предпочитам да пропусна;
- пълнените гъби са добра идея и, може би, дори по-лесно изпълнима от задушени гъби.

Последна редакция: пт, 02 сеп 2016, 14:34 от Pyjamka

# 17
  • Viena
  • Мнения: 3 582
Може да направиш чабата с маслини и сушени домати.

# 18
  • München, Deutschland
  • Мнения: 6 852
Пижамка,

в пъти по-добро от началното ти меню.
Сега вече ми се прииска да ти дойда на гости. Simple Smile
Ако харесвате, може да сложиш босилеково или магданозено песто на салатата.

Изпуснала съм къде си писала за хляба и алкохола, но мога да ти препоръчам една бърза фокача с розмарин и маслини, за да има за ядящите хляб. Тестото може да си направиш от предишен ден и да съхраниш в хладилника. На деня само разточваш малко по-дебело от пица, мяташ маслинки / розмарин / сушени домати - каквото харесваш, и си готова. Ако го правиш с една мая, докато едната фокача се хапва топла, може да се запича втора. Simple Smile Така хем ще ви мирише на топъл хляб, хем ще има място на масата, хем ще е съвсем-съвсем пресен.

# 19
  • München, Deutschland
  • Мнения: 6 852
Яна ме е изпреварила с идеята за хляб, но не препоръчвам чабата - към 2-3 денонощия се прави. Затова и препоръчах фокача.

# 20
  • Русе, България
  • Мнения: 1 491
chrissy, благодаря! Ще се наложи да проуча рецептата за фокача, защото не съм приготвяла, но имам опит с месене на хляб, а има и време достатъчно, така че се надявам да се справя.

# 21
  • Мнения: 5 060
Алкохол-червено вино за основното и бяло за десерта.
Но ти вероятно знаеш какво предпочитат твоите хора.

# 22
  • München, Deutschland
  • Мнения: 6 852
Пижамка,

 за чабата съм виждала оригинална рецепта, но за фокача не съм досега - т.е. правиш си вашето любимо тесто с мая и за да е по интересно за гостите, само оформяш като фокача, за децата може и малки топчета / питки, топнати в сусам от единия край... А за фокачата ти стига да видиш една картинка, щом си месила, съвсем елементарно е. Wink

# 23
  • Русе, България
  • Мнения: 1 491
Погледнах из гугъл за какво става въпрос. В търсенето ми попадна и рецепта за домашен бял хляб с мляко и масло и сега само слюноотделям....

Имам въпрос за брускетите? Може и да бъркам, но аз си ги представям като франзела, нарязана полегато на филийки, препечени (може би с тостера е най-лесно?) и после се реди върху тях. Убийте ме, тази година ядох брускети в Италия, но от вълнение и еуфория дори не обърнах внимание на подробностите за тях. Та, правилно ли се ориентирам за приготвянето им? И как да запазя брускетите приятно топли и хрупкави до момента на поднасянето им?

# 24
  • Мнения: 245
Предлагам основното да е по тази рецепта - може да импровизираш както искаш,но пушения бекон и кашкавала са задължителни,според мен.
http://vkusnoikrasivo.com/recepy/591/Пушено%20пълнено%20%20ветрило

# 25
  • Русе, България
  • Мнения: 1 491
m1ma, благодаря за предложението! Линкът ме отведе пак на бг-мама, но копирах адреса от поста ти и видях рецептата. Ще я имам предвид! Още повече, че нарязването под формата на ветрило гарантира по-добро изпичане от вътрешната страна. Единственото, което ме притеснява, е дали миризмата от пушения бекон и пушения кашкавал няма да е прекалено остра? Същевременно именно в тях е чарът на така приготвеното месо. Ще разгледам и други неща на сайта, мерси!

# 26
  • Мнения: 5 060
Брускетите на тостера ще са голяма игра. По-добре във фурната.
Направи ги непосредствено преди да дойдат гостите, стават за 5 мин.
Ще се запазят приятно топли.

# 27
  • Мнения: 2 755
Като голяма любителка на патладжана, отбелязвам, че хич не се връзват с руската салата. Ако е пържен - много мазно, запечен също не върви. На патладжана му отиват домати, дори картофи да отнемат мазнината, бешамел и месо, но тази комбинация лично на мен не би ми харесала.  Много по-добре е като кьополу или имам баялдъ.

# 28
  • Мнения: 25 615
Не ми се струва добра идея руска салата в топло време, особено ако майонезата е от магазина. Рискувате да завършите празника в тоалетната.
Но и да е домашна и съвсем прясна майонезата, салатата пак ще се отпусне и разлигави, освен ако не надуете климатика здраво. Салата "Снежанка" също не е добра идея – млякото бързо прокисва.
Сезонът е толкова богат на пресни и евтини зеленчуци, спокойно може да се измисли изискано меню, без да се рискува с продукти, които са по-подходящи за студеното време.
За гарнитура предлагам гриловани зеленчуци, предварително мариновани.
Щом гостите ще се хранят с различно темпо, аз бих поднесла по средата на масата (или на помощна маса) един или няколко вида прясна салата и различни студени предястия и мезета, за да могат гостите сами да изберат какво, кога и с какво да ядат. Който иска да боцка салата с ракия, който иска да замезва с вино... Важното е всички да са доволни и купонът да тече. А и колкото по-малко щъка рожденичката, толкова по-добре. Много е неприятно да отидеш на гости и да не можеш да си кажеш две приказки с домакинята, защото е заета в кухнята или примък/отмък на масата. Особено пък ако е и рожденичка.
Лято е, не е задължително храната да е топла. Има купища рецепти за летни ястия, които са вкусни дори и студени.

# 29
  • Мнения: 2 957
Брускети за толкова хора  е много ангажиращо - хляба трябва да е хрупкав, а не се знае кой кога ще дойде. Аз на моите гости винаги предлагам и риба за предястие - върху нарязана на ситно маруля/неовкусена, че омеква/ слагам нарязана сельодка / от Кауфланд я взимам/ - всичко това аранжирано с лимон върху плато/ имам си комплект от три стъклени риби Simple Smile/.  Предлагам и топло предястие от по-големи гъби с масло и чесън, запечени в фурната - приготвяш ги предварително и после само запичаш във фурната за 10-15 минути. Аз лично вече предпочитам да слагам всичко на масата и всеки да си сипва каквото и колкото иска, отколкото да трупам по чиниите - в чиния слагам само основното месо. За края на вечерта може да предвидиш и някакво сирене  с грозде и смокини.

# 30
  • Русе, България
  • Мнения: 1 491
Благодаря за идеите и съветите! Има още време, така че нищо не е окончателно... освен моят мерак за чийзкейк Grinning Не бих съобразила някои неща, ако не бяхте писали за тях.
Рибно предястие бих направила, ако цялата вечер е тематично рибна, но този път ще се придържам към месни специалитети. А за грилованите зеленчуци - чистосърдечно си признавам, че не се справям с тях, а когато са и изстинали, дори не ми харесват на вкус. С печенето във фурната съм доста по-чевръста.
Иначе като поредица на сервирането, виждам го така: когато гостите пристигат, на масата са купите със салата и предястията на подноси. Всеки има чиния, в която може да си сложи от което по колкото иска; щом се поизядат, се донася основното (примерно на поднос) и тези, които искат, могат да преминат към него; купите от салата се заменят с гарнитури, мезенца и ядки; À la fin, торта-порта.  Mr. Green
Децата ще хапват на друга маса, all inclusive.
По принцип, към масата пристъпваме, след като всички гости са пристигнали (стига някои да не закъсняват извънредно много). Би било добре, ако има и пауза преди десерта, за да не дотежи всичко накуп.
Грозденца със сиренца - едва ли ще бъде възприето, а и сиренето присъства силно в кейка.

# 31
  • София
  • Мнения: 983
И аз да цопна в тази прекрасна тема bouquet и като изключителен чревоугодник,но злояд да изкажа мнение Laughing
- не бих поднесла патладжан и гъби на едно хранене,т.к за мен са тежки поотделно,а камо ли заедно ( обожавам и двете; патладжанът го правя,най-често, на кръгчета, отгоре домат,после топено сирене/бейби моцарела/ кашкавал,каквото имам общо взето - запичам за малко и ммм; в нет- а има и доста рецепти за разядка с патладжан,която аз ли но бих предпочела да поднеса,ако след това предлагам гъби,като гарнитура)
- някой спомена аспержи: правя зелено,бланширано и после в ледена вода с допълнително лед,следва запичане във фурна,за малко, върху хартия за печене и в последният момент- поръсвам пармезан; връзка от лидъл за около 4.5 лева излиза точно една тава,но не всеки обича ( гледах по ТВ и вариант със запържени пъдпъдъчи яйца отгоре,но те са си пипкава история за толкова гости)
-руска салата обожавам,но не бих я предложила в този сезон
- за десерта нямам какво да кажа  Crazy (ако знам за него- бих яла само това)
- брускети също обичам и предлагам, но традиционалистите (като баща ми,примерно) трудно си пийват ракийката с тях ( натърквам с чесън и мажа със зехтин,пълнозърнести франзели/багети с квас)
-лазаня и месо също не бих предложила ( макар да е добър вариант за вегетарианци)
- месото бих поднесла с картофи,под някаква форма ( но не е ефектно)
- за алкохол: ракия,вино (розе,бяло), уиски и коняк ( ако има ядки)
Много полезна тема,дано се развие Hug

# 32
  • София
  • Мнения: 983
И аз да цопна в тази прекрасна тема bouquet и като изключителен чревоугодник,но злояд да изкажа мнение Laughing
- не бих поднесла патладжан и гъби на едно хранене,т.к за мен са тежки поотделно,а камо ли заедно ( обожавам и двете; патладжанът го правя,най-често, на кръгчета, отгоре домат,после топено сирене/бейби моцарела/ кашкавал,каквото имам общо взето - запичам за малко и ммм; в нет- а има и доста рецепти за разядка с патладжан,която аз ли но бих предпочела да поднеса,ако след това предлагам гъби,като гарнитура)
- някой спомена аспержи: правя зелено,бланширано и после в ледена вода с допълнително лед,следва запичане във фурна,за малко, върху хартия за печене и в последният момент- поръсвам пармезан; връзка от лидъл за около 4.5 лева излиза точно една тава,но не всеки обича ( гледах по ТВ и вариант със запържени пъдпъдъчи яйца отгоре,но те са си пипкава история за толкова гости)
-руска салата обожавам,но не бих я предложила в този сезон
- за десерта нямам какво да кажа  Crazy (ако знам за него- бих яла само това)
- брускети също обичам и предлагам, но традиционалистите (като баща ми,примерно) трудно си пийват ракийката с тях ( натърквам с чесън и мажа със зехтин,пълнозърнести франзели/багети с квас)
-лазаня и месо също не бих предложила на една маса ( макар да е добър вариант за вегетарианци)
- месото бих поднесла с картофи,под някаква форма ( но не е ефектно)
- за алкохол: ракия,вино (розе,бяло), уиски и коняк ( ако има ядки)
Много полезна тема,дано се развие Hug

# 33
  • Мнения: 2 134
Не бих си причинила подобно праазненство,
а 12 човека - ми това е половин сватба !
Мерак, мерак, но .... защо си го причиняваш ?
След време ще разбереш.

# 34
  • Мнения: 5 060
Викаш да не го мисли менюто, по-добре без гости?  Mr. Green

# 35
# 36
  • над кукувичето гнездо
  • Мнения: 9 412
http://woman.-spam082-/n/chereshov-chijzkejk.8939.html&nomobile
По тази рецепта чийзкейкът става съвършен. Понякога слагам 3 пак крема сирене, вместо 4. Сиренето, ако е от българските, трябва да е със състав от мляко, сметана и закваска, а не извара и масло. Peace Поради липса на череши, може да се използва и готово сладко.  Wink

# 37
  • Русе, България
  • Мнения: 1 491
Не бих си причинила подобно праазненство,
а 12 човека - ми това е половин сватба !
Мерак, мерак, но .... защо си го причиняваш ?
След време ще разбереш.

Благодаря за мнението, много ме развесели!  Laughing И ако ти кажа, че гостите са само родителите ни и още едно семейство и този път няма да гостуват бабите, дядовците и лелята, както обикновено се събираме, се надявам да развеселя и теб!  Wink

http://woman.---/n/chereshov-chijzkejk.8939.html&nomobile
По тази рецепта чийзкейкът става съвършен.

Успях да я разгледам, бих я пробвала с удоволствие, когато има наистина пресни череши, защото много обичам да използвам в готварството си. Сега съм се спряла на рецептата на Йоана, още повече, че и самата торта в края става по-голяма предвид повечето гости.

Благодаря и на всички останали, които писаха, не се сърдете, че не се обръщам поименно.  Hug Сега тъкмо оформям списъка с покупки и този следобед ще бъда на лов!

Чувствайте се свободни да коментирате и ваши идеи за меню за вашите специални поводи!

# 38
  • Мнения: 1
Печени карамелизирани моркови с малки главички лук и балсамико.
Това звучи страхотно, ако кажете и как се приготвя?

# 39
  • В градината...
  • Мнения: 15 930
http://m.dama.bg/article/ostaviahme-bebeto-si-da-plache-i-eto-ka … i-po-kusno/11909/
Ето една хубава рецепта за карамелизирани моркови, аз бих добавила и малки главичли лук, той също си пуска захарите и става сладък

# 40
  • Русе, България
  • Мнения: 1 491
perunika, линкът не води до рецептата, а до статия за приспиване на бебе.

# 41
  • В градината...
  • Мнения: 15 930
така е, като пишех от телефона
http://dama.bg/article/glazirani-morkovi-s-med-i-balsamov-otset/10761/

# 42
  • Мнения: 3 841
Зравей!Четох,четох и накрая и аз реших а се включа в поредната вкусна тема:)
Обожавам брускетии багети-мога а се наям с тях и някакъв дип  сос примерно,но принципно те се използват за разядка:)Не мисля,че заместват хляба към основно ястие:)Все пак ако решиш а направиш,споделям моят начин.Купувам франзели,които разрязвам по средата.После ги намазвам обилно с масло,като маслотопреварително овкусявам с чесън и подправки...Сле това гислагам въвфризера и когато ми трябват ги вадя и ги пека
във фурна или парти грил(зависи от к-вото:)За салата -бих поднесла айсберг с рукола,чери домати и пармезан,поръсена със сусам или друг вид семе:)За преястие-подкрепям идеята за "мини торта: от патладжан,моцарела,домат,босилек(може а се добави и паста от авокадо).
Твоята лазаня ми звучи вкусно,но според мен тя еза основно Peace
За г-ра към месото-задължително задушени зеленчуци,можеш и да ги комбинираш със грах или царевица.А защо не и канапе от задушен спанак и сметана?
Десертът е идеален.За алкохол-не употребявам,нямам мнение.Най-много си тача водата особено ако в каната с вода има мента,лайм,краставица,ягоди и т.н.Simple Smile
Приятно изкарване! Hug

# 43
  • Мнения: 1 329
Добро утро,
първо да кажа, че предложенията на eleaa са чудесни.
От опит бих те посъветвала:
1. Менюто да не изисква продължително висене в кухнята. Всичко да е готово или полуготово, за да можеш да обърнеш максимално внимание на гостите. А и си рожденник - това е твоят празник!
2. Приготви неща, които вече си правила или поне опитвала, за да няма изненади.
3. Избери сезонни продукти.
4. Обърни внимание на украсата и външния вид на ястията - ще се постигне двоен успех.

Приятно празнуване!

# 44
  • Мнения: 2 266
И аз съм в чуденка за гарнитурата, иначе не ме притеснява да приготвя и повече храна - в смисъл и лазаня, и основно.
Картофи (печени или варени на салата), както и ориз, отпадат, защото са въглехидратни, каквато е и лазанята. В руската салата също има картофи, но са в комбинация и с други неща. Втора прясна салата не бих сервирала, защото малко или много раздува стомаха (поне при мен и мъжа ми Sad ). Какви печени зеленчуци за предложа? Тиквички? Аспержи биха били доста скъпи. Патладжан, в комбинация със спанак, а също и доматен сос ще има на лазанята.

Редакция:
Благодаря за градивните идеи! Може би наистина си струва да преразгледам поднасянето на салата и лазяна и да избера различни комбинации от стартери. Виждам следното като проблем:
- една част от гостите се хранят изключително бързо: общо взето, докато дойде моят ред да седна на салатка (т.е. да налея на всеки гост питие, да разменя по няколко думи, да кажа "наздраве"), вече трябва да им сервирам основното  Crazy Техни си привички, няма какво да направя с това, освен... да сервирам! Въпросните гости не консумират алкохол;
- друга част от гостите се хранят изключително лежерно: обичат да пият ракия или друг аператив, съотвено "протакат" изяждането на салата и редът им за основното е... точно преди десерта на останалите.
В крайна сметка, това едва ли е от особено значение, но го отбелязвам.
Ако лазаня няма, тогава запечени картофи е добра гарнитура. Броколи няма да се харесат със сигурност от повечето гости.
Хубавото е, че имам почивни дни на разположение преди това и мога да отделя време за различни ястия.
Деца ще има две, но не са малки и, да не ме чуе дяволът, доволно хапват каквото и да е. Печено месо и салата са им напълно достатъчни.

Остават и още две неща, за които много не съм помислила. Да поднасям ли допълнително хляб и под каква форма? Опитът ми е показал, че никога не се изяжда, понякога остава дори недокоснат. И все пак, ако няма лазаня, си струва да помисля или?
Също за алкохола. Освен спомената ракия, смятам да заредя розе и червено вино (за да имат гостите избор), да предвиждам ли друг? От чийзкейка не смятам да се отказвам, все пак ми е любима торта, а и няма да е някакво грамаданско парче... Алкохол за него?




Така направи нещата,че да можете ти и мъжът ти да ставате възможно най-малко.Аз салатите ги слагам на масата и всеки си слага колкото иска.Пиенето го поставям на масичка до нас и всеки си сипва каквото и когато иска.Никой не подканям.Основното зависи какво е,но и него го слагам хубаво аранжирано на масата и всеки си взема колкото иска.За рождените ни дни аз задължително правя торта и се духат свещи.За салати можеш да направиш два или три вида-шопска,салата цезар,зелена салата,снежанка,въздушна салата,салата айсберг-чери доматчета,краставица и дресинг.За ордьовър -пълнени яйца,шунка напълнена с извара ,баница.Може да обвиеш с фолио салата айсберг и на малки шишчета за забодеш чери домати и малка моцарела и шишчетата ги забождаш на айсберга.Можеш да направиш някакви хапки.

# 45
  • Мнения: 2 266
Също хубава гарнитура за месото за кисели чушки.След тортата можеш да предложиш бяло вино с различни сирена,а с тортата може да предложиш коняк.

# 46
  • Русе, България
  • Мнения: 1 491
Момичета, празникът мина, получи се добре и мисля, че гостите харесаха храната. Получих няколко похвали.  Blush Ето какво сервирах в крайна сметка:

Традиционна салата домати и краставички;
Патладжанени рулца с руска салата;
Домашен хляб, маслинова паста и печена капия;
Печено свинско каре с млечно картофено пюре и гъби с масло;
Плато от мезенца и сирене; Ядки;
Чийзкейк за десерт.

Благодаря на всички, които се включиха с мнение! Харесах много някои от предложенията, но нямаше как да ги осъществя. В скрит текст ще напиша още малко, ако имате желание да прочетете.

Скрит текст:
Оказа се много трудно да намеря свежа зелена салата или нещо от сорта, с което пропадна една от салатите. Руската салата в рулцата остана, защото наистина я харесваме, а комбинацията с патладжан съвсем не е лоша. Ето как изглеждат:

Печените чушки пък направихме от предния ден с моя син, той много се забавлява да пече на чушкопека. Хлябът обаче, поднесен с предястието, беше върхът! Толкова вкусен, на вкус даже като питка, същевременно мек и нетрошлив. Ето снимка на последните парчета, преди да бъдат хапнати и те:

Месото беше цяло парче, почти 2 кг и половина. Пекох го овкусено с мед, горчица, соев сос, балсамов оцет и пипер меланж. Първо на по-високи градуси, за да хване лека коричка, после още 2 часа на по-ниски, вече завито с фолио. На няколко пъти го поливах със сос, а два пъти и обръщах цялото парче. Отделно опекох гъби с масло и черен пипер. Когато месото беше готово, го нарязах на филийки и го прехвърлих върху поднос, а гъбите наредих наоколо. Ето го:

Гостите снимаха и тортата, но нямам още кадрите. Тя стана наистина много, много хубава! Имах доброто желание да приготвя домашни бонбони рафаело. Това обаче се оказа невъзможно, дори писах в темата с бързи въпроси за съвет, но бонбони не получих. В резултат, използвах сместа, за да покрия тортата. По този начин вкусът на сиренето почти не се усещаше, беше някак като сладък, леко специфичен крем с кокосов завършек.

# 47
  • München, Deutschland
  • Мнения: 6 852
Браво, Пижамка!

На патерица - честит рожден ден!
Виждам, че и с менюто си се справила супер, а щом не е и останало много, значи и на гостите им е било вкусно и приятно. В крайна сметка, важното е да сте си изкарали добре на Твоя празник. Simple Smile

Бих оставила темата отключена за други хора, мислещи празнично меню. Wink

# 48
  • Русе, България
  • Мнения: 1 491
Благодаря, сhrissy!
Темата наистина оставям отворена и приканвам всеки, желаещ да обсъди своето специално меню, да заповяда!

# 49
  • В градината...
  • Мнения: 15 930
Пижамка, месото изглежда много добре, трудно се докарва да не е като сварено, браво  Peace

Общи условия

Активация на акаунт