Q&A
Обобщени въпроси и отговори от темата *
Как трябва да реагирам, когато детето ми е обект на агресия от страна на племенника ми?
Как да се справя със ситуация, в която детето ми е агресивно към друго дете?
Как мога да помогна на по-голямото си дете да се справи с ревността си към по-малкото?
* Предложените въпроси и отговори се генерират машинно от автоматизиран езиков модел на база потребителските мнения в темата. Генерираното съдържание може да е непълно, неактуално, подвеждащо или неподходящо. Вашите оценки спомагат за подобряване на модела и неговото усъвършенстване.
-
Как трябва да реагирам, когато детето ми е обект на агресия от страна на племенника ми?
Когато детето ви е обект на агресия от страна на племенника ви, важно е да реагирате твърдо, но без физическо насилие. Уловете ръката на племенника и го изведете от стаята, като му обясните, че такова поведение не е приемливо. Уверете се, че детето ви не се възприема като лесна мишена и не го учите на агресия. Осигурете индивидуално внимание за всяко дете, за да се чувстват равнопоставени и важни. Освен това създайте общи игри, в които да участват заедно, като редуване или опити за игра заедно.
-
Как да се справя със ситуация, в която детето ми е агресивно към друго дете?
Ако вашето дете проявява агресия към друго дете, важно е да реагирате строго, но без физическо насилие. Обяснете му, че такова поведение е неприемливо и го насочете към алтернативни начини за изразяване на емоции. Например научете го да казва „Не ме удряй“ или „Това не ми харесва“. Осигурете му индивидуално внимание и се опитайте да го включите в общи игри с другите деца, като го насърчавате да се включва в дейности, които насърчават сътрудничество и споделена игра.
-
Как мога да помогна на по-голямото си дете да се справи с ревността си към по-малкото?
Ако вашето по-голямо дете изпитва ревност към вашето по-малко дете, от решаващо значение е да му осигурите индивидуално внимание и да му обясните, че ревността е нормална емоция, но трябва да се научи как да я изразява конструктивно. Избягвайте сравняването на децата и насърчавайте общи игри и дейности за обединяването им. Уверете се, че по-голямото ви дете има време за индивидуални занимания и разговори, за да се чувства ценено и признато. Също така е важно да насърчавате положителните взаимоотношения между децата и да избягвате сравнението.

Той някак така изразява емоциии, прави се на коте, но тръгва към нея и я блъска.Тя пада и се удря и започва да реве и той идва да я превръща. Явно таква му е играта, като леля му се карам, но той не разбира. Баща му пък каза "той щото е мъжкар" еми да ама тя вече, като го види присвива очи. Те живеят при майка ми, няма как да не ходя, те и самите деца се търсят, но много се карат дърпат играчки.Спорили сме със сестра ми, дори сме се карали, но полза няма.