безмлечно меню в яслата

• 4 294
  • 59
  •   1
Отговори
Здравейте,до сега съм намирала всичко,от което се интересувам относно детето в сайта,но сега ударих на камък ConfusedПроблема и дилемата ми е,че в семейството отказахме млякото и млечните продукти  и поради това  за яслата искам детето ми да е на безмлечно хранене.Но от там ми отговориха,че ако нямам протокол от ЛКК за лактозна непоносимост или алергия към млечния белтък няма да ми изготвят такова меню.А внасянето на храна отвън не е разрешено.Искам да попитам имали други мами с подобен проблем и как са го разрешили?

# 1
Детето няма лактозна непоносимост?  Thinking

# 2
  • Sofia
Моят син беше с лактозна непоносимост, когато тръгна на ясла. Директорката ми каза да донеса документи, без май да уточни какви. Тръгна детето и пак я попитах какво да донеса, каза- от специалист бележка, не от личния лекар. Педиатърката ми се разбесня и каза, че няма да си хаби направленията за детски специалист само заради една бележка. Обадих се, ако не се лъжа, в ХЕИ и там ми цитираха наредба, според която е достатъчна бележка от личния лекар или педиатър. Така и не занесох нищо, директорката повече не се сети за нас, детето си беше на диета. Но сутрин често се налагаше да напомням на сестрите да не му дават мляко, когато го виждах в менюто за закуска.

Тази наредба ми цитираха
НАРЕДБА № 3 ОТ 5 ФЕВРУАРИ 2007 Г. ЗА ЗДРАВНИТЕ ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ДЕТСКИТЕ ГРАДИНИ

Издадена от Министерството на здравеопазването
Обн. ДВ. бр.15 от 16 Февруари 2007г., изм. ДВ. бр.36 от 10 Май 2011г., изм. и доп. ДВ. бр.64 от 21 Август 2012г., изм. ДВ. бр.85 от 6 Ноември 2012г.

4) (Нова - ДВ, бр. 64 от 2012 г.) При представяне от родителите на документ от магистър по медицина с придобита специалност педиатрия относно необходимостта от диетично хранене на детето в случаите, когато диетичната храна не може да бъде приготвена в детската градина, същата се доставя от специализирана кухня майка.

# 3
Моят син беше с лактозна непоносимост, когато тръгна на ясла.

Проблема и дилемата ми е,че в семейството отказахме млякото и млечните продукти  и поради това  за яслата искам детето ми да е на безмлечно хранене.

Мисля,че определено има разлика между двата случая.

# 4
Вие можете да решите и само на вода да кара детето ви, но решенията ги взимате за вашия дом, в детските заведения менюто се прави от специалист и е съобразено с нуждите от балансирано хранене за съответната възраст.
Разбира се изключвам случаите на заболявания, там е друго.

# 5
Шокиран съм,ще си лишите детето от млечни продукти,само защото така ви е щъкнало на вас.. Shocked Горкото дете..

# 6
Моето дете беше с алергия към краве мляко и ми казаха, че няма как да му правят отделно меню и ще може да яде само безмлечните храни в менюто, които понякога са само хлябът  Shocked Понеже нямаше как да кара по цял ден само на хляб, го записах в частна градина, където си имаха специално безмлечно меню.

Т.е. при доказан здравословен проблем не правят нищо особено, а представям си за прищявка колко зор ще си дадат.
Съвсем отделно е въпросът защо смятате, че дете в яслена възраст може да бъде лишено от млечни продукти и как очаквате това да се отрази на здравето му.

# 7
  • Sofia
Моят син беше с лактозна непоносимост, когато тръгна на ясла.

Проблема и дилемата ми е,че в семейството отказахме млякото и млечните продукти  и поради това  за яслата искам детето ми да е на безмлечно хранене.

Мисля,че определено има разлика между двата случая.

Разбрах въпроса така- от градината искат да детето да има бележка от комисия, а опитът ми показва, че е достатъчна само от личен лекар педиатър. Той вероятно няма да откаже. Имахме в групата дете, което не ядеше месо и яйца по желание на родителите. Успяха някак да намерят документ, че детето е алергично и менюто се съобразяваше.

# 8
Ама не е хубаво да подкрепяте налудничавите идеи на родителите.  Simple Smile

# 9
  • София
desive78, Мохини е права. В този случай не бих дала съвета, който ти даде на авторката  Peace

# 10
Лошото е, че докато се лъже за това или онова за да е моето си гардже добре, (примерно) да си вземем бележка, че е болно ама да се води че ходи на градината, за  да си запазим място, да го искараме алергично, щото мама и тате  решили да се правят на .... и пак всички да се съобразят с гарджето, еми някак си дразнещо е вече. Съжалявам ако някой не се съгласи с мен, но това е.
Ако наистина детенцето има непоносимост към млека е т.н. разбирам, ама поради глупост да създаващ грижи и на други хора, ами не си го пускай на градина и си се съобразявай само ти с детето. Що го навираш при останалите.

# 11
Мани ти другите хора. Лишаваш собственото си детенце от нормално развитие. Адски ми е жал за него.

# 12
  • София
Спокойно и учтиво помолете персонала да не му дава храни, в които има млечни продукти. Ако не разберат, тогава търсете личен лекар и го помолете за бележка

# 13
  • София
 ooooh!
Хора, недейте така.

# 14
Светулчица извинявай, но какво значи учтиво помолете да не му дават. На капризи се угажда само вкъщи, яслата/градината не е място за това. Както казах, ако има НАИСТИНА болестно състояние - добре, но това е адски глупава причина. В яслите повече дават кремчета, айряни, мляко и прочие. Какво ще му дават да яде, само сух хляб не става.

Общи условия

Активация на акаунт