Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Помощ- операция за премахване на епиретинна мемрана

  • 8 339
  • 5
  •   1
Отговори
  • Мнения: 2
Здравейте!
Много съм отчаяна, става въпрос за баща ми февруари месец му беше направена много сложна операция, при най- добрия специалист в тази област, процедурата се нарича мисля беше витректомия - маха се стъкловидното тяло, за да се премахне епиретинната мембрана която е задебелена , т.к неможеше да вижда ясно с дясното око тоест почти не виждаше.  Работата му е много сериозна и отговорна, свързана с работа на компютър по цял ден. За това трябваше да прибегне до операция след преглед на ОСТ. Възстановяваше се месец и повече докато му излезе тази газ от окото. Март месец на контролния преглед още не беше възстановено окото от операцията, но казаха, че има подобрение въпреки че той нищо не виждаше пак. След това месец юни отново бяхме още не беше напълно възстановено, но също казаха че има подобрение, а положението му си беше пак същото. Тогава след като се прибрахме от прегледа в София му се възпали и поду окото може би от капките за разтваряне на зениците, от тогава до момента той не вижда нищо с това око и му е много трудно и с работата. Докторите казват, че има подобрение а той реално няма. Можете ли да ми препоръчате други добри специалисти при които можем да отидем? И някой знае ли след такава операция има ли подобрение наистина, защото при него не се получава.
Благодаря предварително ако някой може де ме посъветва!

# 1
  • Мнения: 34
Здравейте, майка ми също е претърпяла две поредни операции (Витректомия на двете очи). До там се стигна след като тя получи малък кръвоизлив( по-точно виждаше малки черни точки, спускащи се от горната част на окото).След 4 направени лазера и две инжекции  "Авастин", зрението намаляваше и така се стигна до препоръчаната от доцент Дъбов крайна фаза операция Витректомия. Едната е направена тук от доцент Дъбов, който постави силикон в окото, защото ретината, в следствие от пораженията на диабета  и кръвоизливите беше частично отлепена.След операцията, тя не виждаше дори силует ,само лъч светлина в горната част на окото.На контролния преглед думите му бяха, че трябва да минат няколко месеца ,за да се закрепи ретината и след това да се отстрани силикона и да се постави леща.Минаха доста месеци може би около 8 ,когато се реши, че е време да се махне силикона и да се сложи лещата.След поредната операция майка ми бе хоспитализирана по спешност в бургаска болница с очно налягане над 40 и силно главоболие.Думите на доцент Дъбов преди изписването бяха: "Спокойно, ще виждаш ,но трябва да мине време",а когато Я прегледаха в Бургас, казаха: "Нека той да дойде и да си види какво е направил".Дотук се приключи с дясното око (изгубено).След една година всичко започна отново.Получиха се множествени кръвоизливи  в лявото око. За втората витректомия на единственото здраво око нямахме право да рискуваме .Свързахме се с витреоретинален хирург в Белгия и насрочихме дата за операция.Беше и поставено силиконово олио и отстранено стъкловидното тяло.Препоръките на д-р Клаес бяха ,че най-късно след три месеца трябва да се отстрани силикона. Това и направихме. Благодарение на Доктор Клаес  майка ми запази 60 процента от зрението си.....И само да вмъкна ,че след поставянето на силикона тя виждаше макар и с 9 диоптъра, но виждаше.Проблемите не се изчерпват до тук, радостта ни беше за 6 месеца.Отново получи малък кръвоизлив ,но този път в предната част на окото.Започнахме пак с инжекции "Авастин" и "Елия". Разнесе се ,но в резултат на тежката операция трудно премахнахме отока на макулата и високото очно налягане.След поредния преглед д-р Клаес ни препоръча крайния за нея вариант -циклокрио за намаляне на налягането.В момента сме с три вида антиглаукомови капки, но нищо не се повлиява... стои си между 25/29.Много бих се радвала, ако някой е минал по този път да сподели опит или предложи решение на проблема.

# 2
  • Мнения: 2
Здравейте, малко късно видях, че сте питали за операция за ретината. Понеже съм минал по този път с няколко ретинални операции и затова пиша. При кого сте ходили в София? Ако не е вече късно, ще ви споделя, къде според мен си струва да се отиде. Аз съм ходил вече из много болници в Европа и у нас, и долу-горе разбрах, къде какво могат да предложат.

# 3
  • Мнения: 1
И ние кме в това състояние,моля за мнения за клиники в Европа

# 4
  • Мнения: 34
Ние бяхме в Белгия при д-рКлаус всичко там е на ниво с документ от ЗК бяхме и при двете операции.

# 5
  • Мнения: 552
Здравейте, бихте ли разказали повече за операцията при др Клаес в Белгия?
Кой ви изпрати там, каква беше процедурата, какви документи ви бяха нужни, имаше ли доплащане? Доволни ли сте от лечението?
Всяко мнение е страшно полезно!

Общи условия

Активация на акаунт