Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Австрийска тема - №53

 • 98 465
 • 639
 •   1
Отговори
# 15
 • Мнения: 3 675
Здравейте!

Искам да попитам, по кое време идва уведомлението от Шулрат за бъдещите първокласници и ако някой знае какво представлява шулрайфепрюфунга.

Искам и да ви напомня, че в момента се събират заявленията за предстоящите Президентски избори+референдум. Според новия изборен кодекс, автоматични секции ще се открият само в официалните дипломатически представителства, в нашия случай това означава само Виена.  За всички останали, ще трябва да се съберат поне по 60 заявления.
На сайта на ЦИК се подават онлайн и отнема не повече от 2 минути. Моля ви, ако още не сте подали своето заявление да съдействате, за да може да се открият достатъчно секции.Заявлението е само заявяване на намерение и не ви задължава с нищо. Може да подадете заявление за който искате град, а да гласувате на друго място, стига там да е открита секция. В Грац, Линц и Залцбург имат най-голяма нужда от подкрепа.
Давам и линк към заявлението:
https://www.cik.bg/bg/pvr2016/foreign/submit
Благодаря ви!

Аз вече не си спомням, а не съм сигурна, че пазя писмото и не ми се търси. Възможно е и да бъркам, но си мисля, че получих писмо през лятото, а в началото на следващата година беше " изпитът"  Laughing
Не знам какъв е бил този изпит. Родителите не присъстваха, а моето дете не пожела да ми разкаже много. Rolling Eyes
Родителите чакаха в една стая и учителката викаше по няколко деца и предполагам, че децата са си играли и са рисували.  Laughing Моето дете понеже въобще не искаше да се разделя с градината и да ходи на училище го бях излъгала, че официално е поканен на парти в училището и той милият беше много щастлив и с голямо удоволствие отиде. Laughing Детето ми не можеше да смята, да чете, дори и името не можеше да си напише. Единствено знаеше как се казва, на колко години е и също така знаеше, че Виена е столицата на Германия  Mr. Green Laughing След изпита учителката казваше на родителите по няколко думи за децата. За моето каза, че бил много самостоятелен, което не е вярно  Laughing Той много я хареса и непрекъснато тичаше след нея, като някое кученце. Човекът си мислеше, че е поканен за да се забавлява и учителката е там за да забавлява децата. Laughing Аз бях много притеснена и се страхувах учителката да не ми каже, че моето дете не знае добре немски и ще трябва да изкара една подготвителна година  ooooh! За мен беше много важно детето ми да го приемат в първи клас и да не загуби една година само защото аз съм българка. В момента осъзнавам, че страховете ми са били смешни и безпочвени, а и не виждам нищо лошо в това детето да започне училище по късно. При нас първата година не беше никак лесна. Детето ми беше едно от най малките, много му се играеше и имахме проблем със седенето на чина. Само чакаше учителката да се обърне и ставаше да си играе  ooooh! Laughing За да си седи на чина съм излизала всяка сутрин по рано за да тичам с него в парка и тогава го водех на училище.  Crazy Детето ми имаше нужда от движение и игри и ако не тичаше в парка след това си ставаше по време на час и си лазеха по земята с още 2 деца.  Laughing
Излишно е да се притеснявате заради въпросния изпит и ако случайно отложат децата ви със сигурност няма да настъпи краят на света и дори според мен ще е за добро, понеже детето ще спечели още една година безгрижно детство и след това ще му е по лесно в училище.
За немския - в класа на моето дете има нови ученици и ми прави впечатление, че изискванията за нивото на езиковите познания е доста занижено.  Rolling Eyes А най лошото е, че децата вместо да помогнат на новите си съученици, започват да говорят като тях ooooh! #Crazy Моето дете ми обясни, че го правил за да могат новите деца да го разберат по лесно какво им казва  ooooh!

# 16
 • Мнения: 233
Привет Simple Smile,
аз също не помня кога сме получили писмото, но тъй като дойдохме на 1ви ноември, е било в периода между 15.11 и 15.01, защото след това ходихме до училище за да разберем кога ще е въпросното събеседване. А то беше началото на февруари. Тъй като се срещахме срещахме с директорките на 4 училища в квартала, казаха, че въпросното събеседване може да се проведе в едно училище, те си предават информацията в друго, в което сме решили, че ще ходи детето. Срещите с директорите бяха много интересни. На самото събеседване бяха само 3 деца. Нашето не разбираше и не говореше немски, излезе с една рисунка. А учителката заключи, че не знае немски Simple Smile. Едната от директорките или по-скоро учителката, която говори с нас, понеже директорката не беше добре с английския (това ми беше мн. чудно понеже училището е с разширено изучаване на английски, от 1ви клас учат всеки ден английски минимум по час) беше категорична, че няма да вземе детето, защото не знае немски и трудно се работело с тези деца, препоръча предучилищен клас, след което детето да дойде. На мен ми звучеше много гадно, после и аз осъзнах, че е права. А и имаше друг плюс, печелехме още една година да мислим и да се ориентираме. Така записахме детето в предучилищен клас, което се оказа страхотно, защото детето се чувстваше супер и все още си харесва училището.

# 17
 • Мнения: 2 711
Мерси много, значи тепърва да чакам писмото. Моята дъщеря си е в градината, уж някаква предучилищна група, но въобще не схващам с какво се занимават. Миналата година "предучилищните" деца ги заведоха на 2-3 излета и на 1 музей. Всичко друго си го правят с останалите деца. Дъщеря ми ми се оплака, че не ѝ разрешавали да пише с останалите, понеже била малка, опитвам се да изкопча някаква допълнителна информация, преди да коментирам въпроса с учителката.
Аз честно казано бих се радвала да я отложат с една година. Като знания, мисля че ще се справи, но имам много силни съмнения, че може да се справи като социални умения, а това е доста важна част от училищния живот. Малката е родена на 30.08, плюс това че е родена много по-рано, Реално трябваше да се роди в края на ноември и ако не беше преждевременното раждане щеше да е със следващия випуск...
Не знам дали съм споменавала, че ни предстои операция от трета сливица, която вече 3 пъти отлагахме. Сега за капак се оказа, че има и херния, та двете операции ще се правят едновременно... Най-големия абсурд е, че зъболекарката като разбра, реши, че и тя искала да се възползва от упойката и да ѝ прави и кариесите по същото време. Да си призная, това ми дойде в повече...Луда работа са австрийците!

# 18
 • Мнения: 3 675
Хеликаза, децата в първи клас учат много малко, но трябва да седят дълго време без да стават от чина, което е трудно за някои деца. Социалните умения са доста важни и не са за пренебрегване. В класа на моето дете има детенце, което е много умно, но социалните му умения са на доста ниско ниво и останалите деца се възползват от тази му слабост.
Според ме родителите си познават най добре децата и е редно да се вземе под внимание мнението на родителя, а не само да се разчита на мнението на учителката, но съм останала с впечатлението, че това не се прави. Rolling Eyes
При вас щом има здравословни проблеми е желателно те да бъдат разрешени и чак тогава детенцето да тръгне на училище. При срещата с учителката и директора можеш да споделиш притесненията и мението си и да се надяваме, че ще се вслушат в думите ти.
Ако не отложат детето няма да е страшно и съм сигурна, че ще се справи, но ако го отложат също ще е добре за детето.

# 19
 • Мнения: 275
Нашето писмо от Шуламт пристигна в началото на декември. Но термини за записване в желаното (желаните) училища правихме по-рано, по време на дните на отворените врати, които са много скоро. Общият ден за всички училища е следващата сряда, а някои училища си имат и индивидуално по още един ден
Нашият *тест* не беше чак толкова елементарен, но в никакъв случай не включваше оценка на способностите на детето да чете, пише или калкулира. някъде съм си записала основните неща, които поискаха да прави под формата на игра, ако някой се интересува, ще потърся. но е различно във всяко училище, предполагам по преценка на директора

# 20
 • Мнения: 2 711
Мегало, аз бих ти била благодарна, ако си направиш този труд.
Иначе знам за деня на отворените врати, но се чудя, необходимо ли е записване или просто отиваш?
Още веднъж благодаря на всички ви за споделеното!

# 21
 • Мнения: 275
Мегало, аз бих ти била благодарна, ако си направиш този труд.
Иначе знам за деня на отворените врати, но се чудя, необходимо ли е записване или просто отиваш?
Още веднъж благодаря на всички ви за споделеното!

в училищата, от които аз се интересувах (и държавни, и частни) термин за записване в училището, подаване на документи, препитване на детето, беше абсолютно необходим. и този термин се правеше или по време на деня на отворените врати, или в едното училище родителите на бъдещи първокласници, които са правили предварително записване, бяха поканени на специална родителска среща и там висяха списъци.
за самия ден на отворените врати не трябва никакъв термин, разбира се

извинявам се за латиницата по-надолу, но така съм си го запазила и да не преписвам сега. запазих ги, защото аз разпитвах наоколо, но родителите или не бяха присъствали, или бяха забравили и аз нямах много представа как протича. та в случай, че някой ме попита мен после  Simple Smile

Ime i familia
Den na rajdane (moeto dete ne si go znaeshe, ama meseca go kaza)
Srichkovane (silben – zapochva ot ednosrichkovi dumi, koito stavat po – slojni, toi triabva da srichkova s pliaskane na rucete)
cifrite na zarcheto
Direktorkata kazva poredica ot cifri (do 4 ili 5), koito triabva da povtori, naprime (15, 43, 147, 3478, no ne kato chisla, a kato zalepeni cifri, t.e. ne petnadeset, a edno, pet)
Direktorkata kazva izrechenia do 7-8 dumi, koito triabva da povtori (zapochva s po-kusi izrechenia)
Direktorkata pokazva 3 predmeta, da se nazovat I 4ti, triabva da se kaje koi ot trite zapochva sus sustata bukva kato chetvurtia
deteto da naredi 4 karti s kartinki v reda na sluchvashtoto se I da razkaje istoriata
deteto da nameri ot 12 karti, koia s koia si pasvat (mai biaha ednakvi) - memory
Risuvane na kushta i durvo
V edna torbichka 4 cvetni formi, da kaje kakvo usesta (purvo gi razglejda, naprimer cherven triugulnik, zelen kvadrat, etc. posle gi slagat v torbichkata I toi s napipvane vutre triabva da kaje kakva e formata, eventualno v kakuv cviat e zapomnil, che e)

Da vurvi po edno nagunato vuje kato pazi ravnovesie
Da si podhvurliat topka. Da pliaska do 2 puti predi da ia hvane.. priblizitelno razstoianie 2,5m
Da vurvi po stupki, levi desni, levi desni

# 22
 • Мнения: 42
конкретно за Privatschule "Sacre Coeure":
освен горните изредени изисквания при теста
- рисуване автопортет
- кратък разказ по избрана от детето картина
- изброяаване на сезоните
- връзване на връзки (Masche binden)

# 23
 • Vienna
 • Мнения: 261


Не знам дали съм споменавала, че ни предстои операция от трета сливица, която вече 3 пъти отлагахме. Сега за капак се оказа, че има и херния, та двете операции ще се правят едновременно... Най-големия абсурд е, че зъболекарката като разбра, реши, че и тя искала да се възползва от упойката и да ѝ прави и кариесите по същото време. Да си призная, това ми дойде в повече...Луда работа са австрийците!
Звучи на частна застраховка...

# 24
 • Мнения: 2 711


Не знам дали съм споменавала, че ни предстои операция от трета сливица, която вече 3 пъти отлагахме. Сега за капак се оказа, че има и херния, та двете операции ще се правят едновременно... Най-големия абсурд е, че зъболекарката като разбра, реши, че и тя искала да се възползва от упойката и да ѝ прави и кариесите по същото време. Да си призная, това ми дойде в повече...Луда работа са австрийците!
Звучи на частна застраховка...
Може ли пояснение? Наистина не разбрах коментара...

# 25
 • Мнения: 233
Хеликаза, ако наистина детето има нужда от всички тези операции, ми се вижда доста щадящо да е с една упойка. Но пък не съм лекар. Единствено не разбирам необходимостта да се упойват при зъболекар децата, честно. Знам, че е много трудно и ужасно за децата да ходят на зъболекар, аз бях от тия деца, дето ореваваха света, но все пак.
  Тук не знам, но в Бг, зъболекарят прави млечните зъби с глазйономерен цимент, той излъчва флуор, минерализира допълнително зъбчето и прави връзка с зъбните тъкани, няма кой знае каква обработка на зъба (имаме случай, в който направиха 5 пломби на едно сядане на детето), но често пломбата пада, защото емайлът на млечните зъби не е със същата структура, като на постоянните. И така всеки път ли ще упойват детето, когато пломбата падне?!
  Леден облак и аз съм любопитна какво имаш предвид за застраховката?
  ММ ме подсети, че в писмото, което сме получили от инспектората е имало срок от 2 седмици, в които да направим среща с директор и 'изпит' , то си е направо изпит, като гледам какви въпроси са дали мегало и tja. При нас рисунката също е къща, още си я пазим Simple Smile. А въпросното писмо е останало в училището. Не сме ходили на дни на отворени врати в нито едно училище, понеже още нямахме представа, какво трябва да правим.

# 26
 • Мнения: 3 675
На моето дете 2 пити му правиха зъбчета /един път в БГ и един път в Австрия/ и не са му слагали упойки, но детето на Хеликаза щом ще бъде оперирано, не виждам нищо лошо зъболекарят да се възползва от упойката. При моето дете не му сложиха пломба понеже австрийският зъболекар каза, че няма смисъл и зъбчето скоро ще падне. Той на млечни зъби не слага пломби. Почиства зъбчето и го оставя отворено.
В БГ не ми разрешиха да седя при детето и той не е плакал. В Австрия бях при детето и освен, че се разплака, ме накараха да го държа. След това зъболекарят му каза да си избере една играчка от шкафа със съкровищата и моето дете си тръгна щастливо и много гордо, че е бил на зъболекар Simple Smile

# 27
 • Пловдив
 • Мнения: 3 630
благодаря ви за отговорите за възрастта, в която децата са 1-ви клас. Аз мислех, че са по-рано първи клас.
Следва засипването ми с въпроси, предварително се извинявам   Rolling Eyes

Значи дъщеря ми като е родена ноември 2010 (след средата на година), означава да е първи клас в следващата, т.е следващия септември 2017, по австрийското законодателство?

Тъй като ние сме си в България все още физически (макар и много от нещата да се развиха в стъпките ни към австрия), искам да попитам относно подаването на документи. Решила съм, че първи клас ще се мъча да е записана там, дала съм срок юни 2017 да сме и физически там, но докато не сме там все още как да оправя нещата документално и да не изпусна срокове за училище? Имаме възможност за регистрация на адрес на детето, т.е имаме си адрес там, но още не сме на него...дано не се получи сложно обяснението ми.

Също ли по район на адреса се гледат училища? Вашите деца къде ходят, т.е къде не е добре да ходят първокласници? Има ли начални училища само до 4ти клас, които са като при нас, без големи ученици? Бих искала да е нещо минимално стресово, да е почти като в детска градина първите години, да е с добри учители, помагащи...Каква бройка е нормално да е първи клас или варират? Нямам против и конкретно училище да предложите, ще ги разгледам... В 6ти район ни е адреса и за 7ми имаме възможност за регистриране (позната), както и юни не съм решила къде точно да живеем - дали в по-централно място или покрайни...Вероятно покрайнини, заради наема.

Наемите ми направи впечатление следното, давам пример:
Gemeindewohnung Direktvergabe Nähe Wienerberg - VMS bis 31.10.2013

Има доста "евтини" имоти под наем с някакво условие и дата, която не разбирам. Какво е това 2013? Някакво изискване явно имат и да спирам ли да ги гледам?# 28
 • Мнения: 3 675
Josefin, vms е съкращение на Vormerkschein.  Това са общински жилища и няма смисъл да ги гледаш при положение, че нямаш vms.
Децата, които са родени септември тръгват на училище следващата година, а не родените през втората половина на годината
Детето ти ако не знае немски ще трябва да първо да учи език и след това ще бъде прието в 1 клас.
За училищата - нащо уж беше хубаво, но се напълни с деца на бежанци. Според мен не е важно училището, а е важна учителката. Приятел на моето дете се премести в частно училище, което ако не се лъжа е в 6 бецирк и майката е възхитена и каза, че разликата била фрапираща.

# 29
 • Пловдив
 • Мнения: 3 630
Благодаря ти. Учи немски тук,а лятото мисля да я запиша вече там или на градина или на уроци.
Относно сроковете-кога и какво да подам,имайки предвид,че сме тук?
Ако се сетиш за име на училището моля сподели. Нямам против и държавно,но бежанци ми звучи в повече вече..Вие в кой район сте записали детето си?

Общи условия

Активация на акаунт