Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Австрийска тема - №53

 • 102 957
 • 658
 •   1
Отговори
# 30
 • Мнения: 3 675
Това е частното училище: http://evangelischevolksschule.at/
За подаване на документи и записване на детето е най добре да се обадиш в училището или до Инспектората и да ги попиташ. Ако детето не е записано в училище и престигнате когато учебната година е започнала, то пак ще го приемат в някое училище и няма да го оставят да си седи в къщи, но тогава няма да имаш избор и ще трябва да го пратиш в училището, което ти предложат.
При държавните училища е важно къде живееш, а при частните не е проблем да живееш в друг бецирк.
Ние сме в 4. Аз лично не бих искала да живея в бецирк от типа на 10 в който има предимно турци и сърби и там не бих си пратила детето на училище, но в момента и в 4 има много деца на бежанци.  Rolling Eyes
Сирийските деца ако трябва да съм честна не са агресивни и лоши деца, поне тези, които аз познавам, но не знаят добре немски и смъкват нивото на целия клас и за учителката никак не е лесно да работи с деца, които имат проблеми с езика.

# 31
 • Мнения: 233
Josefin, какво значи имате си адрес? Регистрирали ли сте се на този адрес, а детето? Т.е. имате ли издадени адресна регистрация (Meldezettel) и удостоверение за продължително пребиваване (Anmeldebescheinigung)? Не ми се вярва някой да вземе детето без тях, предпоставката детето да ходи на училище тук е да живее тук все пак. Всъщност, когато и да дойдете,  ще трябва да тръгне на училище септември, или ако не сте дошли до тогава в момента, в който вече сте тук и сте се регистрирали, ако вече сте го направили, най-вероятно скоро ще получите писмо от инспектората. Може да тръгне в предучилищен клас или направо първи, няма значение дали знае немски или не. Нямам представа дали всички училища, но осигуряват допълнително занимания по немски. Миналата година при нас в предучилищен клас, докато австрийските деца бяха на религия, другите бяха на немски. Втората половина на годината се разделиха на 2 групи едните, които са по-напред по немски и другите 3 сирийски деца, които дойдоха през учебната година заедно с няколко, които са по-назад с немския. Вече казахме, че е въпрос на избор на родителите дали детето да тръгне в предучилищен (ако няма в квартала може и съседен) или първи клас. И както B&C казва, ако е възможно информирай се предварително, тъй като в държавните училища класовете са готови в края на фвруари, и ако дойдете през учебната година ще ви сложат където има място. Също е важно да се знае, че не всички училища осигуряват целодневно обучение. Ако имате нужда от занималня ( Hort) също трябва да се поинтересувате къде може и да се запишете. 6ти и 7ми бецирк, нямам представа. Мога да напиша в 13ти, кои училища мисля, че си струват. И по още една питанка
...Има ли начални училища само до 4ти клас...? ...
, тук началните държавни училища са от първи до четвърти клас.
За кварталите, аз също  категорично, не бих избрала 2ри (гооолям периметър около пратера), 10, 16, 17...
За сирийските деца и аз мисля, че са си нормални деца, тази година имаме само едно момиченце, цялото и семейство са православни като нас...
Аз искам да ви питам, ако някой има опит с доброволческа работа...Вече изпратих 20 мейла на някои от обявените във wien.gv и нищо, поне някакъв автоматичен отговор да бях получила... newsm78. Ако имате някакви конкретни заетости или лично/косвено изпитани методи, ще се радвам да споделите.
И най-страхотна седмица ви желая Simple Smile!

# 32
 • Мнения: 3 675
Моята информация за това дали детето да е в предучилищен клас или 1 клас е друга - не родителите, а учителите решават. Ако учителката прецени, че детето е готово да бъде 1 клас майката не може да го запише в предучилищен клас. Също ако преценят, че детето не е готово за 1 клас майката не може да го запише в 1.
Със сигурност има учители и училища, които се съобразяват с мнението и желанието на родителите, но това не е обичайната практика. Никой няма да ви пита какво искате и на какво мнение сте. Пращат ви писмо, след това детето се явява на изпит и накрая ви уведомяват за решението.
5 годишните деца не ги ли задължават да ходят на градина? Питам заради написаното от Josefin.

# 33
 • Мнения: 4 300
Задължават, даже мисля от 4. Едната ми съседка, чистокръвна австрийка ( т.е. не е заради езика), която не работи, има дете в тази възраст и от нея впечатлението ми е такова. Не съм търсила черно на бяло, но съм склонна да вярвам.
Изобщо тук човек трябва да изходи от максимата в Рим като римляните, защото и аз като другите не мисля, че е толкова просто от разстояние или в рамките на месец да се намери училище, да се избира и т.н.Има сума необходими документи, за които си трябва административно време, освен тук са много важни личните срещи, уговарянето на термини, спазването на срокове и  хиляди други неща  Peace
Иначе началните училища във Виена са много, и аз не бих обобщавала за цял бецирк. Във втори знам със сигурност за много добри и желани училища в т.н. karmeliterviertel, скоро пък във вестника четох за проблемна гимназия в девети ( ако не се лъжа, централен бецирк беше). За хорт често предимство имат децата, които са посещавали определена ДГ в близост до училището. Така че дори и да има при кого се направи фиктивна регистрация, си трябва проучване кои училища са наблизо и в кое има шанс да бъдете насочени.
Уроци по немски за деца тук не съм чувала да има.

# 34
 • Мнения: 4 300
За доброволчеството може би Каритас имат повече предложения, или към местната църква. Нашата например търси доброволци за раздаване на хранителни продукти, веднъж в седмицата ако не се лъжа.

# 35
 • Мнения: 3 675
В нашето училище децата които не знаят добре немски посещават някакъв допълнителен час по немски. Това съвсем случайно го разбрах. Отделно бях информирана за наличието на летен курс за деца, който е безплатен и е в продължение на 2 седмици. 2 деца от класа са го посещавали, но се оказа, че вместо да учат, са ги водили всеки ден на плаж и децата продължават да имат проблеми с езика Laughing На въпросният курс са ходили предимно арабски и турски деца, та са имали възможност да упражнят майчиният си език докато са се къпали в някой басейн  Laughing
На хартия всичко изглежда перфектно, но в действителност нещата са съвсем различни.  Sick
И някой ако си мисли, че е нормално децата да си играят и по този начин учат език, то никой не ги спира да играят, но аз лично не виждам никакъв смисъл от подобен "курс" в който се говори предимно арабски и турски и децата по цял ден са във водата.  Rolling Eyes

# 36
 • Мнения: 4 300
Aз се изразих неправилно, имах предвид, че не знам да има извън училища или ДГ. Иначе знам, че се организират различни неща за децата, които не говорят добре езика. Сега се коментираше доста и за идеята в междучасията да се говорело задължително немски. Но аз поне от написаното от Жозефин разбрах, че иде реч за курс независим от училище.

# 37
 • Мнения: 233
Курсове по немски също има,зная само за платени: Във VHS за деца, днес ми попаднаха Фани&Нани (българки са) за деца от 2 до 10 г., има в българското училище Св. св. Кирил и Методий...
Писах и на Каритас, може би се нуждаят от месеци да отговорят...

# 38
 • Мнения: 3 675
Курсове по немски също има,зная само за платени: Във VHS за деца, днес ми попаднаха Фани&Нани (българки са) за деца от 2 до 10 г., има в българското училище Св. св. Кирил и Методий...
Писах и на Каритас, може би се нуждаят от месеци да отговорят...
Най добре им се обади по телефона.
Ти защо и как се реши на тази стъпка? Какво мислиш да работиш?

# 39
 • Пловдив
 • Мнения: 3 634


добре е, че не се стреснах толкова от цените... Joy

Благодаря за всички отговори, от работа ги четох набързо. Довечера ще се задълбоча. Благодаря и за насоките: къде "НЕ". Помагате ми много. Къде да - 6 и 7 район, да ли е?
А вече предградията? Там не е ли по-спокойно? Под "предградия" разбирам 20 район и подобни...или там са бежанците и другите религии...

# 40
 • Мнения: 4 300
Стана ми интересно и погледнах във ВХС, заниманията за деца са nachhilfe за ученици.
Иначе и аз бих се обадила по телефона или директно на място, едва ли много много си гледат мейлите.

Какво ще рече 20 бецирк и подобни?Simple Smile 20 е много различен от 18, 19, 21 и 22. Има доста турци в 20ти, но не претендирам да го познавам целия.
Скрит текст:

# 41
 • Мнения: 3 675
Josefin, в 10 бецир има и много хубави места за живеене. Има къщи с дворове, блокове до голям парк и са до самото поле. На мен там много ми харесва, но аз лично не бих отишла да живея в 10 бецирк. При мен проблемът е, че не мога да карам кола и ще трябва да ползвам градски транспорт и ако живея там това означава всеки ден да минавам през Reumannplatz, a той определено не ми харесва.
В 20 бецирк със сигурност има както и гадни места, така и хубави, а и всеки човек е различен. Аз например си харесвам 4, но е напълно възможно да има хора, които да не го харесват.
За училищата също е много индивидуално. Ако една майка е супер доволна от училището, но твоето дете попадне в това училище на кофти учител, то едва ли и ти ще останеш очарована и доволна.

# 42
 • Пловдив
 • Мнения: 3 634
И аз я гледам тази карта, също Reumanplatz го знам - еми, не е приятно там. Предпочитам спокойна къща/апарт извън Виена, но да го няма контингента от reumanplatz пред това да съм в града с него.
Наемът си има значение и то огромно. На този етап искам да намеря между 600-1000 евро. До 1000 евро. Около 50 кв. Колкото по-далече от града, толкова ми пада от 1000 към 600 сумата.

С по-добро ли е различен 20-ти бецирк от 18,19,21 и 22? Аз в тях едва ли съм попадала за разходки  Blush

Това частно училище, всичко хубаво, но евангелистко...мъжът ми като чуе името му и съм дотам.  ooooh!
6-7 район отзиви за държавно? Друго частно?

# 43
 • Мнения: 3 675
Религията не е проблем и детето ти няма да учи религия с останалите деца.
Не разбирам проблемът на мъжа ти.
Моята свекърва е евангелиш, а свекърът католиш и те нямат никакъв проблем с религията.
Аз съм православна, но и аз нямам проблем с останалите християнски религии.

# 44
 • Мнения: 233
VHS немски за деца от 3 до 5 години в 14ти, турвам направо линка https://kurse.vhs.at/Suche?cmxelementid=web4e15b88472a73&sei … =cmx5767cdb8ef27b на Ландщрасе също има, приятелка си води детето там на 4 г. е....Миналото лято имаше летни курсове в VHS Urania, пак за деца...А искам доброволчески труд, просто да се занимавам с нещо полезно и да се упражнявам да говоря.

Последна редакция: пн, 03 окт 2016, 19:32 от Z♥

Общи условия

Активация на акаунт