Фентъзи и фантастика - Тема 8

• 45 540
  • 757
  •   2
Отговори
# 150
  • София
Оставяме дължини, съдържание и т.н. настрани.
Само едно нещо за твоя послепис.
Зли елфи си има, поне един цял народ такива и в тях няма абсолютно нищо пародийно.
А Дрезден чудесно си се справя с магиите, той в никакъв случай не е някакъв некадърник Wink

А това с кръга, не знам какъв превод си чел, аз имам и друг варинат Wink
Цитат
Станах, разруших кръга с върха на ботуша си и излязох от него. После бавно се завъртях на място.

Не знам в оригинал как е и кое би следвало да е по-правилния превод. Според мен е било нещо от типа, че е направил една пълна обиколка (на района вероятно)...съответно и двата превода не ми мязат на чудо и приказ по принцип.

Както и да е, специално в Дрезден такива моменти не са ме дразнили, но аз нямам проблем да пропусна някой абзац, ако чак толкова нещо ме изнерви, а в тези книги такива излияния не са чак толкова много и някак въобще не са ми се натрапили и не са ми направили впечатление, за разлика от разни други моменти, в други книги, които са ме отказвали направо да чета или са ме карали да пропускам страници и страници, докато стигна до нещо, което да става за четене Wink

Последна редакция: вт, 11 окт 2016, 18:28 от Angel_Dust

# 151
Джон Сняг, не е това определението на пародиен образ - пародиен е, когато осмива определен модел на поведение, тип персонаж и т.н. , като използва най-типичните черти за него и ги превръща в карикатура (например персонажите от филмите "Смотаняци" пародират различни известни филмови герои, Джони Инглиш - Джеймс Бонд и т.н.). Светът на Диска е пародия на фентъзи жанра, но от това не следва автоматично, че всички образи са пародийни.
Разчупването на шаблона цели да представи различна гледна точка, която може и да бъде забавна, но това не е основната и задача. Всички герои на Пратчет си приличат по това - Ринсуинд - персонаж, който винаги иска да избяга, но винаги побеждава изключително силните си противници (и с късмет, но от Дамата, а не просто от нищото Wink  ); Ваймс е слаб физически, алкохолизиран, беден, депресиран, но става значим колкото Ветинари; Вещиците - най-вече Баба Вихронрав, потомка на вещица, която ядяла деца, би трябвало да са зли, но са положителни персонажи. Всичко това са антигерои (тази дума всеки си я тълкува както му харесва - антигерой означава чисто и просто нетипичен герой, а не злодей, който ви е симпатичен - който не вярва, да погледне в тълковен речник - има и в нета), а не пародии на нещо. Типичен пример за пародиен образ при Пратчет е Коен Варварина - съответно на Конан Варварина - и той не само не е извън шаблона, а напротив - олицетворява го (като изключим това, че е стар).

# 152
  • София
Коя врата ще отворя?
На Нарния
2 (5%)
На Хогуортс
10 (27%)
На Страната на чудесата
0 (0%)
На Камелот
2 (5%)
На Невърленд
1 (2%)
На Средната земя
14 (38%)

На Вестерос
7 (19%)

Средната земя печели, по повода - анкета.

# 153
  • България
От новата анкета:
Приключения? Ще си стоя в Графството и ще си пафкам пушилист.  Grinning
Супер!

Мечта  thumbsup

# 154
Някой ме преварил с Кили  Mr. Green

# 155
 Laughing Горкият Кили!

# 156
  • Пазарджик/Лондон
Аз си се разкарвам насам-натам с Арагорн Flutter.

# 157
 Петя, Всеки пародиен образ, осмива клишетата които съществуват. Баба Винхронрав за мен е пример за пародиен персонаж - добра вещица - оксиморон. Всеки знае, че вещиците викат Сатаната и танцуват голи, феите са тези дето са кръстници на принцесите Все едон да си говорим за вещица която съжялява децата в Судан че са гладни и иска да им даде сладки за да напълнеят.... Joy Joy Joyама ей така защото много е добра.... Още повече че при Пратчет имам добра вещица и зла фея-кръстница....нещата са обърнати - ей това ако не е пародия. Joy Joy Joy

Толкин създава идеята за вечно лошите орки и вечно добрите елфи и всички влязоха в този шаблон - Стен Никълъс обърна представата ни с главата надолу, орките са добрите. Напоследък започан да се оръща представа и за елфите - първо Реймънд Салваторе загатна идеята за лоши елфи, а после Тери Пратчет я доразви. Все още обаче не съм чул за джудже високо два метра или за джудже което живее по горите вместо в пещерите- идеята, че всички джуджета са дребосъци, които копаят злато и желязо в някакви пещери  и се ругаят е абсурдна, но много напориста, също като идеята за магьосника -белобрад старец, който е всеможещ, взезнаещ и всеблаг.

Магьосник, който се опира дори малко на късмета си (Ринсуинд) или бяга от нещо или някого се предполага, че съвсем не е всемогъщ, а дори обратно, т.е. автора излиза от клишето, следователно е пародия на шаблона. Страхлив  маг - пълен абсурд, предполага се, че той трябва да е нещо като умалена версия на БОГ!

От новата анкета - ще се съюза със Саурон и ще разкажа играта на Гандалф и елфите.
.

# 158
Джони, хич не съм съгласна с теб - с последния пост, защото дългите ти изляния трудно ги чета и обикновено ги прескачам  Grinning

елфите добри в Толкин? не съм съгласна
баба Вихронрав пародиен образ? още повече не съм
Ринсуинд и за мен е пародиен образ, но не знам какво пречи на един магьосник да е страхлив
и друг път съм ти писала - яко си в клишето и всяко излизане от него ти носи сериозен дискомфорт  Wink

няма да се обосновавам, за да не изпаднем в безкрайна дискусия, която не ми се води  Peace

анкетата - не мърдам от Графството, който го влече - да скита и да треби лоши според клишето, лоши извън клишето и изобщо каквито му се изпречат на пътя

# 159
Джон Сняг, това, че за теб някой е пародиен персонаж, не го прави такъв. Не всичко е субективно, а аз не се опитвам да променя мнението ти, само отбелязах, че бъркаш понятията. Не виждам смисъл да обсъждаме повече това, очевидно не разбираш какво ти казвам, най-добре да оставим нещата така (няма смисъл във всеки пост да те пращам при тълковния речник, за да ти докажа, че грешиш).

Прочетох "Годината на демона" - хареса ми, този път историята на Дайгоро е най-интересна - за мен тя е есенцията на книгата. Другите две сюжетни линии - на Марико и на Кайда (която е ама - гмурка се за бисерни миди), са допълващи. Отново имаме омагьосан предмет - този път е маска на демон, но така и не е обяснено подробно как е омагьосан (при меча Красивата певица имаше цяла трагична история, тук няма такова нещо) - предполагам, че просто трябва да приемем, че е магия.

# 160
Аз съм плътно до Арагорн.

# 161
  • София
Спец.за Салваторе, той не е измислил света и расите в книгите си, те са базирани на вече съществуващите такива в играта Dungeons & Dragons, която гледам я има от 1974, още преди Фийст да почне да пише за разлома. Та дори от тази гл.точка Фийст не е родителя на тъмните елфи.
Попринцип също не мога да се съглася, че елфите на Толкин са въплащение на доброто. Но и да приемем, че е така, не смятам, че всяко отклонение от толкиновите идеи превръща дадени герои в пародийни, не приемам неговите книги за отправна точка за каквото и да е.  Още повече че елфите не са същества измислени и принадлежащи на Толкин, а митологични такива. И погледнато от тази страна, да тъмни, грозни, зли и т.н. елфи има и в предания от преди векове.

За анкетата - искам с Леголас, кой е моя отговор?

# 162
Ако не се лъжа, елфите и феите даже са си зли в митологията   Grinning

# 163
Не точно зли - по-скоро зловредни Simple Smile (разликата е като между това някой да ти навреди нарочно или да го направи, защото не осъзнава, че вреди и че това има значение - като малките деца, които мачкат някое пиленце, без да се съобразят с това, че може да го убият с действията си) Те и при Шекспир (който пише за тях доста преди Толкин) не са много свестни - най-меко казано, пакостливи.

# 164
  • София

За анкетата - искам с Леголас, кой е моя отговор?

При Арагорн е де. hahaha Вървят в комплект.

Общи условия

Активация на акаунт