Фентъзи и фантастика - Тема 8

• 45 506
  • 757
  •   1
Отговори
# 60
Тая Тъмна кула...
Чета, и все едно съм я чела...цялата ми е дежа ву или ми прилича на други книги...а не съм я чела. Много странно.

# 61
Странно усещане имаш за нея. На мен още си ми седи като уникално преживяване. Най-вероятно да си я чела в някакъв момент преди или да си егати дивия фен на Кинг и просто всичките препратки към другите му книги да ти докарва чувството, че вече си го видяла това.

# 62
По стечение на обстоятелствата, чета много съвременни поредици и или са преднамерено брутални, или сюжетът е изпълнен с екшън (или и двете, естествено).
От съвременните издателства май само Егмонт публикуват съвсем безобидни фентъзита.
Скрит текст:
Горе-долу по темата (за бруталиите): Наскоро попаднах на един разговор в чужд форум - обсъждаха Уестуърлд и реакцията на зрителите (негативна) във връзка с това, че за пореден път сериал на НВО ще бъде изпълнен с насилие срещу жени. Защитниците на насилието - включително екипа зад сериала, твърдят, че това е с цел реализъм. Един от отговорите обаче беше изключително на място - ако е с цел реализъм, мъжете и жените би трябвало да отнасят еднакви дози насилие - включително сексуално. Истината е, че това в сериалите и книгите се прави, защото на мъжете (в по-голяма степен отколкото на жените) им доставя удоволствие да гледат сцени с насилие над жени.

# 63
Кажи кои поредици четеш. За мен брутално е обесване с черва например. Шамар през перчема, не е. Westworld не съм го гледала. Половин месец има до премиерата. Но определено не хващам вяра на празноглавите идиоти виждащи насилие с/у жени в сериалите на HBO. Първо е, че явно не гледат внимателно, второ да взимаш каквото и да било, още повече сериал, твърде насериозно е вредно.

ПП. Зад Westworld седи Джонатан Нолан. Човекът се е доказал, че може да пише увлекателни истории. Нямам търпение за този сериал.

# 64
Кажи кои поредици четеш. За мен брутално е обесване с черва например. Шамар през перчема, не е. Westworld не съм го гледала. Половин месец има до премиерата. Но определено не хващам вяра на празноглавите идиоти виждащи насилие с/у жени в сериалите на HBO. Първо е, че явно не гледат внимателно, второ да взимаш каквото и да било, още повече сериал, твърде насериозно е вредно.

ПП. Зад Westworld седи Джонатан Нолан. Човекът се е доказал, че може да пише увлекателни истории. Нямам търпение за този сериал.
Ами, прекалено брутален ми беше Матю Удринг Стоувър, например. Добре, че бързо се ориентирах и във втората книга от поредицата му направо прескачах пасажи (т.е. като видя, че главни действащи лица са определени персонажи, прескачам една-две страници, докато имената им изчезнат от текста). На мен тези неща не ми доставят удоволствие, а ме отвращават. Гадно е, че всъщност е доста талантлив писател, а си загрозява книгите по този начин (та чак човек започва да си задава въпроси за психичното му здраве). 
В някои поредици има друг тип насилие, което според мен също е прекалено и преднамерено(т.е. писано е за да достави удоволствие на читателите, не за да обогати сюжета), но няма смисъл да пиша за всичко поотделно...
За мен и в Песента има ужасно много насилие - затова и спрях да я чета. Сериалът е един от най-гледаните и награждаваните в историята, но това не означава, че съм длъжна да го харесвам.

Изобщо няма значение дали става дума за сериал или за книга, или за филм - това е празно оправдание - ясно е, че хората гледат това, което им импонира. Не се опитвам да променям мнението ти, но и ти не ми налагай своето - изкуството (и да - сериалите също са изкуство) демонстрира определени мисловни и поведенчески модели и е отдушник на емоции, който няма как да не влияе на зрителите.

# 65
Далеч съм от идеята да ти налагам своето мнение и да те накарам да гледаш на света като мен. Само те питах, за да видя откъде идваш един вид.  Hug

Освен това и аз не харесвам сериала по Песента. Но не насилието ме кара да го ненавиждам. Други са ми проблемите с него, но е за друга тема.

Обаче с това

Цитат
изкуството демонстрира определени мисловни и поведенчески модели и е отдушник на емоции, който няма как да не влияе на зрителите.

съм много несъгласна. Обвързала си три отделни неща като едно и сякаш произлизат едно от друго. А и води до наистина досадната идея, че хората не могат едва ли не да разграничават реалност от фикция и каквото са видели това ще правят. При положение, че сама казваш, че нещото е отдушник. С др. думи хем се грижи да даде място за излаз на еди какви си емоции, хем човек после ще ги практикува на живо. Нали вече се е отърсил от тях.

# 66
Някои мъже пребиват жените си, защото са ядосани на шефовете си - и това е отдушник. Така че, подобни неща не са без значение - при един човек се проявява по един начин, при друг - по друг, в зависимост от средата и възпитанието.
Нямах предвид, че тези неща, които съм изброила, произтичат едно от друго, а че съществуват едновременно.
Това, че фантазията и реалността са отделни, не означава, че не могат да си влияят. Имам познати, които като малки са си мечтали да станат адвокати, полицаи, пожарникари или доктори заради любими персонажи от сериали и на по-късен етап от живота си са се стремили именно към това - това е повлияло на много техни житейски избори още от ученическа възраст. Не важи за всички (а и зависи от възможностите и заложбите), но все пак е факт - със сигурност се отнася и за негативните неща. (Естествено, ако някой упорито мечтае да стане магьосник, ще трябва да се съобрази с реалността - т.е. да стане виртуозен фокусник, например - в противен случай трябва да се лекува)

# 67
Доскоро не бях чела нищо на Кинг, и поради изчерпване в любимите жанрове и препоръки, последната година изчетох почти всичко от него. Може би затова Кулата ми е толкова предвидима   Grinning
На мен Кулата или Песента не са ми страшни изобщо, Песента специално уж имитира реала, но ми е по-скоро тип приказка на Шарл Перо. За сметка на това Ан Райс ми се видя зловещо страшна    Crazy Едва я изчетох.

# 68
  • В полите на Пирин планина
На мен примерно "Ковачница на мрак" на Стивън Ериксън ми действа подтискащо на някакво подсъзнателно ниво. Книгата ме впечатли, но не харесвам книги, които ме карат да се чувствам по този начин - сякаш няма надежда.  newsm78

"Песента" ме загуби още при обезглавяването на Нед Старк. Почетох до изпращането на Джон Сняг при нощната стража и спрях.  Thinking

# 69
Здравейте

Песента е замислена да е реалистична, не да е страшна. В Средновокието е имало много бруталност и Мартин се е опитал да го покаже в първите три книги. Впоследствие заради големите критики видимо е променил плана. И не смятам че чак пък толкова много е насилието в книгите, а по -скоро смъртните случаи, но иначе насилието е малко. Насилие и за мен е да ти извадят червата или да те одерат жив, насилие е да те изгорят жив, въобще някаква огромна жестокост, това да те обезглавят  или намушкат  или обесят не е насилие, а най -обикновено убийство - или екзекуция.

Ако някой иска да чете страшни книги да чете Клайв Баркър. Там има насилие.

На въпроса защо няма насилие на жени над мъже - защото това са исторически фентъзита, имитират средновековие, а тогава думата на жената не се е чувала много-много. Ако обаче на някой му се чете как жена претрепва мъже му препоръчвам трилогията "Мъжете които мразеха жените- Милениум - Взривената въздушна кула" от Стиг Ларшон –(без продълженията) - е там има една мацка Лизбет саландер, която е доста оправна.

# 70
Тя не е в дискутирания тук жанр, а и е доста надценена...

# 71
Песента е фентъзи - има дракони. Прочетох две книги и половина - не знаех, че след третата Мартин е променил тона? Знам само най-основни неща за сюжета от познати и близки, които следят сериала...

И мен не ме притеснява, ако убийствата са чисти, но в тази поредица има много бруталност на различни нива - дори това, че братът на Хрътката е изгорил лицето му до кост за удоволствие, когато са били малки, също е отвратително и гадно. От този тип неща има в изобилие.

Коментарът ми за насилието над мъже се отнасяше за това, че както в Средновековието, така и в много други епохи е имало много (сексуално) насилие упражнено от мъже върху мъже. Не се включва във филмите, защото е гадно и ще отблъсне зрителите. По същия начин, насилието върху жени отблъсква много зрителки, но на повечето режисьори не им пука.

# 72
Аз говорех за споменатата от Джон Сняг поредица
Това,което ти спомена наистина рядко се среща в книгите  Grinning, факт. Чак такива ужасии не може  Joy

# 73
  • Вестерос
Аз се чудя защо никой не пиша, а то нова тема

Ще  ходя в Хогуортс  Heart Eyes Heart Eyes Heart Eyes Heart Eyes

# 74
  • Вестерос
Тя не е в дискутирания тук жанр, а и е доста надценена...
Как да не е ? Joy За мен даже са подценени книгите  Peace

Общи условия

Активация на акаунт