Фентъзи и фантастика - Тема 8

• 45 460
  • 757
  •   1
Отговори
# 720
Кали, сети ли се коя е книгата?
Колкото до Машина за ангели, аз в предишната тема обясних, че авторът е син на Джон льо Каре, а неговият стил като цяло е доста муден, така че нищо чудно да го е прихванал от него.
Ооооо, Здрач нямам никакво намерение да си го причинявам. Преди години прочетох анотацията и си викам "това не е за мен" и дотам. Самата идея ми се вижда доста противна.

# 721
  • Вестерос
Аз ги почнах преди филма. Втора книга и трета бяха интересни, първата я четох на немски даже  Laughing 4-тата е зле.

# 722
  • София
Joy Joy Joy всички използваме почивните дни, аз се самоизгоних от книгата към леглото в 2  Joy

Тиф - как ти вървят реликвите? Ти гледаше и сериала, нали? Сравнения Simple Smile
Много добре, бързо ги чета, увличат ме. Особено с подробности, за които разпитвах в темата за сериала. За сравнения- Клеъри и Джейс-с ериалните адски ме дразнят вече. Нищо общо. Джейс сериалния все едно е все със запек  Joy Има леки неточности с книжката, но за сега не ми пречат  Laughing
Дано и натам те увличат, на мен първите три много ми бяха приятни, но останалите отреликвите... малко изсмукани от пръстите ми дойдоха.
Обаче актьорите в сериала не успях да ги преглътна и да си ги причиня Simple Smile Надявам се вторият сезон малко да дигнат качеството, аз пак ще се пробвам за всеки случай с 1-2 епизода Simple Smile

# 723
 За Демонския цикъл като най-запален да кажа.

Първата книга си е много добра тежък хорър-психологизъм, но със всяка следваща качеството спада - и то много рязко. Втората все още я харесвах -  основно интриги и развиване на някои от персонажите , но определено не бе на нивото на първата. Третата обаче вече е изключително посредствена, повече от половината история всъщност я повтарят от втора книга, после едни бози, добре че има и малко хумор в стил латино-сериал.  И ако  третата я понесох (трудно), четвъртата е бълвоч. Всъщност Брет не е имал намерение да пише повече от три книги и това се усеща, но са го накарали да пише пет книги и качеството рязко спада. Дори аз които съм силно запален, след четвъртата книга, не смятам да си причинявам пета, ако излезе. Четвъртата е....ами нямам думи. не е слаба, ами е под слабото, слабо.

Личното ми мнение, че ако някой чете само първата книга - Защитения - то книгата си  е доста хубава има някаква тъмна атмосфера, героите се изправят пред вътрешните си страхове. ОБаче ако почнеш да четеш нататък нещата стват амииии...доста сладникави.

това което е дразнещо, че във втора книга набиват предисторията на един  от по-второстепенните герои в Първа книга - предстои да станат основни герои - а трета, набиват  още предистория на други герои.
След което от средата на книга изведнъж действието си продължава в настоящето. Цялата тази предистория е интересна, но пречи да се съсредоточиш - можеше цяла отделна книга да се издаде, вместо по половин книга във втора и трета.

За незапознатите малко спойлери

В първата книга имаш три основни героя

АРлен,
Скрит текст:
който от дете не може да понесе, че докато Демон убива майка му, баща му и съселяните се свиват в черупките си, напусак селото, става защитник и по-късно тръгва да води Лична война с Демоните. Намира пустинното копие на пророка Каджи, обаче Ахман, който е нещо като Мехмед Завоеваетеля извършва предателство, отнема му го и го оставя сам в пустията да умре. Тамо обаче Арлен оцелява и става Защитения.

Вторият герой е Роджър -
Скрит текст:
той също изгубва майка си, и също се сдобива с една много интересан магия- музиката. Тя обаче е от по-друг тип, Роджър кара демоните да танцуват, едва в трета книга ще започне да ги унищожава с музика. Роджър е един от най-интересните герои, защото не е класически герой - юнак но въпреки това е много важен персонаж.

Третият герой
Скрит текст:
е билкарката Лийша, която научава тайните на билкарството, лекуването, бабуването, отровите. И тя има история при нея постоянно се опитват да я изнасилят или да опетнят името й и тя се преръща в билкарка - един  постоянна стара мома. Самата Лийша е много млада и доста красива.
накрая на първа книга, тримата герои се срещат, и от този момент Роджър и Лийша са постоянно заедно - като брат и сестра, въпреки че в началото отношенията им са на път да тръгнат в друга посока-

Втора книга се обяснява кой е Ахман,
Скрит текст:
как е стигнал до това стане Шарум-Ка  (Маршал) и АНдрах (Халиф) на Красия и защо е предал  Арлен.
Трета книга обяснява
Скрит текст:
  миналото на съпругата му Иневера, която е аналог на Роксолана в интригите.

Последна редакция: пн, 02 яну 2017, 13:40 от Джон Сняг

# 724
  • София
тежък хорър-психологизъм newsm78 беше приятна, нищо повече, много далеч от какъвто и да било хорър, обаче...

Точно това с предисторията във втора книга, просто ме съсипа... толкова безумно количество предистория, че направо трябваше да си почне книгите с предисториите и да си стигне до настоящето.

# 725
 в първа книга основната идея е, че хората са свити в черупките си, докато демоните вилнеят, и че най-големият им проблем не са демоните а, самият страх. - това е което осъзнава Арлен, затова твърди по-късно, че няма Избран, а всички са ИЗбрани и под това имам предвид хорър-психологизъм.
Скрит текст:
подобна е и случката с Роджър само, че там е по-разгърната - в единия момент кралският вестоносец сваля майка му в отсъствието на съпруга му, а като идва демона  я блъска, за да спаси кожата. При Арлен пък съпругът изоставя жена си и на другия ден тръгва да си търси нова жена - един  живота продължава за него. само че тук проличава егоизма на хората.

предисторията на-мен ми хареса, обаче в трета книга много я бяха проточили. Веднъж имахме вече гледната точка на Арлен, после ни представиха гледната точка на Ахман, за да видим, че той не е толкова лош. Сега идеята бе същото с Иневера, да видим как стига дотук, но проблемът е, че третият път имаше много повторения в предишните две истории, много ненужен пълнеж, историята на Иневера, може да се съкрати наполовина. И все пак това е добрата част, както казах . Третата книга от средата]може и да не се чете са хубави , а направо да се отиде на финала, ако не сте привърженици на латино сериалите.
Скрит текст:
Роджър се жени за щерката и племенницата на Ахман, те пък го следят по поръчка на Иневера, викоре, драми, сълзи, обяснения пак викове, пак драми, пак обяснения.... и това през цялото пътуване към дома. Лийша пък се води "обещана" на Ахман, Лъва на Пустията, пък спи с граф Тамос, брата на  Краля, за да скрие от кого ще е бебето. Абе Латиносериал.
Пък четвъртата книга въобще не трябва да я четете - пазете си здравето.
Според мен Брет е трябвало да се ограничи до първа книга, или в най-добрият случай  да събере втора и трета в една, да ги резне два пъти като обем и и да спре дотук и нещата щяха да са точни.

П.С. личното ми мнение, че в трета част най-хубавото нещо е предисторията, а това значи нещо.
оценките ми за тази поредица
Защитения - 6 (чудесна)
Пустинното копие - 5 (нещо не й достига, но не знам какво???)
Дневната война  -3 (можеше и по зле да е, ама такива има по хиляда на година. Най-малко!)
Черепният трон -  минус 2....... (Ужас!!!)
и сега трябва да има пета книга........Без Думи!

Съвет - прочетете Първа книга и спрете веднага след нея!

Последна редакция: пн, 02 яну 2017, 14:31 от Джон Сняг

# 726
  • Вестерос
Алек, Изабел и Магнус са си супер в сериала, ама другите  ooooh! Саймън ми е грозен в сериала.

# 727
  • DE
На мен ми харесаха британските Джейс, Клеъри, Магнус и Саймън. Обаче адаптацията  Rolling Eyes  ooooh!
Американските са потрес, гледам сериала само заради Алек и Магнус  Heart Eyes Плюс това ужасно са омотали историята. Най-много харесах първата и последните книги, можеше спокойно да се събере историята само в 3 както е бил първоначалния замисъл, но парите са си пари  Money

# 728
 Здрач съм чел първите три книги  (подариха ми трета книга, и после трябвше да изчета първа и втора )и бяха ужасяващо зле. нивото е за тийнейджърки от 11 до 14 години. Ако ви се чете нещо по-сериозно за вампири - четете Ан Райс и Брам Стокър.

# 729
 Ми нали споменах, че щерката ги чете  Laughing Тя е тийн. Между другото не всичко тийн е кофти, има и интересни неща.

# 730
  • София
Кои са тези британски Джейс, Клеъри, Магнус и Саймън.
Изабел от сериала също ми е потресаваща... изобщо целия сериал е... поне гледайки  рекламата за втори сезон, май  оръжията им малко ще ги пооправят, да не са  пласмасовия светещ меч от джъмбо Wink

Те днес почват нали, т.е. при нас утре?

Разбира се сред тийн книгите има много приятни четива, както и сред не тийн, има... пълни бозаци Wink Обаче специално  здрачните... ам не съм сигурна те книга за вампири ли са или по-точно любовна  история "облечена" в свръхестествени одежди, по-точно второто и това си е доста разпространен в последните години "жанр", къде по-леко, къде доста по-еротично, къде по-кадърно, къде съвсем нескопсано написано Wink

# 731
  • DE
Трейлъра на филма

# 732
Джон Сняг, към сериозните могат да се прибавят и Сейлъм'с Лот на Стивън Кинг и Покани ме да вляза на Йон Айвиде Линдквист. В Патрулите на Лукяненко също има вампири, но не знам дали са сериозни или тийн.

# 733
  • София
дането - това съм го гледала... понеже филма си е американски и не го свързах просто Simple Smile Ам и те ме дразнеха Simple Smile

# 734
  • София
Джон Сняг, към сериозните могат да се прибавят и Сейлъм'с Лот на Стивън Кинг и Покани ме да вляза на Йон Айвиде Линдквист. В Патрулите на Лукяненко също има вампири, но не знам дали са сериозни или тийн.

Лукяненко е толкова сериозен, че няма накъде. Ама и си трябва някой да го разбере. То с патрулите се започва, после се минава през другите му произведения, докато стигнеш Геном.

Общи условия

Активация на акаунт