Отговори
# 570
  • Пловдив
Аз с първата бременност работих до последно,но накрая едва ме носиха краката.Вече не бих допуснала тази грешка.Сега е момента за почивка,защото после колкото и да е сладко да гледаш бебче,си е и доста уморително ако няма кой да помага.

# 571
Не винаги здравословен проблем може да е причина за болничен. Условията на труд също са важни, като бременните и кърмачките могат да бъдат трудоустроени, тоест преместени на подходяща позиция, работно време или работа в домашни условия. За това всеки работодател трябва да поддържа такива места, иначе подлежи на санкция. Ако все пак няма такива места се стига до издаване на болничен лист или бременната си отива вкъщи, а работодателя е задължен да и плаща.  Така в действителност има лаборатории, в които ви допускат да работите само след отрицателен тест за бременност. Само се питам, как ще се отнесе работодателя към служителка, която претендира по съответния ред да трудоустрояване, проверки, санкции, изплащане на заплата без тя да е на работа и какво ще е бъдещото и развитие на тази работа??? Второ какви са медицинските, а не нормативните причини за издаване на болничен лист се решава от ЛКК или ТЕЛК. За мен бременна, която е инвитро, на хормоно заместителна терапия, с тромбофилия, гестационен диабет, с риск от прееклампсия или не дай си боже развита такава, след тежка операция си е рискова по всички показатели. Но аз не съм лекар и моето мнение не е миродавно! Това са просто мои разсъждения. Аз също от скоро съм болнични, не исках да излизам, наложи се. Всичко което е написано в картона ми, за съжаление е истина. Че имат и съмнение за още неща, ама дано поне те не са верни.
По скоро бих апелирала към момичетата, на които им е препоръчано да са в болнични, а те отказват поради страх от работодателя да помислят за здравето си, защото друг няма да го направи. Давам ви пример при предишната бременност ми бе издаден болничен, заради риск прееклампсия мисля пети-шести месец, аз обаче реших да се правя на героиня и ходих на работа, още си пазя болничния лист символ на моята велика глупост. На следващия месец нещата започнаха бавно, но сигурно да се влошават-почнаха отоците и силното повишаване на тегло, но кръвното беше нормално. На втория болничен вече прекратих постоянната си работа, но като върха на сладоледа започнах активна работа по дисертацията си в бан. По 12 часа затворена в кучешки студените стаи, сгъната на един апарат, все едно това е края на научната ми кариера. Тъпчех се с боклучливата, солена храна и за какво за едната тъпа стипендия, от коя имахме нужда защото същия месец прекъснаха работата на мъжа ми. Е какво стана, стигна се дотам че от отоци не можех да си обуя обувките, глава ме болеше непрекъснато, а звездичките които виждах мислех, че са от микроскопа.  И един прекрасен ден в коридора на института ме спря една чистачка и каза:
- Какво правиш тук момиче с тези контракции, ще родиш на апарата.
Тя беше бивша акушерка....на другия ден се оказах в болница с протеинурия, отоци, много високо кръвно и родилни контракции. За да ме изнудят да избор на екип ми вляха струйно солеви разтвор, досетете се какво стана при отток и високо кръвно. Изтичах в манипулационната доктор нямаше, такъв се появи след осем часа. Акушерката казва:
-Не мога да спра назначено от лекар изследване, ще ме уволнят.
 Звъня на лекаря проследяващ бременността и той ми казва, че след като не съм го избрала за екип, не може да се меси в работата на колегите му. Спрях си сама системите, пуснах си да тече магнезия и си изпих хапчетата за кръвно. В десет часа вечерта дойде лекаря, които беше на дежурство.. хвана се за главата човека, каза че съм постъпила правилно и вече съм добре. Не ме питайте как спах. Не питайте и на какъв стрес подложих другите две мами в стаята. На сутринта тапата ми падна...подписах и си тръгнах. След това не ми се наложи ЛКК, защото влезнах в 45дневен преди раждане. Но вече си обърнах много сериозно внимание и родих живо, здраво и голямо момиче. Пропуск при секциото, ме прати на операционната маса 5 години по-късно. Така че грижете се за себе си и ако лекаря е преценил, че не трябва да ходите на работа се вслушайте навреме.

# 572
И аз ползвам болничен от самото начало. Между другото последния път акушерката ми обясни, че 180-те дни ще ми озтекат до края на годината и може би ще се наложи да ползвам платен отпуски или да отида на ТЕЛК. Аз доколкото разбрах със започване на новата година, започват да текат нови 180 дни.
А сега да ви се похваля нашето бебе ще бъде момченце. Остават ми още 2 дни до серклажа. Казаха ми да нося направление и амбулаторен лист. Някой знае ли какво представлява второто?

# 573
И аз ползвам болничен от самото начало. Между другото последния път акушерката ми обясни, че 180-те дни ще ми озтекат до края на годината и може би ще се наложи да ползвам платен отпуски или да отида на ТЕЛК. Аз доколкото разбрах със започване на новата година, започват да текат нови 180 дни.
А сега да ви се похваля нашето бебе ще бъде момченце. Остават ми още 2 дни до серклажа. Казаха ми да нося направление и амбулаторен лист. Някой знае ли какво представлява второто?
Картона ти

# 574
Благодаря ти, Светле и аз така си помислих Simple Smile

# 575
Да споделя и аз:
1.Относно болничните - все още ходя на работа въпреки че съм забременяла инвитро мисля най-късно до края на октомври и след това да излзиам в болнични. Вече около мен започнаха да настиват колегите. Добре че сме в различни стаи.
2.Относно зодията - 19 март ми е термина - риба, искаше ми се Овен, но знае ли човек.

# 576
Да споделя и аз:
1.Относно болничните - все още ходя на работа въпреки че съм забременяла инвитро мисля най-късно до края на октомври и след това да излзиам в болнични. Вече около мен започнаха да настиват колегите. Добре че сме в различни стаи.
2.Относно зодията - 19 март ми е термина - риба, искаше ми се Овен, но знае ли човек.

Значи с теб ще сме заедно, моят е 20-ти март  Simple Smile
и аз смятам края на октомври и чао-чао работа ама да видим  Simple Smile

Цитат
как ще се отнесе работодателя към служителка, която претендира по съответния ред да трудоустрояване, проверки, санкции, изплащане на заплата без тя да е на работа и какво ще е бъдещото и развитие на тази работа???

Какво значи това? Закона дава болничен на бременни жени, в пълното право си си да искаш такъв, без значение каква ти е бременността, щом си бременна ако искаш ще си стоиш в къщи, ако искаш ще си ходиш на работа.
 За какво претендиране иде реч? Работодателя е длъжен да плаща майчиство, това си е по закон. Щом имаш постоянен д-р. Да забременееш си е нормално нещо, и закона си е закон,както иска да гледа работодателя Rolling EyesСега доколко ще те върнат после е друг въпрос разбира се. Дай сега да не забременяваме.  Simple Smile

# 577
Искам да попитам започнахте ли вече да усещате бебоците си?  Simple Smile

# 578

не, рано е  Simple Smile усещам къркорене и някакво странно движение,ма нищо повече

# 579
Аз все още не усещам движения. В средата на 15г.с. съм. Изпитвала съм го и преди, така че със сигурност щях да усетя. Още е рано според мен.

# 580
  • София
Аз болничен лист за нездравословен проблем не съм виждала в 10 годишната си кариера, която включва обработване на болнични .... Joy
Имах колежка която след дългогодишни опити инвитро при Тодоров, забременя с близнаци и си работи до края- направо героиня! И една друга която с инвитро беше в болничен от първия ден и като реши да се върне на работа след 2г и половина- длъжността и вече не съществуваше в щатното разписание на фирмата... Та и отношението на работодателя има значение, въпреки всички защити за бременни и майки по закон. Естествено здравето на бременната на първо място, но очевидните злоупотреби с това положение не оставят незабелязани от работодател и колеги. 
Като статистика - най-честа диагноза за болничен е "лъжливо раждане" .

# 581
Трудоустрояването на бременни, кърмачки, както и на жени в напреднал етап на инвитро процедура също става с издаване на болничен лист http://www.noi.bg/benefits/benefits/100-nerabotosposobnost/818-pot
 Вероятно говорим за различни казуси.

# 582
 Не споря за нищо.Още повече с човек,който се занимава с това.Нямам никакво желание. но е факт,че Масово бременните взимат болнични,без значение дали са нормална или рискова,сега отделно какво ще ти пише на листа и колко ще е вярно или не.Смятам,че болки,умора и неразположение като цяло,както и работа с тежки папки са ми достатъчно основание за болничен,както дори и само това,че съм бременна.Всичките ми познати са с нормални бременности и си са болничен от 4 месец без да имат реална причина и сериозен проблем.
Казвам,че не се чувствам добре да ходя на работа и толкоз.Това не е никаква злоупотреба.Злоупотреба е ако лъжа.
Колкото до това след две години какво ще стане-ми няма как никой да знае.Каквото,такова.

# 583
Към момичетата с гд, кръвната ми захар е 5,54 на гладно и имам кетони в урината, дали да притесня лекаря си. Малко ми е неудобно, ще го питам на другия преглед, но не знам дали да чакам.

# 584

не, рано е  Simple Smile усещам къркорене и някакво странно движение,ма нищо повече
И при мен е така за това ви и попитах да видя при вас как е Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт